banner92
banner139

Best Van Turizm YKÜ İrem Bayram: Keşke havayolunun aldığı desteği biz de alabilseydik

banner113

Yüzde 50 kapasite şartının getirilmesinin ardından bilet ücretlerinde tavan fiyat uygulamasının devam ettiğini belirten İrem Bayram, “Yolcular bu durumdan mutsuz, ama inanın biz daha mutsusuz. Bu fiyatlarla taşıma yapmayı tabii ki biz de istemiyoruz. Ama durum ortada. Yüzde 50 kapasite şartı nedeniyle yapabilecek bir şey yok. Keşke bize de havacılık sektörüne olduğu gibi yardımlar gelseydi. Bizde de yüzde 50 doluluk şartı olmasaydı, bilette KDV oranı yüzde 1 olsaydı. Akaryakıtta KDV desteği gelseydi. Biz de fiyatlarımızı değiştirmeden devam etseydik. Eğer sosyal mesafe kuralı havayolu taşımacılığında da olsaydı onlar da bilet fiyatlarında değişiklik yapmak zorunda kalacaktı ve rekabet şansımız elimizden alınmamış olacaktı” dedi.

banner114
RÖPORTAJ 11.06.2020, 12:03 12.06.2020, 13:06 Taşıma Dünyası
Best Van Turizm YKÜ İrem Bayram: Keşke havayolunun aldığı desteği biz de alabilseydik
banner95
Röportaj: Erkan Yılmaz

Best Van Tur Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram ile koronavirüs süreci ve sektördeki mevcut durumu konuştuk. Uzun bir süre sonra aktif çalışma yaşamına dönmenin büyük mutluluğu içinde olduğunu belirten İrem Bayram, “Çok mutluyum çalışmaya başladık. Gerçekten Allah hiç kimseyi işsiz, meşguliyetsiz bırakmasın, çok büyük sınavmış. Sürekli evde olmak hiç de iyi değilmiş” dedi. 

Belirsizlik yoruyor 

Koronavirüs sürecinin büyük ekonomik kayıplar oluşturduğunu vurgulayan İrem Bayram, “Bundan sonraki en büyük umudumuz, beklentimiz bu sıkıntının tamamen bitmesi. Ama ileriyi görememek insanları çok yoruyor. Bu devam eder mi, bir yıl devam ederse neler olabilir? Belirsiz bir süreç olması da çok yoruyor” dedi. 

Yolculuk talebi yoğun

4 Mayıs itibariyle seyahat izin belgeli şekilde seferlere başladıklarını, 1 Haziran itibariyle de artık seferlerin tamamen düzene girdiğini belirten İrem Bayram, “1 Haziran itibariyle yaz seviyesine çıktık. Şu anda Van’dan günde 18-21 arasında değişen sefer yapıyoruz. Talep çok yoğun, kapasitemiz tamamen dolu. Başka sefer koyabilsek onlar da dolacak. Pandemi sürecinde ekonomideki durgunlukla masraflarını düşürmek için evlerine dönen işçi grupları yeniden iş için Batı illerine gidiyor. Tatil bölgelerindeki tesislerde ve büyük şehirlerdeki inşaat işlerinde çalışmak için yola çıkanlar var. Şu anda onun hareketliliği var. Bunun dışında Batı illerinde kalmak zorunda olanların seyahat yasaklarının kalkması ile birlikte memleketlerine dönüşleri var. Seferlerimiz karşılıklı şekilde yoğun bir taleple gerçekleşiyor” dedi. 


Havayolu rekabeti elimizden alındı

Yüzde 50 kapasite şartı getirilmesinin ardından bilet ücretlerinde tavan fiyat uygulamasının devam ettiğini belirten İrem Bayram, “Yolcular bu durumdan mutsuz, ama inanın biz daha mutsusuz. Bu fiyatlarla taşıma yapmayı tabii ki biz de istemiyoruz. Ama durum ortada. Yüzde 50 kapasite şartı nedeniyle yapabilecek bir şey yok. Keşke bize de havacılık sektörüne olduğu gibi yardımlar gelseydi. Bizde de yüzde 50 doluluk şartı olmasaydı, bilette KDV oranı yüzde 1 olsaydı. Akaryakıtta KDV desteği gelseydi. Biz de fiyatlarımızı değiştirmeden devam etseydik. Şu an İstanbul-Van otobüs bilet fiyatı 400 TL. 5 Haziran sonrasında Van’a havayolu seferleri başlıyor ve ilk 10 günün ortalama bilet fiyatı 500 TL civarında. Eğer sosyal mesafe kuralı havayolu taşımacılığında da olsaydı onlar da bilet fiyatlarında değişiklik yapmak zorunda kalacaktı ve rekabet şansımız elimizden alınmamış olacaktı. Aslında havacılık sektörü tam olarak aktif hale geldiğinde biz rekabet adaletsizliğini daha iyi görebileceğiz” dedi. 

