U-ETDS ertelenmeyecek
Turizm ve Ulaştırma Çalıştayı yapıldı, Daire Başkanı Kerim Cicioğlu açıkladı: U-ETDS ertelenmeyecek. U-ETDS’ye ilişkin bir ertelenme olmadığı gibi 1 Ocak 2019’da yaptırımlar da devreye girecek.
GÜNDEM
18.12.2018, 11:45 18.12.2018, 12:22
Taşıma Dünyası
Bu sistem, firmaları daha güçlü bir yapıya kavuşturacak. Devrim gibi bir karar. Taşımacıların kurtuluşu ve geleceğidir bu sistem. D1’de bir sıkıntı yok. 220 firmadan günlük 150 bin yolcunun bilgisi geliyor. Sektörün yüzde 75’ine tekabül ediyor.
D2 ve B2’lerin de uyum sağlayacağına inanıyoruz. Özellikle havaalanı taşımalarında, acente hususunda, sözleşmeli taşımalarla ilgili yıl sonuna kadar çıkaracağımız bir genelge ile düzenleme yapacağız. B2 ve D2 taşımacıdan yolcunun koltuk numarasını istemeyeceğiz.
12 Aralık Çarşamba günü İTO’da Turizm ve Ulaştırma Çalıştayı yapıldı. 23 Nolu Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acentaları Meslek Komitesinin düzenlediği İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen çalıştayda; karayolu yolcu taşımacıları, meslek örgütleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile mevzuatlarda yaşanan sorunları görüştü.
Komite Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu, açılış konuşmasında, mevzuatla ilgili çelişkileri ve sorunları masaya yatırmak için bir araya geldiklerini, işletmelerin mevzuat kaynaklı sıkıntılarının tespit edilerek çözüm yollarının bulunmasının amaçlandığını belirtti.
Toplantıda katılımcılar görüşlerini dile getirdiler:
ACENTELERE ENGELLER ÇIKARILIYOR
İTO 23 Nolu Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acentaları Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Selami Çelebioğlu: Yerel idareler, UKOME kararları ile acentelerin önüne engeller çıkarıyor. Özellikle havaalanlarında transfer hizmetleri noktasında büyük sorunlar var. Mevzuatlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi ve gri alanların kalmaması gerektiğine inanıyoruz.
TOPLU ULAŞIM YASASI GEREKİR
TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: 4925 Sayılı Karayolu Taşıma Kanunu çıkarılırken, diğer mevzuatlardaki çelişkiler giderilmediği için maalesef bugün yetki karmaşası ile karşı karşıyayız. Ulaştırmada otoritenin tek olması gerekiyor. U-ETDS sisteminde acentelerin ve taşımanın sorumluluklarının netleştirilmesi gerekiyor. F1 yetki belgesinde elektronik ortamda bilet satışının sınırının kalkması gerekiyor. UKOME’de temsil yetkisi kazanmak istiyoruz. Hepimizin inanması ve sahiplenmesi gereken konu da Toplu Ulaşım Yasası’nın bir an önce çıkması…
3’ÜNCÜ KÖPRÜ ZORLUYOR
TOFED Genel Başkanı Birol Özcan: Yakın illere sefer yapan firmalar giderek azalıyor. Karşıdan minibüslerle insanlar taşınıyor. Aksaray’daki terminalin İstanbul Otogarı’na taşınması da çok uygun olacaktır. Anadolu yakasında belediyeyle el ele vererek bir terminal yapılması gerektiğini düşünüyoruz. İstanbul’daki bilet satış terminallerinin bir araya getirilmesi de önemli katkı sağlayacaktır. F1 ve F2 acente belgelerinin de birleştirilerek tek belge haline dönüşmesini talep ediyoruz. Havalimanından yolcuların taşınmasını belediyelerin kurumları değil, otobüsçüler yapabilmeli. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı ikinci yönetmeliğe de iptal davası açacağız.
75 İLDE FAALİYET GÖSTERİYORUZ, ÇANKIRI’DA GÖSTEREMİYORUZ
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız: Sektör zor bir süreçten geçiyor. Bu şartlarda geleceğin ne olacağını tartışmak gerekiyor. Metro Turizm olarak 75 ilde faaliyet gösteriyoruz ama Çankırı’da faaliyet gösteremiyoruz. 75 ile gidiyorsunuz, 76’ıncı ile de gitmek istiyorsunuz. Orada size yazıhane tahsis etmiyorlar. Böyle bir rekabet anlayışı olabilir mi? Ayrıca D100 İstanbul-İzmit arasının sadece belli firmalara verilmesi, bizim otobanda boşuna mazot yakmamız anlamına geliyor. İkinci köprünün kullanılması konusunda bir çalışma yapılması, bu olmuyorsa kısa hatlara yönelik bir model oluşturulması gerekiyor. 910 acentemiz var. Sektör kan kaybediyor. Yazıhaneler kapatılmasın. Otobüs biletiyle bu acentelerin ayakta kalması mümkün değil. Biz uçak bileti de sattıralım.
