Mercedes-Benz Elektrikli Kamyonlar Geliyor
Esnek ve zorlu uzun yol kullanımlarında 1.000 kilometre ve üzerinde bir menzil sunan yakıt hücreli kamyon, Mercedes-Benz GenH2 Truck, 2023 yılında müşterilere test için teslim edilecek. Seri üretime ise on yıl içerisinde başlanması planlanıyor. Seri üretimine 2024 yılında başlanması planlanan elektrikli Mercedes-Benz eActros LongHaul kamyon, uzun mesafe rotalarında yaklaşık 500 kilometre menzil sunuyor. 200 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip batarya elektrikli Mercedes-Benz eActros kamyon ise 2021 yılında seri üretime alınıyor.
Almanya üzerinden dünyadaki sayılı basın mensubuyla gerçekleştirilen özel sanal etkinlikte, konsept araç Mercedes-Benz GenH2 Truck, yakıt hücresi teknolojisinin başlangıcını temsil ediyor. Etkinlikte Daimler Trucks tarafından tanıtılan teknoloji, zorlu uzun yol operasyonlarında bir depo yakıtla 1.000 kilometre ve üzerinde menzile ulaşılabileceğine vurgu yapıyor. Daimler Trucks, Mercedes-Benz GenH2 Truck için müşteri testlerine 2023 yılında başlamayı ve on yıl içerisinde ise seri üretime geçmeyi planlanıyor. Gaz yerine daha yüksek enerji yoğunluğu sunan sıvı hidrojen kullanımı sayesinde aracın performansının eşdeğer bir dizel kamyonla aynı seviyede olması hedefleniyor.
Daimler Trucks ayrıca Mercedes-Benz eActros LongHaul ile tamamen elektrikli bir uzun yol kamyonunu da tanıtıyor. Araç, planlanan rotalarda son derece verimli bir sürüş sunuyor. Daimler Trucks, eActros LongHaul modelinin seri üretimi için 2024 yılını planlıyor. Aracın tek bir batarya dolumu ile 500 km civarında bir menzile ulaşması öngörülüyor. 2018 yılında tanıtımı yapılan ve o tarihten günümüze kadar müşteriler tarafından günlük taşımacılıkta yoğun bir şekilde test edilen, dağıtım sektörüne yönelik Mercedes-Benz eActros ile Daimler Trucks, önümüzdeki yıldan itibaren tamamen batarya elektrikli bir ağır kamyonu da seri üretime sokuyor. Seri üretim bataryalı elektrikli eActros prototipi, 200 kilometrelik menzilinden daha uzun bir menzile sahip olacak.
Daimler Trucks, Kuzey Amerika ve Japonya pazarları için de Avrupa pazarına benzer bir araç stratejisi izliyor. 2022 yılına kadar, Daimler Trucks’ın Avrupa, ABD ve Japonya’daki yoğun satış bölgelerindeki ürün gamında tamamen batarya elektrikli seri araçlar da olacak. Şirket ayrıca, 2039 yılına kadar Avrupa, Japonya ve Kuzey Amerika’da 0 karbon emisyonlu sürüş özelliğine sahip yeni araçlar sunmayı hedefliyor.
Yeni bir küresel modüler platform mimarisi olan ePowertrain, ister batarya elektrikli isterse de hidrojen bazlı yakıt hücresi olsun, Daimler Trucks’ın tüm orta ve ağır yerel CO2 nötr elektrikli kamyonlarının teknolojik temelini oluşturuyor. Söz konusu yeni platform yüksek performans, verimlilik ve dayanıklılık ile öne çıkarken, Daimler Trucks, bu platform ile hem araçlar, hem de ilgili pazarlarda sinerji ve ölçek ekonomisinden yararlanmayı planlıyor.
Daimler Truck AG Yönetim Kurulu Başkanı ve Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Martin Daum ve Daimler Truck AG’nin Geliştirme, Satın Alma ve Çin Bölgesi’nden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Sven Ennerst yeni teknoloji stratejisini Berlin’de gerçekleştirilen bir etkinlik ile tanıttılar. Konuşmacılar arasında Almanya Ulaştırma ve Dijital Altyapı Bakanı Andreas Scheuer de yer aldı.