Yüzde 50 anlamsız

İrem Bayram, yüzde 50 taşıma şartının belki daha uzun süre devam edebileceğini düşündüğünü, ancak şehiriçi toplu taşımada kaldırılmasının ardından şehirlerarası alanda devam etmesinin anlamsızlığını daha iyi gördüğünü belirtti: “İnsanların sosyal mesafeye uymadan uçakta yan yana oturabildiğini görünce şehirlerarasında sosyal mesafe ve yüzde 50 şartının devamını anlamak mümkün olmuyor. Sanki koronavirüs otobüslerden yayılıyor. Diğer ortamlarda koronavirüs bulaş riski yokmuş gibi davranılmasını da anlamıyorum. Tabii ki çok zor bir süreç, hepimiz fedakarlıkta bulunuyoruz. Ancak şehiriçi ulaşımda insanlar yığılmış bir şekilde sosyal mesafe kuralı dinlemeden seyahat ederken otobüslerde insanları iki kat ücretle seyahat etmeye zorlamak insanların bu zorlu süreçte gerçekten ekonomik olarak da yoruyor. Yolcularımızın aile bütçesi zarar görüyor, bir yandan da büyük bir istihdam yaratan sektör zarar görüyor” dedi. 

Virüsü bilmiyorduk

Koronavirüs süreci öncesinde, özellikle yurtdışı bağlantılı seferler noktasında uzun süreli çalışmama dönemi yaşadıklarını belirten Bayram, “Irak’a yönelik operasyonlarda, DEAŞ sürecinde çalışmadığımız dönemler oldu, onlar bir tecrübeydi. Ancak koronavirüs süreci çok daha farklıydı. Tüm dünyayı etkilemesi açısından da farklıydı ve hiç deneyimlemediğimiz bir şeydi. Yurtdışı operasyonlarınız duruyor ama yurtiçi devam ediyordu. Birden bire her şeyin durduğu bir dönem başladı. Çok uzun yıllar sonra bayramda evde olmanın duygusunu yaşadım” dedi. 

Haziran-Aralık arası… 

İrem Bayram, yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen karayolu yolcu taşımacılığında yılın geri kalanında yüksek yoğunluklu işler yapılacağına inandığını açıkladı: “Bu süreçte yaşanan kayıp, kayıptır. Bu kaybı geri alamayız. Orayı kapattık ve bitti. Hepimiz hanemize yazdık bunu. Hem hayatlarımıza hem de ticari süreçlerimize çizik attık tabiri caizse. Fakat şuna da inanıyorum; 2019 yılında çok güzel işler yapmıştık. Yine de 2020 yılının 2019’u aratmayacağını düşünüyorum. Üç ayın telafisi çok mümkün değil. Ama bu yılın Haziran-Aralık sürecini 2019’daki gibi yaşayacağız, altına düşmeyeceğiz” dedi.

THY’yi takip ediyoruz

Yurtdışı operasyonlarına başlamasına yönelik özellikle THY’nın seferlerini başlatmasını takip ettiklerini belirten İrem Bayram, “Daha önce de seferler açıldı, ama iptal edildi. Veriler iç açıcı olmayınca iptal edilebiliyor. Şu anda THY’nin bizim çalıştığımız bölgelere yönelik seferlerinin başlamasını takip ediyorum. Bugün Habur açılsa ve ‘sefer yapabilirsiniz’ denilse biz yarın hazırız, oradayız. Bize, açılmaya yönelik bir bilgi gelmedi. Bakanlık da bununla ilgili bir cevap vermedi. Açıkçası bekleyip göreceğiz. Irak’ta çok ciddi sokağa çıkma yasağı uygulandı. Koronavirüs süreci de iyi seyretti. Normalleşme orada da başladı. Bayramdan önce camiler, okullar, işyerleri açıldı. THY’nin 10 Haziran gibi Erbil uçuşu var. Takip ediyoruz” dedi. 

Best Van’a özel Travego

2020 yılında birkaç otobüs yatırımı yaptıklarını ancak koronavirüs sürecinin otobüs yatırımlarını da etkilediğini belirten Bayram, “Birkaç otobüsü yılın başında teslim aldık. Sonrasında otobüs teslimatları mümkün olmadı. Şimdi, çok yakında hatta önümüzdeki hafta Mercedes-Benz Türk’ten yine bize özel otobüsümüzü teslim alacağız. Temmuz sonunda da 5 otobüs daha teslim alacağız. Koşullar uygun olursa tören de yapmayı planlıyoruz. Aslında Temmuz ayında teslim alacağımız otobüs sayısı 10 adetti, virüs süreci ile birlikte bunu 5 adede düşürdük. Bu araçların tamamı Travego olacak” diye konuştu. 

Sivil toplum temsiliyeti 

Koronavirüs sürecinin getireceği en önemli değişimin sivil toplum örgütlerinde olacağını belirten İrem Bayram, “Bu süreç bizlere sektörün temsiliyetinin ne kadar önemli olduğunu da gösterdi. Bu nedenle sivil toplum örgütlerinde gelişmeler yaşayacağımızı düşünüyorum. Her zaman şunu söylüyorduk; evet, bizim sektörün sıkıntıları var, biz Ankara’da sektörümüzü temsil edemiyoruz. Ama ne yazık ki insanın başı böyle bir derde girince bunun önemini daha iyi anlıyor. Kendi işimize dönüp bu tarafları hep öteliyorduk, ‘aman ya boşver, ne olursa olsun’ diyorduk. Ama bu süreçte, tüm firmalar olarak anladık ki, sivil toplum temsiliyeti çok önemli. Başımız sıkıştığında bizi doğru temsil edecek bir grubun olması, sıkıntılarımızın doğru şekilde aktarılması çok önemli. Onu gördük. Tüm otobüs firmaları artık buna çok daha fazla önem verecek. Belki bu dönemde yeni oluşumlarda gelebilir meydana” dedi.

Servisler kaldırılmaz

Şehiriçi servislerin kaldırılmasına sektörün direnç gösterdiğini de belirten Bayram, “Maalesef ben ücretsiz servislerin kaldırılmasında bir gelişme olacağını sanmıyorum. Keşke bu yük omuzlarımızdan kalksa, ama maalesef sektörün ana paydaşları desteklemediği için bunu başaramayacağız. Bu süreçte servislerin kaldırılması bize altın tepsi içinde sunulmuştu, ama gerçekleştiremedik. Teknoloji değişecek, gelişecek insanların tüketim alışkanlıkları değişecek. Bizim kapasitemiz, kaldırabileceğimiz güç değişiyor ama değişmeyen tek bir şey var sektörün bireyleri olarak… yine bir araya gelemiyoruz. Bu konu değişmedi. Her şey değişti ama bu değişmedi” dedi.  

Pandemi tedbirleri 

Seyahatlerde alınması gereken tedbirler ve kurallara tamamen uyum sağladıklarını da belirten Bayram, “Yolcularımızın ön kapıdan değil, arka kapıdan bindirilmesi birinci adımımız. Yolcuların ateşlerinin ölçülmesi, araçta dezenfektan bulunması, maskesini değiştirmek isteyen yolcular için maske bulundurmak, açık değil tamamen kapalı ikramlar sunmak önemli tedbirler. Mart ayından beri araçlarımız her seferden sonra ilaçlanıyor. Çalışanların da sürekli olarak ateşleri ölçülüyor. Mola yerlerinde hijyen koşullarına dikkat ediliyor. Şu an tesisler de kalabalık değil ama bundan sonrasını izleyip göreceğiz” dedi. 

Ayrıntılar... Ayrıntılar... Ayrıntılar...

Sektörümüzün utancıydı 

İrem Bayram: Koronavirüs sürecinin başlangıcında, sektörümüzün değil de turizm taşımacılarının yolcu taşıması sektörümüzün de bir utancıydı. Bunu kesinlikle unutmamalıyız. Bu sektörde faaliyet gösteren hiç kimse unutmasın. O dönemde bizim faaliyetlerimiz tamamen durdu. Turizm araçlarının bizim yaptığımız işe geçmesi bizim ayıbımız, bizim utancımız. O süreçte fahiş fiyatlarla yolcuların taşınması, yolculara ‘bu sektör bu durumdan fırsat sağlıyor’ algısı oluşturdu. Vatandaş bilmeden tüm sektörü suçlamaya başladı. O yazısız otobüsleri sektör bilerek ortaya çıkardı diye düşünüldü. Sivil toplum örgütleri başarılı mıydı, değil miydi tartışmak bir yana, bu bizim utancımızdı. Biz zaten kendimizi iyi temsil edebilseydik, bu olmazdı. 

