banner92
banner139
banner69

Otomotiv tedarik sektörü kadın istihdam oranı yüzde 19

banner113

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyesi 112 kuruluşun katılımıyla bir anket çalışması düzenlediklerini belirten Denetleme Kurulu Başkanı ve FEYÇ Proje Eş Lideri Özge Özen Kural, “TÜİK’in 2021 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin istatistiklerine göre kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34,2 iken istihdam oranının yüzde 28,9’da kaldığını görüyoruz. Otomotiv tedarik sektörü kadın istihdam oranı ise yüzde 19 ve üyelerimizin yaklaşık yüzde 30’unda bu oran yüzde 10’un altında. Üyelerimizin yüzde 90’ı üst düzey yönetim ve liderlik ekiplerinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmasına ilişkin tutumlarını olumlu olarak değerlendirdi. Katılımcıların yüzde 18’i işe alımda cinsiyet tercihi yapıyor. Bu pozisyonların yüzde 80’inde ise erkek adaylar tercih ediliyor” dedi.

banner114
OTOMOTIV YAN SANAYİ 16.03.2022, 11:42 16.03.2022, 12:33 Erkan YILMAZ
Otomotiv tedarik sektörü kadın istihdam oranı yüzde 19

(TAYSAD), otomotiv tedarik sektöründeki kadın çalışan istihdamını artırmak amacıyla önemli bir projeye imza attı. TAYSAD, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Arbor Impact iş birliği ile hayata geçirdiği “Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle (FEYÇ)” isimli proje ile toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemeyi amaçlıyor. Proje ile otomotiv tedarik sanayiinde rol model olacak bir toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının oluşturulması, sektördeki kadın istihdamının artırılması ve diğer sektörler için de bir yol haritası oluşturacak uygulamaların hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Proje dahilinde TAYSAD üyelerinden seçilen 5 pilot kuruluşun 12 ay boyunca üretim sahalarının gerekliliklerine göre kadın çalışan sayısını artıracak uygulamalar geliştirmesi planlanıyor. Otomotiv tedarik sektörünün mavi yakalı kadın işçi istihdamı noktasında desteklenmesini amaçlayan projenin otomotiv tedarik sanayisinin ardından dalga dalga ülke geneline yayılması amaçlanıyor.

Otomotiv sektörü; maliyet artışları, çip krizi, hammadde sıkıntısı gibi sorunlara yönelik çözüm süreçleri geliştirmeye odaklanırken, bir yandan da kadın çalışan oranlarında düşüş yaşıyor. Salgın dönemi ile birlikte iş gücüne katılım rakamlarında yaşanan değişim, sektörde zaten düşük oranlarda seyreden kadın çalışan istihdamını daha da olumsuz yönde etkiledi. Türkiye otomotiv tedarik sanayisinin çatı kuruluşu Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) de bu sorundan yola çıkarak toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek adına otomotiv sektörüne rol model olacak bir çalışmaya imza attı. Bu kapsamda TAYSAD, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve danışmanlık şirketi Arbor Impact iş birliği ile sektördeki kadın çalışan sayısını artırmak amacıyla “Fırsatı Eşitle Yeteneği Çeşitle (FEYÇ)” isimli projeyi hayata geçirdi.

“Farklılık yaratmayı amaçlıyoruz”

Projenin ayrıntıları geçtiğimiz günlerde online olarak düzenlenen toplantıda dernek üyeleriyle paylaşıldı. Toplantıda konuşan TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, “Yaklaşık 10-15 sene öncesine kadar kendi aramızda konuştuğumuz faaliyetlerin hayata geçtiğini görüyoruz. Baktığınız zaman deniz yıldızı hikayesinden yola çıkarak ilk önce, yalnızca bir-iki deniz yıldızını denize kavuşturmak üzere başlayan çalışmalar; artık ülkemizde yaygınlaşmış ve kabullenilmiş durumda. İlk başta cinsiyet eşitliği konusunu telaffuz etmekte zorlanırken, şimdi birçok kurumun, derneğin, sektörün ve çok sayıda kişinin bu konuda attığı adımları görmek bizi mutlu ediyor. Fakat biz TAYSAD olarak bir farklılık yaratmak ve farklı bir projeye imza atmak istiyoruz. Ümit ediyorum ki; TAYSAD her konuda olduğu gibi bu konuda da sadece sektörde değil ülkeye de liderlik etmek adına geliştirdiği misyonunun altını çizecek çalışmalara imza atacak” dedi.

EBRD Sivil Toplum İlişkileri ve Özel Sektör Ortaklıkları Yöneticisi Mısra Özkuş, Arbor Impact Kurucusu Aylin Gezgüç, TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı ve FEYÇ Proje Eş Lideri Özge Özen Kural ile TAYSAD Denetleme Kurulu Üyesi ve FEYÇ Proje Eş Lideri Selma Gülbeyaz da toplantının konuşmacıları arasında yer aldı. Etkinliğe katılan Maltepe Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Merkezi ile UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kültür Kürsüsü Direktörü Prof. Dr. Hülya Şimga da “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ile Eşit Gelecek” başlıklı oturumun konuğu oldu. Konuşmasında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun geçmişten günümüze kadar uzanan bir sorun haline gelmesinin belli başlı nedenlerine değinen Prof. Dr. Şimga, bu kapsamda atılacak adımların ekonomik, sosyal ve kültürel alanda sunacağı avantajlara değindi. Ayrıca etkinlikte çalışmaya katılan TAYSAD üyelerinden AL-KOR, Egebant, Ege Endüstri, Mutlu Akü ve Teknorot şirketlerinin üst düzey yöneticileri de faaliyetleri ve proje özelinde açıklamalarda bulundu.

Kadın istihdamı 2019’a göre 13 milyon azalacak!

Projenin ayrıntıları hakkında bilgiler veren TAYSAD Denetleme Kurulu Başkanı Özge Özen Kural, projenin geçen yılın Eylül ayında hayata geçirildiğini söyledi. “Üretimdeki maliyet baskısı ile oluşan daralmalar, çip krizi, hammadde sıkıntısı gibi sektörel zorlukları deneyimlerken; diğer yandan iklim krizi, sürdürülebilirlik, istihdam ve hayata eşitsiz katılım, pandemi ile artan yoksullaşma, eşitsizliklerin derinleşmesi gibi pek çok zorlukla yüz yüze geldik” ifadelerini kullanan Özge Özen Kural, “Bu zorlu durumlardan en çok kadınlar, çocuklar, yaşlılar, yoksulluk sınırında yaşayanlar ve engelli bireyler etkilendi. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre; 2019 ve 2020 yılları arasında dünya genelinde, kadın istihdamı yüzde 4,2 azaldı ve bu 54 milyon iş kaybı anlamına geliyor. Bugüne gelindiğinde ise kadın çalışan sayısının 2019’a göre 13 milyon azalması öngörülüyor” diye konuştu.

Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 28,9!

“TÜİK’in 2021 yılı üçüncü çeyreğine ilişkin istatistiklerine göre kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34,2 iken istihdam oranının yüzde 28,9’da kaldığını görüyoruz” açıklamasını yapan Kural, “Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’na baktığımızda da ancak 133’üncü sıradayız. 2019’da toplumsal cinsiyet eşitsizliği uçurumunu kapatmak için 99,5 yıla ihtiyaç varken, pandemi ile bu süre 135,6 yıla çıktı” açıklamasını yaptı.

Otomotiv tedarik sektörü kadın istihdam oranı yüzde 19!

TAYSAD üyesi 112 kuruluşun katılımıyla bir anket çalışması düzenlediklerini belirten Kural, çalışmanın sonuçlarına değindi. Özge Özen Kural, “Otomotiv tedarik sektörü kadın istihdam oranı yüzde 19 ve üyelerimizin yaklaşık yüzde 30’unda bu oran yüzde 10’un altında. Üyelerimizin yüzde 90’ı üst düzey yönetim ve liderlik ekiplerinin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılmasına ilişkin tutumlarını olumlu olarak değerlendirdi. Bu bizler için motive edici, gelişime açık yönümüze de ışık tutuyor. Çünkü bu bulgunun peşi sıra; TCE odaklı çalışmalara olumlu yaklaşan üyelerimizin neredeyse yarısı bu konuda bir politikaya sahip olmadıklarını ve uygulama bazında çalışmalarının olmadığını belirttiler. Katılımcıların yüzde 18’i işe alımda cinsiyet tercihi yapıyor. Bu pozisyonların yüzde 80’inde ise erkek adaylar tercih ediliyor” dedi.

Daha eşit bir otomotiv tedarik sektörü...

“Projemizle bu adımımız; mevcut tablonun daha eşit ve kimseyi geride bırakmayan bir otomotiv tedarik sanayi sektörü resmiyle değiştirebilmesi için atıldı” ifadelerini kullanan Kural, “480’i aşkın üyesi ve 220 binden fazla istihdam hacmiyle TAYSAD, eşitlik için dönüşümü başlatacak çok kritik bir noktada, bir tarafı sivil topluma diğer tarafı özel şirketlere uzanan bir ağın kesişiminde konumlanıyor. Bugünden değişim için adım atıyor ve politika ve uygulamalarımızla eşit bir çalışma ortamı yaratmak için harekete geçiyoruz. Otomotiv sektöründe rol model olacak bir toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımıyla sektördeki kadın çalışan oranını artırmayı amaçlıyoruz. Projemizin de ilk önce otomotiv tedarik sanayinden başlayarak dalga dalga ülkemizin geneline yayılmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

“Özellikle sahadaki kadın çalışan sayısını desteklemeyi amaçlıyoruz”

Otomotiv sektöründeki insan kaynakları politikalarını toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı uygulamalara dönüştürmeyi hedeflediklerinin altını çizen Kural, “Özellikle sahadaki kadın çalışan sayısını artırmayı amaçlıyoruz. Projemiz ile yaratılan bu etkiyi diğer sektörler için de teşvik edici kılmayı ve sektöre dair veri seti oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

5 pilot kuruluş, 12 ay boyunca farklı çalışmalara imza atacak!

Proje çerçevesince TAYSAD üyelerinden seçilen 5 pilot kuruluşun, Arbor Impact Danışmanlık Şirketi ile 12 ay boyunca üretim sahalarının gerekliliklerine göre belirli alanlarda kadın çalışan istihdamını artıracak çalışmaların hayata geçirmesi hedefleniyor. Söz konusu şirketler tarafından oluşturulan proje çalışma grupları aracılığıyla mevcut durum analizlerinin yapılması, atölye ile webinarlar düzenlenmesi ve konu ile ilgili ihtiyaçların tespit edilmesi planlanıyor. Otomotiv tedarik sektöründe rol model olacak bir toplumsal cinsiyet eşitliği yaklaşımının hedeflendiği proje ile sektörün insan kaynakları yaklaşımının da yine toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalara dönüştürülmesi amaçlanıyor. Otomotiv tedarik sektörünün mavi yakalı kadın işçi istihdamı noktasında teorik ve pratik olarak desteklenmesinin planlandığı proje kapsamında, çalışma ile yaratılan etkinin diğer sektörler için de teşvik edici olması hedefleniyor.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 29 71
3. Samsunspor 30 51
4. Eyüpspor 30 50
5. Beşiktaş 29 48
6. Başakşehir 29 45
7. Gaziantep FK 29 42
8. Antalyaspor 30 40
9. Trabzonspor 29 39
10. Göztepe 29 39
11. Kasımpaşa 30 39
12. Konyaspor 30 37
13. Kayserispor 29 36
14. Bodrum FK 30 34
15. Rizespor 29 34
16. Sivasspor 30 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 29 19
19. A.Demirspor 29 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 34 69
2. Karagümrük 34 60
3. Erzurumspor 34 58
4. Gençlerbirliği 34 58
5. Bandırmaspor 34 56
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Ahlatçı Çorum FK 34 51
9. Amed Sportif 34 51
10. Boluspor 34 49
11. Iğdır FK 34 49
12. Esenler Erokspor 34 49
13. Ümraniye 34 47
14. Pendikspor 34 45
15. Sakaryaspor 34 45
16. Ankaragücü 34 39
17. Manisa FK 34 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 34 27
20. Yeni Malatyaspor 34 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 32 76
2. Arsenal 32 63
3. Newcastle 32 59
4. Nottingham Forest 32 57
5. M.City 32 55
6. Chelsea 32 54
7. Aston Villa 32 54
8. Bournemouth 32 48
9. Fulham 32 48
10. Brighton 32 48
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 32 43
13. Everton 32 38
14. M. United 32 38
15. Tottenham 32 37
16. Wolves 32 35
17. West Ham United 32 35
18. Ipswich Town 32 21
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 31 66
3. Atletico Madrid 31 63
4. Athletic Bilbao 31 57
5. Villarreal 30 51
6. Real Betis 31 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 31 40
11. Getafe 31 39
12. Osasuna 31 38
13. Valencia 31 37
14. Sevilla 31 36
15. Espanyol 30 35
16. Girona 31 34
17. Deportivo Alaves 31 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 31 16