Otogar Ücretlerine Tavan Şart!

Otobüsçüler terminallerde yüksek bedel ödemekten çok şikayetçi. Gazetemizin başyazarı Dr. Zeki Dönmez her zaman otobüsçüler için önemli bir problem ve yüksek bir maliyet oluşturan terminaller konusunu yazdı.   

banner114
ŞEHİRLERARASI 04.12.2022, 14:36 08.12.2022, 10:25 Taşıma Dünyası
Otogar Ücretlerine Tavan Şart!

Taşıma Dünyası Gazetesi 28 Kasım 2022 tarihli sayısında "Otobüsçüler terminallerde yüksek bedel ödemekten çok şikayetçi." olduğu konuyu "Otogar Ücretlerine Tavan Şart!" başlığı ile manşetine taşıdı.

Terminal-otogar çıkış ücretlerinin yüksekliği otobüsçünün yıllardır değişmeyen gündemidir. Üstelik özel işletmelerin belediyelerden daha yüksek ücret alması ayrı bir şikayet konusu olmuştur. Otobüsçüler tarafından terminal ücretlerinin makul seviyede tutulması yönünde talepler dile getirilse de bir çözüm bulunabilmiş değil.  

Gazetemizin başyazarı Dr. Zeki Dönmez her zaman otobüsçüler için önemli bir problem ve yüksek bir maliyet oluşturan terminaller konusunu yazdı.

Belediye-özel terminal farkı 

Belediyelerin yapıp işlettiği terminaller bazı hallerdeki küçük eksikliklerine rağmen uygun ücretle hizmet verip, yeterli şartlara haizdirler. Her anlamdaki özel terminaller ise iyileştirici yatırım yapmaktan kaçınıp, kötü hizmet verirken otobüsçüden çok yüksek bedel alma durumunda olmuşlardır. Ne yazık ki, buna yeterli tepki gösterememişlerdir. Bakanlık da bunları düzeltici müdahalelerde etkin olamamıştır. 

Rekabet oluşmadı 

Karayolu Taşıma Kanunu serbest rekabet ortamını öngörüyor. Ancak getirilen şartlar terminallerde bunu neredeyse imkansızlaştırdı. Pek anlaşılmaz biçimde taşımacılara özel terminal (?) yapma imkanı getirildiyse de bu pek bir fayda ve kolaylık getirmedi. Zira belediyelere ait mevzuat biraz görmezden gelindi.

Tavan ücret şart

Belirtilen gerçekler karşısında terminallerde rekabetin oluşması mümkün olmadığı görülüyor. Bu durumda terminal ücreti, terminal işletmecisinin insafına kalıyor. Hem terminal kullanımını mevzuatla zorunlu tutacaksın, hemde terminalciye bir sınır getirmeyeceksin, bu olmaz. Bu nedenle terminallerin ücretlerini devamlı biçimde tavan ücrete bağlamak şeklinde sınırlama Bakanlıkça mutlaka yapılmalı. Açıkça görülüyorki, otobüsçüler de bunu ısrarla istiyor. 

Dr. Zeki Dönmez: Bakanlığa, belediyelere ve otobüsçülere terminal mektubu!

Taşıma Dünyası Gazetesi 28 Kasım 2022 tarih ve 406. Sayısını PDF Formatından Okuyabilirsiniz

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153