banner92
banner139

Şimdi yüzde 15 pay alıyor, yüzde 40’a çıkacak

banner113

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ankara-İstanbul hızlı treninin şu anda taşımalarda yüzde 15 pay aldığına, ancak Halkalı hattı tamamlandığında bu oranın yüzde 40’a çıkacağını söyledi.

banner114
GÜNDEM 07.08.2017, 12:05 08.08.2017, 12:28 Taşıma Dünyası
Şimdi yüzde 15 pay alıyor, yüzde 40’a çıkacak
banner95
Bakan Ahmet Arslan, CNN Türk’te yayınlanan Hafta Sonu isimli programda Hakan Çelik’in sorularını cevaplandırdı. Bakan Arslan, havayolu, demiryolu ve karayolu altyapısına yönelik çok önemli açıklamalarda bulundu. 

3. Havalimanı’nda uçuşlar 29 Ekim 2018’de başlayacak 

3. Havalimanı inşaatının çok yoğun bir şekilde sürdüğüne dikkat çeken Bakan Ahmet Arslan, “3 vardiya da 7/24 sürekli çalışılıyor. İnşaatta yüzde 60 seviyesini yakalamış durumdayız. Önümüzdeki yıl 29 Ekim’de Cumhuriyetin kuruluş yıl dönümünde İstanbul Üçüncü Havalimanının birinci fazı olan 90 milyon yolcuya hizmet edecek kısmını hizmete açmış olacağız ve yine önümüzdeki yıl Şubat ayında hedefimiz oraya uçak indirmek. 2018 Şubat ayında uçak indireceğiz, ancak daha sonraki testler, işlemler, hava yolu şirketlerinin orada pozisyonlarını alması neticesinde de 29 Ekim 2018’de birinci fazı olan 90 milyon yolcuya hizmet eden kısmını inşallah milletimizin ve havacılık sektörünün hizmetine sunmuş olacağız. Başlangıçta 2 pisti kullanıyor olacağız. Pistler arası mesafe yeterli olduğu için aynı anda 2 uçak paralel bir şekilde inebilecek. Ve hemen devamında 3’üncü pistimizi de yapacağız, günün sonunda 200 milyona çıktığımızda da pist sayımız 6’ya çıkmış olacak ki yıllık 200 milyon yolcuya hizmet edelim. Yine bu havalimanımızın bir özelliği de şu: Özellikle havalimanlarında çok araç sirkülasyonu oluyor, herkes bunu bilir, biz havalimanının apronlarının ve pistlerinin altında aşağı yukarı 25 kilometre tünel yapacağız, havalimanının içinde 25 kilometre tünel. Bunun amacı şu: O araç sirkülasyonunun tamamı yeraltından tüneller marifetiyle olacak, dolayısıyla pistlerde herhangi bir kesişme söz konusu olmayacak, uçakların birbirini beklemesi söz konusu olmayacak. Yılda 200 milyon yolcuya hizmet etmek demek, günde aslında 750 bin yolcuya hizmet etmek demek ki çok büyük bir rakamdan bahsediyoruz. 90 milyon yolculuk birinci fazını hizmete sunduğumuzda; ki şu an Atatürk Havalimanının yolcu kapasitesi 40 milyonlarda, yolcu sayısı arttıkça biz 90 milyonun dolacağı tarihi öngördükçe diğer pistleri diğer pistleri devreye sokacağız. Hedefimiz, 2023’e kalmadan havalimanının tamamını bitirmiş olmak en geç” dedi.

