Varan Turizm ve Varan Anında Kargo YK Üyesi Kerem Soğancı: Varan 360 projesi ile Varan Turizm daha da büyüyecek
Varan Turizm ve Varan Anında Kargo Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Soğancı ile İstanbul İkitelli’de Varan Grup’a ait olan VIP Plaza’da bir araya gelerek iki şirketin faaliyetlerine yönelik bir görüşme gerçekleştirdik.
RÖPORTAj: ERKAN YILMAZ
Varan Turizm ve Varan Anında Kargo Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Soğancı, 23 yaşında, çocukluğundan beri ticaretin içinde olan, iyi eğitim almış yeni nesil bir yönetici.
Kerem Soğancı, İstanbul Özel Saint Benoît Fransız Lisesi’nde okuduktan sonra İngiltere’nin en iyi işletme okulları arasında yer alan Warwick Business School ve Warwick Engineering School’da işletme mühendisliği eğitimi aldı. Burada bütün mühendislik dallarını temel seviyede, elektrik, elektronik, makine, inşaat mühendisliği eğitimini de görüyor ve 2022 yılında mezun oluyor.
Kerem Soğancı, ticarete ilk adımını da babasına ait Samsun Terme Soğancı Park Tesisleri’nde atıyor. Babası Kemal Soğancı’nın okul tatillerinde sürekli olarak tesislerde görevler verdiği Kerem Soğancı, bu sürecin çok önemli katkılar sağladığını belirtiyor: “Tesise gelen müşterilere henüz 6 yaşında iken pirinç, pide satışı yapardım. Bir gün mutfakta patates soyma görevi verdiler. Tesisimizde düğün salonlarının da bulunması nedeniyle çok büyük bir hareketlilik vardı. Bir çuval patatesi soyma görevi sonrasında ikinci çuval gelince, akşam patates soyma makinesi araştırmaya başladım. Bir tane buldum. O zaman 1500 lira bir fiyat vardı. Şirketi aradım, bunları da kimseye söylemeden yapıyorum tabii. O zaman ürünü satan şirkete ‘Kaç taksit yapıyorsunuz’ diye sordum. Aylık ödeme taksiti çıktı. Ben bu iş için bir kişiye ne kadar maaş veriyoruz, kaç saatini bu işe harcıyor bilgisini çıkarttım, babamın yanına gittim ve bütün verileri anlattım. ‘Hem bu iş için şu kadar para vermeyelim, hem ben hem de başkası patates soymasın. Bu kadar da kâr ederiz’ dedim. Babam, ‘Tamam’ dedi. Siparişi verdik. 3 gün sonra makine geldi. O makine hâlâ tesiste çalışıyor. Babam, bunu sık sık anlatır. Yine o günlerde bizim tesiste tost, hamburger satılıyor. Niye gözleme satmıyoruz diye düşündüm ve görevli ablalara, ‘biz gözleme de satalım’ dedim. Hazırlandı, geçtim tezgahın başına. Gözlemeleri pişiriyorum. O zaman yeni olduğum için gözlemelerin pişmesi 10 dakika sürüyor. Müşteri soruyor; niye bu kadar yavaş diye. Ama sonra daha hızlı yapmaya ve iyi para kazanmaya başladım. Babama bu iş için kira da veriyordum. Baktılar, bu iş çok güzel gidiyor. Bir hafta sonra benim işimi elimden aldılar (gülerek), daha profesyonel şekilde gözleme yapma süreci geliştirildi.”
‘Varan 360’ projesi ile iç yapılanmayı geliştireceğiz
‘Varan 360’ adında bir proje geliştirdik. Bu proje ile amaç şu; Varan Turizm bünyesinde bütün süreçleri görebileceğimiz, şirketiçi kontrol mekanizmasını daha iyi geliştirebileceğimiz yazılımlar yapıyoruz. Bunun içinde araç bakımları, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, operasyon süreçleri yer alıyor. Bunların hepsini tek bir platform üzerinden yürütmeyi hedefledik.
