Şartlar ağırlaştı otobüsçü doğruyu gördü
Her geçen gün sektörün daha ağır maliyetlerle mücadele etmek zorunda kaldığına dikkat çeken Hakan Sarıcanoğlu, “Otobüsçüler yıkıcı rekabet yaparak kazanç sağlanamayacağını, bunun tüm sektöre zarar verdiğini gördü. Doğruyu ise otobüsçülere giderek ağırlaşan şartlar gösterdi. Firmayı geleceğe taşımanın en önemli kuralı, hizmette rekabet etmektir” dedi.
ŞEHİRLERARASI
02.07.2013, 13:50 02.07.2013, 14:14
• ERKAN YILMAZ
Sezonla birlikte hareketlilik yaşamaya başlanılan sektörde, Ramazan ayındaki olası yolcu talebi düşüklüğü firma yetkililerini endişelendiriyor. 32 araçlık filosuyla 10 hatta hizmet veren Tokat Sayahat’in Genel Müdürü Hakan Sarıcanoğlu ile hem sezonu, hem de geleceğe yönelik hedefleri konuştuk.
Sezonla birlikte hareketlilik yaşamaya başlanılan sektörde, Ramazan ayındaki olası yolcu talebi düşüklüğü firma yetkililerini endişelendiriyor. 32 araçlık filosuyla 10 hatta hizmet veren Tokat Sayahat’in Genel Müdürü Hakan Sarıcanoğlu ile hem sezonu, hem de geleceğe yönelik hedefleri konuştuk.
2 farklı sezon yaşıyor gibiyiz
Sezonun hareketli başladığını, şirketleri açısından da beklentilerin üzerinde bir yolcu talebi ile karşı karşıya kaldıklarını belirten Hakan Sarıcanoğlu, “Okulların tatil olması ile sektördeki hareketlilik arttı. Ancak Ramazan ayının sezonun tam ortasına gelmesi bu hareketliliğin yavaşlamasında önemli bir etken. Ramazanda düşen yolcu talebi ile adeta 2 farklı sezon yaşıyor gibiyiz. Sanki yolcu bize göz kırpıyor ve geçip gidiyor. Bu süreç 4-5 yılda daha yaşanacak” dedi.
İyileştirmede pasif, yüklerde aktif
Taşıma modlarında yaşanan değişimin getirdiği yolcu kayıpları ile birlikte her geçen gün daha da yüksek maliyetle mücadele etmek durumunda olmanın sektöre zor günler yaşattığını ifade eden Sarıcanoğlu, “Sektöre yönelik iyileştirmelerde yetkililer daha pasif dururken, yeni yükler getirmede de çok aktif şekilde çalışılıyor. Yıllardır akaryakıttaki ÖTV’ye yönelik sessiz kalınırken, sigorta tarifelerine yapılan zamlarla yeni yükler getiriliyor. Sivil toplum örgütlerimiz akaryakıt maliyetlerini çözmek için yoğun çaba harcamaya devam ediyor. Bizler de onların bu çabalarına, çalışmalarına destek oluyoruz. Umuyoruz ki, akaryakıt konusunda bu sessizlik birgün bitecek ve çözümler bulunacak” diye konuştu.
Şartlar doğruyu gösteriyor
Şartların giderek ağırlaşması ile sektör mensuplarının, eskisi gibi yıkıcı rekabet yapmak konusunda istekli olmadıklarını da vurgulayan Hakan Sarıcanoğlu şunları söyledi: “Artık sektörde şirketlerinizin varlığını sürdürebilmeniz için daha akıllı hareket, daha iyi organize olmak gerekiyor. Yıkıcı rekabet yapmanın zararlarını ağırlaşan şartlar gösterdi. Otobüsçüler artık daha fazla uzlaşır hale geldi. D1 belgeli firmaların sayısının azalması da bir gösterge. Şirketleri geleceğe taşımanın en büyük unsuru, kurumsal kimlikle beraber, hizmette rekabet etmenin önemi daha çok algılanır oldu” dedi.
Yurtdışından sektöre yatırım
Yurtdışından bazı şirketlerin sektöre yatırım konusunu da değerlendiren Hakan Sarıcanoğlu, bu şirketlerin giderek şartların ağırlaştığı, belirsizliğin arttığı bir dönemde sektöre yatırım yapmasının bence en önemli nedeni bir analiz yapabilmek olabilir inancındayım. Bu şirketler sektördeki gelişimi izleyerek farklı taşıma modlarına adım atmanın çalışmasını yapıyorlar. Demiryolunun özelleşmesinin yolunun açılması, kentiçinde giderek artan ulaşım ihtiyacı bu şirketlere yeni yatırımlar için çok daha cazip gelecektir” diye konuştu.
Hedef ilk 10
Tokat Seyahat olarak hep sektörde ilk 10 firma arasında olmayı hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda çalışmalar yürüttüklerini belirten Sarıcanoğlu, “Bu hedeflere ulaşabilmemiz müşterimize tavizsiz kaliteli hizmet standartını sağlamanız ile mümkün olabilir. Bu inançla firmamızda kurumsal kimliği daha iyi seviyeye getirebilmek adına daha çok özmal araçla çalışma sürecini başlattık. Tabii, bunun getirdiği ek maliyetler var ancak biz müşterinin beklentilerine uygun hizmet vermeyi daha çok önemsiyoruz. Filomuzda bulunan 32 aracın yüzde 80’i özmal. 10 araçlık bir Mercedes yatırımı gerçekleştirmiştik. Bireysel otobüsçülerle çalışırken ikramlar da dahil, garaj dışında yolcu bırakmak, teknolojik gelişimlere ayak uydurulması gibi sorunlarla sık sık karşılaşılıyordu. Her zaman işini yapan bir firma olmayı hedefledik. Şirketimizi biz Anadolu’nun yükselen bir değeri olarak görüyoruz. Önümüzü daha iyi görebildiğimiz noktada yeni yatırımlar yapmamız söz konusu olabilir” dedi.
Yeni hat açılması
Hakan Sarıcanoğlu, ulusal ölçekteki firmaların yeni hatlar açmasının kendilerini çok etkilemediğini de belirtiyor: “Bunun en büyük nedeni de firmaların yeni hatlar açarken daha çok kendi özmal yapısı ile çalışmamaları. Bölge otobüsçülerini bünyelerine katarak sadece isim hakkı ile çalışıyor olmaları kurumsal kimlikle hizmet kalitesi sağladıklarını göstermiyor. Biz bu açıdan bölge insanımızın firmamızı sahiplenmesinin avantajlarını yaşıyoruz.”
Hızlı tren
Ankara-Sivas hızlı tren hattının 2014’te hizmete girecek olmasının kendilerinde çok büyük endişe doğurmadığını savunan Hakan Sarıcanoğlu, “Hızlı trenin alternatifi uçaklar. Uçakların bizleri ne kadar etkilediği de belli. Biz hızlı trenin çok büyük etkiler getireceğini düşünmüyoruz. Yeter ki, biz bölgemizde hedeflediğimiz hizmet sürecini kesintisiz verebilelim” dedi.
Komana Tur’la yeni hedefler
A grubu Seyahat Acentesi belgesine de sahip olduklarını ifade eden Hakan Sarıcanoğlu, “Bu belgemizi, TÜRSAB’dan, Komana Tur adıyla aldık. Bu belge doğrultusunda otel rezervasyonları, uçak bileti, paket tur satışı gibi hizmetler vereceğiz. Komana Tur’la D2 belgesiyle de turizm taşımacılığı alanında hizmet vermek istiyoruz. İç turizmdeki hareketlilik giderek arttığını gözlemliyoruz. Bizde bu doğrultuda bu hizmetlerimizi 2014 yılında gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
Yolcuyu kaybetmemek önemli
Halen Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Mersin, Antalya, Şanlıurfa, Batman, Erzurum olmak üzere 10 hatta hizmet verdiklerini ve öncelikli hedeflerinin bu hatlarda sefer sayılarını ve hizmet kalitesini daha da artırmak olduğunu belirten Sarıcanoğlu, “10 hatla birlikte 63 il ve ilçeden geçiş yapıyoruz. Yeni bir hat, yeni iki otobüs, yeni acenteler ve altyapı maliyeti demek. Bu da 1.5 milyon TL civarında bir maliyeti beraberinde getiriyor. Biz bu maliyetlere girmenin doğru olmadığı, var olan hatlarımızı güçlendirmenin daha doğru olacağına inanıyoruz. Bizim prensibimiz yolcumuzu kaybetmemek. Bunun için her türlü fedakarlığa da katlanıyoruz. Otobüsü kaçıran bir yolcumuzun biletinin yanmasına bile gönlümüz razı olmuyor. Uçak kaçtığında, yolcu bunu şirkete yönelik bir tepki olarak değerlendirmiyor. Ama bizim 40-50 TL’sini aldığımız bir yolcuya ‘biletiniz yandı’ deme şansımız olamıyor. Buna gönlümüz de razı olmuyor” dedi.
İnternet bilet satışı
İnternet bilet satışlarının toplam yolcu içerisinde giderek daha fazla pay aldığına dikkat çeken Hakan Sarıcanoğlu, internet bilet satışlarını artırmaya yönelik çeşitli kampanyalar düzenlediklerini, yolcuya daha indirimli bilet alma imkanı sunduklarını söylüyor.
Çözüm için el ele…
Sektör mensuplarının el ele vererek, yaşadıkları sorunları daha kolay aşabileceklerini de vurgulayan Hakan Sarıcanoğlu, “Yaşadığımız zorlukları aşmak için hep birlikte hareket etmemiz önemli. Birlikte talepleri dile getirmek, yıkıcı rekabet konusunda şartların ağırlaşmasını beklemeden bir uzlaşı içerisinde hareket etmek, daha akıllı, daha teknolojik yapıda hizmet verilmesine yönelik projeler üretmek gerekiyor. İnternet üzerinden bilet satışlarını organize edecek bir üstyapı oluşturulması, ortak servis konusunda birlikte hareket edilmesi sorunların çözümünde önemli bir avantaj getirebilir” dedi. ■
ÖNE ÇIKANLAR
Hakan Sarıcanoğlu, 2012 yılında 750 bin yolcu taşıdıklarını, 2013 hedefini ise 900 bin olarak açıklıyor.
Yapılan araştırmalara göre; bir müşteri, memnuniyetini ortalama 5 kişiye, memnuniyetsizliğini ise ortalama 21 kişiye aktarmakta ve olumsuz tanıtım yapmaktadır. Memnun olmayan müşterilerin yüzde 98’i şikâyetlerini iletmemekle beraber, sessizce alternatif tedarikçiler aramaktadırlar. Rekabet şartlarının ağır olduğu günümüzde hiç birimiz müşteri kaybetme lüksüne sahip değiliz.
Tokat’ın kültür elçisi olduk
Turizmin gelişmesi şehirler için, o şehirde yaşayanlar için ve sektörümüz için fevkalade yararlıdır. Biz, yolcularımızla birlikte kültürümüzü tanıttık, Tokat’ın kültür elçisi olduk. Tüm araçlarımızı bir pul gibi düşündük ve dış cephelerine Tokat’ın figürlerini; kalemizi, saat kulesini ve taş köprümüzü yerleştirdik. Çok güzel oldu, gurbetteki Tokatlıların yüzlerinde oluşan tebessüm bizleri çok mutlu etti. Diğer firmalar da bunu yapmaya başladı. Tokat Seyahat bu anlamda fikir lideri oldu. Turizm ve ulaştırma iç içe geçmiş iki sektördür. Her ikisinin de gelişimi başarılı bir planlama ve işletmecilikten geçer. Kaliteli turizm, kaliteli ulaştırma ile olur. Turizmin sektörünün gelişmesi istihdam olanaklarını da artırır.
Piyasanın mesajı açık ve net
Ünlü Amerikalı işadamı Andrew Grove’un kitabının adı “Yalnızca Paranoyaklar ayakta kalır”. Paranoyak; korku, şüphe hastalığına kapılmış kişi demektir. Yani birileri bir yerlerde sizin hizmetinizi geride bırakacak bir şeyler üretme hazırlığında olabilir. Mesaj açık: elinizdeki teknolojinin eskiyebileceğini, piyasa şartlarının değişebileceğini düşünmelisiniz. Buna karşılık ofiste zaman geçirmek sizi piyasa gerçeklerinden izole eder.
Yenilikçi şirketler, satış çabaları ile piyasaya mesaj göndermekten asla geri durmazlar. Personelini ve yöneticilerini sürekli eğitirler, kusursuz hizmet sunumu için mücadele ederler. Şirket içinde israfa göz yummazlar. Sürekli farklılaşma, maliyet düşürme ve pazar payını arttırma çabası içindedirler. Müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını sürekli gözlemlerler. Çeşitli iletişim araçları ile veri toplarlar. Burada en çok yapılan yanlış reklâm gibi satış giderlerini azaltarak tasarruf yapma çabasıdır ki bu çok yanlıştır.
Çok sık duyarız: Eski günleri arar olduk
Şirketler, en sıkıntılı anlarda bile usanmadan, yorulmadan yasaların verdiği sınırlar içinde en son müşteriyi de kazanmaya çalışmalıdır. Satış çabalarını asla azaltamazlar. İnovasyona; yenilik, farklılık yapmaya hiçbir zaman ara vermezler. “Eski günleri arar olduk, eski işler artık yok” çok sık duyulur, ama her zaman en çok kazananlar, inovasyon yapanlardır. Yani eski köye yeni adet getirenlerdir. Bugünün rekabet koşullarında sadece değişime yatkın olanlar ayakta kalacaktır. Değişim riskini göze almazsanız ölüm riski ile karşı karşıyasınız demektir. Yenilmeyeceksiniz, kendinizi yenileyeceksiniz. ■
15
açık
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 12 | 34 |
2. Fenerbahçe | 12 | 29 |
3. Samsunspor | 12 | 25 |
4. Eyüpspor | 13 | 22 |
5. Beşiktaş | 11 | 21 |
6. Göztepe | 11 | 18 |
7. Sivasspor | 12 | 17 |
8. Başakşehir | 12 | 16 |
9. Rizespor | 12 | 16 |
10. Gaziantep FK | 12 | 15 |
11. Kasımpasa | 12 | 14 |
12. Konyaspor | 12 | 14 |
13. Antalyaspor | 12 | 14 |
14. Trabzonspor | 11 | 12 |
15. Kayserispor | 12 | 12 |
16. Bodrumspor | 13 | 11 |
17. Alanyaspor | 11 | 10 |
18. Hatayspor | 11 | 6 |
19. A.Demirspor | 11 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 12 | 25 |
2. Bandırmaspor | 12 | 24 |
3. Erzurumspor | 12 | 22 |
4. Karagümrük | 12 | 21 |
5. Igdir FK | 12 | 21 |
6. Boluspor | 13 | 21 |
7. Ankaragücü | 13 | 19 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 12 | 19 |
9. Keçiörengücü | 13 | 18 |
10. Şanlıurfaspor | 13 | 18 |
11. Ümraniye | 13 | 18 |
12. Gençlerbirliği | 13 | 18 |
13. Pendikspor | 13 | 18 |
14. Esenler Erokspor | 12 | 17 |
15. İstanbulspor | 13 | 17 |
16. Manisa FK | 13 | 17 |
17. Amed Sportif | 12 | 14 |
18. Sakaryaspor | 12 | 13 |
19. Adanaspor | 12 | 7 |
20. Yeni Malatyaspor | 13 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 11 | 28 |
2. M.City | 12 | 23 |
3. Chelsea | 12 | 22 |
4. Arsenal | 12 | 22 |
5. Brighton | 12 | 22 |
6. Tottenham | 12 | 19 |
7. Nottingham Forest | 12 | 19 |
8. Aston Villa | 12 | 19 |
9. Newcastle | 11 | 18 |
10. Fulham | 12 | 18 |
11. Brentford | 12 | 17 |
12. M. United | 11 | 15 |
13. Bournemouth | 12 | 15 |
14. West Ham United | 11 | 12 |
15. Everton | 12 | 11 |
16. Leicester City | 12 | 10 |
17. Wolves | 12 | 9 |
18. Crystal Palace | 12 | 8 |
19. Ipswich Town | 11 | 8 |
20. Southampton | 11 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 14 | 34 |
2. Atletico Madrid | 14 | 29 |
3. Real Madrid | 12 | 27 |
4. Villarreal | 12 | 24 |
5. Girona | 14 | 21 |
6. Mallorca | 14 | 21 |
7. Osasuna | 13 | 21 |
8. Athletic Bilbao | 13 | 20 |
9. Real Betis | 14 | 20 |
10. Real Sociedad | 13 | 18 |
11. Celta Vigo | 14 | 18 |
12. Rayo Vallecano | 12 | 16 |
13. Sevilla | 13 | 15 |
14. Leganes | 13 | 14 |
15. Getafe | 14 | 13 |
16. Deportivo Alaves | 14 | 13 |
17. Las Palmas | 14 | 12 |
18. Valencia | 12 | 10 |
19. Espanyol | 13 | 10 |
20. Real Valladolid | 14 | 9 |