banner92
banner139
banner69

Bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasına yönelik düzenleme yapıldı

banner113

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" 20 Şubat 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle; ATP Anlaşmasının Türkiyedeki şehir içi ve şehirlerarası taşımacılığa uygulanması konusunda mevcut düzenlemeler güncellenerek, uygulama kolaylığı sağlandı; bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre iştigal edilen faaliyet alanlarına uygun yetki belgelerinden herhangi birine sahip olma zorunluluğu getirildi; model yılı itibarıyla 15 yaşı geçmiş ve bu nedenle Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi düzenlenemeyen araçların, uygun üstyapılarla değiştirilerek ve belgelendirmeleri mevzuata uygun yapılarak, bozulabilir gıda taşımacılığında kullanımına devam edilebilecek; Şartları sağlamadığı ve aykırı hareket ettiği için idari para cezası karar tutanağı düzenlenen işletmeye, cezanın tebliğine müteakip söz konusu ihlali düzeltmesi için tanınan süre 30 günden 90 güne çıkarıldı; İmal edilmiş ve anlaşma kapsamındaki bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan yalıtımlı ekipmanlar ve araçlar için zorunlu tutulan Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi alınma süresinin son tarihi 1 Ağustos olarak güncellendi.

banner114
MEVZUAT 22.02.2025, 00:25 Erkan YILMAZ
Bozulabilir gıda maddelerinin taşınmasına yönelik düzenleme yapıldı

Yayınlanan yönetmelik ile "Kapsam", "Tanımlar", "Taşımacılık faaliyetlerinde genel kurallar", "Taşımacılık faaliyetlerinde genel kurallar", "ATP Muayene/ Tip Test Merkezlerinin Görevlendirilmesi ve Yetkilendirilmesi", "ATP muayene/tip test merkezlerinin muayene merkezlerine ilişkin genel hükümler", "Ücretler", "Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi", "Denetim", "Yol kenarı denetimi", "Tutanakları düzenleyenlerin yükümlülüğü ve tutanakların muhafazası", "İdari para cezası", "ATP Anlaşması kapsamına girmeyen bozulabilir gıdaların ve ürünlerin taşınması", "Bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan, ATP Uygunluk Belgesi bulunmayan mevcut özel nakliye ekipmanları" ve "Yürürlük" başlıklı maddelerinde değişiklikler yapıldı.

Türkiye'nin, 2012 yılında taraf olduğu "Bozulabilir Gıda Maddelerinin Uluslararası Taşımacılığı ve Bu Taşımacılık Faaliyetlerinde Kullanılacak Özel Ekipmana İlişkin Anlaşma" (ATP) kapsamındaki uygulamaların, ulusal ölçekte teknik altyapısının oluşturulması amacıyla yönetmelik hazırlanmış ve bu yönetmelik 2022'de yürürlüğe girmişti.

Bu yönetmelikte yapılan değişikliklerle, ATP Anlaşması'nın Türkiye'deki şehir içi ve şehirlerarası taşımacılığa uygulanması konusunda mevcut düzenlemeler güncellenerek, uygulama kolaylığı sağlandı.

Düzenlemeyle, şehir içi bozulabilir gıda taşımacılığı kapsam dışına çıkarılırken, yetki belgesi, denetim ve muayene süreçlerinde değişiklikler yapıldı.

Yönetmelik kapsamında, bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre iştigal edilen faaliyet alanlarına uygun yetki belgelerinden herhangi birine sahip olma zorunluluğu getirildi.

Kamu kurum ve kuruluşlarında ise Yönetmelik kapsamındaki bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetleri için söz konusu koşullar aranmayacak.

İhlali düzeltme süresi 90 güne çıkarıldı

Yönetmeliğe göre, model yılı itibarıyla 15 yaşı geçmiş ve bu nedenle "Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi" düzenlenemeyen araçların, uygun üstyapılarla değiştirilerek ve belgelendirmeleri mevzuata uygun yapılarak, bozulabilir gıda taşımacılığında kullanımına devam edilebilecek.

Şartları sağlamadığı ve aykırı hareket ettiği için idari para cezası karar tutanağı düzenlenen işletmeye, cezanın tebliğine müteakip söz konusu ihlali düzeltmesi için tanınan süre 30 günden 90 güne çıkarıldı.

İlgili mevzuata göre imal edilmiş ve anlaşma kapsamındaki bozulabilir gıdaların taşımacılığında kullanılan yalıtımlı ekipmanlar ve araçlar için zorunlu tutulan "Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi" alınma süresinin son tarihi 1 Ağustos olarak güncellendi.

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİNİN TAMAMI ŞU ŞEKİLDE:

MADDE 1- 2/7/2021 tarihli ve 31529 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşımacılığında Kullanılacak Özel Ekipmanlar Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“c) Şehiriçi bozulabilir gıda taşımacılığını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı fıkraya aşağıdaki bent eklenmiştir.

“h) Durum Tespit Belgesi: Onay Kuruluşu tarafından, bozulabilir gıda taşımacılığında kullanılan ve ATP Anlaşmasına uygun üretilmeyen ekipmanları kayıt altına almak amacıyla düzenlenmiş olan belgeyi,”

“v) Şehiriçi: Bir şehrin sınırı ile aynı belediyenin mücavir alanını,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde, dördüncü fıkrasında yer alan “muayene merkezleri” ibaresi “İşletme Yetki Belgesi sahipleri” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Bu Yönetmelik kapsamında bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişiler, Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre iştigal edilen faaliyet alanlarına uygun yetki belgelerinden herhangi birine sahip olmak zorundadırlar.”

“(5) Kamu kurum ve kuruluşlarının bu Yönetmelik kapsamındaki bozulabilir gıda taşımacılığı faaliyetleri için üçüncü fıkrada belirtilen koşul aranmaz.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin dördüncü bölümünün başlığı “ATP Muayene/Tip Test Merkezlerinin Görevlendirilmesi ve Yetkilendirilmesi, Devir İşlemleri ve ATP İşletme Yetki Belgesinin İptali” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin başlığı “ATP muayene/tip test merkezlerine ilişkin genel hükümler” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğe 9 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

“Devir işlemleri

MADDE 9/A-(1) ATP İşletme Yetki Belgesinin devrine ilişkin hususlar, bu Yönetmelik kapsamında hazırlanan alt mevzuatla belirlenir.

ATP İşletme Yetki Belgesinin iptali

MADDE 9/B- (1) Herhangi bir nedenle faaliyetlerini sonlandırmak isteyen ATP İşletme Yetki Belgesi sahibi Onay Kuruluşuna yazılı olarak başvuruda bulunur. İptal talebinin Onay Kuruluşunca uygun bulunması halinde, Bakanlık tarafından belge iptali gerçekleştirilir.

(2) ATP İşletme Yetki Belgesi sahiplerinin test/muayene merkezlerinde bu Yönetmeliğe ve bu Yönetmelik kapsamında hazırlanan alt mevzuata aykırı, test/muayene işlemlerinin durdurulmasını gerektiren bir durumun Onay Kuruluşunca tespit edilmesi halinde Bakanlık bilgilendirilerek, işletme yetki belgesinin askıya alınması ve/veya iptali talep edilir. Belgenin askıya alındığı süre ATP İşletme Yetki Belgesinin geçerlilik süresine eklenmez.

(3) ATP İşletme Yetki Belgesi başvurusu için ibraz edilen belgelerin herhangi birinde gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu veya sahte belge sunduğu tespit edilen işletmenin yetki belgesi Bakanlık tarafından iptal edilir ve işletme hakkında adli makamlara suç duyurusunda bulunulur.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “muayene” ibaresi “tip test/muayene” şeklinde ve üçüncü fıkrasında yer alan “ATP tip test muayene merkezleri” ibaresi “ATP tip test merkezleri” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “muayene merkezi” ibaresi “ATP İşletme Yetki Belgesi sahibi merkezlerin” şeklinde ve ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) ATP Uygunluk Belgeli ekipmanlar üstünde bulunan, ATP Anlaşması kapsamında belirtilen kriterlere uygun sıcaklık kaydedicilerin yıllık olarak doğrulanması gerekmektedir. İlgili merkezin yetkili personeli tarafından doğrulama verileri alınır. Veriler onay kuruluşu sistemine kayıt edilerek doğrulama raporu oluşturulur. Doğrulama raporunun iki nüsha halinde çıktısı alınarak ilgili merkezin yetkili personeli tarafından imzalanıp bir nüshası ekipman sahibine teslim edilir, diğer nüshası 3 yıl boyunca saklanmak üzere ilgili merkezin sorumluluğunda saklanır.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesine birinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş, diğer fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(2) Araç model yılı itibarıyla 15 yaşı geçmiş ve bu nedenle Bozulabilir Gıda Taşıma Belgesi düzenlenemeyen araçların üstyapıları, ATP’ye uygun üstyapılar ile değiştirildiği takdirde, araçların belgelendirmeleri ATP mevzuatına uygun olarak yapılarak, araçların bozulabilir gıda taşımacılığında kullanımına devam edilebilir.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik kapsamında yürütülen tüm faaliyetler Bakanlık denetimine tabidir.

(2) ATP tip test ve muayene merkezleri, yılda en az bir kez Bakanlık tarafından bu Yönetmelik ve Bakanlıkça yayımlanan usul ve esaslarda belirtilen hususlar açısından denetlenir.

(3) Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde, muayene merkezlerinde ilave denetim yapılabilir.

(4) Denetim faaliyetleri ve idari yaptırımların uygulanması 3/6/2021 tarihli ve 31500 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ulaştırma Hizmetleri Denetim Yönetmeliği uyarınca belirlenen usul ve esaslar uyarınca gerçekleştirilir. Denetimle ilgili diğer mevzuat hükümleri saklıdır.

(5) Denetim sırasında, denetim yapmakla yetkili olanlar tarafından talep edilen belgelerin verilmesi zorunludur.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 21 inci ve 22 nci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “muayene merkezi” ibaresi “İşletme Yetki Belgesi sahibine” şeklinde, (c) bendinde yer alan “muayene merkezlerinde” ibaresi “İşletme Yetki Belgesi sahibi merkezlerde” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “30 gün” ibaresi “90 gün” şeklinde, dördüncü fıkrasında yer alan “muayeneler” ibaresi “muayeneler/testler” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren 3 yıl içinde” ibaresi “1/8/2025 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 16- Bu Yönetmelik hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 31 80
2. Fenerbahçe 31 75
3. Samsunspor 32 54
4. Beşiktaş 31 52
5. Eyüpspor 32 50
6. Başakşehir 31 48
7. Trabzonspor 31 45
8. Göztepe 31 43
9. Konyaspor 32 43
10. Kasımpaşa 31 42
11. Gaziantep FK 31 42
12. Kayserispor 31 40
13. Antalyaspor 31 40
14. Rizespor 31 37
15. Sivasspor 32 34
16. Alanyaspor 31 34
17. Bodrum FK 32 34
18. Hatayspor 31 19
19. A.Demirspor 31 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 36 69
2. Karagümrük 36 63
3. Gençlerbirliği 36 62
4. Bandırmaspor 36 60
5. İstanbulspor 36 58
6. Erzurumspor 36 58
7. Iğdır FK 36 55
8. Boluspor 36 55
9. Amed Sportif 36 54
10. Ümraniye 36 53
11. Esenler Erokspor 36 52
12. Keçiörengücü 36 51
13. Ahlatçı Çorum FK 36 51
14. Sakaryaspor 36 48
15. Pendikspor 36 45
16. Manisa FK 36 44
17. Ankaragücü 36 42
18. Şanlıurfaspor 36 40
19. Adanaspor 36 30
20. Yeni Malatyaspor 36 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 34 82
2. Arsenal 34 67
3. Newcastle 34 62
4. M.City 34 61
5. Chelsea 34 60
6. Nottingham Forest 33 60
7. Aston Villa 34 57
8. Fulham 34 51
9. Brighton 34 51
10. Bournemouth 34 50
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Wolves 34 41
14. M. United 34 39
15. Everton 34 38
16. Tottenham 34 37
17. West Ham United 34 36
18. Ipswich Town 34 21
19. Leicester City 34 18
20. Southampton 34 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Villarreal 33 55
6. Real Betis 33 54
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 33 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16