Toplu Ulaşım Yasası, TBMM’ye sunuluyor
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Yıllardır sektörün gündeminde Toplu Ulaşım Yasası’nın olduğunu belirterek, “Artık bunun ilk adımını atalım. Yasal altyapısını oluşturacak çalışmayı yapalım. Ekim’de TBMM’ye bunu kanun teklifi olarak sunalım. Çıkartılması için her türlü katkıyı vereceğim. Çok kısa süre içerisinde çıkacağına inanıyorum” dedi.
GÜNDEM
28.08.2017, 11:59 31.08.2017, 22:35
Taşıma Dünyası
22 Ağustos Salı günü TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda yapılan sektör meclisi toplantısında, 9 gündem maddesi görüşüldü. Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım’ın yönettiği toplantıya Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses, Emniyet Genel Müdürlüğü Daire Başkan Yardımcısı Ümit Mutlu da katıldı.
Gündemde; Toplu Ulaşımda Sektörel Ulaşım Vizyonu (Toplu Ulaşım Yasası), Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği Konusunun Görüşülmesi, Türkiye Genelinde Otogarların Konumlandırılması ve Yapım İşletim Kararları (Çalıştay Düzenlenmesi), Trafik Güvenliği Çalıştayı, Trafik Sigortası Sorunları, Havaalanları Yer Hizmetleri Yönetmeliği (SHY-22) nedeniyle yaşanan sorunlar, Yolcu Taşımacılığı Koordinasyon Kurulunun Kurulması, Sarp Sınır Kapısı’nda inşaat ve yaz yoğunluğu nedeniyle yurtdışı tarifeli taşıma yapan firmaların zaman tarifelerine uyamaması ve Bakanlık tarafından kesilen cezaların inşaat bitim sürecince mücbir sebep sayılıp kesilmemesi önerisi, Kuzey Irak’tan karayolu ile gelen yolculara uygulanan vize uygulamasının kolaylaştırılması için Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı ile görüşülmesi konuları yer aldı.
Alt komisyon kuruldu
Toplu Ulaşım Yasası’nın oluşturulması için sektör meclisinde alt komisyon kuruldu. Komisyonda Hakan Orduhan, Fatih Tamay, Levent Birant, Mevlüt İlgin, İrem Bayram yer aldı.
Havaalanı işletmecileri ve belediyeler
Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım:
Bizim en büyük rakibimiz havaalanı işletmecileri ve belediyeler olmaya başladı. Havaalanları işletmecilerine, yolcu taşıma işini belli şirketlere verme hakkı tanındı. Havaalanından iliçine değil de, illerarasına taşıma yapılması doğru değil. Buna çözüm bulunması gerekiyor. Bu haksızlığın adaletsizliğin önüne geçmemiz gerekiyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı Yönetmeliğe yönelik davalar açıldı. Belediyenin imtiyaz gücünün kullanılarak sektörün hakkının alınması doğru değil. Ulaşımda dönüşümün nasıl olacağına yönelik bir çalışma için Sayın Ilıcalı’dan da destek bekliyoruz. 400 bin insanın kaderi söz konusu. Uzun mesafe taşımacılık bitmiştir, kısa mesafeli taşımacılıkta sektörümüz yeniden yapılanmalı. Sadece eğitim ve denetimle kazaları önlemek mümkün değil. Kaptanların çalışma koşullarını iyileştirmemiz lazım. Bin km yola, kaptan, bagajda uyuyarak gidemez.
Mustafa Sarı:
Belediyeler işimize el atmaya başladı. Alınan karar havaalanından taşıma yapan firmayı tekel konumuna getiriyor.
TOF Başkan Vekili İbrahim Arttırdı:
İlk önce çelişen kanunların ortadan kalkması gerekiyor. Ulaştırmanın tek bir elden idaresi ile ulaşıma bir vizyon çizilebilir.
Gürsel Turizm YK Başkanı Levent Birant:
Sayın Ilıcalı’nın Karayolu Taşıma Kanunu çıkarılmasında çok büyük katkıları var. Ancak 100 km’nin altındaki taşımalarla ilgili çok büyük sorunlar var. Belediye ve Ulaştırma Bakanlığı arasında kalıyor taşımacılar. Toplu ulaşım yasası çok önemli.
İTO YK Üyesi Hakan Orduhan:
Toplu Ulaşım Yasası’nın altyapısını hazırlamak için profesyonel bir yapılanma gerekiyor. Bizim burada oturup yazacağımız bir çalışma değil. Hukuki, akademik destek isteyen bir çalışma. Bizler taşımacılık alanın uzmanıyız, ama yasa uzmanı değiliz. Bunun için profesyonel destek alalım. Bunun finansmanı konusunda TOBB ve İTO gerekirse para koymalı.
UYOF Başkanı İmran Okumuş:
Bu meclisin ayakları eksik. Sektörün önemli firmaları bu mecliste var mı? Üretici firmalar, acenteleri, bireysel otobüsçüleri, otogarı temsil eden kimse yok. Bu komisyonu bence tarafların tam yer alacağı şekilde oluşturalım. Çalıştay için hep birlikte kararlı şekilde kamunun önüne çıkmamız gerekiyor. İstanbul Otogarı’nda çok ciddi güvenlik sorunları var. Sonra bu otogara gelmedin diye ceza yazılıyor.
EGM Trafik Daire Başkan Yard. Ümit Mutlu:
Karayolu Taşıma Kanunu şehirlerarasını kapsıyor, Belediyeler Kanunu çerçevesinde her belediye kendisi bir yönerge çıkarıyor, bu da çarpıklığa yol açıyor. Bakanlar Kurulu nezdinde bir çalışma vardı, kaldı. Sektör çalışma yaparken Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Belediyeler Birliği’nin de olması sağlıklı gidişatı etkileyecektir. Buna “Yolcu Taşıma” denirse taksi taşıması da dışarıda kalmaz. Sayısal takografın yurtiçinde kullanılması için çalışmalar yapıyoruz. Hız sınırlayıcı cihazlarla ilgili bir çalışmamız daha var.
TOFED Başkanı Birol Özcan:
Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ile birçok kez görüştük. Her konuda bilgisi olan bir yönetici. Toplantıya çağırırsak faydası olacaktır.
TOFED Genel sekreteri Mevlüt İlgin:
Sektör meclisinin oluşumu bir yönetmelik ile oluyor. Mecliste yer alanlar belirli bir kural çerçevesinde belirleniyor. Meclis üyeleri arasında belediyeler var, otogarlar var, devletin kamu kurumları var, üç büyük federasyon ve özmal araçlarına göre firmalar var. Sektör meclisinin eksikleri var. Bunlar giderilebilir.
Otogarlar ulusal ulaşım sistemi içerisinde değerlendirilmediği için 700 belediyenin tercihine bırakılmış durumda. Otogarları kimin işlettiği, eksik işletim varsa bunların düzeltilmesi ayrı bir konu. Biz otogarların yapılma ve işletilmesine yönelik bir çalıştay düzenlenmesini talep ettik. Bir belediye başkanın tercihi ile otogarın yeri değişir mi? Halkın talebi, sektörün talebi, kamunun talebi dikkate alınır. Belediye tek yetkili olmasın. Bir kurul oluşturulsun.
Bestvan Tur Genel müdürü İrem Bayram:
Hergün İstanbul Otogarı’nda çok ciddi sorunlarla karşılaşıyoruz. Ben otogara güvenlik sistemi için para ödüyorum. Otogarların yerinden çok, nasıl işletileceğine odaklanalım. Biz burayı daha iyi ve daha verimli nasıl işletiriz, buna bakmamız gerekiyor. Kullanıcılar için hiç keyifli bir otogar değil. Oraya iyileştirme için harcanacak para yerine yenisi inşa edilse daha iyi olur.
Şevket Ak: Sektörün tek otogarı olmasına rağmen neden sektör bu kadar şikayetçi? Nerde bir hata var ki, bu otogardan bu kadar şikayet ediliyor? Sektör, kendi otogarından çıkış fiyatlarını yükselttikçe belediyelere de örnek oluyor.
UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan:
AVTER ödediği vergilerle her yıl plaket alan bir şirket. Yüzlerce insana iş veren, birçok otogarı işleten bir şirket. Bu otogarın yeni yere taşındığı zaman doğuracağı sorunları düşünmeden mi konuşuyoruz? İstanbul Otogarının burada kalmasına yönelik çaba göstermemiz gerekiyor. ■
Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Mahmut Gürses:
Karayolu Taşıma Yönetmeliği mevzuatına uyum sağlayan her kurum sizinle eşit seviyede. BURULAŞ’ın da D1 belgesi var.
Toplu Ulaşım Yasası muhteşem bir oluşum. Toplu Ulaşım Yönetmeliği noktasında bir çalışma yaptık. Önerdik ancak bir sonuç olmadı. Belediyelerin de bu komisyonda yer alması gerekiyor. Bazı yetki karmaşası yaşanıyor. Mesleki Yeterlilik Belgeleri’ni 5 yılda bir yenileme konusunda çalışmalar yapıyoruz. Denetim sistemi ile bütün seyahatleri kayıt altında almak için çalışıyoruz. Veri havuzuna bilgiler toplanacak ve emniyete bilgiler aktarılacak.
Yeni Yönetmelik şu an Sayıştay’da. Maliye’den geçti. Sayıştayın, “sektöre sordunuz mu” sorusuna, 500’e yakın görüş aldığımızı ifade ettik. Yeni Yönetmelikle birlikte U-NET sistemi de devreye girecek. Bölgesel toplantılarla bunu sektöre aktaralım. Şiddetli cezalarımız olduğu gibi ödüllerimiz de var. İki firma istenilen verilerin sistem üzerinden transferi konusunda görüş bildirdi. İsteğimiz, ceza vermek değil, düzgün anlatırsak ceza vermeyiz. Bayramdan sonra haftada bir toplantı organize edilirse bilgilenme daha kolay ve net olur.
Yeni Yönetmelik şu an Sayıştay’da. Maliye’den geçti. Sayıştayın, “sektöre sordunuz mu” sorusuna, 500’e yakın görüş aldığımızı ifade ettik. Yeni Yönetmelikle birlikte U-NET sistemi de devreye girecek. Bölgesel toplantılarla bunu sektöre aktaralım. Şiddetli cezalarımız olduğu gibi ödüllerimiz de var. İki firma istenilen verilerin sistem üzerinden transferi konusunda görüş bildirdi. İsteğimiz, ceza vermek değil, düzgün anlatırsak ceza vermeyiz. Bayramdan sonra haftada bir toplantı organize edilirse bilgilenme daha kolay ve net olur.
Denetimlere başlayacağız.
Belgelerin birleştirilmesine yönelik talepler var. Bütün belgeler tarifesiz. İstenirse tarifeli yapacak. İlk başta tarifesiz yapma hakkı vereceğiz. Tarifesiz taşımada, bir saat önce bildirecek. Her şey değişiyor. Araç takip sistemleri de koyacaksınız.
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:
Toplu Ulaşım Yasası ve Trafik Çalıştayı ile ilgili çalışmaları çok önemsiyorum. Toplu Ulaşım Yasası konusu daha önce de gündeme geldi. Yasal mevzuatın olmaması sorunlar getiriyor. Yasal bir altyapı hazırlanması için adımlar atmamız gerekiyor. Eğer bunun yasal altyapısını hazırlarsak çok rahat Meclisten çıkarabiliriz. Ekim ayında, Meclis açıldığında bunu gündeme getirebilirim. Bir takvim hazırlayıp, Toplu Ulaşım Yasasını Ekim ayında kanun teklifi olarak sunarım. Yasamız yok, vizyonumuz yok, zaten yasamız olmazsa vizyonumuz da olmaz. Yıllardır bunu konuşuyoruz. Bir alt komisyon oluşturularak hayata geçirmek için adımlar atalım. Sektör Meclisi ilk önemli adımı attı diyelim. Bunun için her türlü katkıyı veririm. Toplu Ulaşım Yasası olan ülkelerden örnek alınarak bir çatı oluşturulabilir. Trafik kazalarının önlenmesi noktasında, Çalıştaya somut sonuçlar alacak düzenleme istekleri ile gidelim.
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile toplantı sonrası hatıra fotoğrafı...
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı:
Toplu Ulaşım Yasası ve Trafik Çalıştayı ile ilgili çalışmaları çok önemsiyorum. Toplu Ulaşım Yasası konusu daha önce de gündeme geldi. Yasal mevzuatın olmaması sorunlar getiriyor. Yasal bir altyapı hazırlanması için adımlar atmamız gerekiyor. Eğer bunun yasal altyapısını hazırlarsak çok rahat Meclisten çıkarabiliriz. Ekim ayında, Meclis açıldığında bunu gündeme getirebilirim. Bir takvim hazırlayıp, Toplu Ulaşım Yasasını Ekim ayında kanun teklifi olarak sunarım. Yasamız yok, vizyonumuz yok, zaten yasamız olmazsa vizyonumuz da olmaz. Yıllardır bunu konuşuyoruz. Bir alt komisyon oluşturularak hayata geçirmek için adımlar atalım. Sektör Meclisi ilk önemli adımı attı diyelim. Bunun için her türlü katkıyı veririm. Toplu Ulaşım Yasası olan ülkelerden örnek alınarak bir çatı oluşturulabilir. Trafik kazalarının önlenmesi noktasında, Çalıştaya somut sonuçlar alacak düzenleme istekleri ile gidelim.
Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile toplantı sonrası hatıra fotoğrafı...
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 17 | 47 |
2. Fenerbahçe | 17 | 39 |
3. Samsunspor | 17 | 33 |
4. Eyüpspor | 18 | 30 |
5. Göztepe | 17 | 28 |
6. Beşiktaş | 17 | 27 |
7. Başakşehir | 17 | 26 |
8. Gaziantep FK | 17 | 22 |
9. Kasımpasa | 17 | 21 |
10. Alanyaspor | 17 | 21 |
11. Rizespor | 17 | 21 |
12. Antalyaspor | 17 | 21 |
13. Konyaspor | 17 | 20 |
14. Trabzonspor | 17 | 19 |
15. Sivasspor | 17 | 19 |
16. Kayserispor | 17 | 16 |
17. Bodrumspor | 17 | 15 |
18. Hatayspor | 17 | 9 |
19. A.Demirspor | 17 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 18 | 38 |
2. Bandırmaspor | 18 | 33 |
3. Karagümrük | 18 | 31 |
4. Erzurumspor | 18 | 30 |
5. İstanbulspor | 18 | 27 |
6. Ankaragücü | 18 | 27 |
7. Keçiörengücü | 18 | 27 |
8. Pendikspor | 18 | 26 |
9. Amed Sportif | 18 | 26 |
10. Ahlatçı Çorum FK | 18 | 26 |
11. Manisa FK | 18 | 26 |
12. Boluspor | 18 | 25 |
13. Igdir FK | 18 | 25 |
14. Gençlerbirliği | 18 | 24 |
15. Ümraniye | 18 | 23 |
16. Esenler Erokspor | 18 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 18 | 22 |
18. Sakaryaspor | 18 | 22 |
19. Adanaspor | 18 | 15 |
20. Yeni Malatyaspor | 18 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 19 | 46 |
2. Arsenal | 20 | 40 |
3. Nottingham Forest | 20 | 40 |
4. Chelsea | 20 | 36 |
5. Newcastle | 20 | 35 |
6. M.City | 20 | 34 |
7. Bournemouth | 20 | 33 |
8. Aston Villa | 20 | 32 |
9. Fulham | 20 | 30 |
10. Brighton | 20 | 28 |
11. Brentford | 20 | 27 |
12. Tottenham | 20 | 24 |
13. M. United | 20 | 23 |
14. West Ham United | 20 | 23 |
15. Crystal Palace | 20 | 21 |
16. Everton | 19 | 17 |
17. Wolves | 20 | 16 |
18. Ipswich Town | 20 | 16 |
19. Leicester City | 20 | 14 |
20. Southampton | 20 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 19 | 43 |
2. Atletico Madrid | 18 | 41 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 18 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |