10.11.2015, 13:49

Beleş seyahat hakkı kazandım!

Erkeklerin maaşı, kadınların da yaşı sorulmazmış. Çoğu kişi, yaşının ve maaşının konuşulmasını sevmez. Ben, bu yazımda ikisini birden bildireceğim. 
1950 yılında doğduğum kesin. Resmi doğum tarihim de 02.11.1950, ancak bu tam tarihi yansıtmıyor, ilkbahar aylarında doğmuşum. Kimi arpalar ekilirken der, kimi kirazlar çiçek açarken… Bir de kimlerle kırkımın karıştığı söylenir ama tarih belli değildir. Bir gün, bir akrabamız doğduğumun ertesi akşam ziyarete geldiklerini, bir sonraki gün, seçim yapılacağının caminin minaresinden duyurulduğunu söyledi. Seçimler 14 Mayıs 1950 olduğuna göre, doğumum tam olarak 12 Mayıs 1950 oldu. 
Resmi doğumuma bağlı olarak, bu günlerde 65 yaşımı resmen tamamlayıp buna ilişkin hakları kazanmış bulunuyorum. Bunun en önemlisi de ücretsiz seyahat hakkı. 

Niye hakkım oldu?
Geçen yıla veya aya göre ne değişti de ben ücretsiz seyahat hakkı kazandım? Şüphesiz ki bir yıl daha yaşlandım. Eğer yaşlılara böyle bir hak vermek gerekirse yaşlı sayılmanın da bir sınırı olmalıydı. Bunun için 65 yaş uygun da olabilir. 65 yaş uygun veya değil, ama bundan daha önemlisi yaşlanan insanlara ücretsiz seyahat hakkının doğru olup olmadığı… 

Sosyal devlet
Şüphesiz ki sosyal devlete ihtiyaç var. Ben bunu çok savunurum. Sosyal devlet yanının güçlü olduğu ülkelerde insanlar daha mutlu ve huzurlu. Bu husus, Anayasamızda da çok güzel şekilde yer almış. “Demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti” diye.
Peki, sosyal devlet ne yapar? İnsanların zorunlu ihtiyaçlarının asgarisini karşılanmasını sağlar. Peki, bunlar neler? Beslenme, barınma, eğitim, sağlık vs. Peki, seyahat de bunlardan biri mi? 
İkinci olarak, sosyal devlet kimlere bu hakkı verir? Güçsüzlere… Peki, yaşlılık da bir güçsüzlük hali mi? Evet, ama fiziki olarak. Fiziki güç değil, sosyal devlette ekonomik güç esas olmalı. Yaşlanan insanın ekonomik gücünün de azalması halinde yaş da önemli. Bazen 65 yaştan önce de insanlar ekonomik olarak güçsüz olabilirler. Nitekim engelliler güç kaybı nedeniyle 65 yaşı beklemeden bu hakları almalı. Burada bir hususa daha dikkat çekmek isterim: 65 yaşını geçen, ekonomik ve fiziki kayba uğrayan insanlara sosyal destek verilirken engellilere bu beklenmeden destek yerindedir. Burada dahi kişinin engelli oluşu değil, ekonomik gücü önemlidir. Ekonomik gücü yeterli olan bir engelli bile ekonomik desteğe hak kazanmayıp sadece diğer insanlara göre yaşamını kısıtlayan engellerin kaldırılması hakkına kavuşmalı… 

Ücretsiz seyahat hakları
İlgili mevzuatta, insanlara verilecek haklar, destekler belirtiliyor. Bunun kapsamında pek çok kişiye ücretsiz veya indirimli seyahat de yer alıyor. Başka bir hak da sosyal güvenlik… Sosyal güvenlik hakkı verilirken insanların ekonomik gücüne bakılıyor. Sadece yeterli gücü olmayanların ücretsiz tedavisi, primlerinin devlet tarafından ödenmesi benimseniyor. Peki, seyahat hakkında niye ekonomik duruma bakılmıyor? Ben kendimi ihbar edeyim! Böyle bir haktan faydalanmamamın gerekeceği kadar ekonomik gücüm var. Niye, bu hak bana veriliyor. Denebilir ki, gücün varsa sen de ücret öde, kimse almazlık etmez. Ama çözüm bu mu? Çözüm; hakkın ihtiyaç sahiplerine verilmesi değil mi? 

