19.05.2014, 12:42

Negatif ayrımcılığa tabi tutulduk

TOF adına, Ankara’da Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sanayi Genel Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Karayolu Toplu Taşıma Hizmetlerinde Engelliler için Erişilebilirliğin Sağlanması Çalıştayı’na katıldım ve bir konuşma yaptım. Burada da konuşmamı özetliyorum.

Ulaştırma politikaları gereği sıkıntı içindeyiz. Biz, otobüsçü dernekleri olarak engelli kardeşlerimize size pozitif ayrımcılık yapalım düşüncesi içindeyiz. Türkiye’nin gerçeklerini göz ardı etmemek lazım. Ekonomik koşulları doğru algılamak lazım. Biz otobüsçüler olarak hep birlikte doğru bir iş yapalım, uygulanabilir olsun istiyoruz.

Almanya 2016 yılında geçiş yapacak. Biz de Almanya ve Fransa ile onların da mevzuatlarını da göz önünde bulundurarak, engelli vatandaşlarımıza 72 saat içinde bir hizmet verebiliriz, ancak böyle bir talep gelmedi. 

Küçük firmalar zorlanır 

Düzenleme; firmalara, belge türlerine ve sayılarına göre, oto taşıt sayılarına göre yapılmalı. Ekonomik boyutu küçük olan firmaların bunun  altından kalkması mümkün değil. Özellikle araç taşıt kapasitesine göre bir düzenleme yapılması lazım. Bunun da federasyonlara genelge olarak duyurulması lazım. Bizim UDH Bakanlığı ile işbirliği yapıp makul bir süre içinde talebi karşılayacak şekilde düzenleme yapmamız lazım.

Talebin boyutları ne?

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi, 59 bine yakın bir talep olduğunu söyledi. 2015’te genel seçim var; her seçim bir sayımdır aynı zamanda. Bu süre içinde bir karar alınması lazım. Bunu da ilgili kurumlara, üniversitelere ve Yüksek Seçim Kuruluna bildirip vatandaşlarımızın bu konudaki taleplerini engelli durumunu, net bir şekilde fotoğrafını çekmemiz lazım. 

Türkiye’nin kültürel ekonomik sosyal durumuna göre şehirlerarası ulaşım talebi artıyor. Bir insan yılda 4 kere seyahat ediyor. Engelli vatandaşlarımızın da en az 4 kere seyahat edeceğini varsayarsak, ulaşım talebi ortaya çıkar. 

Üretici firmalara görev düşüyor

Bu hizmetleri yapabilmenin ek bedeli var. Birincisi, yatırım bedeli; ikincisi, kaybedilen koltuğun yaratacağı eksik kazanç. Biz ciddi bir rekabet içerisindeyiz. Kazanımlarımız sınırların altında. Üretici firmalara da görev düşüyor. Öncelikle endüstriyel bir tasarım yapılması lazım. Yoksa kazalarda ağır travmalar yaşayabiliriz. Şu anda dünyada örneği olmayan bir uygulamadan bahsediyoruz. Teknik bir komite ve bir ekonomik komite kurulması lazım, çünkü bu uygulama bütün taşıtlara zorunlu tutulursa çok büyük maliyetler gerektirecek. 

Teknik komite kurulmalı

Ekonomik komite ile teknik komitenin kurulması yanlış bir adım atılmaması konusunda kısada olsa bu süreye ihtiyaç olacağını düşünüyorum.  

25-30 bin taşıttan bahsediyoruz. 25- 30 bin taşıtta ortalama 10 bin Euro’dan yaklaşık 3 milyar Euro yatırım gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti böyle bir yükün altından kalkar, ama bizim sektörlerimiz kalkamaz. Teşvik değerlendirilmesinin yapılması de lazım. 

Bu prosedür, en yakın ağustos ayına kadar uygulanamaz. Çalışma, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bu gerçeği görmesi lazım. Biz taşımacılar olarak bunu söylüyoruz. Üreticiler de bunu söylüyor; o zaman bu kararı gözden geçirmemiz lazım. 

Üzüntümüz büyük

Ülkemizi derin bir üzüntüye boğan, yüzlerce madencinin yaşamını kaybetmesine yol açan Soma’daki patlama dilerim bir daha yaşanmaz. Hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına ve tüm halkımıza sabır ve başsağlığı diliyorum. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153