banner139
banner69

İSTAB Başkanı Aziz Baş: Yeni eğitim-öğretim dönemi servisçiler için sancılı başlıyor

banner113

Okul servis taşımacılığı tarafında çok ciddi bir daralma ile yeni eğitim-öğretim dönemine başlıyoruz. Başlıyoruz ama karamsar bir tablo ile başlıyoruz. Sektörden birçok insan çıkmak zorunda kaldı. Kalanlarda yapmak istemiyor. Maliyetlerimizin ağırlaştığını anlattık. Okul fiyatlarında daha iyi bir seviyeye gelinmesini istedik ancak bu yılda, geçmiş yıllarda da bizim istediğimiz tarifelere gelinemedi. Hep talebimizin altında fiyatlar çıktı. Servisçilerde bu maliyetlerin altında ezildi, ezildikçe de sektörden çıkmaya başladı. Bu böyle devam ederse, önümüzdeki süreçte taşımacı bulmak mümkün olmayacak. Servis taşımacılığı en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Önümüzdeki dönemler daha zor olacak.

banner114
SERVİS TAŞIMA 17.09.2023, 16:21 17.09.2023, 16:33 Taşıma Dünyası
İSTAB Başkanı Aziz Baş: Yeni eğitim-öğretim dönemi servisçiler için sancılı başlıyor
banner101

İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Başkanı Aziz Baş, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminin tüm sektöre, öğrencilere, eğitim kurumu çalışanlarına ve velilere hayırlı, uğurlu olmasını dilediğini belirtti. 

Sektörden birçok insan çıkmak zorunda kaldı

Bu yılın ekonomik açıdan herkes için çok zor geçtiğine dikkat çeken İSTAB Başkanı Aziz Baş, “Okul servis taşımacılığı için yeni eğitim-öğretim dönemi sancılı başlıyor.  Başlıyoruz ama karamsar bir tablo ile başlıyoruz. Maliyetlerde yaşanan çok ciddi artışlar nedeniyle sektörde daralma var. Bu daralma bu işin yapılmasını zorlaştırmaya başladı. Sektörden birçok insan çıkmak zorunda kaldı. Kalanlarda yapmak istemiyor. Yapanlar belki düzelir umuduyla kendini avutarak devam ediyor çünkü şu anda bu koşullarda okul servis taşımacılığından kimse para kazanamıyor. Elde edilen gelirler, giderleri karşılamıyor. Bu durumu defalarca dile getirdiğimiz halde kimse duyarlılık göstermiyor. Maalesef daralmanın en büyük nedenlerinden birisi; elde edilen gelirle yaptığınız giderin karşılığını alamıyorsunuz. Bağladığınız sermayenizi eritiyorsunuz. Okul ücret tarifesi yayınlandı. Ağustos ayı enflasyonu verileri de yayınlandı. Daha ilk ayda okullar açılmadan yüzde 10 aldığımız fiyatlar eridi.  Önümüzdeki aylarda daha da eriyecek. Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi yine yük oldu. Kimse arabasının giderek artan bu yükünü taşımak istemiyor ve ‘satayım, kurtulayım’ demeye başlanıldı. Sigorta maliyetleri, kasko fiyatları korkunç derecede yüksek hale geldi. Kimse bunun altından kalkamaz. Bir arabanın bakım maliyeti 10 bin TL’nin altında değil artık. Bir akü 5 bin TL civarında. Maliyetlerimiz çok yüksek” dedi. 

Önümüzdeki süreçte taşımacı bulmak mümkün olmayacak

“Yıllardır sektörümüzün sorunlarına yönelik duyarsız kalındı” açıklamasını yapan Aziz Baş,  “Maliyetlerimizin ağırlaştığını anlattık. Okul fiyatlarında daha iyi bir seviyeye gelinmesini istedik ancak bu yılda, geçmiş yıllarda da bizim istediğimiz tarifelere gelinemedi. Hep talebimizin altında fiyatlar çıktı. Servisçilerde bu maliyetlerin altında ezildi, ezildikçe de sektörden çıkmaya başladı. Bu böyle devam ederse, önümüzdeki süreçte taşımacı bulmak mümkün olmayacak. Birçok okulda servis taşımacılığı durdu. Taşımacı olmaz ise peki bu öğrenciler okullarına nasıl taşınacak? Kamunun bunu kaldırma kapasitesi var mı yok. Bunu üstlenebilecek bir yapı yok. Zaten okul servis taşımacılığı ihtiyaç olmuş ki ortaya çıkmış” dedi. 

Çalıştıracak şoför, rehber personel bulamıyoruz

Araç fiyatlarının 2 milyon 650 bin TL seviyelerine kadar geldiğini de belirten Aziz Baş, “Kim alacakta servis taşımacılığı yapmak isteyecek. Plaka fiyatları da var. Buda ciddi bir maliyet oluşturdu. Sıfırdan sektöre giren artık kimse yok. Kimse arabasını yenileyemiyor. Krediler kapalı. Krediler açılmayınca da araçların yenilenmesi mümkün değil. Servis taşımacılığı en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Önümüzdeki dönemler daha zor olacak. Daha önceki toplantılarda üyelerimize yönelik yaptığım konuşmalarda maliyetlerin artacağına yönelik uyarılarımı yapmıştım. Akaryakıt fiyatlarının geldiği noktaya bakın. Daha da artacak. Çünkü yıllarca akaryakıt fiyatı sübvanse edildi. Fiyat artmadı. Destek kalkınca da fiyat yukarı gitti. Ama keşke bu şekilde yapılmasaydı. Zaman içinde kademeli yükselseydi. Piyasa kendi dengesini bulsaydı. Taşlar yerine oturamıyor. Bu süreci yönetmek hiç kolay değil. Bütün meslektaşlarımıza bu zorlu dönemde sabırlar diliyorum. Çünkü artık çalıştıracak insan bulamıyorsunuz. Şoför, rehber personeli yok. Verilen ücretler çalışanları tatmin etmiyor. Sabah gelen şoför, akşam gelmiyor. Sektörün iyileşmesine yönelik daha somut adımların atılması gerekiyor. Kamunun da sektörün yaşadığı sıkıntıları görmesi ve çözüm üretmesi gerekiyor. Burada maliyetler nasıl aşağı çekilebilir, buna bakılmalı veya destek verilebilmeli. Sektörde bazı yalnış açıklamalar, yönlendirmeler de yapıldığını görüyoruz. Tedarikçiler olmadan firmalar olmaz. Firmalar olmadan da tedarikçiler olmaz. İki unsur birbirini tamamlıyor. Biz plaka tahdinin rant oluşturmasından yana değiliz. Plakanın bir düzen getirme amacı olsun. Yaptığımız işten para kazanalım istiyoruz. Teneke parçasının üzerinden rant oluşturup para kazanmak doğru bir model değil. Fabrikaların kendi personelini taşımaya yönelik adımlar attığını görüyoruz” diye konuştu. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153