26.06.2024, 11:18

Hayalle yaşarken gerçek dünyada

Türkiye'de her yıl 15-22 Nisan tarihlerindeki Turizm Haftası ile sezona başlangıç yapan sektör, bu yıl üç bayramla sezonu yaklaşık 1 ay erken açmasına rağmen şehirler arası ve turizm taşımacılığında beklenti istenildiği gibi gitmiyor. 

Bayramlarda tek yönlü seferlerin olması ve giderlerin de çok fazla olması, yüzleri güldürmüyor. Paramızın değer kaybetmesi, iç turizmde alım gücünün ciddi anlamda daralmasına, dışarıdan gelen turist sayısının artmasını sağladı.

Yurtdışındaki turizm acentelerinin Türkiye’ye sağlamış olduğu turistlerin geçen sene oranına göre fiyatların daha düşük tuttuğunu ve bazı büyük acentelerin ve konkordato ilan ettiğini ve devamının geleceği söylentileri de Türkiye’deki turizm şirketlerini zor durumda bırakacağı gibi alacaklarını tahsil edemedikleri sürece de hizmeti sürdürmekte büyük sıkıntılar yaşanacağı gözleniyor.

Mayıs ayında sektörümüzle ilgili sıkıntılar yaşadığımızı ikinci el ve sıfır satışlarında ciddi anlamda düşüşler olduğunu telefonumuzun günlerdir aylardır çalmadığını yazmıştım. Bu yazımda da aynı şeyleri tekrarlamak istemiyorum ama sessizlik devam ediyor. 

Bayramın dokuz gün olması  biraz hareketlilik getirmiş olabilir ancak bir şey gözden kaçırıyoruz. Alım gücü kalmadı. Yani insanlar bir şekilde seyahat ediyorlar yiyorlar içiyorlar ama, atın ölümü arpadan olsun hesabı o gün gelir bakarız diye hareket ediliyor.  Çünkü hiç kimse nakit kullanmıyor artık bütün ödemeler dijital ortama geçmiş sanki insanların cebinden para çıkmıyor da havadan bir yerlerden geliyor gibi görünüyor. 

Bu böyle ne zamana kadar devam eder bilemiyorum. Kısacası sektörümüzle ilgili güzel şeyler söylemek isterdim. Lakin üzülerek bizim bu tarafta yaprak kımıldamıyor. Satırlarıma rahmetli Müslüm Gürses‘in bir şarkısından alıntı yaparak bitirmek istiyorum. 

Hayalle yaşarken gerçek dünyada
Zamanı içmişiz haberimiz yok
Ömürle yüzyüze geldik aynada
Harcanıp gitmişiz haberimiz yok
Kötü bir söz gibi düştük dillere
Yanlış yol seçmişiz haberimiz yok
Ümitle bağlanıp acı günlere
Gözyaşı ekmişiz haberimiz yok

Tüm dost ve okurlarımızın Bayramını Kutlarım. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153