Kamyon müşterileri için gerçek yerel CO2 nötr alternatifler
Martin Daum, yapmış olduğu değerlendirmede: “CO2 nötr (0 karbon salımı) ulaşım vizyonumuzu sürdürmeye devam ediyoruz. Bunu yaparken, pazarda uzun vadede kullanım potansiyeline sahip, gerçekten yerel olarak CO2 nötr batarya ve hidrojen bazlı yakıt hücresi teknolojilerine odaklanıyoruz. Bu kombinasyon ile müşterilerimize, kullanım amacına en uygun seçenekleri sunabiliyoruz. Şarj ne kadar kolay ve mesafe ne kadar kısa olursa, batarya o kadar öne çıkıyor. Yük ne kadar ağır ve mesafe ne kadar uzunsa, yakıt hücresi o kadar tercih önceliğinde olacaktır. Müşterilerimiz mantıklı ve gerçekçi satın alma kararları veriyor ve kamyonlarının günlük kullanım, tonaj ve menzil özelliklerinden ödün vermek istemiyorlar. Mercedes-Benz’in GenH2 Truck, eActros LongHaul ve eActros alternatif sürüş konseptleri, Freightliner ve FUSO markalarının elektrikli kamyonlarıyla müşteri gereksinimlerine odaklanıyor ve bunlar için gerçek yerel CO2 nötr alternatifler yaratıyoruz. Elektrikli kamyonlarımızın temel teknolojik özelliklerini belirledik. Kullanıcıların gereksinimlerine cevap verebilecek noktadayız. Doğru çözümü uygulamaya koymak ise kullanıcı gereksinimleri kadar yasal düzenlemelere kalıyor. CO2 nötr tamamen elektrikli araçları daha yaygın ve cazip hale getirmek için, çevre dostu elektrikli şarj ve çevre dostu sıvı hidrojeni üretmek ve depolamak dahil gerekli altyapı çözümleri kadar yasal düzenleme ve denetimlere de ihtiyaç duyuluyor.” dedi.
GenH2 Truck, geleneksel uzun yol kamyonları ile aynı değerleri sunuyor
Daimler Trucks mühendisleri, GenH2 Truck’ı geliştirirken çekiş gücü, menzil ve performans açısından geleneksel Mercedes-Benz Actros uzun yol kamyonunu esas aldı. GenH2 Truck, seri üretim versiyonunda toplam 40 ton ağırlıkta, 25 ton yük taşıma kapasitesi sunuyor. Yüksek taşıma kapasitesi ve uzun menzil için iki özel sıvı hidrojen tankı ve güçlü bir yakıt hücresi sistemi devreye giriyor.
Daimler mühendisleri sahip oldukları bilgi birikimi ve deneyim dışında iş ortaklıkları kurarak sıvı hidrojen tanklarını geliştirdi. Marka, yakıt hücresinin üretim teknolojisi ve süreçleri noktasında onlarca yıllık bilgi birikimi ve deneyimden yararlanıyor. Bu, çok önemli avantajları beraberinde getiriyor. Daimler Truck AG ve Volvo Group bu yılın Nisan ayında, yeni bir ortak girişim kurmak için bağlayıcı olmayan bir ön anlaşma imzaladı. Söz konusu ortak girişim, ağır ticari araçlarda ve diğer uygulama alanlarında kullanılmak üzere yakıt hücresi sistemlerini geliştirip, üretecek ve pazarlayacak. Güçlerin bir araya getirilmesi, her iki şirket için geliştirme maliyetlerini düşürmeyi ve yakıt hücresi sistemlerinin pazara girişini hızlandırmayı amaçlıyor. Ortak girişim, Daimler Truck AG ve Volvo Group’un uzmanlıklarını bir araya getirecek. Daimler Truck AG, Volvo Grubu ile ortak girişimi hayata geçirmek için grup genelindeki tüm yakıt hücresi faaliyetlerini yeni kurulan yan kuruluşu Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG altında birleştirdi.
