12.01.2016, 11:26

Başladık 2016'ya.

Dünyanın fabrikası Çin, yüzde 6,9 büyümesine rağmen, daha yılın başında damgasını vurdu. Borsasını canlı tutabilmek için kamu hisselerini geri alıp tutuyordu.  Geçen hafta, borsasına müdahaleyi kesti  ve bir düşme testi yaptı. Aman ki aman! Borsa yarım günde yüzde 7 ile düşüş rekoru kırdı. Gün bitmeden işlemleri durdurdular ve borsayı kapattılar. 
Bütün ülkelerin borsası buna düşme ile cevap verdi. Dünyayı salladılar. Devalüasyon da yapacaklar, paralarını da ucuzlatacaklar. 
Durdurmasalar, kapatmasalar ne olacaktı? Herkes hissesini satacak, parasını alacak ve Çin'den kaçacaktı. Bu yatırımcılar sanayiden ticaretten çıkıp paranın para etmediği, faiz bile görmediği, hatta depo kirası alınan Batı ülkelerine gelip park edeceklerdi. 
Ama hazır bekliyorlar, kaçacaklar. 
Amerika Merkez Bankası da onları çağırıyor gibi yapıyor, faizi bu yıl 3 kere arttıracağını tekrarlıyor. Üstüne de, bankanın en yetkilisi, kendilerinin ciddiye alınmasını haykırıyor. Buna ihtiyaç duyuyor, çünkü dünyadaki ekonomilerin verileri faizi arttırmalarını onaylamıyor. ABD'nin işsizlik maaş rakamı, istihdam rakamı ile eşit gidiyor. 
Ortadoğu’da 2 petrolcü ülkenin diplomatik ilişki kesmesi bile yükseltemiyor, petrolü,  altını, hammaddeyi. Eskiden olsa, petrol rekor kırardı Suudlarla Acemlerin çekişmesinden. 
Petrolün düşük fiyatı petrolcü ülkeleri zorluyor. Bu zenginlerin 5 yıl içinde iflas edeceği hesaplanıyor. 
Hammadde, para ucuz. Gelişmekte Olanlar'a (GO) yarayacak mı?
Yarayacak.
*  *  *
Geçen hafta bankacılar, turizmcilerle ortak toplantı yaptılar, durum değerlendirdiler. Bankacılar, kendi ifadeleriyle, bankacılığı yalnız başlarına yapmadıklarını söylediler, iş ortaklarını destekliyorlar.  
Bankalar 2016'dan emin. 
Turizmciler, aynı ihracatçıların başardığı gibi, pazarlarını çeşitlendirecekler. Turizmciler kıpırdamasa bile olur. Çünkü 2015 yılında yine 35 milyon turist geldi; 2 seçime, belirsizliğe, sınır çatışmalarına rağmen. 2016 onları da memnun edecek.
İhracatçılarımız başarılı,  miktarı ve avro toplamını arttırdılar, dolar toplamında da az kaybettiler. 
Otomotivin rekorlarını tebrik ederiz. 17,5 milyar dolarlık ihracatta 992 bin parça ürün sattılar. Parça başına ciro 17 bin 500 dolara yükseldi. 2015 başında pek korkulu idiler, hatırlarsınız.  2016'da ihraç pazarlarındaki (yavaş) iyileşmeden yine pay alacaklar. 
*  *  *
Taşıma dünyası trafik sigortasından şikayetine devam ediyor. 
Halbuki trafik sigortası artık danışıklı hasarların bedelini sorumlusundan alıyor, hasar gören aracın değer kaybını prime ekliyor ve hasara uyumlu prim hesaplıyor. Prim tabii ki yükseliyor.
Öte yandan, sigorta şirketleri de primlerin sadece yüzde 10'unu Sağlık Bakanlığına vererek bedeni hasarların tamamından kurtuluyor.
Karayolu ağımız iyileşti, hız ve ağırlık kontrolü sıkılaştı, teknik muayene kalitesi yükseldi, araç parkımız gençleşti. 2016'da sürücü belgesi sınavı da sürücü kalitesini iyileştirecek. 
Ama trafik sigortaları hala zarardan konuşabiliyor. İncelemeye devam!
İyi haftalar. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153