23.04.2018, 12:38

D4 (S) belgesine bakış

D4 (S) Belgelerinin yürütmesinin durdurulduğu haberini aldıktan sonra bu konuyu değerlendirmem ve görüşümü belirtmem gerekli oldu. Bu yazımda, biraz genişçe duracağım bu konunun üzerinde.

Karayolu Taşıma Kanunu kapsamı
Karayolu Taşıma Kanunu uluslararası, şehirlerarası (illerarası), iliçi ve şehiriçi tüm yolcu ve yük taşımalarını kapsamak üzere hazırlandı. Kapsam dışında kalacak taşıt ve taşımalar Yönetmeliğin kapsam maddesinde ayrıca belirtildi.

Yetki devri imkanı
Kanun bakanlığa belirli alanlardaki yolcu ve yük taşımalarına ilişkin yetkilerini yönetmelik ile valilik ve belediyelere devretme imkanı verdi.

Yetki devri kullanımı
Bakanlık, ilk Yönetmelikte belediyelere hiçbir yetki devretmedi. Yük taşımacılarına yönelik de valilik veya belediyelere hiçbir yetki verilmedi. Buna karşılık, iliçi ve 100 km’ye kadar şehirlerarası yolcu taşımacılarını düzenleme yetkisi valiliklere devredildi.

Hangi taşımalar?
Yetkisi devredilen taşımalar sadece adı geçen alanlarda, belirli hatlardaki tarifeli taşıma idi. Her taşımacı sadece izin verilen hatta çalışabilecek ve taşımacıya buna göre yetki belgesi verilebilecekti. 

100 Km konusu
Şehirlerarası taşımaların 100 km’lik kısmı da valiliklere devredilmişti. 100 km’ye kadar olan bu taşımaları ayrıca D1 yetki belgeleri de yapabilecek miydi? Bakanlık buna imkan vermedi ve bu taşımalar sadece valilik yetki belgelerine, yani valiliklerce verilen Y yetki belgelerine bırakıldı.

Belediyelerin itirazı
Kendilerine hiçbir yetki devri yapılmayan belediyeler, kendi Kanunlarında yolcu taşımacılığına ilişkin yetkilerinin bulunduğunu belirterek, Karayolu Taşıma Kanununun bu alandaki uygulamasına itiraz ettiler. Uzun tartışmalar sonrasında Bakanlık, belediyelerin bu haklarını kabul etti ve büyükşehir belediyeleri ile diğer belediyelerin kanunlarla verilen haklarının saklı olduğunu Yönetmelikte belirtti. Bunun neden olduğunu ilgili kanunlarda görebiliyoruz, ancak pek net olmadığını söylemek mümkün. Örneğin Bakanlığın belediye alanındaki yolcu taşımacılığına müdahale imkanı var mı, yok mu sorusu tam cevap bulamıyor. Burada belediyelerin sadece kendi alanları içinde kalan yolcu taşımalarında yetkili olduğu hususu çok önemli.

Yetkinin geri alınması
İlk Yönetmelikte, valiliklere devredilen iliçi ve 100 km’ye kadar şehirlerarası taşıma yaptırabilme yetkisi, ikinci Yönetmelik ile kaldırıldı ve bu Yönetmelikte bu yetki Bakanlığa alındı. Bakanlık, valiliklerce verilen yetki belgeleri yerine D4 yetki belgelerini getirdi.

D4 Hatları
Burada D4’lerin yetkisinin iyi belirlenmesi açısından bunu açıklayalım: İliçinde kalkış ve varışın belediye alanı olmadığı taşımalar, bir belediyenin alanından başlayıp belediye alanı dışında biten taşımalar veya tam tersi, iliçinde yine iki belediye arasında yapılacak taşımalar D4 yetki belgeleriyle yapılacak. İllerarasında ise yine 100 km’ye kadar olan taşımalar D4 yetki belgeleriyle yapılabilecek. Bu arada büyükşehirlerde D4 ile yapılabilecek iliçi taşıma olmadığını, buralardaki D4 yetki belgelerinin sadece illerarasında kullanılabileceği belirtelim.

100 Km kimin?
100 km’ye kadar şehirlerarası taşıma yapma yetkisi Y belgelerine verilmişti bu dönemde. Tanımları içine girse de, D1 yetki belgelerine 100 km’lik alanda taşıma yaptırılmadı, ancak valiliklerden yetkinin alınması sonrasında bu sınırlamanın bittiğini ve 100 km’ye kadar taşımaları D4 yetki belgeleri yanında D1 yetki belgelerinin de yaptığını görüyoruz. Ancak bu yetkinin kullanımında bazı sınırlamalar oldu. Son çıkan yeni Yönetmelikte ise yine bu yetkinin D1 belgelerinde olmadığı, sadece D4’lerde olduğu anlayışını görüyoruz.

