banner92
banner139

UND Başkanı Çetin Nuhoğlu; Yaptığımız işte çok başarılıyız. Yurtdışı lojistik pazarından pay alalım

banner113

UND, Bolu ve Mersin’in ardından yapılan “Geleneksel İstanbul İftarı”nı TOBBUND ve Renault Trucks’ın sponsorluğunda gerçekleştirdi. İstanbul ve çevre illerden gelen nakliyecilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirilen yemekte konuşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Türkiye’de lojistik sektörü kadar hızlı hareket eden, kesin çözüm arayan başka hiçbir sektör yok. Bunun sonucu olarak Türkiye ihracatı 225 milyar dolara yükseldi. Bütün arkadaşlarımla gurur duyuyorum. Lojistik sektörü de 12 milyar dolar ihracat hizmet ihracatı yaptı. Bunu önümüzdeki dönemde 20 milyar dolara çıkaracağız” dedi. “Neden sadece Türkiye sınırları içerisinde kalıyoruz?” diyen Nuhoğlu, nakliyecilere başka ülkelerde de yatırım yaparak o ülkedeki taşımalardan pay almaları çağrısında bulundu

banner114
LOJİSTİK 27.04.2022, 15:38 27.04.2022, 16:00 Erkan YILMAZ
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu; Yaptığımız işte çok başarılıyız. Yurtdışı lojistik pazarından pay alalım

UND’nin pandemi nedeniyle 2 yıldır yapılamayan “Geleneksel İstanbul İftarı” 26 Nisan 2022 tarihinde Crown Plaza Otel’de yapıldı.

TOBBUND ve Renault Trucks desteği ile gerçekleşen yemeğe; UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü ve Ağır Ticari Araçlar Derneği TAİD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bursalıoğlu, TOBBUND Lojistik Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uylukçu, UTİKAD Başkanı Ayşem Ulusoy, TOFED Başkanı Birol Özcan, UND Yönetim Kurulu Üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

Bu kadar belirsizliğin olduğu bir dönem yaşamadım

UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu yaptığı konuşmada son 3 yılın tüm dünya ve Türkiye için inanılmaz bir dönem olduğunu belirterek, “45 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Birçok zorluk ve kriz yaşadık. Ama hiçbir dönem bu kadar belirsizliğin olduğu bu kadar geleceğin öngörülemediği bir dönem yaşamadım” dedi. 2001 yılında başlayan ve küreselleşmenin ve tek pazara gidişin biranda 2020 yılında çöktüğünü kaydeden Nuhoğlu, üretimin yüzde 70’ini Çin, Hindistan Endonezya gibi başka ülkelere yöneltilmesinin sonucunun ağır olduğunu ve bunun aslında bir kandırmaca olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Küreselleşme yerine bölgeselleşme 

“Küreselleşme ile hiçbir süreci ve hiçbir ülkenin ekonomisini ayakta tutamazsınız’ diyen Çetin Nuhoğlu, bu dönemde küreselleşme yerine bölgeselleşme ve komşu ülkelerle çalışmanın öneminin net olarak ortaya çıktığını vurguladı: “Malın fiyatı bir yana bırakılıp, bu malın ihtiyaç ortaya çıktığında temin edilip edilemeyeceğine bakılıyor. Bunun arkasında tedarik zinciri dediğimiz konu var. Ürün fiyatından çok daha önemlisi bu malı ihtiyaç duyulduğunda tüketiciye, üretim yapan firmalara ulaştırılmasıdır. Şimdi uluslararası nakliyecilerin, lojistiğin önemi, taşımaların önemi çok daha fazla anlaşılıyor” dedi.

İlk kez Türk tırlarının önü açıldı

Nuhoğlu, pandemi döneminde Avrupalı firmaların tarihinde ilk kez Türk tırlarının önünü açtığını ve vizesi biten sürücülerin ve araçlarının geçişine izin verdiğini çünkü karayolu taşımalarının devam etmesine mecbur kaldıklarını anlattı: Tarihinde ilk defa trafik polisleri bize konvoy olarak sınırları açtılar. İlk defa vizesi biten şoförlere vize verdiler. Oturumlarına bakmadılar. Yeter ki, mal ihtiyaçları karşılanacak bir sistem olsun. Biz de bu konuda çok hızlı hareket ettik” dedi.

