Turizm Taşımacıları Derneği Yönetim Kurulu toplantısı 18 Ağustos Pazartesi günü dernek merkezinde gerçekleştirildi. Toplantıda son yapılan 8+1 düzenlemesi ile ilgili görüşler belirtildi.
Haklı talebimiz kabul gördü
TTDER Başkanı Sümer Yığcı, 40 bine yakın 8+1 aracın bulunduğunu, 8 bin adetinin D2 belgesine kayıtlı olduğunu belirterek, “Haklı talebimiz Bakanlık tarafından da kabul gördü. Bu düzenleme ile bu araçların ekonomik ömrü uzadı ve yapılan yatırımların değerinin korunması sağlandı. Bu düzenlemeden memnuniyet duyuyoruz” dedi. Dernek Sekreteri Nusret Ertürk, 8+1 araçların tadilatlarının muayene istasyonlarından sorun yaşamaması için araçların imal ve tadilat yönetmeliğine uygun tip onay izni ve Seri tadilat izni almış sertifikalı yerlerde tadilatın yapılmasının önemine dikkat çekti.
2005-2012 M2 ve M3 sınıf araçlara yangın uyarı sistemi zorunluluğu
Toplantıda ayrıca 2005-2012 Yılları arasındaki imal ve tescil edilmiş şu anda yolcu taşımacılığı yapan araçların yangın uyarı alarm sistemi takılması zorunluluğuna yönelik düzenleme ile ilgili Dernek Sekreter Nusret Ertürk yönetim kuruluna bilgiler verdi.
Ertürk, “26 Haziran 2012 tarihinde yapılan “Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkındaki “Yönetmelikte yapılan değişiklikle; 2013 Yılından itibaren üretilen M2 (Minibüs) M3 (Otobüs) Sınıfı araçlarda imalatta sistemin takılması zorunlu hale getirildi. 2005-2012 yılları arasında imal ve tescil edilmiş olan M2 ve M3 Sınıfı araçların ise Tadilatla Yangın algılama ve Alarm sisteminin takılması da zorunlu hale getirildi” dedi. Ertürk, bu sisteme sahip olmayan araçların trafikten men edilmesinin söz konusu olabileceğini söyledi: Yönetmeliğe göre bunu taktırması zorunluluk haline geldi. Ancak bugüne kadar denetimi olmadığı için taşımacı açısından sorun yaşanmadı, konuya denetim olmadığı için duyarsız kaldık, Araçların muayene yönetmeliğine ve araç muayene kusur tablosuna işlenmediği için açıkçası denetimi de yapılamadı. Ancak bundan sonra denetimle ilgili mevzuatın düzenlenmesi durumunda muayene istasyonlarında denetimi yapılacak” diye konuştu.
Sistemin maliyeti
Sistem maliyetinin araç tiplerine göre değişiklik gösterdiğini 1000 ila 1500 Tl arasında montaj dahil maliyetinin olduğunu vurgulayan Nusret Ertürk, “Yalnız bu sistemle ilgili TSE nin verdiği Teknik Muayene raporu Belgesi’nden her araç için 1000 liralık bir ücret alınmasına federasyonlar ve dernek olarak biz itiraz ettik. Harçlar seviyesine düşürülmesini söyledik. Bu konuda İlgili bakanlıkta görüşümüzü ilettik taleplerimizi inceliyorlar” dedi.
TSE onaylı iki yer
”Bu işte erteleme ve iptali söz konusu değil tadilat bu araçlara mutlaka yapılacak” ûyarısında bulunan Nusret Ertürk, “Tadilat gerektiren yetki belgesine kayıtlı 50 bin adet araç olduğunu düşünüyoruz. Yaptığımız araştırmalarda ve öğrendiğimiz kadarıyla araçların imal ve tadilat yönetmeliğine uygun ve TSE onaylı olarak yapan iki yer olduğunu tespit ettik, bunu da ilettik. Bu kadar araca bu sistemlerin takılması için bir süreç gerekiyor. Zaten yeterli sayıda bu tadilatı ve takılacak cihazlar ve sensörler için izin alan firma yok. Otobüs üreticilerinin ve ithalatçılarının Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan ve Seri tadilat ve TSE den gerekli izinleri alarak yetkili servisleri aracılığıyla garantili olarak Yangın algılama ve alarm sistemlerinin takılmasının daha uygun olacağını ifade ettik. Son dönemde meydana gelen otobüs yangınları nedeniyle Bakanlık bu işe önem verdiği anlaşıldı mutlaka uygulanması ve denetimi konusunda çözüm üretecektir. Bakanlıkta önümüzdeki günlerde bir toplantı daha düzenlenecek ve uygulama esasları belirlenecek” dedi.
Çalıkıran Turizm’de TTDER üyesi
Toplantıda Ankara merkezli Çalıkıran Turizm’in TTDER’e üyeliği de yönetim kurulunda kabul edildi