Belge tahdidi
Karayolu Taşıma Yönetmeliğindeki diğer belgelerin hiçbirinde herhangi bir kısıtlama yok, şartları sağlayan herkes bu taşıma belgelerinden alabiliyor. Arz talep dengesi aranması diye bir gerekçe yok. Ancak Y ve D4 belgelerinde arz talep dengesine göre bu belgelerin verilmesi esası var. İliçi taşımalarda -ki bu, sadece büyükşehir olmayan yerlerde var- o ilin trafik komisyonu, illerarası taşımalarda da taşımanın yapıldığı iki ildeki duruma göre trafik komisyonu veya UKOME’den -ki illerarasında her ikisinden alınması gerekiyor- arz talep bakımından uygunluk yazısı aranacak. Bu yazı olmadığında, belge almak mümkün değil. Bu bir yetki belgesi tahdidi ancak diğer tahditli taşıma izinlerinden farklı. Bu belge devredilemediği için satılması söz konusu değil.

Taşıt kaydı
Yönetmelikteki tüm belgelere taşıtlar sınırsız olarak kaydedilebiliyor. Buralarda tek kural, taşıtların tek belgeye kaydı. D4’lerde ise tek belgeye kayıt aynen olmakla birlikte, buradaki taşıtların sınırlı olduğunu görüyoruz. Sadece belge değil, aynı belgeye kaydedilecek taşıtlarda da sınırlılık var. İlave taşıt kaydı için bile arz talep dengesi yönünden izin gerekiyor. Bakanlık belediye izinli taşıtları bilmediği için belediye izinli taşımacılık yapan taşıtın Bakanlık yetki belgesine kayıt imkanı mümkün, ancak belediyelerden tahdit kapsamına giren taşıtların ruhsatlarına bu husus işlendiği için Bakanlık bunları görebiliyor ve bunları belgelere kaydetmiyor. Bu husus yönetmelikte düzenlenmiş durumda, yani tahditli taşıtlar Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamındaki taşımalarda kullanılamıyor. Belediye, Bakanlık belgesine kayıtlı bir taşıtı kaydeder mi? Bu mümkün olabilir, belediyenin kendi kararına bağlı.

Turizm ve servis taşımaları
Y ve D4 belgeleri için esas olan hatlardaki tarifeli taşımalardı ve düzen buna göre kurulmuştu. Ancak zamanla tarifesiz taşımalar da çıkınca bunların da dikkate alınması gerekti. D4 belgelerinin tanımında belirtilen alanda “hem tarifeli hem de tarifesiz taşıma yapabilecektir” hususu yer aldı. Ancak D4 belgelerinin alanındaki tarifesiz taşımaları yapma hakkı B2, D2 belgelerine de verilmişti, yani bu hak ortaklaşa kullanılacaktı. B2 ve D2 tanımları iliçi taşımaları ve 100 km’ye kadar şehirlerarası tarifesiz taşımaları yapmaya müsaittir. Tabii ki, iliçi taşıma büyükşehir olmayan yerlerde. Servis taşımalarına gelince, buralarda D belgeleri için ayrıca belirtilmiyor. Ancak bunlar tarifesiz taşıma kapsamında değerlendirildiği için D2 belgelerinin tarifesiz taşıma yapabildiği alanlarda servis taşıma yapma imkanları da bulunuyor. D4 belgelerinin ise tarifesiz ve servis taşımaları yapabilecekleri zaten ilgili genelgelerde de ayrıca belirtildi.

D4 (S) genelgesi
Bakanlık bir genelgeyle D4’ün yeni bir versiyonunu getirdi. Bunun gerekçesi olarak şu belirtiliyordu: Bazı illerarası servis taşımalarında D4 belgeleri yetmiyor, ilave bir imkan yaratılması gerekiyor. Bu gerekçeye bağlı olarak, sadece illerarasında, sadece servis taşımacılığı yapmak üzere D4S belgesi verildi. Yine bunlara tahditli taşıtların kaydedilebileceği söylenmemekle birlikte, -ki bu tahditli taşıt kaydı hususu Yönetmeliğe aykırı- doğrudan bunun kaydedilebilmesi için hangi şartların aranacağı hususu belirtiliyordu. Yani dolaylı yoldan tahditli taşıt kaydına imkan verilmişti. 

Uygulama ne oldu? 
Burada resmi bir bilgimiz yok, ancak aldığımız duyumlar D4 (S) uygulamasının sınırlı olduğu özellikle Manisa-İzmir taşımalarında yoğunlaştığı ve D4 (S) belgelerine çoğunlukla da Manisa’dan tahdit alınmış taşıtların kaydedildiği yolunda… Belirttiğimiz gibi bunların hiçbirisi resmi nitelik taşımıyor, sadece duyumlar. 