Taşıma Dünyası’na teşekkür

Bu zorlu süreçte Taşıma Dünyası yayınını ara vermeden sürdürdü. Sektörün sesinin duyurulması anlamında çok önemli, çok başarılı bir yayın yaptınız. Bu dönemde yayınlara devam etmek çok önemliydi. Asıl önemli olan bu dönemde derdimizi anlatmaktı, magazinel bir durum değildi ve bu dönemde yayına devam etmeniz bizim için çok kıymetliydi. Çünkü bu dönemde sesimizin duyurulmasına daha çok ihtiyacımız vardı. Bu konuda size Taşıma Dünyası’na teşekkür ediyorum. Hepimiz sosyal medyada görüşlerimizi ifade ediyoruz. Ama gazetede yayınlanan bir yazının Ankara’ya olan etkisini çok iyi biliyorum. 

Yorumlar (2)
Halil Alkış Kuşadası Mali Müşavir 2 yıl önce
Sizleri kutluyorum
Ve firmanızı yakından takip ediyorum
Özellikle son filonuza ilave ettiğiniz son otobüslerinizle gücünüze güç kattınız Kuşadasından sevgiler
Halil Alkış Kuşadası Mali Müşavir 2 yıl önce
Sizleri kutluyorum
Ve firmanızı yakından takip ediyorum
Özellikle son filonuza ilave ettiğiniz son otobüslerinizle gücünüze güç kattınız Kuşadasından sevgiler
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 12 34
2. Fenerbahçe 12 29
3. Samsunspor 13 26
4. Eyüpspor 13 22
5. Göztepe 12 21
6. Beşiktaş 12 21
7. Sivasspor 13 18
8. Başakşehir 12 16
9. Rizespor 12 16
10. Gaziantep FK 12 15
11. Kasımpasa 13 15
12. Konyaspor 13 15
13. Antalyaspor 12 14
14. Trabzonspor 11 12
15. Kayserispor 12 12
16. Alanyaspor 12 11
17. Bodrumspor 13 11
18. Hatayspor 12 7
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 13 26
2. Bandırmaspor 13 25
3. Karagümrük 13 24
4. Erzurumspor 13 22
5. Igdir FK 12 21
6. Boluspor 13 21
7. Ahlatçı Çorum FK 13 20
8. Ankaragücü 13 19
9. Esenler Erokspor 13 18
10. Keçiörengücü 13 18
11. Şanlıurfaspor 13 18
12. Ümraniye 13 18
13. Gençlerbirliği 13 18
14. Pendikspor 13 18
15. İstanbulspor 13 17
16. Manisa FK 13 17
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 13 14
19. Adanaspor 13 8
20. Yeni Malatyaspor 13 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 12 31
2. M.City 12 23
3. Chelsea 12 22
4. Arsenal 12 22
5. Brighton 12 22
6. Tottenham 12 19
7. Nottingham Forest 12 19
8. Aston Villa 12 19
9. Newcastle 11 18
10. Fulham 12 18
11. Brentford 12 17
12. M. United 12 16
13. Bournemouth 12 15
14. West Ham United 11 12
15. Everton 12 11
16. Leicester City 12 10
17. Wolves 12 9
18. Ipswich Town 12 9
19. Crystal Palace 12 8
20. Southampton 12 4
Takımlar O P
1. Barcelona 14 34
2. Real Madrid 13 30
3. Atletico Madrid 14 29
4. Villarreal 13 25
5. Athletic Bilbao 14 23
6. Osasuna 14 22
7. Girona 14 21
8. Mallorca 14 21
9. Real Betis 14 20
10. Real Sociedad 14 18
11. Celta Vigo 14 18
12. Sevilla 14 18
13. Rayo Vallecano 13 16
14. Leganes 14 14
15. Getafe 14 13
16. Deportivo Alaves 14 13
17. Las Palmas 14 12
18. Valencia 12 10
19. Espanyol 13 10
20. Real Valladolid 14 9