2023 yılında Varan Turizm olarak yatırım planlarını oluşturduklarını, ancak yaşanan ekonomik gelişmelerle birlikte faizlerin de artmasıyla yeni yatırımları beklemeye aldıklarını belirten Kerem Soğancı, “Pandemi sürecinde olmamıza rağmen 2020 yılında önemli araç yatırımları yaptık. Biz burada araç yatırımından daha çok şirketin iç yapılanmasına, altyapısının geliştirilmesine odaklanmayı kararlaştırdık. Varan, ‘akademi’ olsun, araç içinde hizmet kalitesinde fark yaratmayı tasarlayarak Varan 360 adında bir proje geliştirdik. Bu proje ile amaç şu: Varan Turizm bünyesinde bütün sorunları görebileceğimiz, yönetimsel süreçleri daha iyi geliştirebileceğimiz yazılımlar yapıyoruz. Bunun içinde araç bakımları, insan kaynakları, müşteri ilişkileri, operasyon süreçleri yer alıyor. Bunların hepsini tek bir platform üzerinden yürütmeyi hedefledik.
Müşterinin sefer sırasında yaşadığı sorunu, daha otobüsten inmeden onunla iletişime geçmeden çözmemiz gerektiğini düşündük ve bu yönde bir yapılanma adımı attık. Bizim önceliğimiz bu oldu” dedi.
Kaliteli işbirlikleri yapmaya özen göstereceğiz
Kerem Soğancı, önümüzdeki süreçte kaliteli işbirlikleri yapmaya özen göstereceklerini belirtti: “Varan Turizm için, yolcu sayısı ve sefer sayısı bakımından, 2023 yılın verimli geçti. 2022’nin 2-3 katına çıkan sefer yaptık. Biz anlık heyecana kapılarak, ‘hadi yatırım yapalım’ anlayışı içinde olmak istemedik. Ticareti daha makul seviyelerde yapmaya dikkat ediyoruz, ama önümüzdeki süreçte ses getiren bir yatırım yapacağız. Varan Turizm, şu anda sektörün en borçsuz firmaları arasında. En fazla özmal araca sahip firmalardan biriyiz. Şu anda bir otobüs alıyorsunuz, bir otobüs ise faize gidiyor. Bunu ticari olarak döndürmek hiç kolay değil. Ben yeni yatırımlara istekli biriyim ama babam piyasayı çok iyi izler ve doğru zamanda doğru yatırımlar yapar.”
Varan’ın marka değerini koruyacağız
Varan Turizm’in önümüzdeki süreçte de en önemli hedeflerinden birinin de marka değerini korumak olacağını vurgulayan Kerem Soğancı, “Ege hatlarında yine yoğunluğumuz olacak. Butik bir firma olarak hedefimiz, kaliteli hizmet vererek, marka değerini korumak. 77 yıllık marka olan Varan’ın adına yakışır bir hizmet vermek istiyoruz. Benim idealimde Varan Turizm’in büyümesi var, ama Varan Anında ile kargo tarafını daha çok büyütmek önceliğim. Ben biraz da lojistikçiyim. Benim düşüncem, ticarette fırsatları görüp ona göre ilerlemek gerektiği yönünde. Başka bir hayalim de üretim tarafında olacağımız bir alan. Elektronik ürünler, ‘kargo drone’u üretmek olabilir. Türkiye’de çok ciddi potansiyeli var ” dedi.
Sektörde rekabet çok kırıcı
Bir otobüsün yarısını doldurmayan yolcu olmasına rağmen aynı saatte, aynı hatta 4 firma otobüs kaldırıyor. İngiltere’de okurken gördüğüm en önemli nokta; firmalar hat satın alıyor ve seferler ona göre yapılıyor. Bence Türkiye’de de böyle olmalı. Aynı saatte 4-5 otobüs aynı noktaya sefer yapmamalı. Bakanlığın belli saatlerde firmalara belirli kolaylıklar sağlaması gerektiğini de düşünüyorum. Biz 3’üncü köprünün parasını verelim ama saat 24.00’ten 06.00’ya kadar ikinci köprüyü kullanabilelim. Bu hem zaman hem maliyet avantajı getirecektir. Sektörde bu yıkıcı rekabet ortamının bir yaprak dökümü getireceğini de düşünüyorum. Personel sıkıntısı çok fazla. Nitelikli personel bulmak artık çok zor. Şu anda birçok firmayı ayakta tutan iş, kargo taşımak. Bakanlığın, bu konuda, sektöre bir düzen getirmesi iyi olacaktır. Ama öncelikle sektörün kendi içindeki yıkıcı rekabete çözümler üretmesi gerekiyor. Bence her şeyin kontrol altında olması daha iyi olur. Sektöre disiplin gelmesi katkı sağlar; sektörün imajı çok zedelenmiş.
Obilet güzel bir platform sektöre çok önemli faydalar sağlıyor
Sektöre çok önemli faydalar sağlayan bu platformlar sayesinde herkes açık açık hünerlerini gösterebiliyor. Hatta bu sistem daha da geliştirilebilir. Bilet satın alırken fiyat kutusunun altına firma puan sistemleri getirilebilir. Firmaların kendilerini gösterebileceği, iyi olanın kazanacağı bir sistem olmalı. Kendimizi tanıtmak için çok iyi bir sistem olur bu.
Varan Anında Kargo süreci
Varan Turizm ve Varan Anında Kargo Yönetim Kurulu Üyesi Kerem Soğancı’nın, ticaretle ilişkisi tüm eğitimi boyunca da devam etmiş: “İstanbul’da, lisede okurken Gana’ya inşaat malzemeleri satıyordum. Okuldan izin alıyordum. Gana’dan müşteriler geliyordu ve Samsun’a götürüp onları gezdiriyordum.”
Kerem Soğancı, İngiltere’de okurken ise kargo taşımacılığı tarafı ile ilgilenmeye başlamış. Aslında ilk etapta regülasyonları zor diye sıcak bakmadıkları için sektördeki diğer firmaların çok fazla yapması ile birlikte ‘biz de yapalım’ aşamasına gelinmiş: “İngiltere’de, yine yurtdışına mal satışına yönelik çalışmalar yapıyorum. Bir yüküm Afrika’ya gidecek. Ancak limanlarda bekleme süreleri çok uzun ve maliyetleri ağır. Ben İngiltere’de olduğum için gümrük beyannamesini gönderemiyorum, ayrıca noterden de vekaletname vermem gerekiyor. Ben de o günlerde tesiste duran otobüslerden birini ayarladım. Ertesi gün Alibeyköy’de olacaktı. Bir kurye ayarladım. Alibeyköy’den alacak, sabah 08.30’da şirkete teslim edilmesi gerekiyor, çünkü gemi hareket edecek. Bu yetişmese bana bunun maliyeti en az 5-6 bin dolar olacaktı. Bir sonraki gemi 20 gün sonra. Hem yükün orada bekleme maliyeti, hem yine gemiye ücret ödeme durumu oluşacaktı. Bu yaşadığım süreç ‘Varan Anında Kargo’ şirketinin kuruluş temelini oluşturdu.
Bu işi başkaları için de yapabilirim
"Ben bu işi neden başkaları için de yapmıyorum’ dedim. 2018-2019 yıllarında ilk çalışmalara başladık. Her ay farklı alanlarda güncellemeler yaptık. Kurumsal müşteriler için özel paneller yaptık. Uçak entegrasyonu yaptık, şubelere kargo ve fatura takip ekranları yaptık, hâlâ da geliştiriyoruz, büyümesi gerekiyor. Acil gitmesi gereken kargo pazarında çok ciddi potansiyel var. Farklı kurye şirketleri ile partnerlikler yapıyoruz. Her kurye müşteriye özel gidiyor. Çünkü hızlı olması gerekiyor. Butik bir şekilde çalışıyoruz. Biz, bu işi, uçakla ve alternatif taşıma metotlarıyla yapıyoruz. Şu anda yönetim olarak 6, sahada ise 60 kişiyiz. Bu iş nedeniyle çevremi çok genişlettim. İspanya merkezli 45 ülkede faaliyet gösteren bir şirket bizimle irtibata geçti. İstanbul’a geldiler, görüştük. İspanya’ya Varan Anında ile ilgili görüşmeye yönelik bir davet aldık.”
Varan Anında ile hedef
“Yurtiçinde ve yurtdışında ağ kurmak istiyorum. Genel bir lojistik çözüm sunmak istiyorum, sadece kapıdan kapıya taşıma değil. Bireysel bir ürün satıyorsunuz, bunun kargolama, paketleme, depolama ile uğraşmayacaksınız. Ben 100 veya daha fazla müşteriye aynı anda bu hizmeti sunuyor olacağım. Ayrıca hem kargosunu, lojistiğini, depolamasını hem de e-ticaretini yapabileceğimiz bir yapı kuracağız. Güzel bir sistem kurarak, herkesin kazançlı çıkacağı bir yapı oluşturmak hedefimiz.” ■
‘Varan Anında Kargo’ ile genel bir lojistik çözüm sunmak istiyorum. Sadece kapıdan kapıya veya şubeden şubeye taşıma değil; bireysel ürün satan girişimcilere ve kobilere kargolama, paketleme, depolama süreçleri ile uğraşmayacağı tek bir platform üzerinden kargosunu, hem e-ticaretini, lojistik ve depolama gibi bütün süreçleri yönetebileceği bir yapı kuracağız.”
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 15 | 41 |
2. Fenerbahçe | 16 | 36 |
3. Samsunspor | 16 | 30 |
4. Eyüpspor | 17 | 27 |
5. Göztepe | 15 | 25 |
6. Beşiktaş | 15 | 25 |
7. Başakşehir | 15 | 22 |
8. Antalyaspor | 15 | 21 |
9. Konyaspor | 16 | 20 |
10. Rizespor | 15 | 20 |
11. Kasımpasa | 15 | 19 |
12. Sivasspor | 17 | 19 |
13. Gaziantep FK | 15 | 18 |
14. Alanyaspor | 15 | 17 |
15. Trabzonspor | 15 | 16 |
16. Kayserispor | 15 | 15 |
17. Bodrumspor | 15 | 14 |
18. Hatayspor | 15 | 9 |
19. A.Demirspor | 15 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Bandırmaspor | 16 | 32 |
2. Kocaelispor | 16 | 32 |
3. Erzurumspor | 17 | 29 |
4. Karagümrük | 16 | 28 |
5. Keçiörengücü | 16 | 27 |
6. Igdir FK | 17 | 25 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 16 | 24 |
8. İstanbulspor | 16 | 23 |
9. Ankaragücü | 16 | 23 |
10. Manisa FK | 17 | 23 |
11. Gençlerbirliği | 16 | 23 |
12. Boluspor | 16 | 22 |
13. Ümraniye | 16 | 22 |
14. Pendikspor | 16 | 22 |
15. Amed Sportif | 16 | 22 |
16. Esenler Erokspor | 16 | 21 |
17. Şanlıurfaspor | 17 | 21 |
18. Sakaryaspor | 17 | 21 |
19. Adanaspor | 16 | 11 |
20. Yeni Malatyaspor | 17 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 15 | 36 |
2. Chelsea | 16 | 34 |
3. Nottingham Forest | 17 | 31 |
4. Arsenal | 16 | 30 |
5. Aston Villa | 17 | 28 |
6. M.City | 17 | 27 |
7. Newcastle | 17 | 26 |
8. Bournemouth | 16 | 25 |
9. Brighton | 17 | 25 |
10. Fulham | 16 | 24 |
11. Tottenham | 16 | 23 |
12. Brentford | 17 | 23 |
13. M. United | 16 | 22 |
14. West Ham United | 17 | 20 |
15. Crystal Palace | 16 | 16 |
16. Everton | 15 | 15 |
17. Leicester City | 16 | 14 |
18. Ipswich Town | 17 | 12 |
19. Wolves | 16 | 9 |
20. Southampton | 16 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 18 | 38 |
2. Atletico Madrid | 17 | 38 |
3. Real Madrid | 17 | 37 |
4. Athletic Bilbao | 18 | 33 |
5. Mallorca | 19 | 30 |
6. Villarreal | 17 | 27 |
7. Real Sociedad | 18 | 26 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Osasuna | 17 | 25 |
10. Real Betis | 17 | 24 |
11. Celta Vigo | 18 | 22 |
12. Sevilla | 17 | 22 |
13. Rayo Vallecano | 17 | 21 |
14. Las Palmas | 17 | 19 |
15. Leganes | 17 | 18 |
16. Getafe | 18 | 16 |
17. Deportivo Alaves | 17 | 16 |
18. Espanyol | 17 | 15 |
19. Real Valladolid | 18 | 12 |
20. Valencia | 16 | 11 |
fındıkkale şöför lerinden ziya baban amcan iyi tanır