Yeni Hükümetin Ulaştırma ve Lojistik alanındaki hedefleri
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet Programı’nda ulaştırma ve lojistik bölümü hedeflerle birlikte çizildi. Programda yer alan turizm ve otomotiv alanına yönelik hedeflere de yer veriyoruz.
GÜNDEM
26.11.2015, 10:41 26.11.2015, 11:00
Taşıma Dünyası
Programda, ulaştırma ve lojistik başlığı, “Büyük ekonomilerin can damarları olan ulaştırma ve lojistik altyapılarının gelişimine ve bu sayede ülkemizin rekabetçiliğinin artırılmasına özel önem veriliyor” açıklaması ile yer alıyor ve hedefler şu şekilde çiziliyor:
Temel hedef ulaştırma ve lojistik sistemi oluşturulması
Ülkemizin rekabet gücüne ve toplumumuzun yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlayan, güvenli, ekonomik, konforlu, hızlı ve çevreye duyarlı hizmetlerin sunulduğu, kombine taşımacılığın ve lojistik merkezlerin etkin bir şekilde hayata geçirildiği bir ulaştırma ve lojistik sisteminin oluşturulması temel hedef.
Güçlü ulaştırma ve lojistik altyapısı
Yeni dönemde ulaştırma alanında; bölgelerimizi ve illerimizi birbirleri ile bütünleştirmeye, hem yolcu hem de yük açısından güçlü bir lojistik ve ulaştırma altyapısı oluşturmaya devam edilecek.
Lojistik Ana Planı hazırlanacak
Bu amaçla, önceki dönemlerde hazırladığımız ve uygulamaya aldığımız, Ulaştırma Ana Plan Stratejisi’nin devamı olarak Kentsel Ulaştırma Ana Planlarının Hazırlanması Rehberi’ni de kapsayacak AB normlarına uygun bir Ulaştırma Ana Planı ile Lojistik sektörünün sağlıklı ve planlı bir şekilde gelişmesi için Lojistik Ana Planı hazırlanacak.
Otoyol ağı geliştirilecek
Karayolunda ülkemizin kuzeyini güneyine, doğusunu batısına bağlayan ana akslarımızı büyük ölçüde tamamlayacak ve otoyol ağımızı geliştirilecek.
Havada ve denizde transit merkezi
Havacılık ve denizcilik sektörlerinde ülkemiz dünyanın en önemli transit merkezlerinden birine dönüştürülecek.
Hızlı tren hatları tamamlanacak
Demiryollarında yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarımızı önemli ölçüde tamamlanacak. Böylece, Türkiye gelişmiş ülke standartlarında bir ulaştırma alt yapısına kavuşacak.
Bölünmüş yol 30 bin km
Trafik yoğunluğunun yüksek olduğu kesimlerde trafik güvenliğinin artırılması ve taşıma sürelerinin kısaltılması amacıyla bölünmüş yol uzunluğunu 30 bin kilometreye çıkarılacak.
Körfez geçişi ve Kuzey Marmara Otoyolu tamamlanacak
Önemli ulaşım koridorlarını otoyol ağı ile birbirine bağlayacak, başta Marmara Bölgesi olmak üzere YİD modeliyle yeni otoyollar inşa edilecek. Bu ağın önemli parçaları olan İstanbul-Bursa-İzmir (Körfez Geçiş Köprüsü dâhil) ve Kuzey Marmara Otoyolu’nu tamamlanarak hizmete açılacak.
Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yapımına başlanacak
Bu kuşağın önemli bir bölümü olan ve üzerinde demiryolu da bulunan Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün yer aldığı güzergâhın da yapımına başlanacak. Böylece Otoyollar ve köprülerle çevrilmiş Marmara Ring i oluşturulacak.
Yeni otoyollar
Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve AVRASYA tünelini tamamlayacağız. Ankara-Niğde Otoyolu ile Ankara-Kırıkkale-Delice, Mersin-Silifke (Taşucu), Çiğli-Aliağa-Çandarlı ve Antalya-Alanya Otoyollarının yapımına başlanacak. Aydın-Denizli-Burdur, Afyonkarahisar-Burdur-Antalya, Ankara-Sivrihisar, Sivrihisar-Bursa, Sivrihisar-İzmir, Şanlıurfa-Diyarbakır-Habur, Delice-Samsun, Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir, Gerede-Merzifon, Yalova-İzmit ve Merzifon-Gürbulak Otoyolu Projeleri 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Yolları kısaltacak yeni tüneller
Ağır taşıt trafiği yüksek olan yollarda BSK yapımına devam edilecek. Doğu Anadolu’yu Karadeniz Bölgesine bağlayan Ovit, Cankurtaran ve Salmankaş Tünelleri, Orta Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Ilgaz Tüneli, Cizre ile Şırnak’ı birbirine bağlayan Cudi Tüneli, Akdeniz sahilini geçilebilir kılan Mersin-Antalya arasındaki 27 tünel başta olmak üzere çok sayıda tünel tamamlanacak.
Büyük İstanbul Tüneli
Mega ulaşım projelerini hayata geçirilecek. İstanbul Boğazı’nın altından iki defa tünel yapmak yerine dünyada bir ilk olmak üzere tek geçişte tek tünel halindeki karayolu ve metro geçişlerini kapsayan 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli tasarlandı. Günde 6,5 milyon vatandaşımızın kullanacağı toplam 9 farklı raylı sistemi birbirine bağlayacak, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprülerinin trafiğine nefes aldıracak projenin YİD modeli ile yapımına başlanacak. Yüzyılın en büyük projelerinden biri olacak olan Kanal İstanbul Projesi’nin çalışmaları devam ediyor.
Ankara-İstanbul hızlı trenle 1.5 saate inecek
Ankara ve İstanbul arasını 1,5 saate indirecek yüksek hızlı tren projesini, YİD modeliyle, etaplar halinde gerçekleştirmek üzere proje çalışmaları başladı. Önümüzdeki dönemde Ankara merkezli hızlı tren çekirdek ağını 3.623 km’ye çıkaracağız.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi tamamlanacak
Bunların en önemlilerinden biri olan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi tamamlanacak. Böylece ülke nüfusunun yarısı yüksek hızlı tren konforundan faydalanacak.
Yeni hızlı tren hatları
Kapıkule’den Kars’a ve İzmir’den Habur’a uzanan Doğu-Batı demiryolu akslarındaki yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatları ile Kuzey-Güney akslarındaki İstanbul-Antalya, İstanbul-İzmir-Aydın, Karasu-Antalya, Zonguldak-Mersin, Samsun-Çorum-Kırıkkale-Ankara, Kayseri-Nevşehir-Aksaray-Konya-Antalya, Samsun-Gaziantep yük ve yolcu taşıyacak hızlı tren hatlarını bölümler halinde yapılmaya devam edecek
Demiryolu ağı uluslar arası sisteme enteğre olacak
Demiryolu ile yük ve yolcu taşımacılığına imkân sağlayacak şekilde sınırlarımıza kadar oluşturacağımız demiryolu ağı, uluslararası sisteme entegre edilecek. YİD modeli ile başlattığımız hızlı tren garlarının yapımı sürecek. Kars-Tiflis-Bakü, Ankara-Sivas ve Sivas-Erzincan demiryolu projelerini tamamlanacak. Demiryolu ağının yüzde 80’nini elektrikli ve sinyalli hale getirecek, demiryolu ağımızı yenilemeye devam edilecek. Öncelikli hatları modernize ederek çift hatlı hale getirecek, bu hatlarda yük ve yolcu taşımacılığı artacak.