Bir başka bakış
Ücretsiz seyahat hakkının kullanılmasında gün ve saat sınırlaması yok. Bu araçların yoğun olduğu gün ve saatlerde de bu hak kullanılabiliyor. Bana göre bu kullanım o saatte bir yerlere erişmesi gereken insanların haklarını kısıtlıyor. Bu nedenle gün ve saat kısıtlaması da olmalı. Çokça seyahat gerektiren bazı işlerde -birtakım belge ve bilgilerin dağıtılması gibi- ücretsiz seyahat hakkı olan kişilerin çalıştırıldığını öğrendim. Böylece çok fazla ücret ödemekten kurtuluyorlarmış. 

Haklar fazla
Kimlerin hangi seyahatlerde indirimli veya ücretsiz seyahat edeceği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çabalarıyla hazırlanan mevzuatta yer alıyor. Baktığınızda çok geniş bir listeyle karşılaşıyorsunuz. Hatta bu listelere zamanla yenilerinin eklendiğini de görüyorsunuz. Seçim dönemlerinde hak vermenin zirve yaptığını hepimiz biliriz. Şüphesiz ki her nimetin bir külfeti vardır. Tüm haklar verene, yani hizmeti sunana maliyet yüklüyor. Taşıma alanındaki haklar da ücretsiz hizmet sunan taşımacılara yük getiriyor. Böyle olunca da şikayetler başlıyor. 

Sosyal taşımacı olur mu?
Sosyal devlet anlayışı gereği verilen hizmetlerin bedeline kim katlanacak? Belediye dahil, taşımacılar buna katlanmak zorunda mı? Bunun zararlarını nasıl sineye çekecekler? Bunun gereği olarak fiyatlarına zam yapıp bunu diğer taşıdıklarına aktarmaları adil mi? Yani sözüm ona sosyal devlet gereği yapılan taşımaların bedelini diğer taşınanlar üstlenmeli mi? Ücretsiz seyahat hakkının kullanıldığı taşımalardan faydalanan insanların da zaten alt gelir grubunda olduğunu, sosyal devlet anlayışından yardım beklediklerini düşünürseniz, bunu adil bulamazsınız. Öyleyse çare devlette!

Taşımacıya yardım
Belediyelerin ve onlarla beraber ücretsiz taşıma hizmeti sunan diğer taşımacıların yaptıkları çok fazla taşıma nedeniyle katlandıkları bedellerin kendilerine aktarılmasına ilişkin talepleri hep oluyor. Bunu duyan devlet de buna söz verdi. Ancak henüz pek bir adım atılmadı. Bu durum taşımacıları da zora sokuyor. Çeşitli nedenlerle güçsüz duruma düşen insanlar ücretsiz seyahat hakkını kullanırken hoş olmayan tavır ve davranışlarla karşılaşabiliyor. Taşımacılar ve diğer insanlar onlara beleşçi gözüyle bakabiliyor. Nereden bakarsanız sorunlu bir durum. 

Çare ne?
Öncelikle sosyal devlet kapsamındaki hakların gerçek ihtiyaç sahiplerine kullandırılması önemli. Başkasının kesesinden ulufe dağıtmak anlayışı olmamalı. Bir de bunun faturasını devlet destek olmalı. Bunun dahi bu faturayı diğer insanlara aktarmak olduğu düşünülerek azami dikkat gösterilmeli. Hak sahiplerinin listeleri gözden geçirilmeli, olur olmaz ücretsiz seyahatler yaratılmamalı. Örneğin, bazı tatil günlerinde verilen ücretsiz seyahat haklarının diğer insanlara gereksiz mali yük getirmek yanında o günlerdeki yoğun kullanımlar nedeniyle hizmet almanın zorlaştığı da unutulmamalı. İsteyen bayramlarda durumu gözlesin. 

Ve herkes işine bakmalı 
Ülkemizde sosyal devletle ilgili görevler ilgili Bakanlığın. Bu alandaki düzenlemelerde bu Bakanlıkça yapılıyor. Doğru olan da bu. Buna rağmen UDH Bakanlığı yıllar önce Yönetmeliğe, engelli ve çocuklarla ilgili indirim zorunlulukları getirdi. Halbuki bu konular ilgili Bakanlığın alanı; UDH Bakanlığının işi olmayan konulara el atması yanlış. UDH Bakanlığı ilgili diğer bakanlığın taşımalara müdahalesine olumlu bakar mı? Bakmazsa, kendisi de buna uygun davranmalı. Bir de şu var: Sosyal devlet görevi verilen taşımacılar bundan doğan zararlarının karşılanmasını ilgili Bakanlıktan istiyor. UDH Bakanlığı da koyduğu kurallardan bunca yılda doğan zararı tazmin edebilir mi? Tabii ki hayır. Öyle ise bu alana girmemeli. ■
Yorumlar (0)
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 27 69
2. Fenerbahçe 25 61
3. Samsunspor 26 50
4. Beşiktaş 25 44
5. Eyüpspor 26 43
6. Göztepe 25 36
7. Başakşehir 25 36
8. Gaziantep FK 25 35
9. Antalyaspor 27 34
10. Rizespor 26 33
11. Trabzonspor 25 32
12. Kasımpaşa 26 32
13. Alanyaspor 26 31
14. Konyaspor 26 28
15. Sivasspor 26 27
16. Bodrum FK 26 27
17. Kayserispor 25 27
18. Hatayspor 25 16
19. A.Demirspor 26 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 29 58
2. Karagümrük 29 52
3. Bandırmaspor 30 50
4. Gençlerbirliği 29 48
5. Erzurumspor 29 48
6. Boluspor 29 44
7. İstanbulspor 29 43
8. Amed Sportif 29 43
9. Keçiörengücü 29 42
10. Ahlatçı Çorum FK 29 42
11. Ümraniye 29 41
12. Iğdır FK 29 40
13. Pendikspor 29 40
14. Esenler Erokspor 30 39
15. Ankaragücü 29 38
16. Sakaryaspor 29 36
17. Şanlıurfaspor 30 35
18. Manisa FK 29 34
19. Adanaspor 30 27
20. Yeni Malatyaspor 29 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 29 70
2. Arsenal 28 55
3. Nottingham Forest 28 51
4. Chelsea 28 49
5. M.City 28 47
6. Newcastle 28 47
7. Brighton 28 46
8. Aston Villa 29 45
9. Bournemouth 28 44
10. Fulham 28 42
11. Crystal Palace 28 39
12. Brentford 28 38
13. Tottenham 28 34
14. M. United 28 34
15. Everton 28 33
16. West Ham United 28 33
17. Wolves 28 23
18. Ipswich Town 28 17
19. Leicester City 28 17
20. Southampton 28 9
Takımlar O P
1. Barcelona 26 57
2. Real Madrid 27 57
3. Atletico Madrid 27 56
4. Athletic Bilbao 27 49
5. Villarreal 26 44
6. Real Betis 27 41
7. Mallorca 27 37
8. Rayo Vallecano 27 36
9. Celta Vigo 27 36
10. Sevilla 27 36
11. Real Sociedad 27 34
12. Getafe 27 33
13. Girona 27 33
14. Osasuna 26 33
15. Espanyol 26 28
16. Valencia 27 27
17. Leganes 27 27
18. Deportivo Alaves 27 26
19. Las Palmas 27 24
20. Real Valladolid 27 16