İSTİŞARE KURULLARI OLUŞTURULMALI
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: Mevzuatlar arasındaki çelişkilerin giderilmesi için Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde Yolcu Taşımacılığı İstişare Kurulu oluşturulmasını talep ettik. Bu bizim birinci önerimiz. İkinci somut önerimiz ise İstanbul İl Yolcu Taşımacılığı Danışma Kuru oluşturulması. Üçüncü önerimiz de UKOME’de temsil konusu.
TAŞIMACILAR ÇOK ZORDA
İTO 22 Nolu Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi Üyesi Levent Birant: Şehirlerarası firmaların faaliyetlerinin çok kısa bir süre sonra artık yürüyemeyecek hale geleceğini daha önce söyledim. Bana ‘çok abartıyorsun’ denildi, ama Türkiye’nin en eski üç firması konkordato ilan etti. Net olarak söylüyorum; taşımacılığın özellikle şehirlerarası tarafı devam edemeyecek duruma geldi. Ticari faaliyetlerimiz çok kısa sürede bitme noktasına gelecek. Hem Bakanlık hem belediye tarafında koordinasyon bozukluğu var. Koordinasyon Kurulunun acilen oluşturulmasına ihtiyaç var. Belediyelerin otobüs kiralaması ve turlar yapması konusu var. D2 belgesi hiçbir zaman bu kadar itibarsız olmamıştı. İstanbul’da 14 bin okul taşıtımız var. 8 ay hizmet veriyorlar. 3-4 ay da hiçbir iş yapmıyorlar. Şu an okul araçlarıyla turizm yapamıyoruz. Bu araçların turizmde kullanılması yönünde önerimiz var.
TEMENNİ Mİ ÖNERİ Mİ?
BİZ NEREYE BAĞLIYIZ?
BİLGİLER YANLIŞ GİRİLİRSE NE OLACAK?
U-ETDS SİSTEMİNE ENTEGRE
UKOME’DE TEMSİL KONUSU
KAÇAK TURLAR ENGELLENMİYOR
TURİZM TAŞIMACILIĞININ TANIMI YAPILMALI
TURİST GETİRİYORUZ, AMA TAŞIYAMIYORUZ
TÜRSAB Karayolu Yolcu Taşımacılığı İhtisas Daire Başkanı Taşkın Arık: Biz ülkemize turist getiriyoruz ama taşıyamıyoruz. Şehiriçi servis taşımacıları da, D1 belgeliler de turizm taşımacılığı yapmak istiyor. Daha önce söylenmezken, şimdi sektör zora düşünce bu talepler dile getiriliyor. Herkes kendi ihtisas alanında faaliyet göstermeli. Araçlarımızı havaalanına sokamıyoruz. Ankara ve İstanbul’da hep bir sıkıntı yaşanıyor. Acenteler, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu nedeniyle yolcu bilgilerini taşımacıya vermek istemiyor. U-ETDS ile ortak taşıma sorununu da çözmüş olacağız.
TEMENNİ Mİ ÖNERİ Mİ?
TÜRSAB Karayolu Yolcu Taşımacılığı İhtisas Dairesi Üyesi Kerem Serkan Çoban: Temennilerle önerileri ayırmak gerekiyor. Bir öneri getirirken diğer sektördeki yetki aşımını görmemiz gerekiyor. Öneri yaparken de mevcut yasaları da değerlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz.
BİZ NEREYE BAĞLIYIZ?
İTO 23 Nolu Meslek Komitesi Üyesi ve TTDER Genel Sekreter Mehmet Öksüz: Biz Ulaştırma Bakanlığına mı bağlıyız, yoksa İstanbul UKOME’ye mi? 50 bin TL’ye aldığımız belgeler bugün UBER’e kıyak olsun diye niye 15 bin TL’ye düştü? Bana İstanbul’da, Ankara’da, Antalya’da Kocaeli’nde D2 belgesini soran yok. Şehirçi belgesini soruyorlar. Neden 14+1 arabalara turizm servis belgesi veriyorsunuz da 9+1’lere verilmiyor? Bu araçları Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne neden muayeneye götürüyoruz?
BİLGİLER YANLIŞ GİRİLİRSE NE OLACAK?
Özel Turizm Genel Müdürü Cemil Çevik: Bizden yolcu bilgilerini girmemiz isteniyor. Bilgiyi yanlış girdiğimizde bu, resmi evrakta sahtecilik olacak. Buna bir çözüm bulunmazsa D2 belgeliler 6 ay sonra yargılanıyor olacak.
U-ETDS SİSTEMİNE ENTEGRE
İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdür Yardımcısı Süleyman Güler: UKOME toplantısına katılanlar 5216 sayılı kanun ile belirlenmiş. TÜRSAB ile bir aydır program üzerine konuşuyoruz. Bakanlığın U-ETDS sistemine entegre olacak çalışmalar yapıyoruz. Bu sistem, doğru ve yanlışı ayıklayacak. Benim de hoşuma gitmiyor aracı belediyeye çağırmak, ama başka kapsamda çalışan araçlar var. 9+1 araçlar belge alacak ama şimdi değil.
UKOME’DE TEMSİL KONUSU
İBB Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri UKOME ve Mevzuat Sorumlusu Recep Çelik: 2012 yılından beri TŞOF, kimi tavsiye ediyorsa o UKOME’de yer alıyor. Bu seneye kadar Minibüsçüler Odası temsilcisi vardı. Artık Taksiciler Odasının temsilcisi de UKOME’de yer alacak. Taşımacıları, görüşlerini bildirmeleri için davet ediyoruz. Ama 5216 sayılı kanun direkt TŞOF’u yazıyor.
KAÇAK TURLAR ENGELLENMİYOR
23. Nolu yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitesi Üyesi Salih Kutluoğlu: Denetimlerde mevzuat boşlukları var. Fiilen kaçak turlar yapılıyor, bunu önlemeye yönelik hiçbir şey yapılmıyor. Belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları turların büyük bölümü kaçak turlardır. Bazı ilçe belediyeleri seyahat acenteleri kurmaya yöneldi. Rakibimiz artık kamu kurumları olmaya başladı. Bizim önerimiz denetimlere yönelik bir bağımsız kurul oluşturulması. Umre kayıtları adaletli bir şekilde yapılmıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da bunu 3 yıldır çözmeye yanaşmıyor. Bu iş birkaç tane cemaat ve kurumun eline teslim edilmiş durumda. Şu anki karara göre benim acente olarak kaydını yapacağım hacının parasının tahsilatını Diyanet İşleri Başkanlığı yapacak. Bize nasıl ulaştıracaklar? Vadeli mi olacak, ucu çok açık.
TURİZM TAŞIMACILIĞININ TANIMI YAPILMALI
TOF Genel Sekreteri Nusret Ertürk: Turizm taşımaları tanımlanmış değil. Özellikle turizm taşımalarının kapsamını belirleyen bir genelge yayınlanması talebimiz var. Seyahat acentelerinin özmal araçlarıyla kendi yurtdışından getirdikleri yolcuları taşıyabilme istekleri var. O zaman D2, B2 belgelerinin hiçbir hükmü kalmaz. Belediyelerden izin alma zorunluluğu yanlış değerlendiriliyor. 2918 sayılı Trafik Kanunu ilgili hükümleri, bana göre belediyenin izin ve ruhsat verdiği taşıma izinleri kendi düzenlediği toplu ulaşım ile ilgili seferlerle ilgili ve çalışma biçimini düzenleyen yönergeler ile alakalıdır. Turizm taşımacısı iki arada bir derede kaldı. Bizim belgelerimizin hiçbir hükmü kalmadı. Belediye izni kararı hayata geçerse turizm taşımacılığı sektörü biter, taşıma yapılamaz. Bakanlığın kendi düzenlediği mevzuatın arkasında durması lazım. ■
FİRMALARI GÜÇLENDİRECEK
ERTELEME YOK, YAPTIRIM VAR!
U-ETDS’de UZATMA OLMAYACAK
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Yolcu Taşımacılığı Daire Başkanı Kerim Cicioğlu: Belge ücretlerinin düşürülmesi spesifik bir şey. Belediyelerin iliçine yönelik yaptığı düzenlemelerde Taşıma Kanunu’nun da üzerine çıkan hususlar var. Belediyeler iliçindeki sorumluluk alanlarıyla ilgili kendi kararlarını alabilirler ve güzergah izin belgesini isteyebilirler. Konya Havaalanı’na otobüslerin girmemesi ile ilgili bir sorun var, bunu sorduk, ama cevabını alamadık. Biz D2 belgesinin faaliyetlerinin aslında taşımacılar tarafından da tam anlaşıldığını düşünmüyoruz. Açıkçası bilgi eksikliği var. Öncelikle bunu çözmemiz gerekiyor. Bununla ilgili ayrıca bir çalışma yapacağız.