Atatürk Havalimanı fuar merkezi olacak  

3. Havalimanında uçuşların başlaması ile Atatürk Havalimanı’nın durumunun ne olacağına yönelik soruya Bakan Arslan’ın cevabı, “ Atatürk Havalimanıyla 3’üncü havalimanın zaten uçuş koridorlarını düşündüğünüzde aynı uçuş koridorlarını kullanıyorlar, yani iki havalimanın da aynı anda beraber kullanma imkanı yok. Kaldı ki, 200 milyon yolcuya hizmet edecek bir havalimanı yaptığınızda zaten Atatürk Havalimanına ihtiyaç kalmayacak. Ancak, daha önce de söylemiştim, Sayın Cumhurbaşkanımızla, Sayın Başbakanımızla yaptığımız konuşmalar kesinlikle buranın bir yapılaşmaya açılmaması, bu çok önemli, vatandaşımız bunu çok önemsiyor. Hiçbir şekilde yapılaşmaya açılmaması, İstanbul’a nefes aldıracak bir alan olarak düzenlenmesi, küçük uçakların, jetlerin uçabileceği, eğitim uçaklarının inebileceği bir yer olarak devam etmesi. Ancak daha da önemlisi, çok sayıda terminalimiz var, bu terminallerin özellikle fuar merkezleri olarak ülkemize hizmet etmesini istiyoruz” şeklinde oldu.  

Sabiha Gökçen Havalimanı 20 milyon yolcuya hizmet veriyor

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda iki pistin artık yetersiz hale geldiğini belirten Ahmet Arslan, “Sabiha Gökçen’de yılda 20 milyon yolcuya hizmet ediyoruz. Sizin de dediğiniz gibi artık Sabiha Gökçen de yetmez hale geldi, dolayısıyla ikinci bir pist yapılması çalışmasına başladık. Özelikle Sabiha Gökçen’e giden insanlar görürler, oradaki bağlantı yollarının üzerinde aç-kapa tüneller kapılıyor. İşte o tünellerin esprisi, yol tünelin içine alınacak, tünelin üstü doldurulacak ve ikinci pist yapılıyor. Şu an ikinci pistin inşaatı devam ediyor, hedefimiz 2019’da inşallah ikinci pisti bitirerek Sabiha Gökçen’in kapasitesini de çok daha fazla artırmak, dolayısıyla Anadolu Yakasındaki yolcularımıza da çok daha fazla hizmet edebilir hale gelmek. Tekrar söyleyelim; pist inşaatı şu anda devam ediyor. 2019 ortalarında inşallah bitireceğiz” dedi.

2018 sonunda Ankara treni Halkalı’ya gelecek

Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı trenlerin Pendik’e kadar geldiğini belirten Bakan Ahmet Arslan, 2018 yılı sonunda Ankara treninin Halkalı’ya geleceğini söyledi: Şimdi Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı trenlerimiz Pendik’e kadar geliyor, ancak dediğiniz gibi Pendik’ten sonra kesintiye uğradığı için otobüslerle şehir merkezine getiriyoruz. Marmaray projesi çok güzel bir şekilde hizmet veriyor, ama Marmaray projesinin devamı olan gerek Anadolu Yakasındaki, gerek Avrupa Yakasındaki banliyö hatlarının metro standardına getirilmesi ve Marmaray’la bağlanması şehir içi trafiğini olağanüstü derecede rahatlatacak ve çok konforlu metro standardında taşımacılık hizmeti sunmuş olacak. Ancak bunun en önemli bir özelliği daha, biz mevcut iki hattı metro standardına getirirken yanına üçüncü bir hat yapıyoruz ta Gebze’den Halkalı’ya kadar ve bu üçüncü hattımız yüksek hızlı trenlere hizmet edecek, gece de yük trenlerine hizmet edecek. İşte Marmaray’ın devamı olan her iki banliyö hattının da 2018 sonunda bitirilmesi hedefimiz var, hem banliyö trenleri metro standartlarına gelerek Marmara’yı bağlamış olacak, hem de Ankara’dan kalkan yüksek hızlı trenlerimiz Haydarpaşa Garına geldiği gibi, bir kısmı da Marmaray’ı da kullanarak Halkalı’ya kadar gidebilecek.  2018 sonunda inşallah bu dediğimizi gerçekleştirmiş olacağız, hem banliyö hatlarımızı metro standardına getirip Marmaray’a bağlamış olacağız, hem de Ankara’dan kalkan yüksek hızlı trenlerimiz inşallah Halkalı’ya kadar gider olacak.

