Ankara Buluşmaları ortak çağrı: Direkt uçuşlar artmalı, havalimanına metro olmalı

banner113

Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından Ankara’nın ekonomik gelişimini desteklemek, gelecek vizyonu çizmek ve diğer kurum-kuruluşlarla projeler geliştirmek amacıyla düzenlenen “Ankara Buluşmaları” toplantı serisinin ilki, ATO Yönetim Kurulu Gürsel Baran ile ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal’in ev sahipliğinde Ankara’da faaliyet gösteren üniversitelerin rektörlerinin katılımı ile ATO Duatepe Salonu’nunda gerçekleşti. Toplantıda ortak çağrı “direkt uçuşların arttırılması ve havalimanına metro” oldu.

MESLEK KRL 29.01.2025, 17:08 Erkan YILMAZ
Ankara Buluşmaları ortak çağrı: Direkt uçuşlar artmalı, havalimanına metro olmalı

Ekonomi Gazetesi Ankara Temsilcisi Maruf Buzcugil’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıya, Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Özden, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakan Özkardeş, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kürşat Aydoğan, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hadi Hakan Maraş, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, Ostim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, TED Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Ufuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakan Haliloğlu, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fulya Bayraktar, Atılım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Uğur Baç, Lokman Hekim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmet Şahin, Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgül Kısa’nın yanı sıra ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Meclis Başkan Yardımcısı Ali İhsan Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ali İhsan Güçlü, Halil İlik ile Yasin Özyolu katıldı.

Konuşmasına, Ankara’nın temel göstergelerini içeren bir sunum yaparak başlayan ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası hakkında bilgi verdi. Ankara Ticaret Odası olarak yürüttükleri çalışmaların Başkent’in mevcut şartları, sorunları ve ihtiyaçlarını gündeme getirdiğini kaydeden Baran, ”Ankara, siyasetin, bürokrasinin, kamu yönetiminin merkezi olmasının yanı sıra aynı zamanda tarihî ve kültürel zenginlikleri, üretim kapasitesi, ticaret ve turizm iklimi ve yükselen ihracat potansiyeliyle önemli bir şehir. Ankara’nın potansiyelinin harekete geçirilmesi ve ülkemizin gelişimine daha güçlü katkı sağlayabilmesi için gelişebileceği alanları belirlemek, sorunları tespit etmek ve çözüm önerilerini ortaya koymak, yeni projeler üretmek, kısacası kentimizi konuşmak üzere, Ankara ile ilgili söz söyleyebilecek tüm kesimlerle “Ankara Buluşmaları” toplantılarında bir araya gelmeyi, görüş alışverişinde bulunmayı, istişare etmeyi, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmeyi istedik” dedi.

Sanayi, ticaret ve ihracat merkezi Ankara

Ankara’nın sanayi, ticarette ülke genelinde edindiğini yere değinen Baran, şunları söyledi:“Ankara, ticarette ve sanayide ağırlığı olan, turizmde gelişen, tarımsal üretimde yeri olan önemli bir şehir. Nüfusu 7 milyona yaklaşan Ankara, ülke genelinde sayıları 2,5 milyonu bulan şirketlerin yaklaşık yüzde 7’sine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan 45’i Ankara’da bulunuyor. Türkiye’nin en büyük bin ihracatçısının 60’ının merkezi de Ankara’da yer alıyor. Ülke genelinde yaklaşık 400 Organize Sanayi Bölgesi’nin 13’ü Ankara’da. Dünya’nın örnek aldığı Organize Sanayi Bölgeleri şehrimizde üretim yapıyor. Ülke genelindeki toplam 105 teknoloji geliştirme bölgesinin 13’ü yine şehrimizde. Ülke genelinde faaliyette olan 1.330 Ar-Ge Merkezi’nin 152’si Ankara’da. Yine ülke genelinde faaliyette olan 331 tasarım merkezinin 36’sı şehrimizde bulunuyor. Ankara’nın Organize Sanayi Bölgeleri’nde savunma sanayi, metal işleme, iş makinası üretimi, mobilya, inşaat malzemeleri başta olmak üzere, birçok alanda iç ve dış pazara üretim gerçekleştiriliyor. Başkent Ankara, aralarında ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, MKE, ASFAT gibi önde gelen şirketlerin yer aldığı, savunma sanayi firmalarına da ev sahipliği yapıyor. Başkent’te üretilen savunma sanayi sistemleri birçok ülkeye ihraç ediliyor. Başkent’te ayrıca, keresteden mobilyaya kadar birçok alanda üretim gerçekleştiren, daha küçük ölçekli işletmeleri bünyesinde barındıran 10 adet sanayi sitesi bulunuyor. Başkentimizin 14 milyar doları ihracat olmak üzere yaklaşık 30 milyar dolarlık dış ticaret hacmi söz konusu. İhracat kilogram fiyatı ise Türkiye ortalaması olan 1,42 doların çok üzerinde. Ankara’nın ihracatı incelendiğinde, yüksek teknoloji ihracatı payı yüzde 13 ile Türkiye ortalaması olan yüzde 3,8’in üzerinde. Yani her 100 dolarlık ihracatımızın 13 doları yüksek teknoloji ürünlerinden elde ediliyor”

İleri teknolojiyle uygun fiyatlı sağlık turizmi 

Başkent’in 21 üniversitesi ve bu üniversitelerdeki güçlü akademik kadrolarla bir eğitim şehri olduğuna dikkat çeken Baran, kent ekonomisinin hizmet sektöründe yoğunlaştığını anlattı. Ankara’nın sağlık turizmiyle öne çıktığını da belirten Baran, “Şehrimizde yetkilendirilmiş 446 sağlık tesisi, sağlık turizmi yapabiliyor. Sağlık altyapısı dünya çapındaki tüm sağlık merkezleriyle rekabet edebilecek durumda. Hastanelerimizde robotik cerrahi başta olmak üzere, tüm ileri teknolojik imkânlar mevcut. Üstelik maliyet açısından diğer ülkelere kıyasla daha uygun. Hatta Türkiye’de en uygun fiyatla estetik başta olmak üzere, çeşitli alanlarda tedavi imkânı söz konusu” dedi.

Havalimanına metro olmaması büyük eksiklik

Turizmin 54 sektörü doğrudan etkileyerek ekonomiye canlılık getirdiğinin de altını çizen Baran, “Sağlık başta olmak üzere turizmde gelişebilmek için Esenboğa Havalimanı’ndan direkt uçuşların artmasına ihtiyacımız var” dedi. Yurtdışına direkt uçuşlar konusunun sürekli gündem maddeleri olduğunu anlatan Baran, şehir merkezinden havalimanına metro olmamasının da Başkent için büyük bir eksiklik olduğunu dile getirdi.

Ankara serbest bölge kurulması için uygun şehir 

Spor turizminden faydalanabilmek için stadyumun bir an önce bitirilmesi gerektiğine dikkat çeken Baran, Türkiye’nin 21’inci serbest bölgesinin de Ankara’da kurulabileceğini söyledi. Baran, “Hızlı Tren’in merkezi, karayolu ağının ortasında bulunan Ankara, gelişen üretim kapasitesi, organize sanayi bölgeleri ve teknokentleriyle serbest bölge kurulması için uygun bir şehir” diye konuştu.

Gordion ve Aslanhane şehre ilgiyi artıracak

Ankara’nın 30’u 5 yıldızlı olmak üzere 195 otel ve termal tesisi, 58 bine yaklaşan yatak kapasitesi ile sağlık, kongre ve kültür turizminde gelişmeye uygun bir altyapıya sahip olduğunu kaydeden Baran, Gordion Antik Kenti ve Aslanhane Camii’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesiyle şehre yönelik ilginin artabileceğini anlattı. Baran, şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların Ankara’ya katkıda bulunmak üzere gayret sarfettiğini de hatırlatarak, “Derdimiz Ankara olunca ayrı gayrı olmasın, birlikte konularımızı ele alalım dedik. Başkent için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Biz sadece bu topraklara borcumuzu ödemek istiyoruz. Bunu da Milli Mücadelemize ve Cumhuriyetimize kucak açan Ankaramızı, “dünya başkentleri” arasına taşıyarak, “marka bir şehir” olmasını sağlayarak yapabiliriz” dedi.

Baran’ın ardından ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal ve üniversite rektör ve rektör yardımcıları görüş ve önerilerini aktardı.

Toplantıda dile getirilen konu başlıklarından bazıları şunlar:

-Sağlık başta olmak üzere turizmin gelişmesi, yabancı öğrencilerin Ankara’yı tercih etmesinin de aralarında yer aldığı gerekçelerle yurtdışına uçuşların artırılması konusunda ortak çalışma yapılması

-Havalimanına ulaşım için kent merkezinden metronun yapılması.

-Şehrin gelişimi için Uluslararası Ankara Forumu düzenlenmesi, küresel ölçekte toplantılar yapılması,

-Üniversite, sanayi ve ticaret işbirliğinin geliştirilmesi,

-Yabancı öğrenciler başta olmak üzere üniversite öğrencilerine, özel sektör kuruluşlarında staj imkânı sağlanması

-Kentin gelişim için sürekli istişare mekanizmalarının oluşturulması,

-Göç alması nedeniyle artan trafik sıkışıklığı için çözüm üretilmesi,

-Kentte kültür ve sanat etkinliklerinin artmasının sağlanması,

-Başkent’in uluslararası alanda tanıtımı için etkili bir çalışma yürütülmesi,

-Binlerce yıllık geçmişe sahip Ankara’nın tarihinin detaylı bir şekilde araştırılarak, daha etkin tanıtılmasının sağlanması.

-Dizi ve filmler aracılığıyla Ankara’nın tarihi ve turistik güzelliklerinin tanıtılması,

-Başkent’in tanıtımında Ahiliğin öne çıkartılması,

-Ankara’da üretilen ve yurtdışına ihraç edilen ürünlerin, ülke içinde de kullanılmasının sağlanmasına yönelik lobi çalışmaları yürütülmesi.

-Başkent’in teknoloji üretim kapasitesi ile öne çıkmasına yönelik tanıtım çalışmaları yapılması

Yorumlar (0)
banner116
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 22 60
2. Fenerbahçe 22 54
3. Samsunspor 22 43
4. Eyüpspor 22 39
5. Beşiktaş 22 38
6. Göztepe 22 35
7. Başakşehir 23 33
8. Kasımpaşa 22 31
9. Trabzonspor 22 29
10. Gaziantep FK 22 29
11. Alanyaspor 23 29
12. Rizespor 22 27
13. Antalyaspor 23 27
14. Konyaspor 22 24
15. Sivasspor 23 23
16. Bodrum FK 23 20
17. Kayserispor 21 20
18. Hatayspor 23 11
19. A.Demirspor 23 3
Takımlar O P
1. Kocaelispor 25 54
2. Karagümrük 24 45
3. Gençlerbirliği 24 40
4. Erzurumspor 24 40
5. Ahlatçı Çorum FK 25 38
6. Keçiörengücü 25 37
7. Bandırmaspor 24 37
8. İstanbulspor 24 36
9. Pendikspor 24 36
10. Ümraniye 24 35
11. Amed Sportif 25 35
12. Boluspor 25 34
13. Esenler Erokspor 24 34
14. Manisa FK 25 33
15. Sakaryaspor 24 33
16. Igdir FK 25 32
17. Ankaragücü 24 30
18. Şanlıurfaspor 24 28
19. Adanaspor 24 19
20. Yeni Malatyaspor 25 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 24 57
2. Arsenal 25 53
3. Nottingham Forest 25 47
4. M.City 25 44
5. Bournemouth 25 43
6. Chelsea 25 43
7. Newcastle 25 41
8. Fulham 25 39
9. Aston Villa 25 38
10. Brighton 25 37
11. Brentford 25 34
12. Crystal Palace 25 30
13. Everton 25 30
14. M. United 24 29
15. Tottenham 24 27
16. West Ham United 25 27
17. Wolves 24 19
18. Ipswich Town 25 17
19. Leicester City 25 17
20. Southampton 25 9
Takımlar O P
1. Real Madrid 24 51
2. Atletico Madrid 24 50
3. Barcelona 23 48
4. Athletic Bilbao 23 44
5. Villarreal 24 41
6. Rayo Vallecano 23 35
7. Osasuna 24 32
8. Real Sociedad 23 31
9. Girona 24 31
10. Mallorca 23 31
11. Getafe 24 30
12. Celta Vigo 24 29
13. Real Betis 23 29
14. Sevilla 23 28
15. Leganes 24 24
16. Las Palmas 23 23
17. Valencia 24 23
18. Espanyol 23 23
19. Deportivo Alaves 24 22
20. Real Valladolid 23 15