Sıvı hidrojen yüksek enerji verimliliğini beraberinde getiriyor
Daimler Trucks sıvı hidrojen (LH2) tercih ediyor. Gaz halindeki hidrojenin aksine sıvı hidrojen aynı hacimde çok daha yüksek bir enerji yoğunluğu ile önemli bir avantaj sağlıyor. Sıvı hidrojenle çalışan yakıt hücreli kamyon, daha küçük ve daha düşük basınç nedeniyle daha hafif bir depo ile donatılabiliyor. Deponun boyutundan ve ağırlığından sağlanan tasarruf daha geniş bir yükleme alanı ve daha yüksek bir taşıma kapasitesi sağlıyor. Aynı zamanda daha fazla hidrojen dolumu yapılabiliyor. Bu da menzili önemli ölçüde artırıyor. Bu sayede seri üretim GenH2 Truck, eşdeğer bir geleneksel dizel kamyon gibi, planlaması zor, birkaç günlük ve günlük enerji gereksiniminin yüksek olduğu uzun yol seferlerinde kullanılabiliyor.
Daimler Trucks, sıvı hidrojeni yakıt hücresi ile çalışan kamyonlarda enerji kaynağı olarak kullanmak için gerekli mobil depolama teknolojilerini de geliştirmeye devam ediyor. Endüstriyel veya dolum istasyonu gibi sabit uygulamalarda zaten sıvı hidrojen -253 santigrat derecede depolanarak kullanılıyor. Aynısı sıvı hidrojenin nakliyesi için de geçerli.
Batarya ve yakıt hücresi sisteminin bir arada kullanımı
GenH2 Truck’ın seri üretim versiyonu için tasarlanan iki adet sıvı hidrojen paslanmaz çelik depo, 80 kg (her biri 40 kg) kapasiteye sahip olacak ve uzun menzil için yüksek bir depolama kapasitesine sahip. Paslanmaz çelik depo sistemi, iç içe uzanan, birbirine bağlı ve vakumla yalıtılmış iki borudan oluşuyor. Seri üretim GenH2 Truck’da yakıt hücresi sistemi 2 x 150 kW ve batarya ise ek 400 kW sağlıyor. Bataryanın depolama kapasitesi 70 kWh ile nispeten düşük, çünkü batarya temel enerji gereksinimi için değil, örneğin hızlanma anında veya yüklü kullanımda yokuş çıkma gibi koşullarda yakıt hücresini desteklemek için devreye giriyor. Ayrıca daha hafif batarya, daha fazla yük taşıma kapasitesi sağlıyor. Bataryanın fren anında veya fazla yakıt hücresi enerjisi ile şarj edilmesi öngörülüyor. Sisteme ait tüm bileşenleri ideal çalışma sıcaklığında tutan ve böylece mümkün olan en uzun kullanım ömrünü sağlayan bir soğutma ve ısıtma sistemi, yakıt hücresi ve batarya sisteminin çalışma stratejisinin temelini oluşturuyor. İki elektromotorun seri üretim öncesi versiyonu, toplam 2 x 230 kW sürekli ve 2 x 330 kW maksimum güç üretecek şekilde ayarlandı. Tork ise 2 x 1577 Nm dolayısıyla 2 x 2071 Nm olarak gerçekleşiyor.
Mercedes-Benz eActros LongHaul, kullanım alanına bağlı olarak avantajlar sunuyor
Batarya elektrikli uzun yol kamyonu Mercedes-Benz eActros LongHaul, GenH2 Truck ile aynı sınıfta yer alıyor. Seri üretim GenH2 Truck ile geleneksel bir dizel kamyonun teknik nitelikleri büyük oranda aynı seviyede oluyor. eActros LongHaul’un tek şarjlı, nispeten daha düşük menzili, yüksek enerji verimliliği ile dengeleniyor. Batarya elektrikli çözümler, alternatif yakıtlı araçlar içerisinde en yüksek verimlilik seviyesini sunuyor. Bu, ticari işletmeler için düşük enerji maliyetleri anlamına geliyor. Çoğu örnekte şirket operasyonlarındaki uzun yol seferleri, eActros LongHaul’un tek şarjla sağlayacağı yaklaşık 500 km’den daha uzun bir menzil gerektirmiyor. Zaten kamyon sürücülerinin sürüş sürelerine ilişkin yasal düzenlemeler, daha uzun bir menzile olan ihtiyacı kısıtlıyor. Örneğin, AB’deki kamyon sürücülerinin en geç 4-5 saatlik sürüşten sonra en az 45 dakika mola vermesi gerekiyor. İleri teknoloji şarj çözümleri sayesinde bu süre içinde yolculuğun devamı için araç şarj edilebiliyor. Dolayısıyla şarj seçenekleriyle eActros LongHaul, planlanabilir rotalarda, uzun mesafelerde ve düzenli kullanımda nakliye şirketleri için doğru seçim olmayı amaçlıyor.