Kentiçi ulaşımda raylı sistem ağı büyüyecek
Başta İstanbul olmak üzere raylı sistem yatırımları hızla devam edecek. Ankara’da Tandoğan-Keçiören, AKM-Gar-Kızılay, İstanbul’da Levent-Hisarüstü, Üsküdar-Ümraniye-Dudullu, Kartal-Kaynarca, Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey, Bakırköy-Kirazlı, Kaynarca-Sabiha Gökçen, Marmaray Raylı Sistem Projeleri, Antalya havalimanı-expo, projeleri tamamlanacak. Milli demiryolu sanayimizi geliştirilecek, hızlı tren dâhil demir yolu araçlarını kendimiz imal edeceğiz. İhale hazırlıklarını süren projeyle, ilk milli yüksek hızlı treni faaliyete geçecek. Başkentray projesi ile YHT işletmeciliğinin merkezi olan Ankara’da banliyö, metro ve YHT hatlarını entegre edilecek. Egeray-İZBAN’ın Cumaovası-Tepeköy arası işletmeye alınacak. Gaziantep’te ise Gaziray Projesi hayata geçirilecek.
Çevreci bir ulaşım anlayışıyla, başta kentler olmak üzere yolcu ve yük trafiğinin yoğunlaştığı alanlarda gürültü kirliliği dâhil olmak üzere kirliliğin azaltılmasına özel önem vereceğiz. Başta karayolu olmak üzere; tüm ulaşım türlerinde sera gazı emisyonlarına yönelik çalışmalara öncelik verecek ve gerekli takip sistem kurulacak. Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik toplu taşıma sistemleri hayata geçirilecek. Elektrikli demiryolu hatlarını yaygınlaştırarak sera gazı emisyonlarını azaltacağız. Trafiğin yoğun olduğu tarihi şehir merkezlerinde trafiği yer altına alacağız.
Havayolunda dünyanın transit merkezi
Havayolu sektöründe İstanbul Yeni Havalimanı’nı hayata geçirerek, sektörün dünya ortalaması üzerinde büyümesini ve İstanbul’un dünyanın önemli bir transit merkezine dönüşmesini desteklenecek. Milli Bölgesel uçak yapımına başlanılacak.
Deniz taşımacılığında entegre transit bir liman ülkesi
Denizcilik sektöründe Türkiye’yi küresel deniz taşımacılığı ile entegre transit bir liman ülkesine dönüştürmeyi, Türk deniz ticaret filosunu yenileyerek 10 milyar tona ulaşan dünya deniz ticaret hacminden daha fazla pay almayı, gemi ve yat inşa sanayimizi yenilikçi teknolojilerle donatarak daha rekabetçi bir hale getirme hedefleniyor
Gemi işletmeciliği desteklenecek
Türkiye’nin dış ticaretinde Türk sahipli filoyu kullanarak navlun açığını azaltmak için gemi işletmeciliğini destekleyen yeni modeller oluşturulacak. Denizcilik eğitimini iyileştirerek Türk ve dünya filolarında Türk gemi adamlarının istihdamını arttıracak, deniz turizminde ihtiyaç duyulan tekne bağlama kapasitesi yükseltilecek. Ülkemizin bölgesinde transit liman üssü olmasını teminen kıyılarımızda büyük ölçekli limanların tesis edilmesi sağlanacak. Bu kapsamda 3 büyük denizde 3 büyük liman inşa edilecek.
2 RO-RO limanı
Marmara denizinde Kuzey Güney aksında en az 2 RO-RO terminali inşa ederek körfez ve boğaz köprüleri üzerindeki trafik yükünü azaltacak, İstanbul limanını kurvaziyer gemilerin ana yolcu değişim limanı haline dönüştürülecek. Kurvaziyer gemilerin diğer limanlarımıza uğrak çeşitliliğini teşvik edecek önlemler alınacak.
Ro-Ro ve kabotaj taşımacılığını geliştireceğiz. Yolları, araçları ve diğer altyapıyı insanımıza daha güvenli, konforlu ve hızlı hizmet veren sistemler bütünü haline getirmek için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırılacak.
Taşımacılıktan lojistiğe dönüşüm programı
Önümüzdeki dönemde önemli bir reform alanımız olan ‘Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı hayata geçirilecek.
Lojistik ülke performansında ilk 15 ülke arasında
Programla ülkemizde lojistik sektörünün büyüme potansiyeline katkısını artırmayı ve ülkemizin ‘Lojistik Performans Endeksinde’ ilk 15 ülke arasına girmesi amaçlanıyor.
Lojistik Koordinasyon Kurulu
Program kapsamında; Lojistik alanda çalışan tüm kurumlar arası eş güdümü sağlamak üzere ‘Lojistik Koordinasyon Kurulu kurulacak.
İlk defa Lojistik Master Planı hazırlanacak
Türkiye’de ilk defa bir lojistik master planı hazırlanacak. Bütüncül bir lojistik mevzuatı hazırlayarak yürürlüğe koyacağız. Üretim alanlarının, ticari çıkış noktalarına demiryolu bağlantısını güçlendireceğiz. Lojistikte kritik bir kurum olan TCDD’nin yapılandırılmasını tamamlayacağız.
Kentiçi ulaşım ulusal lojistik planına uyumlaştırılacak
Kent içi ulaşımı, ulusal lojistik planlarıyla uyumlaştıracağız. Komşu ülkeler ve dış ticaretimizin bulunduğu diğer ülkelerle gümrük işlemlerini hızlandıracağız. Kamu-özel işbirliği modeli kullanarak, gümrük kapılarının sayısını artıracak, kapasite ve kalitesini geliştireceğiz.
Gümrük kapıları
Yeni dönemde kalite odaklı, yenilikçi yaklaşım ve uygulamalarla ülkemizi gümrük hizmetlerinin ve ticaretin en kolay ve en güvenli yapıldığı, dünyanın önemli ticaret merkezinden biri haline getirme hedefleniyor.
Gümrük işlemlerinin daha kolay ve hızlı yapılabilmesi ile firmaların lojistik maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlanacak
Mevcut kara hudut kapılarımızı modernize edecek, ihtiyaç duyulan yerlerde yeni gümrük tesisleri yapılacak.
Kapılarımızda işlemlerin kolaylaştırılması için teknolojik imkânlar ve yeni yöntemler kullanılmasını sağlanacak. Bir taraftan gümrük işlemlerinin tamamını elektronik ortama aktarırken, diğer taraftan işlemleri basitleştirmek suretiyle kamu kaynaklarını ve personeli etkin kullanarak maliyetleri düşürülüyor.
Gümrük işlemlerinde Tek Pencere Sistemi
Gümrük işlemlerinde ‘Tek Pencere Sistemi’ ile dış ticaret işlemlerinin tek bir noktadan tamamlanmasını sağlanacak‘Tek Durakta Kontrol’ ve komşularımızla ‘Ortak Gümrük Kapısı’ projeleri sayesinde sınır geçişlerini hızlandırmak suretiyle rekabetçilik artacak. Kamunun en kapsamlı dört temel veri tabanından biri olan MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ile ticari işletmeler ile şirketlerin tüm kuruluş ve değişiklik işlemlerini elektronik ortama taşındı. Önümüzdeki dönemde ülkemizdeki tüm ekonomik birimleri sisteme dâhil edeceğiz.
e-TIR pilot projelerini hayata geçiyor
Şu anda İran ile Ortak e-TIR Pilot Projesi yürütmekte, Gürcistan ile de pilot proje üzerine görüşmeler gerçekleştirmekteyiz. Tarım ürünleri ticaretine yeni bir boyut kazandıran “Hal Kayıt Sistemi” ve “Lisanslı Depoculuk Uygulamasını” önümüzdeki dönemde yaygınlaştırmaya devam ederek, tarladan sofraya ticarette güveni tesis edilecek.
TURİZM
Önümüzdeki dönemde de turizm sektörünün sürdürülebilir turizm yaklaşımı çerçevesinde istihdamın artırılmasında ve bölgesel gelişmede öncü bir sektör olması, dünya ölçeğinde “kitle” turizminin yanı sıra bireysel turizmin de önemli cazibe merkezlerinden birisi haline gelmesi vizyonuyla hareket edilecek.
