Ford Trucks, 9 ayda yüzde 30.9 pazar payı elde etti
Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, “Ford Trucks olarak, pandeminin zorlayıcı etkilerine rağmen Eylül sonu itibarıyla yüzde 30,9 pazar payına ulaştık. 2020 yılında ağır ticari araç endüstrisinin yüzde 66‘sını oluşturan çekici segmentinde yüzde 24,1 ile tarihimizin en yüksek pazar payına ulaştık. Bu başarıda elbette, ‘2019 Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görülen çekicimiz F-MAX’in rolü çok büyük” dedi.
Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, “Ford Trucks olarak, pandeminin zorlayıcı etkilerine rağmen Eylül sonu itibarıyla yüzde 30,9 pazar payına ulaştık. 2020 yılında ağır ticari araç endüstrisinin yüzde 66‘sını oluşturan çekici segmentinde yüzde 24,1 ile tarihimizin en yüksek pazar payına ulaştık. Bu başarıda elbette, ‘2019 Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görülen çekicimiz F-MAX’in rolü çok büyük” dedi.
Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, Ford Otosan Kurumsal İletişim Direktörü Burçak Türkeri ve Ford Trucks Pazarlama Müdürü Emine Coşkun online olarak düzenlenen toplantıda Sektörel basınla bir araya geldi . 8 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda 2020’nin ilk 9 ayının pazar verilerinin yanı sıra, yurtdışı pazarlar, satış sonrası hizmetler ve 2021 ve sonrasına yönelik beklentiler değerlendirildi.
Ford Otosan Pandemi ile mücadele de neler yaptı
"2020 çok farklı bir şekilde başladı. Belki de bütün trendleri değiştirecek bir yıl olacak” diyerek konuşmasına başlayan Ford Trucks Genel Müdür Yardımcısı Serhan Turfan, öncelikle Pandemi ile mücadele de Ford Otosan olarak neler yaptıkları anlattı: “ 2020 yılına Pandemi damga vurdu. Şu anda en önemli gündem maddelerinden birisi. Pek çok kuruluş Pandemiye yönelik önlemler aldı. Destek kampanyaları düzenledi. Burada Ford Otosan olarak önemli rol oynadık. İlk günden itibaren çalışanlarımız öncelikli olmak üzere hijyen tedbirlerini aldık ve Türkiye’de verilen bu konuda verilen TSE Belgesini Koç Grubu şirketleri arasında ilk alan şirket olduk. Topluma hizmet sunma, fayda sağlama anlayışı ile birlikte Pandemi döneminde bütün inovasyonları gerçekleştirdiğimize inanıyoruz. Türkiye’nin Pandemi ile mücadelesinde kritik rol oynayan sağlık personelimiz için yüz maskesi, siperlik, aerosol box üretimi konusunda ciddi çalışmalar yaptık. Bu kapsamda 31 bin 500 adet siperlik maske, 10 bin adet tulum ürettik. Hastaneden aldığımız geri dönüşlerle kendi tasarımımız olan 1370 adet Aerosol box ürettik. Tüm Ford ambulanslara ücretsiz bakım yaptık. Bunun dışında yine yüzde 99 koruyuculuk sağlayan bir maske tasarladık. Seri üretime hazır hale getirilmesine çalışılıyor. Oksimetre denilen bir uygulama ile doktor ve hemşirelerin hasta odasına girmeden ateşini ve nabzının ölçümünü sağladık. Bayilerimiz tarafında müşterilerimizin ve çalışanların sağlıklarını korumaya yönelik önlemler alındı” dedi.
Yıl sonu 15 bin adetler seviyesi
Serhan Turfan, ticari araç pazarına yönelik değerlendirmelerde bulundu. Ticari araç pazarının çok inişli-çıkışlı bir pazar olduğunu açıklayan Turfan, “2019 yılında yaptığımız toplantıda pazarın 7 bin adetler seviyesine ineceğini ve bunun da pazarın en dip noktası olacağını ifade etmiştik. 2019 yılında Pazar 7 bin 200 seviyesinde kapandı. 2020 yılına yönelik ise pazarın tekrar 2018 seviyelerine çıkacağı ile ilgili bir plan yaptık. 12 bin 200 adetler seviyesine yönelik tüm bütçeleri yaptık. Yıla tahmin ettiğimiz gibi yüksek olarak başladık. Burada Çin’den gelen virüs haberlerine göre Ocak ayı 2019’da 192 iken, 2020 Ocak ayında 365 adet oldu. Şubat ayında çok büyük adetlere ulaştık. 1165 adet seviyesi oldu. 12 binin de üstüne çıkacağı yönünde pazarın düşünürken Mart ayına geldiğimizde 3’üncü haftaya kadar da çok iyi giderken Kovid-19 hayatımıza girdi ve pazarda düşüş başladı. 911 adet seviyesine geldik. Nisan ayında ise artık üretim kapanmaya başladı, sokağa çıkma yasakları başladı ve Nisan ayı son 10 yılın en düşük seviyesi 482 adet ile oldu. Bunları görünce sene sonu tahminlerimizi de revize ettik ve toparlanma biraz daha geç olur ve yıl sonu 9 bin 200 adetler seviyesinde olur diye düşünmeye başladık. Yıl sonu beklentimiz Mayıs ayında 690 adetlik bir seviye olunca değişti. Haziran ayında kısıtlamalar kontrollü olarak kalkınca araç satışları da artmaya başladı. Temmuz ve Ağustos ayında da seviye giderek yükseldi ve 2015’den bugüne en iyi Temmuz-Ağustos ayı yaşadık. İlk 9 ay sonu itibariyle toplam pazar 2019’un kapanış adeti olan 7 bin 200'ün çok üstüne çıkarak 10 bin adetler seviyesine geldi. Bizim de tahminimiz de yukarı gitti. Yılın kapanışı 15 binin de üzerinde bir pazar olacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Pazardaki yükselişin nedenleri
Pazarın bu kadar yükselmesindeki etkenleri de Serhan Turfan şu şekilde aktardı: Sağlıkta, lojistikte, gıda sektöründe ihtiyaçların çok artması bundan etkisi oldu. İnsanlar siparişlerini online vermek istediler ve bu sektöre çok büyük hareketlilik getirdi. Ağır ticari araç pazarını faiz oranlarında çok ciddi düşüşler de olumlu etkiledi. Bununla birlikte araç parkının çok yaşlanmış olması da yeni yatırımları getirdi. Pazarda 3-5 yaş arasında yaklaşık 20 bin dolayında araç var. Bu araçların yenilenmesi gerekiyordu. Özellikle ertelenen alımlar birden satışa döndü. Kurt artışı enflasyon artışı ile araç fiyatlarının daha da artacağını düşünen müşterilerde araç alımına yöneldi. Taşımacılığa olan ilgi yeni yatırımcıları da pazara getirdi. İkinci el fiyatlarının da yükselmesi de yeni araç alımını daha kolay hale getirdi ve bu durum alım da getirdi” dedi.
Çekici segmenti yüzde 66 pay
Ticari araç pazarındaki seviyeyi segment bazlı olarak değerlendirdiklerinde ise ilk 9 ayda çekicinin seviyesinin yüzde 66’ya ulaştığının bilgisini veren Serhan Turfan, “ Her 100 araçtan 66 adeti çekici. 2017 yılında inşaat segmenti daha çok arttı. Daha sonra tam tersi bir süreç yaşandı ve inşaat segmenti yüzde 16’lara kadar geriledi. Yol kamyonu da yüzde 15-17 trendinde devam ediyor” diye konuştu.
Başarımızda F-MAX’in rolü çok büyük
Serhan Turfan, ticari araç pazarında Ford Trucks markası ile neler yaptıklarını da şu şekilde açıkladı: Ford Trucks olarak pandeminin etkilerine rağmen 2020’nin ilk 9 ayında hedeflerimize ulaşmayı başardık. Eylül sonu itibarıyla Türkiye ağır ticari endüstrisinde yüzde 30,9 pazar payına sahibiz. 2020 yılında ağır ticari araç endüstrisinin yüzde 66‘sını oluşturan çekici segmentinde yüzde 24,1 ile tarihimizin en yüksek pazar payına ulaştık. Bu başarıda elbette, ‘2019 Uluslararası Yılın Kamyonu’ ödülüne layık görülen çekicimiz F-MAX’in rolü çok büyük. F-MAX, Mayıs-Haziran aylarında Türkiye’nin en çok satılan çekicisi olurken Ford Trucks, Türkiye ağır ticari pazarında satılan her 3 araçtan biri oldu. 2018 Kasım ayında F-MAX aracımızı pazara sunmuştuk. O günden bu yana Pazar seviyesi kesintisiz olarak yükseliyor. Yüzde 24’lük payı F-Max ile elde ettik. 2008 yılında yüzde 6.4, 2018 yılında yüzde 15,6, 2019 yılında yüzde 17,9 paya sahipken bu seviyeye çıkarttık. Kamu kurumlarına en hızlı ve güvenilir araç teslimatı sunan yerli bir firmayız. Yerli firma olmanın avantajını iyi kullanıyoruz” dedi.
6 bin 515 adet Truck Market ile ikinci el iş hacmi
İkinci el markaları Truck Market’inde başarılarında çok önemli bir paya sahip olduğunu belirten Serhan Turfan, “6 yılda 6 bin 500 adetlik bir iş hacmine ulaştık. 24 adet tesisimizde ülkenin her yerine ulaşıyoruz. Her markayı alıp, satabilen bir yapılanma ile müşterilerimizin her zaman yanındayız. Whatsap görüntülü görüşmeler ile müşterilerimize çok kolay ulaştık ve bu şekilde çok fazla satış yaptık” dedi
Satış sonrasi hizmet 2019 seviyelerinde
Serhan Turfan, satış sonrası hizmetlerle ilgili olarak da 2020 yılı ile ilgili yüzde 10 daralma olacağına yönelik bir beklenti içinde olduklarını belirterek, “Ama şu anda baktığımızda hala geçen senenin rakamlarını yakalama şansımız var. Mart-Nisan aylarında yüzde 22’lerde düşüşler gördük. Ağustos ayında ise geçen yılın üzerine çıktık” dedi.
İhracat şampiyonu
Serhan Turfan ihracat pazarlarında elde ettiği seviyelerle ilgili de bilgiler verdi: Türkiye’ye kıyasla yurtdışında pazardaki daralmalar çok daha yüksek oldu. Mart ve Nisan ayında Kovid-19 ile birlikte daralmalar yüzde 66’ya vardı. Burada Avrupa pazarlarında başlayan daralmayı Rusya ve Ortadoğu pazarları takip etti. Toparlanma olsa bile toplamda yüzde 15’lik düşüş ile kapatacağız. Rusya, Ortadoğu ve Afrika pazarları yüzde 32’lik bir düşüş ile kapanacak. Türkiye’deki duruma göre çok daha farklı bir durum yaşanıyor. Bütün bunlara rağmen geçen seneki satış hedefimizi koruyoruz. 2019’da 3003 araç ihracatı gerçekleştirmiştik. 2020 yılında da 2019 seviyesine ulaşma beklentimiz var. Bu kadar yüksek daralmaya rağmen geçen seneki seviyeyi elde etmek önemli bir başarı olacak. İspanya, Portekiz ve İtalya’daki düstribütör atamalarımız tamamlandı. Önceliğimiz Almanya ve Fransa pazarları. Burada da çok hummalı bir çalışmamız var. Doğu Avrupa’da önemli başarılar elde ettik. Romanya pazarında 2.5 yıllık süreç içerisinde 1000’inci aracımızı sattık. Pazar payılız yüzde 12.5 seviyesine geldi. İnşaat pazarında lideriz Romanya’da. Toplam pazarda ilk üçü zorluyoruz. Ukrayna pazarında yüzde 10’luk pay, yol segmentinde ise yüzde 14’lik pay var. Macaristan pazarında inşaat segmentinde lideriz. Önümüzdeki yıllarda daha güzel haberler verebileceğiz. Bu başarılar sadece Ford Otosan için değil ülkemiz içinde gurur kaynağı. İhracatımızın artması çok önemli döviz girişi sağlıyor. 5 yıldır olduğu gibi bu yılda Türkiye’nin ihracat şampiyonu olduk. Bizim için gurur verici ödülü Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Ali Koç teslim aldı. Ford Otosan olarak daha büyük başarılara imza atacağız” dedi.
Elektrikli araç prototipi hazır
Serhan Turfan, Avrupa’da elektrikli araçlar da 2025 yılındaki regülasyonlara uyum çerçevesinde birçok marka çalışmalarını hızlandırdı. Bizde elektrikli aracımızın prototipini yapmış durumdayız. Ancak bunun seri üretimine yönelik çalışmalara devam ediyoruz” dedi.
Şanzıman üretimi 2021’de hazır olacak
Yerli şanzıman konusunda testlerin devam ettiğini belirten Turfan, 2021’in ortalarına dogru tamamlayacaklarını ve araçlara monte edeceklerini kaydetti.
2022'de 25-30 bin adetlik pazar seviyesi
2021 yılındaki ağır ticarı araç pazarının 2020 seviyelerinde olacağını düşündüklerini belirten Serhan Turfan, “2022 yılında açıkcası pazarın 25 bin-30 bin seviyelerini planlarımız arasına koyduk. Tekrar bu seviyelere oturacaktır. 2021 yılı bir geçiş yılı olacaktır. Eylül-Ekim ayındaki temponun önümüzdeki yıl da devam ettiğini görebiliriz” dedi.
Değişim zamanı gelen bir kamyon parkı var
Değişim zamanı gelen bir kamyon parkı olduğunu vurgulayan Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören, “Geçmiş yıllardaki ekonomik sıkıntılarla normal değişim sürecine girilmedi. O parkın değişmesi gerekiyor. Araçlar garanti süresinin dışına çıkıyor. Pazar 20-25 binler seviyesine gelmek zorunda. İnşaat sektöründe de olabilecek hareketlenme buna destek verecektir”
Araç kredilerinin geri ödemelerinde bir sorun olacağını düşünmüyoruz
Müşterilerin yaşanan süreçle birlikte kredi ödemelerinde bir sorun yaşanıp, yaşanmadığı yönündeki soruyu Ford Trucks Türkiye Direktörü Burak Hoşgören cevapladı. Daha önceki yıllarda pzardaki işlerin azalmasıyla bu tür geri ödemelerde sorunlar yaşandı. Ancak bu yıl yapılan satışların tamamı, ihtiyaç olduğu için alınan araçlardı. Zaten Euro geliri olan yurtdışı müşterilerimiz bundan etkilenmeyecektir. Bu yıl geçen yaşanan geri ödemeyle ilgili bir risk olacak gibi bir sorun görmüyorum” dedi.
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 10 | 28 |
2. Samsunspor | 11 | 25 |
3. Fenerbahçe | 10 | 23 |
4. Beşiktaş | 10 | 20 |
5. Eyüpspor | 11 | 19 |
6. Sivasspor | 11 | 17 |
7. Göztepe | 10 | 15 |
8. Başakşehir | 10 | 15 |
9. Kasımpasa | 11 | 14 |
10. Konyaspor | 11 | 14 |
11. Trabzonspor | 10 | 12 |
12. Gaziantep FK | 10 | 12 |
13. Bodrumspor | 11 | 11 |
14. Antalyaspor | 11 | 11 |
15. Alanyaspor | 11 | 10 |
16. Rizespor | 10 | 10 |
17. Kayserispor | 10 | 9 |
18. Hatayspor | 10 | 3 |
19. A.Demirspor | 10 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Erzurumspor | 11 | 22 |
2. Kocaelispor | 11 | 22 |
3. Bandırmaspor | 11 | 21 |
4. Karagümrük | 11 | 18 |
5. Igdir FK | 11 | 18 |
6. Boluspor | 11 | 18 |
7. Esenler Erokspor | 11 | 17 |
8. Ümraniye | 11 | 17 |
9. Pendikspor | 11 | 17 |
10. Ankaragücü | 11 | 16 |
11. Ahlatçı Çorum FK | 11 | 16 |
12. Şanlıurfaspor | 11 | 15 |
13. Gençlerbirliği | 11 | 15 |
14. Manisa FK | 11 | 14 |
15. Keçiörengücü | 11 | 14 |
16. İstanbulspor | 11 | 13 |
17. Sakaryaspor | 11 | 13 |
18. Amed Sportif | 11 | 13 |
19. Adanaspor | 11 | 6 |
20. Yeni Malatyaspor | 11 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 10 | 25 |
2. M.City | 10 | 23 |
3. Nottingham Forest | 10 | 19 |
4. Chelsea | 10 | 18 |
5. Arsenal | 10 | 18 |
6. Aston Villa | 10 | 18 |
7. Tottenham | 10 | 16 |
8. Brighton | 10 | 16 |
9. Fulham | 10 | 15 |
10. Bournemouth | 10 | 15 |
11. Newcastle | 10 | 15 |
12. Brentford | 10 | 13 |
13. M. United | 10 | 12 |
14. West Ham United | 10 | 11 |
15. Leicester City | 10 | 10 |
16. Everton | 10 | 9 |
17. Crystal Palace | 10 | 7 |
18. Ipswich Town | 10 | 5 |
19. Southampton | 10 | 4 |
20. Wolves | 10 | 3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 12 | 33 |
2. Real Madrid | 11 | 24 |
3. Atletico Madrid | 12 | 23 |
4. Villarreal | 11 | 21 |
5. Osasuna | 12 | 21 |
6. Athletic Bilbao | 12 | 19 |
7. Real Betis | 12 | 19 |
8. Mallorca | 12 | 18 |
9. Rayo Vallecano | 11 | 16 |
10. Celta Vigo | 12 | 16 |
11. Real Sociedad | 12 | 15 |
12. Girona | 12 | 15 |
13. Sevilla | 12 | 15 |
14. Deportivo Alaves | 12 | 13 |
15. Leganes | 12 | 11 |
16. Getafe | 12 | 10 |
17. Espanyol | 12 | 10 |
18. Las Palmas | 12 | 9 |
19. Real Valladolid | 12 | 8 |
20. Valencia | 11 | 7 |