25.12.2017, 12:52

Önce Değişim, Yenileşim (inovasyon) Sonra...

Bakalım dünyaya, yine… BM Güvenlik Konseyinde ABD 15 oy içinde tek başına kaldı. Konu BM Genel Kuruluna gitti, 2/3 çoğunluk gerekiyor. Bakalım, Genel Kurul kararına neler diyecekler. ABD tek kalmaya içerledi ve çıkıştı: "Hem benden para alıyor, hem de karşı çıkıyor. Yardımı keseceğim, hepsine."
NATO aidatlarını ödemeyen  ülkelere  söylüyor. Yani diyor ki; paramı kabul ettiğin gibi, şimdi de emrimi kabul edeceksin. Deyiş gerçek oluyor: ‘Bugün borç aldığın yerden, yarın emir alırsın.’  
Avusturya'nın aşırı sağcı hükümetinden, Katalonya seçimlerinden, Brexit gidişatından, Almanya'nın koalisyonundan, Polonya tartışmasından, Amerikan vergi indiriminden de bahsedeceğiz.
Başka neler oluyor…
Çin'den başlayan İpek Demiryolu, ABD'nin Yeşil Kuşak hayalini, Büyük Ortadoğu hayalini kesiyor. Rakip oluyor. 
Çin'in enerji kaynaklarına erişimini kolaylaştırıyor, etkisini arttırıyor. Çin'in stratejik hedeflerini kolaylaştırıyor.
İpek Demiryolu, Rusya'nın komşu ve çevre talep bölgelerine erişimini ve işbirliğini kolaylaştırıyor. Bu demiryolunun 800 km’lik kısmı Türkiye'nin açtığı Bakü-Tiflis-Kars-Mersin demiryolundan oluşuyor. 2050 yılına kadar bu ekonomilerin 34 kat (yüzde 3.400) büyüyeceğini 10 yıl önce raporladılar. 
ABD’nin, yakında açıkladığı strateji belgesinde 2 rakibi: Rusya ve Çin. Rakipler kuvvetli.
Suudi Arabistan ve Mısır ise 2 yandaşı. Yandaşlar  zayıf. 
ABD’nin, Türkiye'yi kuvvetli takımda görmesi bence doğru.
*  *  * 
Kendimize bakarsak…
Bu yıl vergi bütçe gelirlerimiz yüzde 13, vergi gelirleri yüzde 17, bütçe giderleri yüzde 18 arttı. İhracatımız, Kapasite Kullanımımız, Üretimimiz yılın hedefini erkenden tamamladı. 
*  *  *
2014 Haziran'da şöyle konuşmuşuz: 
" ...Ücret yönetiminin gelişmesi vatandaş olarak beni memnun ediyor. Ödediğim her türlü ücretin kayda girmesi, izlenebilmesi, paylaşılması ve Batı ülkelerinde özendiğimiz mali sistemlerin bizim ülkemizde de çalışmaya başladığını görmek güven veriyor..." 
Aradan üç buçuk yıl geçmiş ve…
Geçen hafta, TürkiyeKart hakkında konuştuk. Toplu Taşıma türlerinde geçerli olacak, tüm ülkede kayda girecek.
Bu hafta, UDH Bakanlığı, şehirlerarası biletlerinin de internet sisteminden kesileceğini, ücretin, kimlik numarasının yazılacağını, tüm sefer bilgisinin önceden ilgili birimlere bildirileceğini, gelirin izleneceğini, sektörün mali büyüklüğünün öğrenileceğini anlattı.
Son gelişmeler ışığında, hayatın nasıl olacağını anlamak için geçen haftalardaki Taşıma Dünyası'nda Nusret Ertürk yazılarını tekrar okumanızı öneririm. 
Bizde de, İspanya'da anlatıldığı gibi, biletlerin mali geçerliği olacak, giderek yüzde 100'ü  internetten kesilecek, sektör yüzde 100 izlenebilecek. Ülkemizde Kayıtlı Ekonomi arttıkça akaryakıt fiyatları da inecek!
*  *  *
Karşılaştırma bulalım…
50 çalışanı olan bir şirketin Özlük Hakları Yönetimi'ni elektronik ortamda yapmak 12 bin liralık giderini 2 bin liraya indiriyor. Memnuniyet de cabası. Dönüşme sadece yüzde 10, bu oranın bile tasarrufu 500 milyon lira.
İlintiyi de buraya koyuyorum : https://www.turkkep.com.tr/hakkimizda
 * 
Önce Dönüşme, Yenileşim (inovasyon), sonra...
2018 yılı; sizin ve çevreniz için daha planlı, daha verimli, daha kurumsal olsun... ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153