Sivas-Halkalı 5.5 saat olacak 

Ankara-Sivas tren yolu inşaatının da devam ettiğini ve Sivas’tan kalkan trenin Halkalı’ya kadar geleceğini belirten Bakan Arslan, “Ankara-Sivas hattını 2018 sonu bitirme hedefimiz var, dolayısıyla Sivas’tan da kalkan bir yüksek hızlı tren Ankara üzerinden inşallah Halkalı’ya kadar gelecek. Sivas-Ankara 2 saat, Sivas-İstanbul 5 saat, Sivas-Halkalı 5,5 saat, yani 5,5 saatte Sivas’tan çıkan bir yolcumuz Halkalı’ya kadar gelebilecek ve devamında, yine o zaman bütün sağlasın, Halkalı-Kapıkule’nin de ihalesini bu sene yapıyoruz inşallah, onu da hızlı tren olarak projelendirdik, projeleri bitti, şu an ihale dosyaları hazırlandı ve bu sene ihalesine çıkacağız, orayı da bitirdiğimizde tabi Sivas’tan çıkan bir yolcumuz ta Kapıkule’ye kadar yüksek hızlı tren ve hızlı treni kullanabilecek.

Yaklaşık 5 yıl, yani 2022-2023’te de Kapıkule’ye kadar bitirmek istiyoruz ki böylece ülkemizin doğusundan çıkan bir tren ta Londra’ya kadar hızlı tren gidebiliyor olacak. Ankara’dan yüksek hızlı tren garından kalkan bir tren 3 saatte Haydarpaşa’ya gelecek, 3,5 saatte de Halkalı’ya gidecek. Ankara’dan kalkan bir yolcumuz kesintisiz bir şekilde 3,5 saatte Halkalı'ya gelmiş olacak, ama daha önemlisi 3 saatte İstanbul’un merkezine gelmiş olacak. Demir yollarında da şimdi serbestleşmeye gittik, serbestleşme devam edecek, arz-talep dengesiyle fiyatlar belli bir dengeye oturuyor; o olayın ayrı bir boyutu. Ama biliyorsunuz ki, dünyanın birçok yerinde böyle bir gerçek var, 400 ila 500 kilometrenin altına düşen seyahatlerde eğer hızlı tren veya yüksek hızlı tren varsa insanlarımız zaten onu tercih ediyorlar” dedi.

Şimdi yüzde 15 pay alıyor, yüzde 40’a çıkacak 

Ankara-İstanbul hızlı trenin taşımalarda yüzde 15 pay almaya başladığını belirten Bakan Arslan, “İnsanlarımız Ankara-İstanbul arasında bütün taşımalarda yüzde 15 yüksek hızlı treni tercih ediyorlar zaten…Şu anda yüzde 15. Ancak, özellikle Haydarpaşa’ya ve daha sonra da Halkalı’ya kadar devam ettiği zaman, kesintisiz hale geldiği zaman bu oran çok daha fazla yükselecek. 

Eskişehir’de mesela yüzde 78’lere geldi, Konya’da yüzde 66’lara geldi, burada da en az yüzde 40’lara gelmesini öngörüyoruz, gelecekte daha da yükselecektir, çünkü” dedi. 

Esenboğa Havalimanı’nın kapasitesi artacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Esenboğa Havalimanı’nın kapasitesini artırma çalışmalarının devam ettiğini de vurgulayarak, “ Şimdi üçüncü bir pisti yapıyoruz, iki pisti var ama, iki pist aynı anda kullanılamıyor, fakat üçüncü bir pisti daha yapıyoruz, inşaatı devam ediyor, onu da 2019’da bitirmeyi hedefliyoruz” dedi.

İşte yeni havalimanları 

Bakan Ahmet Arslan, inşası süren ve yapımı planlanan havaalanları ile ilgili de açıklamalarda bulundu: Şu an Adana-Mersin-Osmaniye, 3 ile ortak hizmet edecek Çukurova bölgesel havalimanı inşaatımız devam ediyor, inşallah onu da 2018 sonunda bitirmeyi hedefliyoruz.

Bunun yanı sıra, Rize-Artvin, ki Ordu-Giresun Havalimanının denize yapmıştık malumunuz, dünyanın denizdeki ikinci havalimanıydı, şimdi Türkiye’nin ikinci, dünyanın üçüncü denizde yapılan havalimanını Rize-Artvin bölgesel havalimanı olarak yapıyoruz, inşaatı devam ediyor. Tabi denize dolgu olması hasebiyle ve oradaki derinliğin fazla olması nedeniyle de 2021 hedeflenmekle birlikte biz 2020 sonbaharına inşallah Rize-Artvin havalimanını da bitirerek oradaki bölge insanımıza da hizmet eder hale getireceğiz. 

Bu sene içerisinde Yozgat havalimanının ihalesini bu ay yapmış olacağız, inşallah Yozgat başlayacak, 3 sene içerisinde Yozgat’ı bitirmiş olacağız.

Devamında Karaman havalimanımızın ihalesini bu sene yapacağız, bu yeni orta ölçekli havalimanlarının hepsinin yapım süreleri yaklaşık 3 yıl, Karaman’ı yapacağız.

Daha sonra Bayburt-Gümüşhane’ye ortak hizmet edecek olan bir havalimanımız var, onun inşallah bu sene ihalesini yapmış olacağız. 

Ve yine hazırlık çalışmaları bitmek üzere, yakında Tokat yeni havalimanı, çünkü mevcut Tokat havalimanının konumu ve ölçeği küçük, çok uygun değil, uçuşlar küçük gövdeli uçaklar olursa yapılabiliyor, yoksa yapılamıyor; Tokat’ta da yeni bir havalimanı yapacağız, onun da bu sene içerisinde ihalesine çıkmış olacağız.

Çeşme Alaçatı’da yap-işlet-devret modeliyle bu sene inşallah havalimanımızın ihalesine çıkmış olacağız. 

Antalya’nın batısında batı Antalya havalimanı dediğimiz yeni havalimanımızın da çalışmaları yürüyor, onu da yap-işlet-devret modeliyle yapacağız.”

Bölünmüş yol 25 bin 300 km’yi geçti 

Bölünmüş yol çalışmalarının da büyük bir hızla devam ettiğini belirten Bakan Arslan, şunları söyledi: Özellikle bölünmüş yollarda biz 25 bin 300 kilometreyi geçtik, ki kaldı ki bu seneki hedefimiz yaklaşık 800 km daha bölünmüş yol ilave etmek. Sıcak asfalt yolda da yine 21500 kilometreyi geçtik, hedefimiz bu sene bunun üzerine 2017 yılında 2017 km daha sıcak asfalt yol eklemek. Sadece bunlarla yetinmiyoruz, tek yollarda da çok ciddi bir çalışmamız var, mevcut yolların iyileştirilmesi çalışması var.Mevcut bir Göcek Tüneli var, daha önce yap-işlet-devret’le yaptırılmış ücretli bir tünel var, yanına bir tünel daha yaptık, tünel bitme aşamasına geldi, nihai işlemleri yapılıyor, elektronik, vesaire işlemleri yapılıyor. Bir-iki ay içerisinde bunu bitirmiş olacağız ve inşallah…”

1 milyon 600 bin ton yakıt tasarrufu sağladık 

Bakan Ahmet Arslan, otoyol yatırımları ile hem seyahat sürelerinin kısaldığını, hem zaman tasarrufu ve yakıt tasarrufu sağlandığına dikkat çekti  Şu an yaptığımız otoyollar, gerekse havalimanları marifetiyle yolculuk süresini kısaltarak sağladığımız tasarruf, zaman tasarrufu 283 milyon saat bir yıllık. 

283 milyon saat zaman tasarrufu sağlıyoruz, bunun yıllık parasal değeri 10,5 milyar lira, vatandaşın zamanının para olduğunu düşünürseniz 10,5 milyar lira. 

Akaryakıt tasarrufu 1 milyon 600 bin ton yılda. Seyahatleri kolaylaştırarak, zaman tasarrufu sağlayarak, yolları kısaltarak sağladığımız tasarruf 1 milyon 600 bin ton akaryakıttan tasarruf sağlıyoruz, bunun da yıllık parasal bedeli yaklaşık 6 milyar TL. Yani zaman tasarrufu ve akaryakıt tasarrufunu üst üste koyarsanız, yaklaşık 17 milyar TL biz yıllık tasarruf sağlıyoruz. Bu kadar yol yapıyorken yılda harcadığımız para ne? Aşağı yukarı 17 milyar, yani her yıl harcadığımız para kadar. Biz bu yolları iyileştirerek, sistemi güçlendirerek, geliştirerek, seyahat sürelerini kısaltarak bir o kadar para kazanıyoruz. Ama yaptığımız çok daha önemli bir şey var, çevre boyutuyla ilgili yılda 3 milyon 260 ton sera gazı salınımını azaltıyoruz.

Yeni havalimanına ulaşımın metro ve otoyol bağlantılarıyla çok kolay hale geleceğini de belirten Ahmet Arslan, “Yeni havalimanıyla ilgili Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Kuzey Marmara otoyolu marifetiyle erişim çok kolaylaşacak. Özellikle İstanbul’un kuzey-güney aksında yaptığımız bağlantılarla çok kolay erişilecek. Ama çok daha önemlisi, raylı sistem bağlantısının olması, dolayısıyla Gayrettepe’den yeni havalimanına olan inşaatımız devam ediyor. İnşallah biz bunu 2-2,5 senede bitirmeyi hedefliyoruz…

Tabi, 2019-2020 gibi, çünkü tamamen yeraltında metro yapmış olacağız ve yaklaşık 34 kilometrelik bir hat… Kesintisiz bir hattan bahsediyoruz, Gayrettepe’den mevcut raylı sistemlerle de entegre olacak, özelikle yapacağımız 3 katlı tünelin raylı sistemiyle de inşallah entegre olacak. Böylece Gayrettepe’den çıkan bir yolcumuz havalimanına direkt gidecek ve terminaline geçmiş olacak.  

34 kilometre, yaklaşık 20 dakika. Ve devamında da yetinmeyeceğiz, orayı bir de şimdi ihale sürecini yürütüyoruz, Halkalı’ya kadar da uzatacağız, yani Gayrettepe’den kalkan metro üçüncü havalimanı bulup Halkalı’ya kadar gidecek, Halkalı’da da Marmaray dahil Halkalı-Kapıkule raylı sistemiyle de entegre olmuş olacak. 

31 km’lik yeni bir raylı sistem

2023’te İstanbul’da karşıdan karşıya geçişin 4 milyon seviyesine ulaşacağını belirten Arslan, “Sadece Boğaz’ı günde 2.4 milyon İstanbullu karşıdan karşıya geçerek seyahat ediyor ve 2023’te bu rakamın 4 milyona erişmesi bekleniyor, 4 milyon. Öyle olunca da Anadolu’yu Avrupa’ya raylı sistemle bağlamak, Marmaray’ın dışında yeni bir raylı sistemle bağlamak çok çok önemli. İşte onun için İncirli’den başlayıp Anadolu Yakasında Söğütlüçeşme’de bitecek 31 kilometrelik bir raylı sistem düşünüyoruz, 14 tane istasyonu olacakve bu raylı sistem özelikle İstanbul’un muhtelif 10 tane raylı sistemiyle de entegre olacak. Bunun anlamı şu: Günde 6,5 milyon yolcuyu raylı sistemle entegre ederek taşımak anlamına geliyor.