Bütün arkadaşlarımla gurur duyuyorum

Türkiye’de bu dönemde hayata geçen temassız ticaret ile taşımaların devam etmesinin sağlandığını anlatan Nuhoğlu, “Yaklaşık 300 bin aracımızın temassız ticaretini sağladık. Lojistik sektörü kadar hızlı hareket eden, kesin çözüm arayan başka Türkiye’de hiçbir sektör yok. Bütün arkadaşlarımla gurur duyuyorum. O kadar yaratıcı, o kadar paylaşımcı olduk ki, bunun sonucunda Türkiye ihracatı 225 milyar dolara yükseldi. Toplam ihracatın 100 milyar dolarlık kısmı Avrupa’ya yapılıyor ve bunun da yüzde 47’ünü biz karayolu nakliyecileri taşıdı. Bu seneki 250 milyar dolarlık ihracat hedefini biz hiç kimseye 1 kuruşluk mal vermeden taşıyacağız” dedi.

Biz sektörlerin altyapıyız

“Biz sadece bir sektör değiliz. Biz tek bir iş yapmıyoruz. Biz sektörlerin altyapısıyız, bütün sektörlerin performanslarının daha iyiyi taşıyabilmek için onların başarılarını destekleyecek, internet gibi hizmet veren bir sektörüz” diyen Nuhoğlu bu nedenle lojistik sektörünün öneminin sadece ülkemizde değil Avrupa ve diğer ülkelerde son iki, üç yılda çok daha öne çıktığını söyledi.

İlk kez Eximbank’tan kredi kullanılabildi

Lojistik sektörüne verilen desteklerin önemine dair açıklamalar yapan Nuhoğlu, Hizmet ihracatçılarının ilk kez Eximbank’tan kredi kullanabildiğini söyledi. 5 yıl önce TİM bünyesinde Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) kurulduğunu, hizmet ihracatının mal ihracatından çok daha fazla katma değer sağladığının görüldüğünü kaydeden Nuhoğlu, “Yetmedi HİB’e ek olarak Ticaret Bakanlığı altında Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü kuruldu. Hizmet ihracatçıları olarak ülkemize 60 milyar dolarlık döviz getiriyoruz ve bunun 12 milyar dolarlık kısmını lojistik sektörü sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda hizmet ihracatımızı 20 milyar dolara çıkaracağız” dedi.

Gerçekten yetkin insanlarız

Uluslararası nakliyecilerin, lojistikçilerin tarihinde ilk kez mal ihracatı yaparmış gibi teşvikler aldığını belirten Nuhoğlu, “Biz gerçekten iyi bir sektörüz. Gerçekten yetkin insanlarız. İyi bir aileyiz. . Yaptığımız işler çok başarılıyız. Bu ülkenin vazgeçilmez temel unsurlarından biriyiz. İyi ki varsınız. En önemli konu; gelecek tasarımıdır ve bu gelecek tasarımını da sizlerle beraber yapacağız”dedi.

Yurtdışındaki lojistik pazarından pay alalım

Neden sadece Türkiye sınırları içerisinde kalıyoruz? Avrupalı lojistik pazarlardan niye pay almıyoruz” diyerek nakliyecilere başka ülkelerde de yatırım yaparak o ülkedeki taşımalardan pay almaları çağrısında bulundu. Nuhoğlu, Ticaret Bakanlığı’nın büyük destekleri ile artık mal ihracatına verilen desteklerin lojistik sektörüne de verildiğini belirtti: Yurtdışında gidiyorum, bunun için devlet sana, ne ödüyorsan 1 milyon 800 bin liraya kadar olan bölümü ödeyeceğim. Hem de 5 sene ödeyeceğim. Orada bir depo, büro tut. Bunun da 600 bin lirasını ödeyeyim. Bir tane değil, 5 yerde aç. 5 ülkede 5’er tane aç. 5 sene bunu ödeyeyim. Orada reklam yap. Yeni bir ufuk açılıyor, bakış açısı getiriliyor. Bu bakış açısıyla nolur, kendi içimizde kalmayalım. Sadece Avrupa’dan Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa’ya taşıma yapmayı düşünmeyelim. Bizim temel hedefimiz Avrupa’dan Asya’ya olsun. Almanya’dan Fransa’ya, İtalya’ya olsun. Orada pazara yeni giriş hakları ile neye ihtiyacınız var, bu desteği vermeye hazırız. Bizim burada durmamamız gerekiyor ”dedi.

