02.12.2013, 16:05

Konfederasyon girişimini askıya aldık

Sehirlerarası taşımadaki dinamiklerden dolayı bir konfederasyon fikri ortaya çıktı. Bu fikir aslında ilk olarak TOF ve TOFED’in tekrar birleşmesi ile gündeme geldi. Ancak biz bu birleşmeyi daha önce denedik. Tekrar denemeye ihtiyaç yok. Bu noktada, “Konfederasyon oluşumuna gidelim” önerisi geldi. 

TOF olarak her zaman sektörün haklarını ön planda tuttuk. Bu hakları korumaya azami özen gösterdik. Mevzuat düzenlemelerine müdahale ettik. Biz belediyelerde gidip haklarımızı savunuyoruz. UKOME kararlarının esiri oluyoruz. Şehir içinde cezalarla muhatap oluyoruz. Hiçbir inisiyatifimiz yok. Sivil inisiyatifin bu kadar göz ardı edilmemesi konusunu Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’a da anlattık. 

Sayın Bakan, görüşmemizde yetki devrini yapabileceklerini ifade etti. Ancak hür ve bağımsız bir yapıyı oluşturacak bir yapılanma olmadığı takdirde biz konfederasyon oluşumunun da bir kazanç sağlamayacağını düşünüyoruz. Onun için şehirlerarasında bir konfederasyon yapısı oluşturma fikrini şimdilik askıya alma kararı aldık.  Bu, kurulmayacak anlamını taşımıyor. Konfederasyon yapısı içinde tüm yolcu taşımacılarının yer alması gerektiğine inanıyorum. Konfederasyon aslında tüm yolcu taşımacılarının bir ihtiyacı. 
İhtiyaç ama amaç değil 

Aslında bu federasyonlar, dernekler hepsi bir araç, amaç değil. Son zamanlarda sanki federasyonculuk bir meslek oldu, dernekçilik meslek oldu; o hale getirdik bu işi. Bizim meselemiz, sektör sorunlarını çözmek için daha etkin bir yapı kurmak. 

Turizm taşımacısı büyüyor

Turizm taşımacılarının da bir federasyon yapısına gitmesi yönünde bir düşünce oluştu. Turizm taşımacıları, Türkiye genelinde 30 bine yakın bir taşıt kapasitesine sahip. Belgeli firma sayısı ise şehirlerarasını üçe katlamış durumda. Turizm taşımacılığının Türkiye’de büyüme hızı, şehirlerarasının küçülme hızıyla ters orantılı. Karayolu taşımacılığından kaçan herkes turizm taşımacılığına sığınıyor.  

Rekabet artıyor 

Turizm şişiyor, rekabet artıyor, gelirler azalıyor… Turizm öyle ahım şahım bir duruma gelmedi. İstanbul’a bakıyorsunuz altyapı sorunları var. Sultanahmet’te otopark sorunu var. Ulaşımın oranı, toplam turizm gelirleri içinde yüzde 30. Turizmin bundan sonra daha iyi yapılanması lazım. Turizm taşımacılarının parklanma sorunu en önemlisi ve acil çözüme kavuşturulması gerekeni… Yenikapı’da inşası süren dolgu alanında turizm taşımacılarına yönelik bir alan ayrılması talebine Sayın Başkan Kadir Topbaş sıcak baktı ve uygulanması yönünde talimat verdi. 

8+1 sorunu 

Öte yandan, turizm taşımacıları için sorun oluşturan bir 8+1 kararı var. Belgelere kayıtlı 8+1 araçların kullanımını 2016’ya kadar mümkün kılan karar da alındı. Ancak bu karar da turizm taşımacılarını memnun etmekten uzak. Bu araçlar bir milli servet ve maç başladıktan sonra kural değiştirilmemesi gerekir. Bu arabaların ekonomik ömrünü tamamlayana kadar kullanılması taraftarıyız. Bu talebimiz için gerekirse dava açabilir, gerekirse eylem yapma kararı alabiliriz. 300-400 milyon dolarlık bir yatırım söz konusu. Zaten ağır maliyetler nedeniyle sıkıntı içinde olan bu sektöre yeni maliyetlerin yüklenmemesi gerekiyor. Şimdilik 2016’ya kadar bir geçiş süreci alınması önümüzü açtı. Gelecek hafta UKOME’de bu sorunu gündeme getireceğiz. Bu sorunu çözeceğimizi düşünüyoruz. İstanbul Valisini, Emniyet Müdürünü ziyaret edeceğiz. Bu seçim sürecini kullanarak sektörün haklarını aramamız lazım. “Ulaşımın önüne engel konulmasın” diyeceğiz.

Sigorta sorununa yeni çözüm 

Sektörün yaşadığı önemli sorunlardan biri de sigorta. En büyük gider kalemlerinden birini oluşturuyor. Dünyada ve Türkiye’de örnekleri olan kooperatif sigortacılığı diye bir alan var. Bir şirket kuruluyor ve bu şirket üzerinden sigortalar yapılabiliyor. Bir yandan bu şirketin ortağı olurken bir yandan da piyasadaki fiyatlardan çok daha uygun koşullarda sigorta yapma imkanı elde edebiliyorsunuz. Sigortacılara çok iyi bir ders vereceğiz. Sigortacılar açısından Türkiye şu anda bir cennet. Sigorta şirketlerinin yüzde 80’i de yabancıların elinde; düne kadar trafik sigortasını bin 500 TL’ye yapıyorlardı. Yılda 25-30 bin lira kazanmayan bir taşımacı senede 25-30 bin lira sigorta parası ödüyor. Bu sorunlar için hep birlikte hareket ederek çözümler arayacağız.
Herkese iyi haftalar diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153