Turizm Bakanı: 6 aylık Turizm geliri 21,7 milyar dolar

Türkiye'nin ilk 6 aylık turizm geliri yüzde 27 artarak 21,7 milyar dolara yükseldi. Kişi başı gecelik gelir yüzde 11 artarak 100 dolar oldu. Bakan Ersoy, özellikle Rus vatandaşlarının yoğun konut alımları ve zaman zaman bu konutları sezonluk kiralamaları nedeniyle ortalama kalış sürelerinin azaldığına işaret etti.

banner114
TURİZM 31.07.2023, 15:47 Taşıma Dünyası
Turizm Bakanı: 6 aylık Turizm geliri 21,7 milyar dolar

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yılın ilk altı ayında yüzde 19.88 artışla 19.62 milyon olurken, turizm gelirleri de yüzde 27 artışla 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, deprem ve seçim etkisine rağmen ilk altı ayda gelirler tarafındaki gerçekleşmelerin beklentilerin oldukça üzerinde olduğuna işaret etti, ancak geceleme sayısındaki düşüşe de dikkat çekti.

Turizm Bakanlığı verilerine göre, Haziran'da Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 11.35 artışla 5.58 milyon oldu.

Ocak-Haziran döneminde ise yüzde 19.88 artışla 19.62 milyon olarak gerçekleşti.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, cari açık için kilit konumda bulunan turizm gelirleri ise ilk altı aylık dönemde yüzde 27 artışla 21.7 milyar dolar oldu.

Düzenlediği basın toplantısı ile turizmdeki gelişmeleri değerlendiren Bakan Ersoy, "Geçen sene Türkiye 51.4 milyon ziyaretçi ile kapatmıştı. 2023 yılında da 60 milyon ziyaretçi hedefi koymuştu.Yani beklentimiz yüzde 16.8'lik artıştı. İlk altı aylık rakamlara bakıldığında 2022 yılında 19.5 milyon ziyaretçi ile kapatmıştı. 2023 yılında 22.95 milyon ziyaretçi ile kapattık, yüzde 17.5 artış gerçekleşti. Yani Türkiye'nin 2023 hedefleri ile orantılı bir büyüme ile ilk altı ayı tamamlamış olduk. Deprem ve seçim sürecinin etkilerine rağmen bu gerçekleşmeyi Türkiye yakaladı" diye konuştu.

Ersoy, turizm gelirlerinin de beklentilerin üzerinde gerçekleştiğini belirterek şöyle konuştu:

"Türkiye geçen yıl 46.4 milyar dolarlık gelirle kapatmıştı ve bu yıl için 56 milyar dolar gelir hedefi koymuştu. Hedefimiz yüzde 20.5'lik artıştı. İlk altı aylık gerçekleşmelere baktığımızda, geçen yıl ilk altı ayda 17.1 milyar dolar olan gelir bu yıl ilk altı ayda 21.7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yani yüzde 27'lik artış oldu. Gelir tarafında gerçekleşmeler beklentilerin oldukça üzerinde oldu."

Geceleme sayısı düştü

Ersoy buna karşın ziyaretçilerin ortalma geceleme sayısında düşüş gözlendiğini söyledi. Ersoy'un verdiği bilgiye göre, 2022'nin ilk altı ayında 10.5 olan ortalama kalış süresi bu yılın ilk altı ayında 9.9 geceye geriledi.

Geçen sene ilk altı ayda 89.2 dolar olan kişi başı gecelik gelir ise bu yıl ilk altı ayda 99.9 dolara yükseldi.

Yüksek gelir grubu otellerinde doluluk düşük kaldı

Öte yandan Ersoy, bazı bölgelerde yüksek gelir grubuna hitap eden otellerde doluluk oranlarının ilk altı aylık dönemde beklentilerin altında gerçekleştiğine işaret etti. Bunun dört ana nedeni olduğunu belirten Ersoy şöyle konuştu:

"Deprem ve sonrasındaki seçim süreci olumsuz etkileri; tam da otellerimiz için erken rezervasyon döneim olan sürece denk geldi. İklimsel etkiler sonucu serin havaların Temmuz ortasına kadar uzamış olması. Yine başta Rusya ve Rusça konuşan ülke vatandaşlarının geçmiş yıllarda yoğun konut alımı ve bu konutlarda özellikle bu yıldan itibaren otel yerine bu konutlarda konaklıyor olmaları ve belli dönemlerde bu konutları turistlere kiralıyor olmaları. Yine resesyon süreci tüm dünayada etkili oldu. Alım gücünün daralması özellikle otel misafirlerinin ortalama kalış sürelerini azalttı."

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153