Problem
Manisa-İzmir hattında sadece D4’lerin taşıma yapmasına dair zorlamalar olduğu B2 ve D2 belgelerine yaptırım uygulandığı şikayetleri var. Bundan zarar gören B2, D2 belgesine sahip taşımacılar Bakanlıktan kendilerinin de buralarda taşıma yapabileceğine, bir cezai işlemlerle karşılaşmamaları gerektiğine yönelik yazı almışlar. Bunun bir örneği bende de bulunuyor. Buna rağmen bu ceza yaptırımlarının devam etmesi üzerine bir dava açıp D4 (S) belgesi genelgesinin iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını istemişler. 

Dava sonucu 
Davaya ilişkin kararda -ki buna ara karar demek mümkün- D4 (S) genelgesinin yürütmesinin durdurulduğu belirtiliyor. Gerekçe olarak da D4 (S) belgesinin D4 belgesinden farklı yeni bir belge türü olduğu, yeni bir belgenin ise ancak Yönetmelik ile getirilebileceği, genelge ile getirilen böyle bir belgenin hukuka uygun olmadığı ifade edilerek yürütmenin durdurulduğunu görüyoruz. İptal talebi henüz sonuçlanmış değil, daha sonra bu konuda karar verilecek.

Yorumum
D4 (S) belgelerinin sadece illerarası ve sadece servis taşıması yapabilecek olması D4 tanımına uymuyor, dolayısıyla onların bu yönüyle farklı bir belge olduğunu kabul etmek gerekir. Bunun ötesinde, tahditli taşıtların kaydına imkan vermesi de yine D4’lerden ve diğer belgelerden farklı bir belge olduğu intibaını uyandırıyor. Tahditli taşıt kaydının Yönetmelik genelindeki kurala aykırı olduğunu da söylemeliyiz. Bu yönüyle Danıştay’ın buna ilişkin kararında haklılık payı olduğunu düşünüyorum ve yürütmenin durdurulması kararı sonrasında bu genelgenin iptalini de bekliyorum. ■

Konu üzerinde durmaya devam edeceğim.
Yorumlar (0)
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 28 68
3. Samsunspor 29 51
4. Beşiktaş 28 48
5. Eyüpspor 29 47
6. Başakşehir 28 42
7. Göztepe 28 39
8. Gaziantep FK 28 39
9. Kasımpaşa 29 39
10. Antalyaspor 29 39
11. Trabzonspor 28 36
12. Konyaspor 29 34
13. Rizespor 28 34
14. Bodrum FK 29 33
15. Kayserispor 28 33
16. Sivasspor 29 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 28 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 32 63
2. Karagümrük 32 59
3. Erzurumspor 32 54
4. Gençlerbirliği 32 54
5. İstanbulspor 32 52
6. Bandırmaspor 32 52
7. Ahlatçı Çorum FK 32 47
8. Amed Sportif 32 47
9. Ümraniye 32 46
10. Keçiörengücü 32 45
11. Esenler Erokspor 32 45
12. Boluspor 32 45
13. Iğdır FK 32 45
14. Pendikspor 32 42
15. Sakaryaspor 32 42
16. Ankaragücü 32 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 32 37
19. Adanaspor 32 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 31 73
2. Arsenal 31 62
3. Nottingham Forest 31 57
4. Chelsea 31 53
5. Newcastle 30 53
6. M.City 31 52
7. Aston Villa 31 51
8. Fulham 31 48
9. Brighton 31 47
10. Bournemouth 31 45
11. Crystal Palace 30 43
12. Brentford 31 42
13. M. United 31 38
14. Tottenham 31 37
15. Everton 31 35
16. West Ham United 31 35
17. Wolves 31 32
18. Ipswich Town 31 20
19. Leicester City 31 17
20. Southampton 31 10
Takımlar O P
1. Barcelona 30 67
2. Real Madrid 30 63
3. Atletico Madrid 30 60
4. Athletic Bilbao 30 54
5. Villarreal 29 48
6. Real Betis 30 48
7. Celta Vigo 30 43
8. Real Sociedad 30 41
9. Rayo Vallecano 30 40
10. Mallorca 30 40
11. Getafe 30 39
12. Sevilla 30 36
13. Osasuna 30 35
14. Valencia 30 34
15. Girona 30 34
16. Espanyol 29 32
17. Deportivo Alaves 30 30
18. Leganes 30 28
19. Las Palmas 30 26
20. Real Valladolid 30 16