FİRMALARI GÜÇLENDİRECEK
U-ETDS firmaları daha güçlü bir yapıya kavuşturacak. Biz, bir hatta 20 firma varsa ve yeni bir firmaya ihtiyaç yoksa ona izin vermeyeceğiz. Bilgileri girme sorumluluğu firmalarda. Ben kalkıp seyahat acentesine uyarma cezası veremem. Taşımacılığın kayıt altına alınmasında ikinci faz U-ETDS. Devrim gibi bir karar. Taşımacıların kurtuluşu ve geleceğidir bu sistem. Bazı düzenlemeleri genelge çerçevesinde yapacağız. D1’de bir sıkıntı yok. 220 firmadan günlük 150 bin yolcunun bilgisi geliyor, BU DA sektörün yüzde 75’ine tekabül ediyor. D2 ve B2’lerin de uyum sağlayacağına inanıyoruz. Onların şikayetlerine yönelik, özellikle havaalanı taşımalarında, acente hususunda, sözleşmeli taşımalarla ilgili, yıl sonuna kadar çıkacak bir genelge ile düzenleme yapacağız. B2 ve D2’ye yönelik yolcunun koltuk numarasını istemeyeceğiz.
ERTELEME YOK, YAPTIRIM VAR!
Düzenlemeye ilişkin herhangi bir ertelenme yok. 1 Ocak 2019’da yaptırımlar da devreye girecek. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün çıkardığı Yönetmelik’te yaşanan sorunların çözümü içinde bir genelge çıkaracağız. Bakanlık belgelerin arkasında durmuyor eleştirisine de katılmıyorum. Bakanlık belgelerin arkasında duruyor. Ortak taşıma çok hassas olduğu için bu konuya girmiyoruz. Bir yetki belgesi sahibi diğer yetki belgesi sahibinin taşıtını kullansın diyorsanız bu direkt tekelleşmeye götürür. Biz bunu kabul etmiyoruz.
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 17 | 47 |
2. Fenerbahçe | 17 | 39 |
3. Samsunspor | 17 | 33 |
4. Eyüpspor | 18 | 30 |
5. Göztepe | 17 | 28 |
6. Beşiktaş | 17 | 27 |
7. Başakşehir | 17 | 26 |
8. Gaziantep FK | 17 | 22 |
9. Kasımpasa | 17 | 21 |
10. Alanyaspor | 17 | 21 |
11. Rizespor | 17 | 21 |
12. Antalyaspor | 17 | 21 |
13. Konyaspor | 17 | 20 |
14. Trabzonspor | 17 | 19 |
15. Sivasspor | 17 | 19 |
16. Kayserispor | 17 | 16 |
17. Bodrumspor | 17 | 15 |
18. Hatayspor | 17 | 9 |
19. A.Demirspor | 17 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 18 | 38 |
2. Bandırmaspor | 18 | 33 |
3. Karagümrük | 18 | 31 |
4. Erzurumspor | 18 | 30 |
5. İstanbulspor | 18 | 27 |
6. Ankaragücü | 18 | 27 |
7. Keçiörengücü | 18 | 27 |
8. Pendikspor | 18 | 26 |
9. Amed Sportif | 18 | 26 |
10. Ahlatçı Çorum FK | 18 | 26 |
11. Manisa FK | 18 | 26 |
12. Boluspor | 18 | 25 |
13. Igdir FK | 18 | 25 |
14. Gençlerbirliği | 18 | 24 |
15. Ümraniye | 18 | 23 |
16. Esenler Erokspor | 18 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 18 | 22 |
18. Sakaryaspor | 18 | 22 |
19. Adanaspor | 18 | 15 |
20. Yeni Malatyaspor | 18 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 19 | 46 |
2. Arsenal | 20 | 40 |
3. Nottingham Forest | 20 | 40 |
4. Chelsea | 20 | 36 |
5. Newcastle | 20 | 35 |
6. M.City | 20 | 34 |
7. Bournemouth | 20 | 33 |
8. Aston Villa | 20 | 32 |
9. Fulham | 20 | 30 |
10. Brighton | 20 | 28 |
11. Brentford | 20 | 27 |
12. Tottenham | 20 | 24 |
13. M. United | 20 | 23 |
14. West Ham United | 20 | 23 |
15. Crystal Palace | 20 | 21 |
16. Everton | 19 | 17 |
17. Wolves | 20 | 16 |
18. Ipswich Town | 20 | 16 |
19. Leicester City | 20 | 14 |
20. Southampton | 20 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 19 | 43 |
2. Atletico Madrid | 18 | 41 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 18 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |