Almanya'da “ZF Teknoloji Günü"nde oradaydık
“ZF Teknoloji Gününde” yenilikçi çözümler paylaşıldı: Nesneler görüyor, düşünüyor, ona göre davranıyor!
TEKNOLOJİ
30.07.2018, 10:05 30.07.2018, 10:48
Taşıma Dünyası
27-28 Haziran’da düzenlenen ZF Teknoloji Günü etkinliği ile dünya basınına otonom sürüş, elektrikli tahrik sistemleri, güvenlik ve dijitalleşmeye yönelik konularda sürdürdüğü çalışmalarla ilgili bilgiler verildi.
■ ERKAN YILMAZ - Friedrichsafhen / Almanya
Taşıma Dünyası olarak ZF Teknoloji Günü lansmanında yer aldık. ZF Services Türk Genel Müdürü Selim Aydınlıoğlu, Pazarlama Müdürü Can Akkan da bizlere eşlik etti. Elektrikli otobüs ve kamyon ürün gruplarını bizzat test ettik.
Gelecek elektrikli modüllerde
Etkinlik başlangıcında ZF Friedrichsafhen AG Başkan Vekili Mitja Schulz bir konuşma yaptı; gelecekte ihtiyaç olacağına inandıkları mobilteye yönelik kendi vizyonlarını paylaşmak istediklerini belirtti: “Gör, düşün ve uygula vizyonu kapsamındaki ana aksiyonlarımızı anlatacağız. Binek otomobilden, ticari araçlardan, iş makinelerine kadar otomotiv sektöründeki birçok farklı araca uygulayabileceğimiz modüller geliştiriyoruz. Dört ana aksiyonumuz bulunuyor. Bunlar otonom sürüş, elektrikli tahrik sistemleri, güvenlik ve dijitalleşme. Elektrikli araçlara yönelik geliştirdiğimiz ürünleri de paylaşacağız. Geleceğin elektrikli modüllerden oluşacağına inanıyoruz. AVE 130 elektrikli portal aks, CeTrax lite ve CeTrax mid modüllerini tanıtacağız. Elektrikli sürüş teknolojisi artık bir hayal değil, aranan bir teknoloji haline gelecek. Müşterilerimize otobüs sektöründe elektrikli çözümler sunarak daha ulaşılabilir olmak istiyoruz. Bu hafta içinde sözleşme imzaladığımız eGO mobilty ile elektrikli araçlara yönelik ortak çözümler sunacağız. 2019 yılında bu ortaklık ile 10 bin civarında araç üreteceğiz. Akıllı lojistik sistemlerine yönelik tanıtımlarda gerçekleştireceğiz. Elektrikli direksiyon sistemini ReAX EPS’yi de tanıtacağız. Güvenlik sistemleri ile çok daha uyumlu bir modül geliştirdik. Elektrik motora sahip TraXon Hybrid’i de test etme imkanı bulacaksınız. Otonom sürüşe sahip yeni nesil kamyon ve çekici çözümlerini göstereceğiz. Elektrikli sürüş ve otonom teknolojiler, güvenli sensörler ve verimli sürüş tekniklerinin ticari araçlara yansımalarını ve tedarik zincirindeki kazanımlarını göreceksiniz. Yeni nesil kabin dediğimiz aracı göreceksiniz.”
Otonom sürüş ve manevra
Sürücüsüz manevra yapabilen nakliye araçlarına yönelik çalışma, test sürüşleriyle basın mensuplarına tanıtıldı. ZF, geliştirdiği iki yenilikçi çözümle depolama alanları ve lojistik operasyonlarının geleceğine dair ipuçları veriyor. Bu sistem sayesinde araçlar, gelecekte treyler ve römorkların ilgili hedefe ulaşma yolundaki manevralarını kendi başlarına otonom olarak gerçekleştirebilecek.
Gör, düşün, uygula
Bu sistemin temelini, teknoloji grubunun geliştirdiği "see. think. act." (gör. düşün. uygula) prensibi oluşturuyor. Sürücüsüz manevra yapabilen nakliye araçları artan kalifiye personel eksikliğine karşı mücadelede bir çözüm olarak da katkı sağlıyor. ZF Yenilikçi Kamyonun yönlenme ve görüş özellikleri için düşük maliyetli, kamera tabanlı ve lazer destekli bir sensor teknolojisi ile birlikte bir de GPS sistemi kullanılıyor.
Elektrikli ürünler…
ZF, ürün portföyüne iki yeni elektrikli merkez tahrik ünitesi ekliyor. 7,5 tona kadar olan hafif ticari araçlar CeTrax lite ve 19 tona kadar olan orta ağırlıktaki ticari araçlar için CeTrax mid. CeTrax lite 150 kW'lık pik gücü ve 380 Nm'lik etkileyici tork değerine sahip. Yaklaşık 120 kg ağırlığıyla son derece hafif. CeTrax mid paralel yapıdaki iki elektrikli asenkron motor, 19 tona kadar olan araçlar için güçlü bir ön tahrik sağlıyor. Azami gücü 300 kW ve iki kademeli bir yük aktarım dişlisi 760 Nm'lik tork aktarımı sağlıyor.
Yenilikçi kargo aracı
İlgi çeken yenilikçi çözümlerden birisi de Level 4 kapsamındaki bağımsız sürüş fonksiyonları ile donatılmış kargo teslimat aracı oldu. Teslimat aracı şehir ortamında kendi başına manevra yapıyor, şerit çizgisi olmayan yollarda bile şeridi takip ederek ilerliyor, trafik ışıklarını ve işaretlerini algılıyor ve ani tehlike durumlarına hemen tepki veriyor. ZF sensor setinin tamamı kameralı, radarlı ve ışıklı sensorlardan oluşuyor ve teslimat aracının etrafını her zaman eksiksiz şekilde algılamasına olanak sağlıyor.
Toplu taşımaya geçiş...
Etkinlikte, AVE 130 elektrikli portal aksı ve CeTrax merkezi tahrik ünitesine sahip 12 metrelik bir şehiriçi otobüsünü ve elektrikli kamyonu bizzat sürerek, test etme şansını buldum.
AVE 130 elektrikli portal aksı veya yeni CeTrax elektrikli merkez tahrik ünitesiyle, şehiriçi otobüsler için tek bir kaynaktan sağlanan eksiksiz bir sistem çözümü sunuyor. Bu sayede üreticiler, klasik alçak zeminli ve yüksek zeminli platformları elektrik tahrikli modellerde de kullanabilmekte ve araç filolarının elektrikli hale getirilmesi son derece ekonomik ve konforlu bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.
CeTrax, sahip olduğu "Tak-ve-Sür" özelliği sayesinde şaside, akslarda, statikte veya diferansiyelde büyük değişiklikler yapmaya gerek olmadan mevcut araç platformlarına entegre edilebiliyor. CeTrax maksimum 300 kW gücü ve 4400 newton metre torku ile özellikle zorlu otobüs uygulamalarına yönelik olarak tasarlandı.
TraXon Hybrid
İçten yanmalı bir motor ile şanzıman arasında konumlandırılmış bir elektrik motoruna sahip olan TraXon Hybrid, ağır ticari taşıtlarda tüm hibrit fonksiyon uygulamalarını hayata geçirebiliyor.
ZF’nin örnek fabrikası
Teknoloji Gününde ZF’nin örnek fabrikasına yönelik bir sunumu, fabrikanın Müdürü İlker Sarı gerçekleştirdi. İlker Sarı, “Ağustos 2017'de hayata geçirilen örnek fabrika, hem teslimat lojistiğini hem de şirket içindeki üretim ilişkili malzeme akışını en iyi şekilde tasarlayabilmek için sürekli olarak akıllı sistemlerle donatılıyor ve akıllı nakliye sistemlerinde pratikte de kullanılabilecek çözümler geliştirmeyi ve satmayı amaçlıyor. Diğer yandan bu proje sayesinde elde edilen deneyimler, ZF İleri Yapay Zeka gibi teknolojilerle sensor, kamera ve akıllı kumanda sistemlerinin daha kısa sürede geliştirilebilmesine olanak verdiğinden, otonom sürüş alanındaki geliştirme aktivitelerinin daha da ilerletilmesine de katkı sağlıyor” dedi.
Ödüllü veri platformu
Yapılan sunumlardan birisi de ürün ve malzemenin verimli şekilde takip edilmesini sağlayan Openmatics bağlantı çözümü oldu. Openmatics, sadece ürün ve malzemenin verimli şekilde takip edilmesini sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda nakliye ve lojistik süreçlerini birbiriyle bağlantılı şekilde eksiksiz olarak belgeliyor. Openmatics, yeni "deTAGtive Çağrı Butonu" donanım etiketi ile ürün takip çözümünün tamamlayıcı parçası ve Endüstri 4.0 özelliklerinin çalışanlar arasında ve geleceğin faal üretim alanlarında hayata geçirilmesine olanak sağlanıyor. Bu veri platformu, gelecek ticari araç kongresi kapsamında Deutsche Telematik 2018 ödülünü kazandı. Bluetooth Smart teknolojisi ile donatılmış olan donanım etiketleri, fabrikalardaki ve ikmal depolarındaki tüm ürün ve malzeme akışını kumanda ve kontrol ediyor.
Devrimsel kabin
Tasarım trendlerinin nereye doğru evrildiğini ZF'nin "Devrimsel kabin" çözümünde görmemiz mümkün oldu. Buradaki en önemli noktalardan biri: 4. kademe nakliye araçlarında neredeyse istisnasız şekilde otomatik pilot ile kumanda sağlanması neticesinde, araç sürücüsünün yoldayken diğer işleriyle çok daha fazla ilgilenebilmesi. Kabin içersindeki hareket alanını engelleyen en büyük unsurlar genellikle direksiyon simidi ve pedallardır. Bunlar kargo kuryeleri gibi araca sıkça inip binen sürücüler için de birer engel oluşturur. "Devrimsel kabin" bu klasik kumanda elemanlarından tam anlamıyla özgürlüğünü ilan etti: Yönlendirme, ivmelendirme ve frenleme görevleri gizlice çalışan ve komutlarını araçtaki merkezi ZF ProAI bilgisayarından alan aktüatörler tarafından gerçekleştiriliyor.
Her şey ekranda
Klasik kumanda ve gösterge elemanları artık mevcut değil. Bu elemanlar yerine ZF, gösterge panelinin sol ve sağ tarafına iki ilave ekran yerleştirilmiş.
Bakım Öngörüsü 2019’da
Teknoloji şirketi ZF, ticari araç portföyüne yeni bir dijital çözüm eklediğini de gördük. Dünya genelinde birçok kamyon üreticisi tarafından başarıyla kullanılan modüler şanzıman sistemi TraXon, 2019 sonrasında istenirse Bakın Öngörü Sistemi özelliğiyle (Predictive Maintenance) donatılabilecek. Bu sayede filo operatörleri, şanzıman yağı veya debriyaj diskleri gibi kritik bileşenlerin durumunu bulut altyapısı üzerinden sürekli olarak izleyebilecek. Böylece bakımlar öngörüler doğrultusunda planlanabilecek, araçların hizmet dışı kalma süreleri kısalacak ve yolda kalma durumları da önlenmiş olacak. Buna bağlı olarak maliyetler azalacak ve aynı zamanda şanzımanın kullanım ömrü de uzayacak.
Dünyada ilk…
ZF, ticari araçlara yönelik olarak üretilen ve hiçbir hidrolik ve çevresel birim gerektirmeyen, dünyanın tümüyle ilk elektrikli direksiyon prototipi olan ReAX EPS çözümünü de görücüye çıkarttı. Tümüyle elektrikli direksiyon, ileri sürüş destek sistemlerinin (ADAS) ve otomatik sürüş fonksiyonlarının önemli bir öğesi ve ileri düzeyde güvenlik özelliklerinin hayata geçirilmesine katkı sağlarken aynı zamanda sürücünün üzerindeki yükü de alarak lojistik iş akışlarının iyileştirilmesine olanak sağlıyor. ReAX EPS ayrıca, geleneksel hidrolik direksiyonlara kıyasla daha az yer kaplıyor ve daha hafif.
Şoför kabini konforu…
ZF tarafından üretilen cCAB aktif şoför kabin süspansiyonu, ön ve arka yalpalanmaları optimum şekilde dengeleyerek şoför kabinindeki konforu arttırıyor. Daha iyi bir kabin süspansiyonu ve amortisörü için gelişmiş eCALM sistemi sunuluyor. ■
Selim Aydınlıoğlu, Can Akkan
ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...
Sistem entegrasyonu…
Pazar bekliyor…
Sıfır Kaza…
Selim Aydınlıoğlu, Can Akkan
ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR... ÖNE ÇIKANLAR...
Sistem entegrasyonu…
ZF Services Türk Genel Müdürü Selim Aydınlıoğlu, Teknoloji Gününe yönelik değerlendirmelerde bulundu: “Basın mensupları ile birlikte güzel bir deneyim geçirdik. Burada gördük ki, ZF mekanikten elektro mekaniğe ve oradan da sistem entegrasyonuna çok hızlı bir şekilde ilerliyor.”
Pazar bekliyor…
ZF’nin şu an pazarda var olan ve ülkemizde de tercih edilen elektrikli akslarının yanı sıra orta ve ağır ticari araçlar için geliştirdiği diğer merkezi elektrikli motorlu çözümleri ile pazarın sabırsızlıkla beklediği orta ticari araç grubu için geliştirilen Yeni Powerline 8 ileri tam otomatik şanzımanlı araçlarını test etme imkanı bulduk. ZF elektrikli ve otonom araçlara verdiği önemi ağır ticari araçlar için geliştirdiği tam elektrikli ReAx EPS direksiyon sistemi ile de bizlere göstermiş oldu. ReAX, İleri Sürüş Destek Sistemleri için çok önemli bir adım.
Sıfır Kaza…
Tüm bunlara ek olarak “Vision Zero” vizyonu kapsamında geliştirdiği ve See-Think-Act mottosuyla desteklediği Akıllı Dağıtım Araçlarını ve Sıfır Kaza hedefine giden yolda geliştirilen Yenlikçi ZF kamyon ve çekicilerini deneyimle imkanımız oldu. Burada hep birlikte gördük ki ZF, birleşen tedarik etmekten fazlasını yapıyor. Otonom sürüş, elektrikli tahrik sistemleri, güvenlik ve dijitalleşme ZF’nin önümüzdeki dönemde öncelikli konuları olacak. Yakın gelecekte sürücünün, araçların, yolların vs tanımları tekrar yapılacağa benziyor. Burada sizlerle birlikte olmaktan ve ZF’nin yeni teknolojilerini birlikte deneyimlemekten çok memnun oldum.
Erkan Yılmaz, elektrikli otobüs ve kamyon ürün gruplarını bizzat test etti.
Erkan Yılmaz, elektrikli otobüs ve kamyon ürün gruplarını bizzat test etti.
15
açık
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 12 | 34 |
2. Fenerbahçe | 12 | 29 |
3. Samsunspor | 13 | 26 |
4. Eyüpspor | 13 | 22 |
5. Göztepe | 12 | 21 |
6. Beşiktaş | 12 | 21 |
7. Sivasspor | 13 | 18 |
8. Başakşehir | 12 | 16 |
9. Rizespor | 12 | 16 |
10. Trabzonspor | 12 | 15 |
11. Gaziantep FK | 12 | 15 |
12. Kasımpasa | 13 | 15 |
13. Konyaspor | 13 | 15 |
14. Antalyaspor | 12 | 14 |
15. Kayserispor | 12 | 12 |
16. Alanyaspor | 12 | 11 |
17. Bodrumspor | 13 | 11 |
18. Hatayspor | 12 | 7 |
19. A.Demirspor | 12 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 13 | 26 |
2. Bandırmaspor | 13 | 25 |
3. Karagümrük | 13 | 24 |
4. Erzurumspor | 13 | 22 |
5. Igdir FK | 13 | 22 |
6. Boluspor | 13 | 21 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 13 | 20 |
8. Ankaragücü | 13 | 19 |
9. Esenler Erokspor | 13 | 18 |
10. Keçiörengücü | 13 | 18 |
11. Şanlıurfaspor | 13 | 18 |
12. Ümraniye | 13 | 18 |
13. Gençlerbirliği | 13 | 18 |
14. Pendikspor | 13 | 18 |
15. İstanbulspor | 13 | 17 |
16. Manisa FK | 13 | 17 |
17. Amed Sportif | 13 | 15 |
18. Sakaryaspor | 13 | 14 |
19. Adanaspor | 13 | 8 |
20. Yeni Malatyaspor | 13 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 12 | 31 |
2. M.City | 12 | 23 |
3. Chelsea | 12 | 22 |
4. Arsenal | 12 | 22 |
5. Brighton | 12 | 22 |
6. Tottenham | 12 | 19 |
7. Nottingham Forest | 12 | 19 |
8. Aston Villa | 12 | 19 |
9. Fulham | 12 | 18 |
10. Newcastle | 12 | 18 |
11. Brentford | 12 | 17 |
12. M. United | 12 | 16 |
13. Bournemouth | 12 | 15 |
14. West Ham United | 12 | 15 |
15. Everton | 12 | 11 |
16. Leicester City | 12 | 10 |
17. Wolves | 12 | 9 |
18. Ipswich Town | 12 | 9 |
19. Crystal Palace | 12 | 8 |
20. Southampton | 12 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 14 | 34 |
2. Real Madrid | 13 | 30 |
3. Atletico Madrid | 14 | 29 |
4. Villarreal | 13 | 25 |
5. Athletic Bilbao | 14 | 23 |
6. Osasuna | 14 | 22 |
7. Girona | 14 | 21 |
8. Mallorca | 14 | 21 |
9. Real Betis | 14 | 20 |
10. Real Sociedad | 14 | 18 |
11. Celta Vigo | 14 | 18 |
12. Sevilla | 14 | 18 |
13. Rayo Vallecano | 13 | 16 |
14. Leganes | 14 | 14 |
15. Getafe | 14 | 13 |
16. Deportivo Alaves | 14 | 13 |
17. Las Palmas | 14 | 12 |
18. Valencia | 12 | 10 |
19. Espanyol | 13 | 10 |
20. Real Valladolid | 14 | 9 |