banner92
banner139
banner69

Bakan açıkladı: Ağır vasıtalar 3. Köprüye

banner113

UDH Bakanı Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne ilişkin kararları açıkladı: Şehirlerarası otobüsler dahil, ağır vasıtaların yeni köprüyü kullanması zorunlu olacak. Yıl sonuna kadar otomobillerden 9 lira 90 kuruş, ağır vasıtalardan en az 21 lira 29 kuruş ücret alınacak. Araçların akslarına göre ücretler değişebilecek. Ücretler çift yönlü. Yani hem gidişte hem dönüşte alınacak. Otobüsler için her seferde halen 15 TL olarak ödenen ücret, yeni köprüde 3 katına çıkarak 42 TL’yi aşacak. Yeni köprünün, getireceği yakıt, zaman, para kayıpları taşımacıyı düşündürüyor.

banner114
GÜNDEM 21.08.2016, 10:28 22.08.2016, 10:00 Taşıma Dünyası
Bakan açıkladı: Ağır vasıtalar 3. Köprüye
banner161
banner95

HABER: ERKAN YILMAZ - BARIŞ CAN BAŞKAN / 3. KÖPRÜ-HABİBLER-İSTANBUL

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’tan itibaren tüm ağır vasıtaların Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmak zorunda olduğunu açıkladı. Bakan Arslan, köprü geçişlerinde otomobilin 9 lira 90 kuruş, kamyonların 21 lira 29 kuruş ödeyeceğini, fiyatların ağır vasıtaların akslarına göre değişeceğini ve fiyatların tek yön için geçerli olacağını söyledi.   

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 20 Ağustos Cumartesi günü 3’üncü Boğaz Köprüsü’nün Garipçe şantiyesinde, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Ahmet Arslan’ın basın açıklamasını sektörel yayınlar arasında bir tek TAŞIMA DÜNYASI izledi.

Bakan Ahmet Arslan, 26 Ağustos Cuma günü açılacak olan 3’üncü Boğaz Köprüsü Yavuz Sultan Selim’e yönelik merak edilen hususlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Bakan Arslan’ın basın açıklamasında söyledikleri…

Yavuz Sultan Selim 26 Ağustos’ta açılıyor 
“Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve ana aks 95 km’lik otoyolu ile birlikte 266 km’yeulaşan bağlantı yollarını 26 Ağustos Cuma günü Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan, Sayın Meclis Başkanı ve yurtdışından katılımcılarla birlikte hizmete açıyoruz.”

36 ayda değil, 27 ayda bitirildi
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 36 ayda bitirilmesi öngörülürken, 27 ayda bitirilen bir proje. İstanbul’un 3 gerdanı olmasının yanı sıra, birlikte hizmete açtığımız 215 km 2x4 otoyol düşünüldüğünde rekor sürede bitirilmiş devasa bir proje. 

8,5 milyar TL’ye mal oldu 
Bu proje 8,5 milyar TL’ye mal oldu. Bu büyüklükteki proje, sadece Türkiye açısından değil, dünya açısından da rekor. Bugün güzergahta incelemelerde bulunduk. Peyzajın son aşamaları ve temizlik hariç köprü ve otoyollar bitirilmiş durumda. En geç 23 Ağustos Salı günü bütün işler tamamlanarak 26 Ağustos Cuma günü ülkemizin gurur projesi açılacak. 

Yavuz Sultan Selim dünyada ilk sıralarda 
Bu proje 4 şerit gidiş ve geliş olmak üzere; bir şerit gidiş, bir şerit geliş olmak üzere raylı sisteme ayrılan bölümle 59 metrelik köprü genişliği, 322 metrelik kule yüksekliği de dünyada bir ilk. 1408 metrelik ayak açıklığı da rekor denebilecek, dünyada sıralamaya girebilecek bir açıklık. Köprümüz dünyada ilkleri barındıran yap işlet devret modeli ile kamu kaynağı kullanılmadan 27 ayda bitirilmiş ve insanımızın hizmetine sunulmuş olacak. 

