KRİZ TAŞIMACIYI VURUYOR!

Kurban Bayramı öncesinde yaşanan yolcu talebi ile bir parça nefes alan şehirlerarası yolcu taşımacılığı, bayram sonrasında yaz sezonuna rağmen azalan yolcu talebinin sıkıntısını yaşıyor. Taşımacıları şimdiden kış sezonunun korkusu sardı.

banner114
GÜNDEM 17.07.2024, 14:54 17.07.2024, 16:38 Taşıma Dünyası
KRİZ TAŞIMACIYI VURUYOR!

Röprtajlar: ERKAN YILMAZ

Ekonomik sıkıntılar seyahat talebi azaldı

Şehirlerarası yolcu taşımacıları heyecanla Kurban Bayramını, okulların tatil olmasını ve yaz sezonu hareketliliğinin artmasını beklerken yolcu talebindeki düşüşle adeta hayal kırıklığı yaşıyor. Ekonomik kriz, maliyetler yoluyla taşımacıyı olumsuz etkilerken, esas sürpriz alım gücünü kaybeden yolcuların seyahatleri önceliklerinden çıkarıp daha az seyahat etmesine yol açıyor.

Firma sahipleri ile konuştuk, sahanın nabzını tuttuk

Beydağı Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez İkde

Sezonun başlamasına rağmen yolcunun talebi düşük oldu. 10 Haziran itibariyle bayramın da etkisiyle talep arttı ve 30 Haziran’a kadar iyiydi. Şu anda ise çok belirsiz. Listelere bakıyoruz; tatmin edici bir iş göremiyoruz. Öngörülebilirlik yok, geçen yıl daha iyiydi. Bunda en büyük etken ekonomik sıkıntılar. İnsanlar 3-4 kez seyahat edebilirken alım gücü düştüğü için bunu en aza indirmeye başladılar. Bu ortamda, kış sezonu bize daha korkutucu geliyor. Ben Eylül ayı ve sonrasını iyi görmüyorum.

Kale Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Çelebi

2024’ün ilk 4 ayı iyi geçti. Bana göre, Haziran ayında sefer sayısı arttıysa da Kurban Bayramı da kötü geçti. Ramazan Bayramı’nda daha az arabayla daha fazla ciro yaptık. Kurban Bayramı’nda bu olmadı. Ekonomik şartlar seyahat sıklığını düşürdü. Ben bu yazın zor, kışın ise daha da zor geçeceğini düşünüyorum.

Kontur Turizm Genel Müdürü Ertuğrul Sarıhan

İnsanlar bayram nedeniyle seyahatlerini yapıp geri döndüler, sonrasında seyahatlere ara verir gibi olundu. Biraz önümüz karanlık gibi görünüyor, ama beklentimiz seyahatlerin yine de artması yönünde. Yaşanan bu ortamda kış sezonu bize korkutucu geliyor.

Görele Asil Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ali Kodal

Beklediğimiz iş yok. Yaz sezonu bu şekilde geçerse, kış nasıl geçer bunu hiç düşünmek istemiyorum. Otobüsçünün Allah yardımcısı olsun. Bayram ve bayramdan sonraki bir hafta işler iyiydi, ama sonra kendini bıraktı. Bizim tespitlerimize göre 2023 yılı yaz sezonuna oranla yolcu talebinde yüzde 40 civarında bir düşüş var. Bu yolcu düzeyi hiç kimseyi kurtarmaz.

Ege Hakan Turizm Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı

Ege Hakan Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hakan Özkaralı, “Uçak bilet fiyatlarının çok yükselmesi yabancı turist açısından Türkiye’yi pahalı hale getirdi. Bu nedenle çok kısır, garip bir yıl yaşıyoruz” dedi.

Ben Turizm YK Üyesi Mert Özkeleş

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde yapılan törenle Koluman Antep’in sattığı iki Trevgo 16 Ben Turizm’e teslim edildi. Ben Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Mert Özkeleş "Ekonomik nedenlerle seyahat sıklığı düştü" dedi.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153