Nişikli Röportajı: Yurtdışı yolcu taşımaları
Uluslararası Otobüsçüler Derneği Başkanı ve Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Nişikli: Son bir yıllık süre içerisindeki B1 belgelerindeki düşüşün normal olduğunu, yolcu talebinin düştüğünü ancak B2 belgelerindeki ve otobüs sayısındaki artışın kendisini şaşırttığını belirten Muhittin Nişikli, “Bu belge ve otobüs sayısındaki artış neye göre oldu, nerede potansiyel var, hangi ülkelerde büyük bir patlama var bilmiyorum. Bavul turizmi mi arttı? Hayır. Gelen turist sayısında müthiş bir büyüme mi var? Hayır. Doğrusu belge ve otobüs sayısındaki artışı anlayabilmiş değilim” dedi.
RÖPORTAJ
03.03.2015, 15:46 16.01.2016, 15:16
Taşıma Dünyası
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ
UDH Bakanlığı’nın her ayın başı ve ortasında belge ve araçlara yönelik açıkladığı verilerde şaşırtıcı sonuçlar var. Yurtiçi taşımayı oluşturan D1-D2-D3-D4 belgelerine kayıtlı toplam otobüs sayısında ciddi bir düşüş var. Bu düşüş D1, D2 ve D3 belgelerindeki artışa rağmen yaşanmış. Yurtdışı taşımalardaki belge grubunda ise B1’de düşüş, B2’de belge ve otobüs sayısında büyük bir yükseliş var. Yurtdışındaki verileri anlayabilmek adına, 1974 yılından beri yurtdışına hizmet veren, 57 özmal otobüse sahip Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Nişikli ile İstanbul Otogarı’nda bir araya geldik. Muhittin Nişikli ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yayımladığı belge ve araç sayılarına yönelik verileri masaya yatırdık.
UDH Bakanlığı’nın her ayın başı ve ortasında belge ve araçlara yönelik açıkladığı verilerde şaşırtıcı sonuçlar var. Yurtiçi taşımayı oluşturan D1-D2-D3-D4 belgelerine kayıtlı toplam otobüs sayısında ciddi bir düşüş var. Bu düşüş D1, D2 ve D3 belgelerindeki artışa rağmen yaşanmış. Yurtdışı taşımalardaki belge grubunda ise B1’de düşüş, B2’de belge ve otobüs sayısında büyük bir yükseliş var. Yurtdışındaki verileri anlayabilmek adına, 1974 yılından beri yurtdışına hizmet veren, 57 özmal otobüse sahip Nişikli Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Muhittin Nişikli ile İstanbul Otogarı’nda bir araya geldik. Muhittin Nişikli ile Ulaştırma Bakanlığı’nın yayımladığı belge ve araç sayılarına yönelik verileri masaya yatırdık.
15 Şubat 2014 ve 16 Şubat 2015 tarihleri arasındaki verilerle değerlendirmemiz başladı. Bu süreçte B1’deki düşüş 80’den 67’ye araç sayısı 1475’den 1392’ye, B2’deki artış ise 205’ten 271’e; araç sayısı 3022’den 4052’ye, B3’deki artış 2’den 3’e; araç sayısı 8’den 9’a gelmiş. Genel bir çerçevede bakarsak; toplam belge sayısındaki artış 80, araç sayısındaki artış ise 948.
Bu bilgiyi sizden alıyorum
Muhittin Nişikli, bu yükselişi ve verileri ilk kez bizden duyduğunu söyledi: “Neye göre bu belge artışı oldu, anlamam mümkün değil. Bir yıllık sürede bavul turizmi mi patladı, turist sayısında büyük bir yükseliş mi var? Hayır, yok. Nerede, hangi ülkede bu potansiyel var? Sektör nereye gidiyor da, bu belge ve otobüs artışı oldu, bilmiyorum. İnsanlar bu belgeleri aldı, yastık altına koydu, ki bu da yanlış. Bu işi yapacaksan belgeni alacaksın. Peki, araç yatırımı? Belki D1-D2’den çıkan araçların bir kısmı bu alana kaymış olabilir. Ama işlerde öyle bir artış yok ki! Şu anda hayretler içindeyim ve bir anlam veremiyorum. Bizim işimiz bu, bilmem lazım, ama bilmiyorum.”
Irak ve Gürcistan yeterli değil
Muhittin Nişikli, Irak ve Gürcistan’a yönelik yapılan taşımaların bunda etkisi olup olamayacağı sorumuza; “Irak’ta, Gürcistan’da bir potansiyel oluştu, ama bu artışı ona bağlayacak seviyede hiç değil. Bu yılla geçen yılın arasına baktığınızda yolcu sayımızda yarıya yakın bir düşüş var” şeklinde yanıt verdi.
Sağlık turizmi de yetmez
Son üç yılda sağlık turizminde belirli bir seviyede artış yaşandığına dikkat çeken Nişikli, “Rusya, Bulgaristan ve Romanya’dan özel hastanelerde tedavi olarak gelenlerde artış var. Ben Medipol, Medikal ve Anadolu hastanelerine yolcu taşıyorum. Her hastanenin artık bir yurtdışı birimi var. Onlar müşterilerini ya havaalanında ya da otobüsten indiğinde karşılıyorlar. Ama buradaki artış da bunu açıklamak için yeterli değil” dedi.
Nişikli, Türkiye ve Yunanistan’ın Adalara seyahate yönelik uygulanan vize kolaylığının ülke geneline yayılmasını, hatta bu vize kolaylığının Romanya ve Bulgaristan’a yönelik hayata geçmesinin turizm ve ülke ekonomilerine çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyor. ■
Özel araçlarla yolcu getirilmesi önlensin
Muhittin Nişikli, işlerinin azalmasını, yurtdışından özel araçlarla gelenlerin beraberinde yolcu taşımasına bağlıyor: “Minibüs veya 8+1 kişilik araçlarla ticaret yapmak için gelenler var. Bir ara bunlara ‘bir kere giriş yapabilirsiniz’ kuralı getirilmişti. Ancak seyahat özgürlüğü engelleniyor denince bu kural kalktı. Şimdi, yüzlerce araç bu şekilde yolcu taşıyor. Bizim her aracımız, yolcu listemiz, bagajlarımız çok sıkı şekilde denetlenirken bu araçlar hiçbir denetimle karşılaşmıyor. Devlet, bize ‘doluluk oranı’ diyor, uyguluyoruz. ‘Saatinde gidip, gelin’ diyor, uyguluyoruz. Nereden gideceğimizi, yol güzergahımızı bile devlet belirliyor, ama kanunsuz ve kontrolsüz şekilde gelen bu araçlar denetlenmiyor. Görevliler bu araçlarında bagajlarını, yolcu kimliklerini çok sıkı şekilde denetleyebilir.”
X-ray uygulaması iyi oldu
X-ray uygulamasına yönelik şikayetlere katılmadığını da belirten Nişikli, “Artık kafam rahat bir şekilde uyuyorum. Bence kontrol iyidir. X-ray cihazlarının sayısının artacağı ve işleyişin hızlanacağına da inanıyorum. Asıl nokta bence devlet, suça karışmış, cezası kesinleşmiş bir firmanın belgesini de iptal etmeli. Aslında var, ama uygulamada yapılmıyor. Ben bu tür olaylara karışan firmaların belgesinin iptal edildiğini görmedim. Şoför ceza alıyor, ancak firma bu işi yapmaya devam ediyor” dedi.
Kullanılmayan saatlerin iptali doğru
Muhittin Nişikli, Ulaştırma Bakanlığı’nın kullanılmayan saatlerin iptal edilmesine yönelik yaptığı uygulamayı da haklı bulduğunu söylüyor: “Bir ay içerisinde üç kez sefer yapmadığında, Bakanlık almış olduğunuz saati iptal ediyor. Bence doğru bir uygulama. Bu düzenleme için de Bakanlığa teşekkür ediyorum. Ben kullanmadığım saatleri Bakanlığa dilekçe verip iptal ettirdim. Bu düzenleme için Bakanlığa teşekkür ediyorum. Birçok firma saat almış, sefer yapmıyor, ama aldığı saati bekletiyor, bu yanlış.”
