Türkiye-Avrupa Birliği Ortaklığı ile düzenlenen GAIT 2015 (Green, Accessible, Intelligent Transport) Sürdürülebilir Ulaşım Semineri; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun Bilgin, Uluslararası Ulaşım Formu Genel Sekreteri Sayın José Viegas, Avrupa Birliği Delegasyonu Sayın Bela Tzsombati ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş’ın katılımlarıyla İstanbul Grand Cevahir Kongre Merkezi’nde gerçekleşiyor. ‘Herkes için Sürdürülebilir Ulaşım!’ hedefinden yola çıkılarak düzenlenen GAIT 2015- Sürdürülebilir Ulaşım Semineri’nde, sürdürülebilir ulaşımda dünyada gelinen son nokta ve marka olmuş bazı kentlerdeki sıra dışı çözümler iki gün boyunca değerlendirilecek.
GAIT 2015- Sürdürülebilir Ulaşım Semineri’nin açılış konuşmasını yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun Bilgin konu ile ilgilişunları aktardı; ‘Türkiye-AB mali işbirliği kapsamında, programlama dönemi için “Avrupa Komisyonu, 2007 – 2013 dönemi için Ülkemize, ulaştırma altyapı projelerinde kullanılmak üzere, 584.7 milyon Avro hibe nitelikli fon tahsis etmiş olup, bu fon, demiryolu ağımızın en önemli noktalarında yer alan üç büyük ölçekli projenin yüzde 85 oranındaki finansmanı için kullanılmıştır. Bakanlığımız söz konusu fonun, bugüne kadarki kullanımı konusunda oldukça başarılı bir performans sergilemiştir’
GAIT 2015- Sürdürülebilir Ulaşım Semineri’ne Dünyadan ve Türkiye’den konu ile ilgili en yetkili kişiler konuşmacı olarak katılıyor. Seminerde ‘Sürdürülebilir Ulaşım’ın detayları ve ne şekilde geliştirilebileceği tartışılıyor. GAIT 2015 süresince gerçekleşen oturumlarda; toplumun ihtiyaçları doğrultusunda bireylerin memnuniyetini arttırma yöntemleri, şehirleri daha düzenli ve rahat yaşanabilir hale getirecek uygulamalar, bireylerin ve ülkenin gelişimine finansal olarak katlı sağlama şekilleri, ulaşımda yeşil yaşamı destekleme yolları, teknolojik alt yapının akıllı uygulamalar ile ihtiyacı karşılayacak şekilde kullanılması konuları ele alınıyor.
Avrupa Birliği’nden Ulaştırma Sektörüne Hibe
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2007 yılında bu yana “Ulaştırma Operasyonel Programı” vasıtasıyla Avrupa Birliği ile mali işbirliği sürecini Program Otoritesi olarak yürütmektedir. Bu kapsamda, ulaştırma sektörüne 2007-2013 yıllarını kapsayan IPA-I (Instrument for Pre-accession Assistance-Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı) dönemi için 584,7 Milyon Euro; IPA-II olarak adlandırılan 2014-2020 dönemi için ise 442,8 Milyon Euro hibe nitelikli fon tahsis edilmiştir. Bu meblağ kişilerin ulaşım anlamında hayatlarını kolaylaştırmak, yol emniyetini artırmak, kazaları önlemek, kirliliği azaltmak ve ulaştırma planlama süreçlerini iyileştirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Ulaştırma Operasyonel Programı (UOP) Nedir?
UOP, Türkiye’nin ulaştırma alanındaki hedeflerine ulaşmasında önemli ve iyi planlanmış bir destek sistemi oluşturmaktadır. Yüzde 85’i AB tarafından finanse edilen Ulaştırma Operasyonel Programı teknik ve kapasite artırımı desteğinin yanı sıra, Türkiye’nin Doğu-Batı, Kuzey-Güney demiryolu akslarının daha etkin bir biçimde işletilmesinde önemli fiili katkıları olan bir programdır. Doğu-Batı, Kuzey-Güney aksları açısından önem taşıyan Yüksek Hızlı Tren Köseköy-Gebze bölümü inşası, Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolu hattının rehabilitasyonu ve Samsun-Kalın hattındaki iyileştirme çalışmaları UOP’nin somut sonuçları arasındadır.
Uygulaması halen devam eden IPA-I dönemi Ulaştırma Operasyonel Programı kapsamında Ankara-İstanbul arasında adımları hızlandıran Köseköy-Gebze demiryolu projesi ile yaklaşık 56 km uzunluğunda (çift hatlı), Ankara-İstanbul yüksek hızlı tren hattının yoğun kesimlerinden biri olan Köseköy-Gebze bölümünün altyapısı ve üstyapısının inşasının yanı sıra hattın elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyonu gerçekleştirilmiştir.
Öncelik Demiryolu Türkiye’yi taşıyoruz diyerek başlanılan Irmak-Karabük-Zonguldak Projesi ile 415 km uzunluğundaki Irmak-Karabük-Zonguldak demiryolu hattının rehabilitasyonu, sinyalizasyonu ve telekomünikasyonu yapılmaktadır.
258 Milyon Euro’luk bir bütçeye sahip Samsun-Kalın Projesi Avrupa Birliği sınırları dışında AB hibesiyle imzalanan en yüksek meblağlı proje olma ünvanını taşımaktadır. Kuzeyi Güneye Türkiye’yi geleceğe taşıyacak bu proje ile 378 km uzunluğundaki Samsun-Kalın demiryolu hattının rehabilitasyonu ve sinyalizasyon sistemlerinin entegrasyonu gerçekleştirilmektedir.
2014-2020 yıllarını içeren IPA-II dönemi ile birlikte yukarıda bahsi geçen altyapı projelerine ilaveten sürdürülebilir, emniyetli, etkin, erişilebilir ulaştırma alanlarındaki projelere fon sağlanacaktır.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Feridun Bilgin
Uluslararası Ulaşım Formu Genel Sekreteri Sayın José Viegas