Şehirlerarası Otobüs İşletmesi Sahipleri yeni bir dernek kurma yolunda
Temmuz ayında Has Turizm’in ev sahipliğinde bir araya gelen şehirlerarası otobüs firma sahipleri ve yöneticileri dernek kurmak için çıktıkları yolda ikinci buluşmalarını Ankara’da gerçekleştirdi. Ankara Ticaret Odası’nda yapılan toplantıya 50 firma sahibi olmak üzere toplamda 70 kişi katıldı. Toplantıya video konferans üzerinden de katılım sağlandı.
Haber - Erkan YILMAZ
3 Ağustos Salı günü ATO Meclis Salonunda gerçekleşen toplantıya Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı. Şehirlerarası otobüs işletmelerinin, Ankara Ticaret Odası'nda, 57 No'lu Seyahat Acentesi, Motorlu Kara Taşıtları Kiralama, Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi'nce temsil edildiğini belirterek konuşmasına başlayan Yılmaz, karayolunun vazgeçilmez bir taşımacılık olduğuna inandığını söyledi: "Havayolu veya denizyolu taşımacılığı ne kadar gelişse de karayolu daima baki kalacak. Karayolu taşımacılığının vazgeçilmez olduğuna inanıyorum. Bunu sizlerin hoşuna gitmesi için söylemiyorum. Şehirlerarası otobüs firmalarının sektörel sorunlarını ciddiye almak mecburiyetindeyiz. Karayolu taşımacılığı, çağ nereye giderse gitsin bitmeyecek bir alan."
Güçlü desteğe ihtiyaç var
Salgınla mücadelede getirilen seyahat sınırlamaları ve yüzde 50 kapasite sınırlaması nedeniyle şehirlerarası otobüs firmalarının süreçten etkilendiğine dikkat çeken Yılmaz, pandemi nedeniyle yüzde 60 oranında iş kaybı yaşayan şehirlerarası otobüs işletmecilerinin güçlü bir desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi: "Pandeminin tüm olumsuz etkilerine karşın coğrafyanın tam kalbi sayılan bir şehirde yaşıyoruz. Kolaylıkla pek çok destinasyona ulaşabilecek bir kent olarak otobüs işletmecileri için merkez konumundayız. AŞTİ sadece şehirlerarası taşıma merkezi değil, aslında Türkiye’nin bir evi. Cumhuriyet kurulurken ilk adımın atıldığı yer. Yeni örgütlenme ile ilgili taslağı biliyorum. Biz sivil toplum örgütü kurmayı da anlamamışız. Kurma gerekçesi unutuluyor ve yöneticilik profesyonel bir meslek haline dönüştürülüyor. 30-40 yıl bir sivil toplum örgütüne çöreklenmiş bir yapı oluyor. Yeni isimlere müsaade etmiyoruz. Niçin kurulduğu da unutulduğu için de mesleki olarak fayda sağlamak mümkün olmuyor. En güçlünün hukukunu değil de en güçsüzün hakkını savunacak bir mesleki örgüt hayal ediliyor. Sizin de derdiniz bu."
Dr. Kemal Karayormuk:
Türkiye'de Karayolu Yolcu Taşımacılığı
Toplantıda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Akademik Danışmanı Dr. Kemal Karayormuk, "Türkiye'de Karayolu Yolcu Taşımacılığı" başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi: “Güçlü bir yasal zemin var. Ortada bir güç var, bunu kamu mu kullanacak, özel sektör mü kullanacak belli değil. Yetki belge sayılarına baktığımızda, 2010 yılında, 534 olan D1 belgeli firma, 2019 yılında 335’e düşüyor. 2020 ve 2021 yılı belge sayılarını bulamadık. Bu verilere ulaşmak istedim ama alamadık. Kayıtlı araç sayısı 2010’da 9 bin 332. 2020 yılında 8 bin 497 gibi bir rakam var. Yüzde 20 düşüş var. Veriye sahip olmak çok önemli, çünkü ölçemediğinizi yönetemezsiniz. Sektörün en büyük rakibi artık özel otomobil. 2010 yılında yolcunun yüzde 40’ını taşıyan otobüs, 2019 yılında yüzde 25,7’sini taşıyor. Tren, girdiği hatta yolcunun yüzde 90’ını götürüyor. Firmaların planlamalarını daha iyi yapması gerekiyor.” ■
FİRMA SAHİPLERİ KONUŞUYOR
Tokat Seyahat - Ahmet Arat:
BİRİMİZİN DERDİ, HEPİMİZİN DERDİ
Hatay’da başlayan serüven Ankara’da devam ediyor. Dernek kurmak da federasyona doğru gitmek de çok zor bir şey değil. Belirli prosedürleri var. Derdimiz aynı, sorunlarımız belli. Birimizin derdi hepimizin derdi. Ev sahipliği için ATO’ya teşekkür ediyoruz ve kendi evimiz gibi görüyoruz. Sektörde daha farklı ve daha iyi sonuçlar alabilecek bir yapının oluşturulması gerekiyor.
Efe Tur, İzmit Seyahat, Öz Emniyet - Levent Birant:
KURULACAK DERNEK ÇALIŞMASI İÇİNDE YER ALIRIM
Çok ciddi yatırım yapan, yüksek istihdam yaratan, vergi veren sektör temsilcileriyiz. Maalesef sesimizi yeteri kadar duyuramıyoruz. Sektörümüzde ciddi meslek örgütleri var. En büyük örgütlenmeye sahip olanı da TOFED. Genel kuruluna davet aldım, ama yurtdışında olduğum için katılamadım. Bir de bu sektörün bir dinamosu olan D1 belgeli firma sahipleri var. Bu yatırımı ortaya koyan bir kitle var. Ama esas olarak, biz birbirimizi yiyoruz. Sadece D1 belge firma sahiplerini temsil eden bir kuruluş yok. Bu girişimi 3-4 yıldır zaman zaman Sayın İrem Bayram, Sayın Mustafa Tekeli ile birlikte dile getiriyorduk. Ben böyle bir derneğin veya federasyonun kurulmasını önemsiyorum. Böyle bir çalışma içerisinde yer alırım.
Sektör 16 aydır kan ağlıyor
D1 yetki belge firma sahiplerinin olduğu, yatırım yapan, istihdam yaratan, canı yananların bir yapıda buluşması önemli. Bu sektör 16 aydır kan ağlıyor. Herkes oturup bundan sonra planlamasını, hesabını iyi yapacak, firmalar bir araya gelecek. Yoksa şirketi almak, satmak mümkün. Ben de şirketi satmaya çalışıyorum. Kurtulmaya çalışıyorum. Bir firma ile görüşüyorum. Kurtulurum, kurtulamam ama yapılacak iş budur. Biz vergiye çalışıyoruz. Bütün otobüsler vergi memuru haline geldi. Arabasını yenileyen firmaya madalya vermek gerekiyor. Bu parayı yolcudan kazanmak mümkün değil. Ankara’ya 80 lira bilet kesen var.
Birlikteliğe ihtiyacımız var
Bu birliktelikte ego olmayacak, ben büyüğüm, ben Batılıyım, ben Doğuluyum demeden bir masa etrafında oturulacak ve aynı takımın elemanları olarak çalışacağız. Bugün buraya gelenlere teşekkür ediyorum. Bu, ekmeğine sahip çıkmaktır. Sayın Ayhan Kara’nın bu sürece katkısı için teşekkür ediyorum.
Bir sonraki toplantı İstanbul’da
Önümüzdeki ay İstanbul’da Cemile Sultan Korusu’nda sizleri misafir edelim. Bugüne kadar herkes birbirine yanlış yaptı. Ama artık pandemi geldi, yangınları yaşıyoruz. 2018’den beri ülke ekonomisi kötüye gidiyor. Hepimiz yüzde 50 fakirleştik. Kuralım derneğimizi, federasyonu, ama birbirimize de adım atalım. Adım atmaya ihtiyacımız var.
Has Turizm - Ayhan Kara:
BAZI EKSİKLİKLER VARKİ, BUGÜN BURADAYIZ
Sizleri burada görmekten büyük bir mutluluk içindeyim. Küçük bir kıvılcım bakın, nerelere sıçradı. Maalesef yaşadığımız yangınlar üzüntü kaynağı oldu. Sektörümüz ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya. Hatay’da meslektaşlarımızla bir araya gelmek istedik. Küçük bir topluluk bir araya gelmişti. Sonraki toplantıyı Ankara’da planladık ve bugün buradayız. TOFED 17 yıldır var. Bazı eksikleri varmış ki, bugün buradayız. Dilerim o eksikleri giderecek iradeye ve güce sahip oluruz. TOFED temsilcileri ile bir araya geldiğimizde değişik örnekler verdim… Abim Latif Karaali, bilet koleksiyonu yapıyor. Birçok firmanın biletlerini biriktirdi. O koleksiyonu incelerken firmaların yüzde 85’inin bugün olmadığını görüyorsunuz. Öyle bir değirmen ki bu sektör eğer akılla, bilimle hareket edilmezse gerçekten hepimiz yok olacağız. 2 otobüsle yapacağımız işi 5 otobüsle yapıyoruz. Her birimiz ortaya çıkardığımız ekmeğin büyük bir kısmını atıyoruz. Buna da rekabet diyoruz. Çoğu zaman mantığı, hesapları bir tarafa bırakıp duygularımızla hareket ediyoruz. Bu hatayı hepimiz yaptık.
TOFED’in içindeyim ama...
Yeni şeyler söylemek gerekiyor. An itibariyle çok eleştirdiğim, çoğu zaman karşısına dikildiğim TOFED’in içinde bulunuyorum şu an. Son genel kurul ile TOFED Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. Ama herkes biliyor ki, hata yapıldığında ilk beni görecekler karşılarında. Bu konuda hem kendime hem aileme söz verdim. Elimizden geldiğince olması gerekenleri uygulatmaya çalışacağız.
Firma sahiplerini esas
Birçok insan, ‘TOFED dururken dernek kurmak niye’ diye soruyor. Şirket sahiplerini temsil edecek bir derneğin kurulma zarureti ortada. Çok ciddi yatırım yapıyor otobüsçü. Ödediğimiz vergiler, istihdam sağlamamız için önce kendi kıymetimizi bilmek zorundayız. Yetkili organlar da bizim kıymetimizi bilecekler. Çok ciddi riskler aldık. 2017 yılında 50 otobüslük bir filo edindik. 10 Ağustos 2018’de, Euro’nun ikiye katlanması ile bu 50 otobüsün 25’i buharlaştı. Böyle bir ortamda da kimseden destek almadık. Sadece biletten gelirimiz var, bir kalem. Onlarca gider kalemimiz var. Kârlılık oranı çok düşük.
Ciddi sıkıntılar yaşıyoruz
Bir araya gelmediğimiz sürece, birbirimizi anlamadığımız, birbirimizle mantık dışı rekabeti sürdürdüğümüz sürece sektör hiçbir şekilde özlenen noktaya gelmeyecektir. ‘Hiç kimsenin ekmeğine mani olmayın’ anlayışı ile büyüdük. Önümüzdeki günlerde dernek kurma çalışmamız olacak. İl derneklerinin birçoğunun içi boş, çatı dernek temsilcileri de itiraf ediyor. Hiç alakasız insanların bizi sözde temsil ettiklerini acı ile gördük. Bu dernek ivedilikle kurulmalı. Şirket sahiplerinin yer alacağı bir dernek olması gerekiyor. Atılacak her adımda lehte karar alacağımdan şüpheniz olmasın. Hatay’ın meşalesi inşallah daha güzel gelişmelere vesile olur.
Best Van Turizm - İrem Bayram:
SİVİL TOPLUM EKSİKLİĞİ BELİRLEYİCİ
Bugün burayı dolu görmek hepimize umut vermiştir. Bana gerçekten öyle oldu. Ben bu sektörde doğdum. 8 yıldır da şirketin yönetimi bende. 8 yıldan beri birçok eksiklikle karşılaştım, ama en büyük eksiklik sivil toplum eksikliğiydi. Bundan dolayı da 2015 yılında bir dönem TOFED Genel Başkan Yardımcılığı görevini de yaptım. Ama maalesef niyet çok önemli. Niyet haiz olmayınca sonuçlarının iyi olmadığını da birçok girişimden biliyoruz. Orada da niyet çok haiz değildi ve hiçbir sonuca ulaşamadık. 17 yıldır TOFED sektörde. Bizim içinde bulunduğumuz zor durumda payı da muhakkaktır. Bugün burada toplandık, istiyorum ki, adı dernek olsun, adı dostluk grubu olsun, adı her ne olursa olsun, bu resmi bir belgeye dökülsün veya dökülmesin. Lütfen bu birlikteliğimizi biz bozmayalım. Yaşadığımız sıkıntılarda bir araya gelebilme reaksiyonuna sahip olalım.