Doluluk şartını destekliyorum
Yüzde 25 doluluk şartı nedeniyle zaman zaman seferleri iptal etmek zorunda kaldıklarını, ancak söylendiği gibi seferlerin iptali halinde herhangi bir cezai yaptırımla da karşılaşmadıklarını belirten Muhittin Nişikli, “Yüzde 25 doluluk şartını da destekliyorum. Bu alana, bu işi layıkıyla yapmak isteyenler gelsin. Bir toplantıda, bu doluluk oranının seneye göre değerlendirilmesi istendi. Güzel bir fikir, ama nasıl yapılır bilmiyorum” dedi. ■
Yurtiçine de doluluk şartı getirilsin
2014’te dört otobüs yatırımı yaptığını, 2015’te yatırım yapma düşüncesi olmadığını belirten Nişikli, “sektör, kontrolsüz ve istikrarsız büyüyor. Üç gün iş oluyor, firma sahibi hemen araba alıyor. Veya bir firmanın otobüsünü dolu görüyor, gidiyor hemen araba almaya. Daha sonra da arabasına yolcu bulamayınca fiyatını düşürüyor. Ben yurtdışında olduğu gibi yurtiçinde de doluluk şartı getirilmesini istiyorum. Bu anlamsız rekabeti nereye kadar yapabiliriz artık! Bulgaristan’da iç hatlar ihaleye çıkıyor ve gerekli şartları sağlayan bir firma alıyor. O firmanın hizmeti, kapasitesi yerindeyse başka bir firma giremiyor” dedi. ■
NOTLAR... NOTLAR... NOTLAR...
NİŞİKLİ - PAMUKKALE İŞBİRLİĞİ
Nişikli Turizm, 13 ay önce Pamukkale Turizm ile işbirliğine giderek Trakya hattının sorumluluğunu aldı. Muhittin Nişikli’ye bu işbirliğinin neler kazandırdığını da sorduk: 4 yıllık Metro Turizm çalışmalarımızda çok şeyler yaşadık ve öğrendik. Aslında biz, ‘pazara kadar değil mezara kadar buradayız’ diyorduk. Ama herhalde yanlış anlaşıldık, yollarımız ayrıldı. Biz Nişikli olarak yapabilir miyiz diye düşündük ve sonrasında Pamukkale Turizm yönetim ve sahipleri bize daha yakın geldi. Allah’a şükür 13 aydır her geçen gün ilişkilerimiz gelişerek devam ediyor. Turhan ve Mazlum Bababalım Bey’lere bizlere sağladıkları destek ve hoşgörüleri için teşekkür ederiz. Allah ömür verdiği sürece biz bu işi severek yapmak istiyoruz.”
TEKİRDAĞ - KEŞAN-ÇANAKKALE HATTI
Okulların kapanması ile birlikte Tekirdağ-Keşan-Çanakkale hattına gireceklerinin bilgisini veren Muhittin Nişikli, “Şu anda altyapı çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Kırklareli-Çorlu-Lüleburgaz hattında varız. Pamukkale’nin Trakya hattı tamamen bize ait. Bu işbirliği bize yolcu artışı da getirdi, Pamukkale Turizm’in marka bilinirliği çok yüksek” dedi.
HAS TURİZM’E BAŞARILAR…
Muhittin Nişikli, Has Turizm’in 7 Mart’ta Sofya-Dortmund seferlerine başlayacağını Taşıma Dünyası’nda okuduğunu ve Türk otobüsçüsünün kalitesini ve konforunu AB ülkelerine taşıması gerektiğini söylüyor: “Bulgaristan ve Romanya’da hayat standartları ve maaşlar çok düşük. 9 milyonluk Bulgaristan’ın nüfusu, AB üyeliği ile 4 milyona düştü. Bulgaristan ve Romanya’dan AB ülkelerine çok ciddi seyahatler var. Has Turizm’in hamlesi çok doğru. Türk otobüsçüleri daha fazla pazar arayışına girmeli. Orada bizim kadar kaliteli taşımacılık yapılmıyor, ikramlar parayla satılıyor. Ücretsiz servis hizmeti de yok. Has Turizm’i tebrik ediyor ve başarılar diliyorum. Has ailesi çok iyi bir ailedir, doğru bir esnaftır ve düzgün çalışırlar.”
SEKTÖR MENSUPLARI ARASINDA GÜVEN KAYBOLDU
Daha önceki yıllarda sektör mensupları olarak aralarında yaşanan sorunları bir telefonla dahi çözebildiklerini, ancak 5 yıllık bir süreçte bu ortamın kaybolduğuna dikkat çeken Muhittin Nişikli, “Sivil toplum örgütlenmesinde tek ve güçlü olunması lazım. Ama her toplumda olduğu gibi bizim içimizde de yanlış insanlar var. Biz daha önce telefonla işimizi çözerdik. Birbirimize güven vardı, şu anda o güven ortamı kayboldu. Bir elma çürükse, diğerini de çürütür. Bu camiada çok doğru insan gördüm, onlardan da çok şey öğrendim. Sektör mensuplarının yaptığı hizmetlerle değerlendirildiği zaman hepsinin kahraman olduğunu düşünüyorum. Herkese sağlık, mutluluk, uzun ömür ve bol kazançlar diliyorum” dedi.
Muhittin Nişikli, Bölge Müdürü Neşet Ergun, İşletme Müdürü Hayati Başkan, Yazıhane Personeli Aylin Yılmaz ve Eda Öztürk
15
açık
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 12 | 34 |
2. Fenerbahçe | 12 | 29 |
3. Samsunspor | 12 | 25 |
4. Eyüpspor | 13 | 22 |
5. Beşiktaş | 11 | 21 |
6. Göztepe | 11 | 18 |
7. Sivasspor | 12 | 17 |
8. Başakşehir | 12 | 16 |
9. Rizespor | 12 | 16 |
10. Gaziantep FK | 12 | 15 |
11. Kasımpasa | 12 | 14 |
12. Konyaspor | 12 | 14 |
13. Antalyaspor | 12 | 14 |
14. Trabzonspor | 11 | 12 |
15. Kayserispor | 12 | 12 |
16. Bodrumspor | 13 | 11 |
17. Alanyaspor | 11 | 10 |
18. Hatayspor | 11 | 6 |
19. A.Demirspor | 11 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 12 | 25 |
2. Bandırmaspor | 12 | 24 |
3. Erzurumspor | 12 | 22 |
4. Karagümrük | 12 | 21 |
5. Igdir FK | 12 | 21 |
6. Boluspor | 13 | 21 |
7. Ankaragücü | 13 | 19 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 12 | 19 |
9. Keçiörengücü | 13 | 18 |
10. Şanlıurfaspor | 13 | 18 |
11. Ümraniye | 13 | 18 |
12. Gençlerbirliği | 13 | 18 |
13. Pendikspor | 13 | 18 |
14. Esenler Erokspor | 12 | 17 |
15. İstanbulspor | 13 | 17 |
16. Manisa FK | 13 | 17 |
17. Amed Sportif | 12 | 14 |
18. Sakaryaspor | 12 | 13 |
19. Adanaspor | 12 | 7 |
20. Yeni Malatyaspor | 13 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 11 | 28 |
2. M.City | 12 | 23 |
3. Chelsea | 12 | 22 |
4. Arsenal | 12 | 22 |
5. Brighton | 12 | 22 |
6. Tottenham | 12 | 19 |
7. Nottingham Forest | 12 | 19 |
8. Aston Villa | 12 | 19 |
9. Newcastle | 11 | 18 |
10. Fulham | 12 | 18 |
11. Brentford | 12 | 17 |
12. M. United | 11 | 15 |
13. Bournemouth | 12 | 15 |
14. West Ham United | 11 | 12 |
15. Everton | 12 | 11 |
16. Leicester City | 12 | 10 |
17. Wolves | 12 | 9 |
18. Crystal Palace | 12 | 8 |
19. Ipswich Town | 11 | 8 |
20. Southampton | 11 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 14 | 36 |
2. Atletico Madrid | 14 | 29 |
3. Real Madrid | 12 | 27 |
4. Villarreal | 12 | 24 |
5. Girona | 14 | 21 |
6. Mallorca | 14 | 21 |
7. Osasuna | 13 | 21 |
8. Athletic Bilbao | 13 | 20 |
9. Real Betis | 14 | 20 |
10. Real Sociedad | 13 | 18 |
11. Celta Vigo | 14 | 17 |
12. Rayo Vallecano | 12 | 16 |
13. Sevilla | 13 | 15 |
14. Leganes | 13 | 14 |
15. Getafe | 14 | 13 |
16. Deportivo Alaves | 14 | 13 |
17. Las Palmas | 14 | 12 |
18. Valencia | 12 | 10 |
19. Espanyol | 13 | 10 |
20. Real Valladolid | 14 | 9 |