İnşallah sondajlarını bitirip ihaleye esas dosyasını hazırlamış olacağız ve önümüzdeki yıl ihaleye çıktıktan sonra da 4 yıl içerisinde, en geç 2023 100. yıla kalmadan bunu da insanlarımızın hizmetine sunmuş olacağız. Sadece raylı sistem değil, Hasdal’dan başlayarak gelip Boğaz’ın altında iki tünel birleşecek, hem otomobillere, hem trenlere hizmet edecek, Çamlık’tan da çıkacak karşıdan,  günde 120 bin araca da Avrasya gibi araç tüneli hizmet etmiş olacak. Tüneli 3 katlı olarak izleyicilerimiz göz önüne getirsinler, üst katta Avrasya gibi 2 gidiş olacak, alt katta 2 geliş olacak, ortada da bir gidiş, bir geliş metro olacak ve bu da dünyanın en büyük projelerinden biri olacak. Burada da hedefimiz, inşallah şu an sondajları bitirip ihale dosyasını hazırlamak ve önümüzdeki yılın ihalesiyle birlikte 2023’e kalmadan da 3 katlı projeyi, hem metro sistemi, hem araç taşımaya hizmet edecek şekilde… 2,5-3 milyar dolarlık en az bir projeden bahsediyoruz. 

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 12 34
2. Fenerbahçe 12 29
3. Samsunspor 13 26
4. Eyüpspor 13 22
5. Göztepe 12 21
6. Beşiktaş 12 21
7. Sivasspor 13 18
8. Başakşehir 12 16
9. Rizespor 12 16
10. Trabzonspor 12 15
11. Gaziantep FK 12 15
12. Kasımpasa 13 15
13. Konyaspor 13 15
14. Antalyaspor 12 14
15. Kayserispor 12 12
16. Alanyaspor 12 11
17. Bodrumspor 13 11
18. Hatayspor 12 7
19. A.Demirspor 12 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 13 26
2. Bandırmaspor 13 25
3. Karagümrük 13 24
4. Erzurumspor 13 22
5. Igdir FK 13 22
6. Boluspor 13 21
7. Ahlatçı Çorum FK 13 20
8. Ankaragücü 13 19
9. Esenler Erokspor 13 18
10. Keçiörengücü 13 18
11. Şanlıurfaspor 13 18
12. Ümraniye 13 18
13. Gençlerbirliği 13 18
14. Pendikspor 13 18
15. İstanbulspor 13 17
16. Manisa FK 13 17
17. Amed Sportif 13 15
18. Sakaryaspor 13 14
19. Adanaspor 13 8
20. Yeni Malatyaspor 13 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 12 31
2. M.City 12 23
3. Chelsea 12 22
4. Arsenal 12 22
5. Brighton 12 22
6. Tottenham 12 19
7. Nottingham Forest 12 19
8. Aston Villa 12 19
9. Fulham 12 18
10. Newcastle 12 18
11. Brentford 12 17
12. M. United 12 16
13. Bournemouth 12 15
14. West Ham United 12 15
15. Everton 12 11
16. Leicester City 12 10
17. Wolves 12 9
18. Ipswich Town 12 9
19. Crystal Palace 12 8
20. Southampton 12 4
Takımlar O P
1. Barcelona 14 34
2. Real Madrid 13 30
3. Atletico Madrid 14 29
4. Villarreal 13 25
5. Athletic Bilbao 14 23
6. Osasuna 14 22
7. Girona 14 21
8. Mallorca 14 21
9. Real Betis 14 20
10. Real Sociedad 14 18
11. Celta Vigo 14 18
12. Sevilla 14 18
13. Rayo Vallecano 13 16
14. Leganes 14 14
15. Getafe 14 13
16. Deportivo Alaves 14 13
17. Las Palmas 14 12
18. Valencia 12 10
19. Espanyol 13 10
20. Real Valladolid 14 9