5 milyon 100 bin ağaç 
Bu projenin çevreye etkileri çok konuşuldu; ‘Çevreye etkisi var mı, çevrecilik anlamında zararı mı var, faydası mı var’ diye. Herkes şunu bilmeli ki, İstanbul şehrimizin ağır vasıtalardan kaynaklı yükünü alarak, bırakınız çevreye verdiği zararı, tam tersine çevreci proje ile özellikle emisyonu azaltacağız. İstanbul’un trafik yükünü de şehrin üstünden almış olacağız. Yaklaşık 300 bin ağaç başka yerlere aktarıldı. Bu projede, şu an için 2.5 milyon ağaç dikmiş durumdayız. Günde 10 bin ağaç daha dikerek bu proje güzergahında 5 milyon 100 bin ağaç dikeceğiz. Orman Bakanlığı’nın buradan aktardığı ağaçların 17-18 katı ağaç dikmiş olacağız. 8.5 milyarlık bir projeyi İstanbullulara, İstanbul’a gelen bütün misafirlerimizin kullanımına sunmuş olacağız. 

75 milyar dolarlık taşıma hacmi 
Türkiye büyük projeleri yapmaya alıştı. Bizim yaptığımız ve yapmaya çalıştığımız, Anadolu’yu Avrupa’dan Asya’ya ulaşımın her türünde kesintisiz bir koridor haline getirmek. Bu coğrafyada yaklaşık 3 saatlik uçuşla 1.5 milyar insana erişiyoruz. Bu insanların yılda oluşturduğu ticaret hacmi 31 trilyon dolar. Bunun, yılda 75 milyar dolarlık bir taşıma potansiyeli var. Hedefimiz 31 trilyon dolarlık pastadan ulaştırma projelerinin marifetiyle ülkemize düşen payı almak. Bu projenin hemen devamında etüd ve projelerini yaptığımız Akyazı’dan başlayarak demiryolunu Yavuz Sultan Selim Köprüsü vasıtasıyla 3’üncü Havalimanı’na bağlayacağız.  Oradan Halkalı’dan, Kapıkule’ye uluslararası hızlı tren koridoruna bağlamış olacağız. Gerçekten önemli büyüklükteki projeyi rekor sürede bitirdik. 

Bayramda ücretsiz mi?
Osmangazi Köprüsü hemen bayram tatilinin başlangıcıyla açıldığı için Sayın Cumhurbaşkanının böyle bir talimatı oldu ve ücretsizdi. 26 Ağustos’tan bayrama kadar ücretsiz olması 26 gün ücretsiz olması demektir ki, sürdürülebilir bir durum değil. Sayın Cumhurbaşkanı sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa biz de o talimata uyarız.

Ücretler akslara göre 
Özellikle uluslararası bir proje olması nedeniyle ve finansmanın ağırlıklı olarak yurtdışından temin ediliyor olması nedeniyle, piyasa şartları nedeniyle dolara endeksli bir sözleşme hazırlamıştık. Sözleşmede otomobiller için belirlenen ücret 3 dolar+KDV ’dir. Yıllara göre dolardaki değişimler dikkate alınacak. 1 Ocak’taki dolar kuru esas alınır ve o günkü kur üzerinden hesaplanır ve Türk lirasına çevrilir ve bir yıl boyunca geçerli olur.  Bu yıl için 1 Ocak 2016 tarihindeki dolar kuru esas alınarak belirlenmiş durumda. Sene sonuna kadar otomobiller, köprüden, 9 lira 90 kuruş ödeyerek geçecekler. Ücrette herhangi bir değişiklik olması söz konusu değil. Büyük araçlara gelince; araçların büyüklükleri ve akslarına bağlı olarak otomobil ücretine eşdeğer ücretlerle geçişleri belirlenecek. 4 akslı kamyonlara belirlenen ücret 21 lira 29 kuruş olarak tekabül ediyor. Ücrette herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Tırlar daha yüksek. Otobüs büyüklükleri aksa bağlı, farklı boyutlarda otobüs var ve fiyatları değişebilecek. Aks sayısı fazla olanda biraz daha yükselecek. 51 lira otoyollar da dahil ücret, kilometre başına 8 sent. Köprü geçildikten sonra, devamında km başına 8 sent ücret eklenecek. Fiyatlar tek yön olarak geçerli.  

Bağlantı yolları  
Hem Odayeri’nden hem de özellikle Mahmutbey gişelerine erişinceye kadar bütün bağlantı yolları tamamlanmış durumda.  Hepsinin gişeleri hazır. Hatta Avrupa yakasında, özellikle serbest geçiş dediğimiz otomatik okuma sistemleri devreye girmiş durumda.  Anadolu yakasında Riva, Çamlık, Paşaköy, Kurtköy’den çıkışlar mümkün. Tersinden bakarsanız buralardan bu otoyola ve köprüye girme şansı var. 

Ağır vasıtalar 3. Köprüye 
İstanbul üzerindeki yükü azaltmanın olmazsa olmazı,  ağır vasıtaların tamamen 3’üncü köprüyü geçme zorunluluğu getirilmesidir ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bunun çalışmasını yapıyoruz. UKOME bu kararı alıyor. Ağır vasıtalar Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmak zorundalar ve kullanacaklar. Her ne kadar mesafe biraz uzuyor gibi gözükse de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde yaşanan trafik sıkışıklığını, zaman kaybını, oradan kaynaklı yakıt sarfiyatını düşündüğünüzde Yavuz Sultan Selim onlar için avantajlı olacak. 

Ağır vasıtalar 7-24 saat kullanabilecek 
En büyük avantaj şu: Ağır vasıtaların, sabah ve akşam saatlerinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü kullanamadıkları 4 saatlik bir süre var.  Asya ve Avrupa’ya, Avrupa’dan Asya’ya geçemedikleri bu sürede yolda beklemek durumunda kalıyorlar ve orada bir trafik sıkışıklığı oluşturuyorlar. Asıl onu da engellemiş olacağız. Bütün ağır vasıtalar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü, 7-24 saat, hiçbir zaman kısıtlaması olmadan kullanabilecekler. Bu köprüye o yükü aldığımız zaman iki Boğaz köprünün de yükünü azaltmış olacağız. Her iki yakanın 100 km’lik bağlantı yolları bölümünde trafik rahatlığı yaratacak. Ağır vasıtalar, 26 Ağustos itibariyle kesinlikle ikinci köprüyü kullanamayacaklar. ■



TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım

Maliyetlerimiz artacak 

TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, TOF Başkanı Mustafa Yıldırım, Başkan Vekili Tahsin Yücefer, Bakan Ahmet Arslan’ın basın toplantısına katılarak açıklamaları dinlediler. Mustafa Yıldırım, toplantı sonrasında, Bakan Arslan’ın açıklamalarını, TAŞIMA DÜNYASI’na sıcağı, sıcağına değerlendirdi:  “Sayın Bakanımızdan köprünün açılışı ile ilgili bilgileri canlı canlı dinledik. Maliyetler konusunda kafamız karıştı. 52 lira olarak söylenen ücretlerin otoyollar dahil olduğunu söyledi. 21 lira ise çok sorun değil, aslında o da sorun da... 52 lira neyi kapsıyor, onu tam anlamış değilim. Bunun detaylı açıklamasını almamız lazım.  Tabii, zaman kazandıracak bize, ama 66 km fazla yol yapacağız.  Maliyetlerimizin artacağı kesin.  Kamyonlar buraya alınsaydı, otobüsler ikinci köprüden geçmeye devam edebilirdi. Toplu taşıma yaptığımız için, bize bu izin verilebilirdi. Zaman her şeyin ilacıdır diye düşünüyoruz. Zamanla hatalardan dönülür. Ben otobüslerin zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden zorunlu geçirilmesini yanlışlık olarak değerlendiriyoruz. Belki de duygusal düşünüyoruz. Biz toplu taşıma yapıyoruz. Ben yıllardır, ‘yollar insan taşımalı, araç taşımamalı’ diyorum. Bu kararla yollara araç taşıtılıyor. Otobüslerimiz 66 km fazla yol yapacak, değerlendireceğiz. Yavuz Sultan Selim’in hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz. Çok önemli yatırımlar yapıldı. Ancak köprülerle birlikte maliyetlerimiz arttı. Osmangazi ile de maliyetler yükseldi. Bu yapılan yatırımlar çok önemli kazanım. Ama eziyete ve maliyete dönüşmemesi lazım. Ülkemiz için hayırlı olsun. ■




Tahsin Yücefer, Mustafa Yıldırım, Bakan Ahmet Arslan




YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ
• 59 metrelik genişlik ve 322 metrelik kule yüksekliği  dünyada bir ilk. 
• Köprü güzergahında 2.5 milyon ağaç dikildi. 5 milyon 100 ağaç dikilmiş olacak. 
• 8.5 milyar TL’ye mal oldu. 36 ay yerine 27 ayda bitirildi. 
• Köprüde 4 gidiş ve 4 dönüş olmak üzere 8 şerit bulunuyor. 
• Bir gidiş ve bir dönüş şeritte raylı sisteme ayrıldı.
• 1408 metrelik ayak açıklığına da sahip.  



“Karslı Dayanışması” 
Karslı olan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan’ın basın açıklamasını yine Karslı  olan Genel Yayın Yönetmenimiz Erkan Yılmaz takip etti. Bakan Arslan, Erkan Yılmaz ile birlikte çekildiği resmin altına “Karslı Dayanışması” diye yaz açıklamasında bulundu. ■ 

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 16 44
2. Fenerbahçe 16 36
3. Samsunspor 16 30
4. Göztepe 16 28
5. Eyüpspor 17 27
6. Beşiktaş 16 26
7. Başakşehir 16 23
8. Gaziantep FK 16 21
9. Antalyaspor 16 21
10. Kasımpasa 16 20
11. Konyaspor 16 20
12. Rizespor 16 20
13. Trabzonspor 16 19
14. Sivasspor 17 19
15. Alanyaspor 16 18
16. Kayserispor 16 15
17. Bodrumspor 16 14
18. Hatayspor 16 9
19. A.Demirspor 16 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 17 35
2. Bandırmaspor 17 33
3. Karagümrük 17 31
4. Erzurumspor 17 29
5. Keçiörengücü 17 27
6. Igdir FK 17 25
7. Amed Sportif 17 25
8. Ahlatçı Çorum FK 17 25
9. İstanbulspor 17 24
10. Ankaragücü 17 24
11. Manisa FK 17 23
12. Pendikspor 17 23
13. Gençlerbirliği 17 23
14. Esenler Erokspor 17 22
15. Boluspor 17 22
16. Ümraniye 17 22
17. Şanlıurfaspor 17 21
18. Sakaryaspor 17 21
19. Adanaspor 17 14
20. Yeni Malatyaspor 17 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 17 42
2. Chelsea 18 35
3. Nottingham Forest 18 34
4. Arsenal 17 33
5. Newcastle 18 29
6. Bournemouth 18 29
7. M.City 18 28
8. Fulham 18 28
9. Aston Villa 18 28
10. Brighton 17 25
11. Tottenham 18 23
12. Brentford 17 23
13. West Ham United 18 23
14. M. United 18 22
15. Everton 17 17
16. Crystal Palace 18 17
17. Wolves 18 15
18. Leicester City 18 14
19. Ipswich Town 17 12
20. Southampton 18 6
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 18 41
2. Real Madrid 18 40
3. Barcelona 19 38
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 18 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 18 25
8. Girona 18 25
9. Real Betis 18 25
10. Osasuna 18 25
11. Celta Vigo 18 24
12. Rayo Vallecano 18 22
13. Las Palmas 18 22
14. Sevilla 18 22
15. Leganes 18 18
16. Deportivo Alaves 18 17
17. Getafe 18 16
18. Espanyol 18 15
19. Valencia 17 12
20. Real Valladolid 18 12