17.07.2017, 12:21

Her yerde komedi

ABD'nin siyaset mekanizması başkan seçiminde oluşan milli irade ile boğuşuyor, başkanı onaylamıyorlar. Başkanı aday gösterenler, oy verenler, hatta kendi partilileri bile pişman. Neredeyse demokrasinin hatalı olduğunu söyleyecekler. 
Amerikan pragmatizmi dünyanın sistematiğini dağıtabilir. Dünya kamuoyu koca ABD'nin, Başkan elinde oyuncak oluşunu alayla izliyor. 
*
İngiltere AB'den çıkacak… Brexit konusu. Ama bu önemli ulusal hamleyi yapmak azınlık hükümetine kalıyor. Azınlık hükümeti kendi seçmeninin reddettiği hamleyi  gerçekleştirecek, demokrasinin emri ile. 
*
Koca Rusya, koca Çin ve koca ABD küçücük Kuzey Kore üzerinden Doğuyu, küçücük Katar üzerinden Ortadoğu’yu, yoksul ve küçük Suriye üzerinden dünyayı tımar etmeye çabalıyorlar.  
*
Kıbrıs görüşmeleri yapılıyor da, ilk 2 şart komedi: 
• Türk askeri Kıbrıs'tan çıksın. 
• Türkiye'nin Kıbrıs'ta garantörlük hakkı kaldırılsın. 
*  *  *
ABD Merkez Bankası (FED), Alman bankası Deutsche Bank'a Rusların 10 milyar dolarını ABD'de aklamaktan ötürü 41 milyon dolar ceza kesince, Alman bankası da finans piyasalarının artık FED'i önemsemediğini duyuruyor. Zayıflayan ekonomik verilere rağmen faiz arttırmaktan ve piyasasından para çekmekten bahsetmesini çelişki olarak duyuruyor. FED'in de zaten sözlü yönlendirmeleri ile kimseler yönlenmiyor. 
İzliyoruz…
*
İtalya'da 2 banka kurtardılar. Konuşmuştuk, İtalya'nın batık kredileri 345 milyar avro idi. AB'nin üçte biri kadar. Ama oralardan tavsiyelerde bulunmayı yine de ihmal etmiyorlar! 
Bizim bankacılığımızın durumu onlardan 4 kat iyi, geçen haftadan hatırlarsınız. Bizim bankaların 5 aylık kârı geçen döneme bakarak yüzde 50 arttı. 
Bizim bankalarda TL mevduat artarken döviz mevduatı da arttı. Döviz mevduatındaki artış 20 milyar dolar olmuş. Bu para eldeki TL'nin Dolara çevrilmesinden geliyor, ucuz Dolara koşmaktan.
*  *  *
Karayollarında otomatik ödemelerde aksamaların önü alınıyor. 1,3 milyon plaka sahibine ödeme uyarısı gönderdi sistem. Bir de takip adresi sundu kullanıcılara. [email protected] adresinden geçiş, bakiye ve ihlal bilgilerinizi öğrenebileceksiniz. Cezaya düşmeden.
İyi hizmet.
*
Bir uygulama daha başladı. Sistem giriş ve çıkış arasındaki süreyi otomatik ölçüyor, ortalama hızı hesaplıyor, sınırı aştıysanız hemen cezaya hükmediyor ve adresinize gönderiyor. Ne radar gerekir ne de personel.
Hız kontrolünün maliyeti sıfıra iniyor. 
*  *  *
5 aylık karşılaştırmalarla etkili artışlarımız…
İhracatımız yüzde 10,
Otomotiv ihracatımız yüzde 22,
Uçak yolcusu trafiğimiz yüzde 6,
Vergi mükellefi sayımız yüzde 3.
*
Sevinçli haftalar dilerim. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153