‘Artık yeter’ dediğim nokta
Hatırlarsanız, pandemi döneminde, biz karayolu yolcu taşımacıları olarak otogara girip yolcu alamadık, otogarların önünden hırsız gibi yolcu toplarken, turizm taşımacıları otogarlardan yolcu taşıdı. Artık bir şey yapmamız lazım, ‘bizimle dalga geçiliyor’ dediğim nokta bu oldu. Bunda sivil toplum örgütlerimizin yetersizliği çok çok büyüktü. Sadece sivil toplum örgütleri ile olmuyor. Tabii, bizim bir arada olmamızdan dolayı da oluyor bu. Sadece bir arada olalım ve birbirimiz ile haberleşelim. Beraber Ulaştırma Bakanlığı’nın kapısını eskitelim. Gerekiyorsa gümrüklerin, bizimle ilgili diğer kuruluşların kapısında oturalım.
Göçmen kaçakçılığı
Göçmen kaçakçılığı ile mücadele etmeyi devletimiz maalesef bize bırakmış durumda. İlgili birçok kuruma durumu anlatmamıza rağmen göçmen kaçakçılığı yapan yeni firmalar ortaya çıkıyor. Sivil yolcu taşıyoruz kamuflajı altında insan kaçakçılığı yapıyorlar. Biz bu rekabetin altında eziliyoruz. Birçoğumuzun kendi bölgesine özgü sorunları var. Buradan güzel sonuçlara varılmasını istiyoruz.
Van’da toplanalım
Bundan sonraki toplantıya yönelik daveti Sayın Levent Birant yaptı. Daha sonraki toplantıyı da inşallah Van’da yapmak ve sizleri ağırlamak isteriz. İnşallah güzel sonuçlar alırız.
Hatay Jet Turizm - Oktay Küçükdüveyki:
BİZİ DIŞARIDAN ATANANLAR YÖNETİYOR
Sayın İrem Bayram’ın dile getirdiği göçmen kaçakçılığı ile ilgili konu gerçekten önemli ve bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Eğer bir dernek veya federasyon oluşturursak bunun kaynaklarını da ayırırsak, herkesin kendi ilinde buna yönelik bir çözüm üreteceğini düşünüyorum. Bizi, maalesef bedelini ödeyenler değil, dışarıdan atananlar yönetiyor. Siyasi bir beklenti olduğu içinde başarılı olunmuyor. Pandemi sürecinde koltuğa oturmayan yolcunun sigortasını ödedik. Yolculuk yasak dediler, trafik sigortası ödedik. Bireysel olarak ses getirebilir miyiz? Hayır! Bir sivil toplum örgütü olmalı. Herkes kendi ilinde örgütlenip daha üst düzey bir kuruma ulaşırsa sonuca ulaşırız. Temel olarak birlikte hareket etmek önemli. Bir tarih koymak ve bir yerden başlamak gerekiyor.
Topçam Turizm - Erkut Dizman:
BİR AN ÖNCE KARARIMIZI VERELİM
Hepimiz aşağı yukarı aynı karaktere sahip insanlarız. Hızlı karar veren, çabuk uygulayan, anında tepki veren insanlarız, bir an önce kararımızı verelim. Zaten niyetimiz aşağı yukarı aynı. Bir yerde bir aksaklık var ki bu kadar insan bir araya gelmiş. Bir an önce çözelim.
Pamukkale Turizm - Ahmet Bababalım:
DERNEK KURULMASI KONUSUNDA HEMFİKİRİZ
Mutlaka D1’cilerin derneği olmak zorunda. Çünkü biz varsak, F1’ciler var. Biz varsak, otogarlar var. Sektörü taşıyan her halükarda biziz. Bizim en büyük rakibimiz devlet. THY 2020 yılında 5,5 milyar zarar etmiş. TCDD’ye bakıyorsunuz 3 milyar TL zarar etmiş. ‘Hızlı tren, geçtiği her yerde yolcunun yüzde 90’ını alıyor’ denildi. Gerçek fiyatı uygularsa alabilir mi, büyük ihtimalle alamaz. Ankara-Konya arası başladı, orayı bitirdi. Ankara-İstanbul arası belki 300-500 olması lazım. 50-80 liraya yolcu taşıyorlar. Biz sektör olarak bırakın 5 milyar TL’yi 500 milyon TL zararı bile kaldıramayız. Peki, dernek olduğumuzda başarılı olabilir miyiz, isteklerimizi alabilir miyiz? Bunların bir kısmını başarsak yeterli olur. KDV birkaç aydır düşük. İyi kötü faydası oldu. Belki bunun 1 sene uzatılmasını talep etmeliyiz. Böyle beklentilerimiz olmalı. Bunun dışında, devletle olduğu gibi belediyelerle de rekabet ediyoruz. Özellikle Marmara Bölgesi’nde belediyeler, havalimanı hatlarında, iller arasında yolcu taşıyorlar. Belediyeler bizim vergilerimizle bize rakip oluyorlar. Bunun da bir çaresini bulmamız gerekiyor.
Tavan fiyat olmalı
Geçen yazın acısını çıkartmak için birtakım fiyatlar uygulamak istedik. 10-15 gün geçti tavan fiyat geldi. Bu ne kadar doğrudur, biz buna şirket olarak dava açacağız. Bizim tavan değil taban fiyata ihtiyacımız var.
Kaptan yok, araçlar parkta
Sektörde eleman yetiştiremiyoruz. Kaptan bulamadığımız için yatan araçlarımız var. Kaptanlar nerede; işte, nakliyede ve inşaat tarafında. Belki dernek ve federasyon bünyesinde personel yetiştirilmesi için bir birim kurmamız gerekiyor. Şehirlerarası kaptanların emekliklerinin öne çekilmesi gibi imkanlarla bu sektörde çalışmayı teşvik etmemiz gerekiyor. Yoksa eskisi gibi kaptan bulunmuyor.
Derneği hemen kuralım
TOFED önemli bir kurum ama yeterince doğru yönetilmiyor. Bugüne kadar uzak durduk, ama bu son genel kurulda ben de yönetime girdim. Ne kadar faydalı oluruz bilmiyorum, ama elimizden geleni yapacağız TOFED doğru yerlere gelebilirse aslında hepimizin sorunlarını çözer.
Beydağı Turizm - Murat Mutlu:
ALLAH YOLUMUZU AÇIK ETSİN
Otobüsçüler olarak burada toplandık. Amacımız aynı. Önemli olan bizlerin birlik olabilmesidir. Bizler ayrı olduğumuz, bireysel düşündüğümüz zaman parçalanmış oluyoruz. Birlik olursak hepimiz adına ortak karar vermeye çalırsak başarılı olacağımıza inanıyorum. Allah yolumuzu açık etsin, son noktasına kadar da inşallah varabiliriz.
Tokat Seyahat - Mustafa Tekeli:
İŞİMİZE SAHİP ÇIKMAZSAK MUM GİBİ ERİYECEĞİZ
Kendi işimize sahip çıktığımız sürece varlığımızı sürdürebiliriz. Kendi işimize sahip çıkamazsak da bir mum gibi eriyip gideceğiz. Gündem maddelerimiz arasında dernek kurulması var. Genel kanı kurulması yönünde. Herkes düşüncesini ifade edebilir, burası hepimizin ortak platformu. Kendi sektörümüzü temsilen ATO’da 3 yıldır meclis üyeliği yapıyorum. 2012-2016 yılları arasında AŞTİ’de kurulan Otobüsçüler Derneği’nin başkanlığını yaptım. Bu süreçte TOFED Genel Başkan Yardımcılığı da yaptım. Çok sıkıntılar yaşadık. Bakan veya Bakanlık yetkilisine sektörle ilgili sorular sorulduğunda kafalar bana dönüyordu. Çünkü benden başka otobüsçü olan yoktu. Önemli bir eksiklikti.
Tekeri dönen birisi olsun istedik
Sektörü temsil edenlerin başında eli taşın altında olan, tekeri dönen birisi olsun istedik. Ama bu konuda TOFED’in içindeki yapıyı maalesef değiştiremedik. Böyle devam ettiği sürece görev almayı istemedim. Şimdi TOFED içinde Sayın Ayhan Kara’nın girişimiyle bir İcra Kurulu oluşturuldu. Sayın Nurettin Yumuşak ve Ahmet Bababalım da o yapı içinde, inşallah başarılı olacaktır. Olmadığında da, hiç kimse kökünden oraya bağlı değil, hiç kimse sürekli olmak zorunda da değil. Burada çıkacak kararlara herkesin ortak olması çok önemli.
Lüks Karadeniz - Muharrem İslam:
SEKTÖRÜN ÖNÜNÜ AÇMAK GEREKİYOR
Öncelikle, otobüs sektörü çok büyük sıkıntı içerisinde. Bu sorunlara bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Birlik ve beraberlik içerisinde olmalıyız. Sektörümüzün sıkıntılarını gidermek için mutlaka bir dernek kurulması gerekiyor. Benim gördüğüm kadarıyla TOFED’in bir şey yaptığı yok. Herhangi bir otobüsçüyü savunmuyor. Kaptan şoförler konusunda sorun var, çözüm yok. Onun için dernek kurup sektörün önünü açmak gerekiyor. Yapılması gereken budur.
Fındıkkale Turizm - Serdar Karataş:
SEKTÖRDE YANGIN VAR
Hepimiz otobüs şirketi sahibiyiz. Çok ciddi efor ve emek sarf ediyoruz. Böyle bir ortamda sadece kazanmayan biziz. Otobüsü üreten kazanıyor, otobüsü tamir eden kazanıyor, acentelerimiz kazanıyor, dinlenme tesisleri kazanıyor. İnsanların 24 saat tatil yaptığı bir dönemde çok çalışıyoruz, ama geldiğimiz noktada para kazanmayı bırakın ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Dernek kesinlikle kurulmalı. Yıllar önce bu konuşuldu ve patronlar kulübü denilerek bertaraf edildi. Ben, bir tarihte, bir TOFED Genel Başkanına ‘hayırlı olsun’ ziyaretine gittim ve görüşme sırasında ‘otobüs lastik ebadını biliyor musun’ diye sordum. ‘Bilmiyorum’ dedi. Ben unutamıyorum bunu (295-80-22,5). Yeri geliyor, lastiği 15 gün daha fazla kullanma hesabı yapıyoruz ki, bu korkunç tehlikeli bir durum. Tek bir kaza ile yok olan firmalar oldu.
Temsilde sıkıntı var
Aynı lisanı konuşmamız gerekiyor. Buradaki mesele ‘sen kötüsün, ben iyiyim’ meselesi değil; aynı sıkıntıyı konuşacak insanların bir araya gelmesi gerekiyor. Sayın Ahmet Bababalım aktardı, peronda otobüsün şoförsüzlükten yatması kadar yanlış bir durum olamaz. Bu araçlar milli bir servet. Bunların ivedi şekilde çözüme kavuşturulması gerekiyor. İnternetten bilet satış portal ortamı beni çok rahatsız ediyor. Hepimiz birbirimizi biliyoruz. Bu işin içinden ancak samimiyetle çıkarız.
Süha Turizm - Rahmi Hamurcu:
BÖLGESELCİYİ BİTİRME KONUSU
Burada değinilmeyen bir konuyu aktaracağım. Biz firmacılar, bölgeselci olarak bir sonraki bölgeselciyi yıkmak için uğraşıyoruz. Otobüs kendi bölgemizden çıktıktan sonra o koltuğun ne şekilde satıldığı maalesef önemli olmuyor. Buna bir çözüm bulmak gerekiyor. 70 liralık koltuğu sırf otobüs dolu gitsin diye 30-40 liradan satarak bölgeyi öldürmek yanlış bir politika. Bir tarafta 130 lira fiyat varken 80 lira fiyat makul değil. Bu konuları da kapsam içine alırsak çok doğru olacak.
Ben Turizm - Mehmet Özkeleş:
YENİ BİR YAPILANMA OLMALI
Eli taşın altında olan bizleriz. Geniş kapsamlı düşünürsek 340 dolayında D1 belgeli firma var. 150 dolayında firma aktif değil. Bu firma sayısı çok. Bu firma sayısının çok olması nedeniyle sektörümüzü parçalıyoruz. Herkes var olduğu illerden diğer illere giderken birbirini parçalamak istiyor. Firmalar olarak arz talep dengesizliği var. Kışın arabalar fazla, yazın eksik oluyor. Yazın da ilavelerle pasta bölünüyor, kışın da rekabet nedeniyle para kazanılmıyor.
Bilet portalları
İnternet üzerinden bilet satışları da önemli bir konu. Portallar yüzde 10 komisyon alıyor. Bir komisyon kurulup portalların yetkilileri ile görüşüp komisyon oranlarının aşağıya çekilmesi veya kendi bilet satış sistemi kurulması neden olmasın.
Derneğin kurulacağına inanıyorum
Çözüm odaklı ilerlememiz önemli. Elimizi taşın altına koyup bu sorunları çözmeliyiz. Biz 45 özmal ile çalışıyoruz. En küçük zarar bizim cebimizden çıkıyor. Bizim başka işlerimiz de var, sadece otobüse bel bağlamış değiliz. Otobüsçülük dededen devam eden mesleğimiz, bu işe önem veriyoruz. Önem vermesek burada olmazdık. İnşallah birlikte iyi işler üretmeye çalışırız.
Balıkesir Uludağ Turizm - Tahmaç Şengörenoğlu:
ORTAK SES OLABİLİRSEK
Bugün burada toplanmamızın amacı yeni bir dernek kurulması… İlk toplantıya katılamamıştım, ailemizi temsilen buradayım. Ortak görüşümüz şu an mevcut federasyonda daha fazla yer almamız. Belki ortak ses olabilirsek daha iyi sonuç elde edebiliriz. Yeni bir federasyon belki TOFED’de de söz sahibi olmamızı sağlayacaktır. TOFED’de etkinliğimizi arttıracak bir yapı oluşturmamızın daha iyi olacağını düşünüyorum.
Villa Turizm - Tacettin Aldemir:
BU DERNEK SESİMİZİ DUYURACAKTIR
Bugünkü toplantıdan en fazla mutlu olan kişilerden biriyim. Çünkü bu meslek sahipsiz ve sahipsiz olarak yönetiliyor. Sektörü şu an yöneten insanlara asla güvenmiyorum. Bu grupta oluşacak derneğe itimadım sonsuzdur. Bu dernek önümüzdeki süreçte hepimizin geleceğini kuracaktır. Bu dernek sesimizi duyuracaktır. Bu dernekte 20 maddelik bir program vardır. Bunu önümüzdeki süreçlerde arkadaşlara tane tane anlatacağız ve bizi bu başarıya götürecektir.
Finansman hazırlanmalı
Bu dernek bünyesinde AŞ veya limited şirket kurulmalı, finansman hazırlanmalı. Finansmansız hiçbir iş olmaz. Finansmanı olacak ki, önü açılsın. Petrol şirketleri ile görüşülecek ve fabrikalarla görüşülecek, otogar işletmeciliği yapılacak, haklarımız savunulacak, olabilecek ihalelerde yer alınacak. Eş zamanlı kararlar alınacak.
Adam oturuyor, komisyonunu alıyor. Risk onun değil, otobüsler onun değil, kaza onun değil, mahkemeler onun değil. Ama bizim umurumuzda olmalı. Bizler acilen bir firma ile anlaşıp bilet satışına yönelik satış portalına geçmeliyiz. Bilet satış portallarında yüzde 10 kâr marjı var; beyaz eşyada, otomotiv sektöründe, inşaat grubunda yüzde 10 kâr marjı yok. Risk ile karşı karşıya olalım.
Yürüyen her otobüs bir fabrika
TOFED başka insanlar için kurulmuş bir yapı. Kendi menfaatine yönelik çalışıyor. Kendine yön verdiği için de size vermez. Vermediği için de zaten hepimiz kazanamıyoruz, hep borçluyuz. Bu mesleği yapan insanların dışarıya verecek bir şeyi olmamalı. Hepsini kendi içinde kazanacağı bir yapı olmalı. ■
Dernek kurulması kararı oybirliğiyle alındı, 3 kişilik komisyon kuruldu
Sektör temsilcilerinin teker teker fikir ve görüşlerini beyan ettiği toplantıda, şehirlerarası otobüs işletmecilerinin üye olacağı bir dernek kurulması kararı oybirliğiyle alındı. Dernek kurulma çalışmalarını yürütmek için İrem Bayram, Ayhan Kara ve Mustafa Tekeli’den oluşan 3 kişilik bir komisyon seçildi.
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 16 | 44 |
2. Fenerbahçe | 16 | 36 |
3. Samsunspor | 16 | 30 |
4. Göztepe | 16 | 28 |
5. Eyüpspor | 17 | 27 |
6. Beşiktaş | 16 | 26 |
7. Başakşehir | 16 | 23 |
8. Gaziantep FK | 16 | 21 |
9. Antalyaspor | 16 | 21 |
10. Kasımpasa | 16 | 20 |
11. Konyaspor | 16 | 20 |
12. Rizespor | 16 | 20 |
13. Trabzonspor | 16 | 19 |
14. Sivasspor | 17 | 19 |
15. Alanyaspor | 16 | 18 |
16. Kayserispor | 16 | 15 |
17. Bodrumspor | 16 | 14 |
18. Hatayspor | 16 | 9 |
19. A.Demirspor | 16 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 17 | 35 |
2. Bandırmaspor | 17 | 33 |
3. Karagümrük | 17 | 31 |
4. Erzurumspor | 17 | 29 |
5. Keçiörengücü | 17 | 27 |
6. Igdir FK | 17 | 25 |
7. Amed Sportif | 17 | 25 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 17 | 25 |
9. İstanbulspor | 17 | 24 |
10. Ankaragücü | 17 | 24 |
11. Manisa FK | 17 | 23 |
12. Pendikspor | 17 | 23 |
13. Gençlerbirliği | 17 | 23 |
14. Esenler Erokspor | 17 | 22 |
15. Boluspor | 17 | 22 |
16. Ümraniye | 17 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 17 | 21 |
18. Sakaryaspor | 17 | 21 |
19. Adanaspor | 17 | 14 |
20. Yeni Malatyaspor | 17 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 16 | 39 |
2. Chelsea | 17 | 35 |
3. Arsenal | 17 | 33 |
4. Nottingham Forest | 17 | 31 |
5. Bournemouth | 17 | 28 |
6. Aston Villa | 17 | 28 |
7. M.City | 17 | 27 |
8. Newcastle | 17 | 26 |
9. Fulham | 17 | 25 |
10. Brighton | 17 | 25 |
11. Tottenham | 17 | 23 |
12. Brentford | 17 | 23 |
13. M. United | 17 | 22 |
14. West Ham United | 17 | 20 |
15. Everton | 16 | 16 |
16. Crystal Palace | 17 | 16 |
17. Leicester City | 17 | 14 |
18. Wolves | 17 | 12 |
19. Ipswich Town | 17 | 12 |
20. Southampton | 17 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Atletico Madrid | 18 | 41 |
2. Real Madrid | 18 | 40 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 17 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |
1. Sorum. Sayın İrem hanım sizin firmanız best Van seyahat, yolcu hak ve hukuklarına ne kadar bağlı
2. Sorum sizin firmanız best Van seyahat yolcuların bagajda unuttuğu eşyalarını hangi hakka hukuğa dayanar çöpe atıyor, yemek değil kokacak bozulacak madde.de değil
3. Sizin müşteri memnuniyeti sizin için ne kadar önemli
4. Sizin haberiniz olmayabilir ama firmanız best Van seyahat.e ait 0850 ile başlayan müşteri şikayet ve memnuniyet numarasına cevap veren çalışanlarınızın şikayet eden müşterilerinizi mafyatik kaba konuşmasını
Siz best Van seyahat sahibi olarak nasıl bir cevap vereceğinizi merak ediyorum.
Saygılarımla arz ederim