Tehdit ve fırsatlar

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bir tarafta tehdidin bir tarafta da fırsatların ortaya çıktığını belirten Çetin Nuhoğlu, Avrupa’nın kalbinde, iki komşumuz ikisine de 9 milyar dolar ihracat yaptığımız, birine 30, birine 40 bin sefer yaptığımız, ayrıca 50 bin seferde geçerek Orta Asya’ya gittiğimiz iki ülke savaş halinde. Avrupa’dan Rusya’ya, Kazakistan’a yapılan taşımalar özellikle Orta Asya’ya yapılan taşımaların yüzde 100’ü Türkiye üzerinden geçmek zorunda. Hiçbir mal karayoluyla Rusya üzerinden Kazakistan’a gidemez. Bir tarafta tehdit var, korku var. Ama öbür tarafta fırsat var. Yetmedi Rus nakliyeciler ile anlaşarak onların mallarının Avrupa’ya taşınmasını üstlenebiliriz. Sektöre yeni fırsatların doğacağı günlerin geleceğine inanıyorum” dedi.

10 yıldır nakliyecinin hep yanındayız

TOBBUND Lojistik Yatırım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uylukçu, 10’uncu yılını kutladıklarını ve bu süre içerisinde hep nakliyecilerin yanında yer aldıklarını belirterek, “3 milyonu aşan teminat hacmimiz ile taşımacılarımıza destek oluyoruz. Bugüne kadar toplam 3 milyon 343 bin 971 adet transit beyannamesi açtık” dedi. Uylukçu, Avrupa’da yeni hizmet noktalarını devreye alarak TOBBUND ağını genişlettiklerini anlatarak “Orta Avrupa’da, Balkanlar’da, Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa’da ciddi atılımlarımız var. Yunanistan ofisimizi hizmete açtık. İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da, İngiltere’de, Romanya’da birebir entegre şekilde hizmet vermeye devam ediyoruz” diye konuştu. Uylukçu, Kapıkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına giden yol üzerinde yeni bir tesisi hizmete açacaklarını söyledi. Bu tesis ile İzinli Gönderici Projesini devreye alacaklarını böylece tırların iç gümrüklere girmeden buradan transit beyanlarını sunarak hızlı şekilde kapıya sevk edileceğini söyledi.

Renault Trucks mükemmel bir noktaya gelmiş durumda

Renault Trucks Türkiye Satış Direktörü Ömer Bursalıoğlu, pandemi öncesi UND iftar yemeğinde nakliyecilerle bir araya geldiklerini, 2 yıl aranın ardından tekrar böylesine yoğun bir katılımla nakliyecilerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Pandemi döneminde lojistik sektörünün öneminin çok daha iyi anlaşıldığını kaydeden Bursalıoğlu, Renault Trucks hakkında bilgiler verdi. Renault Trucks’ın 10 yıl öncesiyle şimdiki arasında çok büyük farklar olduğunu belirterek yaşanan gelişime dikkat çeken Bursalıoğlu, “Bugün gerçekten bağlı bulunduğumuz grubun da destekleriyle ürünlerimiz hiç olmadığı kadar mükemmel noktaya gelmiş durumda. Yakıt tüketiminde zaten lider durumdaydık ve o liderliği devam ettiriyoruz. En büyük maliyetin akaryakıt olduğu dönemde bu özelliğimizi vurgulamak istiyorum. Bununla beraber uygulamalar ve hizmetlerde çağın ötesinde hizmet veren ve tüm hizmetlerini ülkemizde de sunan birkaç markadan biriyiz. Dolaysıyla bunlardan hepinizin faydalanmasını arzu ediyoruz. Yine satış sonrası kontratlarda farklı seviyelerde her ihtiyaca uygun paketler sunabiliyoruz. Dolayısıyla Renault Trucks çok farklı ve tarihinde hiç olmadığı kadar iyi bir noktaya geldi.”

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7