Türkiye Turizm Stratejisi hedeflerine ulaşılacak
Bu dönemde turizme ayırdığımız kaynakları daha da artırarak, Türkiye Turizm Stratejisi’nde öngörülen hedeflere ulaşılacak. Deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra sağlık ve termal turizm, kış turizmi, golf turizmi, deniz turizmi, eko-turizm, yayla turizmi, kongre ve fuar turizmi gibi turizm türlerini öncelikli olarak ele alıp geliştirilecek.
Ülkemizin her yanına dağılmış durumda bulunan sağlık, termal, yayla, kış ve dağ sporları, kültürel açıdan önemli yer ve yerleşmelerin tek tek ele alınması yerine bunların birbirleriyle entegrasyonunu sağlayarak, daha cazip ve daha güçlü alternatif varış noktaları ve güzergâhlar oluşturulacak.
Turizm potansiyelini harekete geçirmek üzere kamu yatırımlarını varış noktası yönetimi bir planlamaya dayalı yapılacak. Turizm merkezlerinde bürokrasiyi azaltacak ve sermaye akışını kolaylaştıracak yeni ‘Alan Yönetim’ modelleri geliştirilecek. Turizmin gelişimini sürdürülebilir çevre politikaları ile desteklenecek. Turizm Gelişim Bölgeleri, Turizm Koridorları, Turizm Kentleri ve Ekoturizm Bölgelerinin geliştirilmesi yaklaşımımızla dokuz turizm gelişim bölgesi, yedi tematik koridor, on turizm kenti ve beş ekoturizm bölgesi öngörülüyor.
Yeşil yol çalışmaları sürecek
DOKAP Turizm Master Planı Uygulamalarımız çerçevesinde ‘Yeşil Yolculuk’ kavramını öne çıkaracak, Samsun’dan Artvin’e kadar sekiz ili kapsayan alanda yeşil yol çalışmaları sürecek
Ziyaretçi sayısının ve ziyaretçi başına yapılan harcamanın artırılması, yüksek gelir gruplarının ülkemize çekilmesi ve yıl boyu talep yaratılması, iç ve dış talebin bölgelere ve ürünlere dengeli dağılımının sağlanmasını hedefleniyor.
Kış Turizm Master Planı hazırlanacak
Kış Turizmi Master Planı hazırlanarak, kış turizmine ilişkin yatırımların bütüncül bir şekilde planlanması ve gerçekleştirilmesini sağlanacak. Ayrıca, kış turizmi açısından rekabet gücü yüksek olan Doğu Anadolu Bölgesi için Kış Turizmi Strateji Belgesi hazırlanecek. Kıyılarda yat turizmi için alt bölgeler itibarıyla talep tahmini, gerekli yat limanı sayısı ve kapasiteleri ile yer seçimi konularını içeren bir çalışma yapılacak. Yeni veya talep artışı görülen pazarlarda tanıtıma yönelik dış yapılanma oluşturulacak. Turizm eğitimini, sektörün ihtiyaçlarına hizmet verecek yapıya kavuşturulacak. Turizm alt ve üstyapı yatırımlarında kamu-özel işbirliğinden azami ölçüde faydalanılacak. ‘Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Öncelikli Dönüşüm Programı’yla Türkiye‘nin dünyada yükselen pazar konumunda olduğu medikal turizm, termal sağlık turizmi ve ileri yaş-engelli turizmi alanlarındaki hizmet kalitesini yükselterek rekabet gücümüzü artırma amaçlanıyor
OTOMOTİV
Küresel rekabet gücümüzün artırılabilmesi için sektörel ve sektörler arası entegrasyonu güçlendirileceğiz. Bu kapsamda tekstil, deri, mobilya sektörlerinin tarım sektörü; makine, tıbbi cihaz ve elektronik sektörlerinin hizmetler sektörü ve makine, tıbbi cihaz, otomotiv sektörlerinin elektronik sektörü ile aralarındaki entegrasyon güçlendirilecek. Sanayi girdilerinin ülke içinden karşılanma oranının artırılmasını teminen, yüksek yatırım gerektiren ara malı ve sanayi hammaddelerinin üretimine öncelik verilecek.
Yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında KKDF oranını yüzde 6’dan yüzde sıfıra indirerek sanayicinin girdi maliyetini azaltılacak
Yüksek teknolojili yatırımlara daha fazla destek verilecek. İleri teknoloji sınıfında yer alan yatırımları, öncelikli yatırımlar kapsamına alındı ve 5. bölge desteklerinden yararlandırılacak.
Otomotiv sektöründe, katma değerin artırılmasını ve çevreye duyarlı yeni teknolojilerin geliştirilmesi sağlanacak. Sektörde, küresel pazarların ihtiyaçlarına yönelik özgün tasarım araçlarla markalaşmayı teşvik edecek ve bu kapsamda yerli marka otomobil üretimi çalışmaları hızlanacak.
15
açık
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 15 | 41 |
2. Fenerbahçe | 16 | 36 |
3. Samsunspor | 16 | 30 |
4. Eyüpspor | 17 | 27 |
5. Beşiktaş | 16 | 26 |
6. Göztepe | 15 | 25 |
7. Başakşehir | 15 | 22 |
8. Antalyaspor | 15 | 21 |
9. Konyaspor | 16 | 20 |
10. Rizespor | 15 | 20 |
11. Kasımpasa | 15 | 19 |
12. Sivasspor | 17 | 19 |
13. Alanyaspor | 16 | 18 |
14. Gaziantep FK | 15 | 18 |
15. Trabzonspor | 15 | 16 |
16. Kayserispor | 15 | 15 |
17. Bodrumspor | 15 | 14 |
18. Hatayspor | 15 | 9 |
19. A.Demirspor | 15 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Bandırmaspor | 16 | 32 |
2. Kocaelispor | 16 | 32 |
3. Erzurumspor | 17 | 29 |
4. Karagümrük | 16 | 28 |
5. Keçiörengücü | 16 | 27 |
6. Igdir FK | 17 | 25 |
7. İstanbulspor | 17 | 24 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 16 | 24 |
9. Ankaragücü | 16 | 23 |
10. Manisa FK | 17 | 23 |
11. Pendikspor | 17 | 23 |
12. Gençlerbirliği | 16 | 23 |
13. Boluspor | 16 | 22 |
14. Ümraniye | 16 | 22 |
15. Amed Sportif | 16 | 22 |
16. Esenler Erokspor | 16 | 21 |
17. Şanlıurfaspor | 17 | 21 |
18. Sakaryaspor | 17 | 21 |
19. Adanaspor | 16 | 11 |
20. Yeni Malatyaspor | 17 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 15 | 36 |
2. Chelsea | 16 | 34 |
3. Arsenal | 17 | 33 |
4. Nottingham Forest | 17 | 31 |
5. Aston Villa | 17 | 28 |
6. M.City | 17 | 27 |
7. Newcastle | 17 | 26 |
8. Bournemouth | 16 | 25 |
9. Brighton | 17 | 25 |
10. Fulham | 16 | 24 |
11. Tottenham | 16 | 23 |
12. Brentford | 17 | 23 |
13. M. United | 16 | 22 |
14. West Ham United | 17 | 20 |
15. Crystal Palace | 17 | 16 |
16. Everton | 15 | 15 |
17. Leicester City | 16 | 14 |
18. Ipswich Town | 17 | 12 |
19. Wolves | 16 | 9 |
20. Southampton | 16 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Atletico Madrid | 18 | 41 |
2. Barcelona | 19 | 38 |
3. Real Madrid | 17 | 37 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Mallorca | 19 | 30 |
6. Villarreal | 17 | 27 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Osasuna | 18 | 25 |
10. Celta Vigo | 18 | 24 |
11. Real Betis | 17 | 24 |
12. Sevilla | 17 | 22 |
13. Rayo Vallecano | 17 | 21 |
14. Las Palmas | 17 | 19 |
15. Leganes | 17 | 18 |
16. Getafe | 18 | 16 |
17. Deportivo Alaves | 17 | 16 |
18. Espanyol | 17 | 15 |
19. Real Valladolid | 18 | 12 |
20. Valencia | 16 | 11 |