26.08.2013, 11:43

Alibeyköy Terminal ihalesi ve havacılık

Alibeyköy otogarının ihalesi yeniden ertelendi, her şeyde bir hayır vardır diyelim. Orada ihtiyacın karşılanması esastı. Günlük 100 otobüs kaldıran altıncı bir firma olunca planlamada bir eksiklik yapıldı. Zaman tarifelerini göremediğimiz için bu, bizden, bilgi aktarımı eksikliğinden kaynaklandı. 

Alibeyköy Terminalinin yol bağlantıları henüz bitmiş değil. Büyükşehir Belediyesi ile konuştuk, yol bağlantılarının bir an önce bitirilmesi lazım. Kaldı ki terminal binası bitmiş olsa da, şu anda otogarın sağındaki ve solundaki peron alanları, servis alanları, otopark alanları henüz tamamlanmadı. İnşallah kısa süre içinde, hem yol bağlantıları hem de terminal içindeki parklanma, indirme peronları tamamlanmış olur. 

İspark yönetimi orayı bir hizmet alanı, sektör ihtiyaçlarını karşılama alanı görüyor. İhtiyaçlarımızı Büyükşehir Belediyesinin ilgili kurumlarına aktardık. Peron sayısı artırıldı, arazi büyütüldü. Servis araçları için alanlar yapıldı. Ancak planda yer alsa da bir kısmının imalatı henüz yapılmadı, hızla tamamlanıyor. Yaz sezonu bittiğinde, hem yol bağlantıları hem otogarın içindeki peronlarla ilgili sıkıntılar da bitirilmiş olacaktır. Kurban Bayramı öncesinde oraya taşınmış olacağımızı düşünüyorum. 

Alibeyköy hizmet alanıdır

Orası bir hizmet alanıdır, ticari alan değildir. Öncelikle insanlara zaman kazandırmak için yapılmış bir alandır orası. Şu anda dağınık bir yapıda. Mevcut alanlarda büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı firmalar yerleri olmadığı için girip çıkamıyorlar. Bizim talebimiz dağınık yapının santralize edilmesiydi. Büyükşehir Belediyemiz bu talebimizi dikkate aldı orada güzel bir mekan yaptı. Artık orada herkesin ihtiyacını karşılayacak imkanlar var. Bu anlamda kimsenin tedirgin olmasına gerek yok. Çünkü orası otogar fonksiyonu olan bir yer değil, bir ara durak. Cep terminalidir, otobüslerin durup yolcu indirip bindirecekleri bir alandır. Bu anlayışla yapılmıştır. Orada bilet satışı esas olmadığı için, ağırlıklı olarak bina küçük, peronlar büyük düşünüldü. Peron sayısı çok olsun ki yarın trafik sıkışıklığına neden olmayalım, insanlara bir kaos ortamı yaratmayalım.

İhtiyacın planlanması

Alibeyköy Terminalinde ikili yazıhane sayısı 5 halen. Günde 100’ün üstünde otobüs kaldıran bir firmamızın daha olduğu bilinseydi ihtiyaç ona göre planlanırdı. Belediyenin bunu dikkate alacağına inanıyoruz. Zaman tarifesinde, İstanbul’dan 100 sefer yaptığını belgeleyen firmalara ikili yazıhane verilmesini öngördük. Başka türlü de yetmez zaten. 

Uçaklara tavan fiyat 

Havayoluna tavan fiyat uygulaması, bize göre bu çok doğru bir karar. Zannediyorum sivil havacılarımız da bundan memnun olacaktır. Türk Hava Yolları ve onun türevleri, bu kadar popülist fiyatla, dalgalı fiyat politikasıyla bilet kesiyorsa sivil havacılığımız da bundan zarar görüyor. Başta, vergi kayıpları var. Tüketiciler, tam seyahat edecekleri bayram dönemlerinde, olmayacak fiyatlarla seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Senede bir iki kere bayrama gidecek olan insanların, böylesi yüksek fiyatlı biletlerle karşılaşmaması için taban-tavan ücreti değil de bir aralık verilmesi lazım. Yani kış fiyatı en düşük 100 lira olanın, en yüksek fiyatının 300 lirayı geçmemesi lazım. Fiyat katsayısı belirleyeceksiniz, o fiyat katsayısı 1’e 2; 1’e 2,5 veya 1’e 3 olabilir. 59 liraya sattığınız bileti 550 liraya çıkarırsanız vatandaş haklı olarak şikayet eder. 

Katsayı uygulanabilir

Kış aylarındaki arz talep dengesizliğinden kaynaklanan fiyat adaletsizliğinin giderilmesi için, bana göre yapılması gereken 1’e 3 gibi katsayılarla, ‘taban ile tavan arasındaki fark 3 kattan fazla olamaz’ gibi bir kural getirilirse, zannediyorum ki, sorun çözülür. Bakanlık da bu arada duruma müdahale etmemiş olur. Sadece aralığa müsaade eder. Serbest piyasa ekonomisinin kuralları işler, herkes en düşük fiyatını belirler. Şirketler de yüksek fiyatlara bilet kesme hakkını kaybetmiş olur. Böylesi hem daha adil olur hem de piyasaya müdahale sınırlı olur. Dolayısıyla sektör arasındaki dengesizlik de kısmen giderilmiş olur. Buna göre düzenleme yapılması gerekir diye düşünüyorum. 

Havacılığımız büyüyor

Bence Bakanlığın müdahale hakkı var. Uçakla seyahat eden yolcu sayımız 60 milyonu geçti. Bundan hepimiz gurur duyuyoruz. Türk Hava Yolları bir dünya markası oldu. Daha da büyüyecektir. Başarılı bir yönetim sergilendi. Ancak dediğim gibi Türk Hava Yolları’nın bilet fiyatı dalgalanmasına ihtiyacı yok. Makul fiyat aralığı hem vatandaşlarımız ve ülkemiz için hem de sektörlerimiz için adaletli bir uygulama olacaktır diye düşünüyorum. Bakanlığın bu müdahalesini de, söylemini de çok doğru buluyorum. Biz de bunu destekliyoruz ve sabırsızlıkla bekliyoruz.
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153