eActros LongHaul için şarj altyapısı kısa sürede oluşturulabiliyor
Önümüzdeki 10 yılın ortasından itibaren pazara sunulma hedefiyle eActros LongHaul, GenH2 Truck’tan daha önce satışa sunulmuş olacak. Gerekli altyapı, örneğin nakliye şirketlerinin kendi bünyesinde bir dolum noktası oluşturmak dâhil, çok kısa sürede ve çok daha düşük maliyetlerle kurulabilecek. Söz konusu depo şarj çözümü, eActros LongHaul için önemli bir avantaj olarak öne çıkıyor. Elektrikli kamyon için kamyonun kullanılmadığı yükleme/boşaltma süreleri de şarj fırsatı sunuyor. Gelecekte, ana ulaşım hatları boyunca, halka açık istasyonlarda şarj etme daha önemli bir gereksinim haline gelecek. Gelişmiş şarj altyapısı, batarya elektrikli kamyonların çalışma menzilini daha da artıracak. Aracın kullanım ömrü boyunca toplam sahip olma maliyetini düşürecek yeni ve daha uzun ömürlü bataryalar da batarya elektrikli kamyonların yaygınlaşmasına katkı sağlayacak.
Mercedes-Benz eActros, kapsamlı ekosistem entegrasyonu ile sunulacak
Daimler Trucks, IAA 2016’da ağır sınıf bir elektrikli kamyonu sunan dünyanın ilk üreticisi olmuştu. Marka, 2018 yılının başında Mercedes-Benz eActros’un dünya tanıtımını yaptı. 2018 sonbaharından bu yana ise müşteriler testleri gerçekleştiriyor. Müşteri testlerinden elde edilen veriler, prototipin ve buna bağlı olarak seri üretim versiyonun geliştirilmesi için kullanılıyor. Bugün gelinen noktada batarya elektrikli eActros, ağır nakliye sektörü için sürdürülebilir bir kullanım sunuyor. Kullanılabilirlik ve performans özellikleriyle geleneksel bir dizel kamyondan hiçbir şekilde geri kalmıyor. Seri üretim eActros, menzil, güç ve güvenlik yönlerinden prototipe göre çok daha üstün ve yük taşıma kapasitesi açısından geleneksel bir Actros ile aynı seviyede olacak. Daimler Trucks iki ve üç akslı versiyonlara sahip olacak eActros’u; rota analizleri, olası sübvansiyonların kontrol edilmesi, operasyonel filo entegrasyonu desteği ve uygun şarj altyapısı çözümlerinin geliştirilmesi dâhil bütünsel bir ekosistem olarak sunacak.
Daimler Trucks & Buses: kapsamlı elektrikli araç yelpazesi
Daimler Trucks tarafından tanıtılan ve eActros’a dayanan alçak tabanlı kamyon, Mercedes-Benz eEconic, önümüzdeki yıl kullanıma hazır olacak. Seri üretim için ise 2022 yılı planlanıyor. eEconic, temel olarak atık yönetimi endüstrisine hizmet edecek ve şehir içinde atık toplama aracı olarak kullanılacak. Söz konusu kullanım alanı, yaklaşık 100 km’lik, nispeten kısa ve kesin planlanmış rotalar ve çok yüksek dur-kalk oranı nedeniyle batarya elektrikli kamyonlar için çok uygun. ABD’de, orta boy Freightliner eM2 ve ağır sınıf Freightliner eCascadia için müşteri testleri devam ediyor. Araçların seri üretimde 370 km (eM2) ve 400 km (eCascadia) menzile sahip olması bekleniyor. Freightliner eCascadia için 2022 ortalarında ve Freightliner eM2 için 2022 sonunda seri üretimin başlaması planlanıyor. Küçük bir seri üretim kapsamında Japonya, ABD ve Avrupa’da 170 adedin üzerinde FUSO eCanter, müşteri testinde kullanılıyor. 100 km menzile sahip eCanter için ilk müşteri teslimatları 2017 yılında yapılmıştı.
Daimler Buses, 2018 yılının sonbaharında Mercedes-Benz eCitaro için seri üretime başladı
2022 yılında menzil uzatıcı olarak yakıt hücresi ile desteklenen bir versiyon devreye alınacak. Daimler Trucks & Buses, müşterilere teslim ettiği 400 kadar araç ile kapsamlı bir elektrikli araç çeşitliliği sunuyor ve gerek test, gerekse de seri üretim olmak üzere müşterilerin dünya genelinde batarya elektrikli kamyon ve otobüslerle gerçekleştirmiş olduğu 7 milyon kilometrenin üzerinde test sürüşü, şirkete kapsamlı bir kullanıcı deneyimi kazandırıyor. Mercedes-Benz eCitaro’nun yol testleri ise Mercedes-Benz Türk Hoşdere AR-GE Merkezi’nin sorumluluğunda Türkiye’de gerçekleştiriliyor.
Farklı pazarlar ve segmentler için modüler ePowertrain
Daimler Trucks, küresel platform stratejisi ePowertrain ile tamamen elektrikli kamyonlar için küresel olarak standartlaştırılmış bir temel mimari kullanıyor. eDrive adındaki entegre elektromotorlu çözüm, sistemin kalbini oluşturuyor. eCarrier adındaki konseptte, versiyona bağlı olarak bir veya iki elektromotor transfer dişlisi ile birlikte aksa entegre edilerek “eAksı” oluşturuyor. Daimler mühendislerinin geliştirdiği eDrive, merkezi motorlu konseptlere kıyasla çok sayıda avantaj sunuyor. Örneğin daha kompakt tasarım, menzile olumlu etki eden daha yüksek batarya kapasitesi için kurulum alanı sağlıyor. Yüksek batarya kapasitesi aynı zamanda eAks’a yüksek güç aktarımı sağlıyor ve buna bağlı olarak her daim yüksek çekiş gücü sunuyor. Çok güçlü elektromotorlar ve yüksek kapasiteli batarya, beraberinde daha yüksek enerji geri-kazanım potansiyelini getiriyor. İster tamamen batarya elektrikli, ister hidrojen bazlı yakıt hücresi olsun, eDrive, dünya genelinde orta ve ağır sınıf Daimler Trucks modellerinde kullanıma sunulacak. eDrive, farklı versiyonlara sahip bir güç-aktarma ürün ailesi olarak tasarlandı. İlk örnek ise Mercedes-Benz eActros’un seri üretiminde kullanılıyor. eDrive, modüler bir sistem olarak pazara, segmente ve araç tipine bağlı olarak uyarlanabiliyor.
Modüler ePowertrain’in küresel çapta uygulanması farklı pazarlar ve segmentler için teknoloji geliştirme sinerjileri ve standartlaştırılmış bileşenler sayesinde adet bakımından ölçek ekonomileri gibi avantajlar sağlıyor. Bu da son derece rekabetçi maliyetler sağlıyor ve düşen maliyetler satın alma anında müşteriye olumlu yansıyor. Ayrıca geleneksel güç aktarma organlarından yüksek oranlı parça transferi geliştirme ve üretim maliyetlerini düşürmeye yardımcı oluyor.
Daimler Trucks danışmanlığı ile doğru seçimi yapma
Kamyon müşterileri önümüzdeki birkaç yıl içinde sektöre, segmente ve özel uygulamaya bağlı olarak, kendileri için en uygun güç-aktarma teknolojisini seçme zorluğuyla karşı karşıya kalacak. Daimler Trucks danışmanları, söz konusu karmaşaya özel olarak hazırlanmış çözümlerle cevap vermeyi amaçlıyor. Bunu yaparken müşterilere her adımda eşlik ediyor ve birlikte çalışarak elektrikli ulaşım için doğru çözümü geliştiriyorlar. Daimler Trucks, kamyon filolarının elektrikliye geçiş sürecine her yönüyle danışmanlık yaparken araç menzili ve şarj altyapısını tek bir birim olarak ele alıyor. Daimler Trucks uzmanları buna bağlı olarak şarj altyapısının ve şarj işlemlerinin nasıl optimize edilebileceğini de ayrıntılı olarak ele alıyor.
Daimler Trucks, elektrikli ulaşıma bireysel müşteri ihtiyaçlarına odaklanan bütünsel ve küresel ekosistem olarak yaklaşıyor. Üretici, müşterilerin gerekli modüllere erişimini sağlamak için ilgili sektörlerdeki uzmanlarla işbirliği yapıyor. Daimler Trucks, bu yılın başlarında batarya elektrikli kamyonlar için şarj altyapısı geliştirmek üzere küresel bir girişim başlattı. Daimler Trucks, “eTruck Şarj Girişiminin” bir parçası olarak; elektrikli kamyon müşterileri, elektrik şebekesi operatörleri, enerji tedarikçileri, şarj donanımı üreticileri ve şarj yazılımı geliştiricilerini bir araya getiriyor ve böylece elektrikli kamyon müşterileri için ortak altyapı çözümlerini teşvik ediyor.
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 16 | 44 |
2. Fenerbahçe | 16 | 36 |
3. Samsunspor | 16 | 30 |
4. Göztepe | 16 | 28 |
5. Eyüpspor | 17 | 27 |
6. Beşiktaş | 16 | 26 |
7. Başakşehir | 16 | 23 |
8. Gaziantep FK | 16 | 21 |
9. Antalyaspor | 16 | 21 |
10. Kasımpasa | 16 | 20 |
11. Konyaspor | 16 | 20 |
12. Rizespor | 16 | 20 |
13. Trabzonspor | 16 | 19 |
14. Sivasspor | 17 | 19 |
15. Alanyaspor | 16 | 18 |
16. Kayserispor | 16 | 15 |
17. Bodrumspor | 16 | 14 |
18. Hatayspor | 16 | 9 |
19. A.Demirspor | 16 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 17 | 35 |
2. Bandırmaspor | 17 | 33 |
3. Karagümrük | 17 | 31 |
4. Erzurumspor | 17 | 29 |
5. Keçiörengücü | 17 | 27 |
6. Igdir FK | 17 | 25 |
7. Amed Sportif | 17 | 25 |
8. Ahlatçı Çorum FK | 17 | 25 |
9. İstanbulspor | 17 | 24 |
10. Ankaragücü | 17 | 24 |
11. Manisa FK | 17 | 23 |
12. Pendikspor | 17 | 23 |
13. Gençlerbirliği | 17 | 23 |
14. Esenler Erokspor | 17 | 22 |
15. Boluspor | 17 | 22 |
16. Ümraniye | 17 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 17 | 21 |
18. Sakaryaspor | 17 | 21 |
19. Adanaspor | 17 | 14 |
20. Yeni Malatyaspor | 17 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 18 | 45 |
2. Nottingham Forest | 19 | 37 |
3. Arsenal | 18 | 36 |
4. Chelsea | 18 | 35 |
5. M.City | 19 | 31 |
6. Bournemouth | 19 | 30 |
7. Newcastle | 18 | 29 |
8. Fulham | 19 | 29 |
9. Aston Villa | 18 | 28 |
10. Brighton | 18 | 26 |
11. Tottenham | 19 | 24 |
12. Brentford | 18 | 24 |
13. West Ham United | 19 | 23 |
14. M. United | 18 | 22 |
15. Crystal Palace | 19 | 20 |
16. Everton | 18 | 17 |
17. Wolves | 19 | 16 |
18. Leicester City | 19 | 14 |
19. Ipswich Town | 18 | 12 |
20. Southampton | 19 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Atletico Madrid | 18 | 41 |
2. Real Madrid | 18 | 40 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 17 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |