banner92
banner139

Münih Havalimanı İtfaiyesi: Allison Tam Otomatik Şanzıman Donanımlı Panther

banner113

Almanya'nın ikinci büyük havalimanı olan Münih Havalimanı'ndaki itfaiye ekibi, dört yeni Rosenbauer Panther 8x8 aracı kullanıyor. 52 tonluk büyük araçların havalimanının herhangi bir yerine 180 saniyede ulaşmasını sağlamak için her kamyon, iki adet Allison tam otomatik şanzıman ile donatıldı. Allison Transmission'ın Kesintisiz Güç Teknolojisi®, araçların 0'dan 80 km/saat hıza 20 saniyede çıkmasına yardımcı oluyor.

banner114
OTOMOTİV 22.01.2024, 16:48 22.01.2024, 17:36 Taşıma Dünyası

Tatbikat sireni çalıyor. Münih Havalimanı'nda yaklaşan bir yolcu uçağının motorunda duman olduğu anons ediliyor. Her ayrıntıyı yüzlerce kez deneyimleyen itfaiye ekibi, araçlarına koşuyor, geçerken hızlı başlatma düğmesine basıyor, özel ekipmanlarını giyiyorlar. Aynı zamanda motorların araç elektroniği devreye giriyor, döner kapılar açılıyor ve hangar kapıları yukarı doğru hareket ediyor. 1.430 beygir gücü (1.450 PS – 1.030 kilovat) ile hızlanma pistine doğru hızla ilerliyorlar. İki adet kesintisiz ön ısıtmalı Volvo motoru ve iki adet 4800R Allison tam otomatik şanzıman, 52 tonluk Panther aracı saniyeler içinde 120 km/saat hıza çıkarıyor. Uçağın sol motorundan alevler çıkıyor. İtfaiye ekibi, aracı söndürme pozisyonuna getirirken uçağın altına köpük bir halı seriliyor. Söndürme kolu yönlendiriliyor ve Panther'in tüm söndürme gücü yanan uçağa odaklanıyor. Kısa bir süre sonra alevler söndürülüyor. Diğer itfaiye araçları, gövdeyi soğutmak ve söndürme sonrası çalışmayı başlatmak için uçağın ön ve arkasında konumlanıyor.

Yaklaşma ve ilk söndürme çalışmaları için maksimum 180 saniye. Tüm yangın söndürücülerin devreye girmesine kadar en fazla iki dakika. İki itfaiyeci, Panther'le görevlerini beş dakikadan kısa bir sürede tamamlıyor. Münih Havalimanı İtfaiye Teşkilatı Araç Teknoloji Başkanı Jürgen Reichhuber, itfaiye teşkilatı tarafından düzenli olarak yürütülen böyle bir tatbikatın ayrıntılarını aktarırken; "Acil bir durumda, hassasiyet ve hız çok önemli. Panther, şu anda en büyük yangın söndürme aracımız ve acil durum alarmına bağlı olarak ilk müdahale eden yangın söndürme aracı olarak kullanılıyor" diye belirtti.

Havalimanı İtfaiye Teşkilatı Müdür Yardımcısı Florian Klein ise; "Münih Havalimanı İtfaiye Teşkilatı olarak benzersiz eğitim tesisi, modern ve yenilikçi ekipmanları, son derece profesyonel ekibi ve dört yeni Panther aracının da bulunduğu itfaiye filomuzla gurur duyuyoruz" şeklinde açıkladı. Panther 8x8 araçlar, 2020 ile 2022 yılları arasında eski itfaiye araçlarının yerini aldı. Panther kamyonlardan ikisi, araç üstüne monte edilen döner taretlerle donatılırken diğer ikisinde Stinger söndürme kolları bulunuyor. Böylece neredeyse her konumdan yangınla mücadele edilmesi sağlanıyor.

Flughafen München GmbH, Avrupa’yı kapsayan bir ihale sürecinin ardından, üstün araç kontrolü ve mürettebat konforunun yanı sıra sağlamlık, maksimum etki ve hızlanma sağlamak üzere bu araç konfigürasyonunu tercih etti. Acil bir durumda 52 tonluk kamyonun en yüksek hızda ve kontrollü bir şekilde hareket etmesi için motor gücü ve torkun sekiz tekerleğe çekiş gücünde kesinti olmaksızın tamamen iletilmesi gerekiyor. Patentli tork konvertörlü ve kesintisiz tam güçte vites değiştirme özelliğine sahip Allison tam otomatik şanzıman, bu noktada üstün hızlanma ve kusursuz çekiş sunuyor.

Her acil durum, sürücülerin yüksek performans göstermelerini gerektiriyor. Ekibin aracı olay mahalline son derece hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırmaları ve gerekirse aynı anda yangın söndürme operasyonunu başlatmaları önem taşıyor. Bu, tamamen farklı birkaç görevin mükemmel koordinasyonu ile sağlanabiliyor. Panther sürücüsü ve sürüş eğitmeni Michael Eder; “Acil bir durumda her sürücünün, Panther dahil tüm araçlara hâkim olabilmeleri gerekiyor. Sürücüler, tam otomatik şanzımanların kolay kullanımından oldukça memnunlar ve şanzımanlara çok güveniyorlar. Eş zamanlı çalıştırılması gereken ekipmanın zorlu yapısı göz önüne alındığında, bu büyük bir avantaj. Bu noktada tam otomatik bir şanzıman gerçekten değerli bir destek” diyor.

Jürgen Reichhuber ise; "Birkaç yıldır düzenli olarak otomatik tork konvertörlü şanzımana sahip araçları tercih ediyoruz. Artık araçlarımızın %90'ı tam otomatik şanzıman donanımlı ve filomuzun yaklaşık üçte ikisi Allison teknolojisine sahip. Neredeyse hiç arıza yaşamıyoruz, güvenilirlikleri son derece yüksek ve manevra kabiliyetleri çok iyi. Tork konvertörü, aracın çok hassas ve kusursuz bir şekilde manevra yapmasına olanak tanıyor" şeklinde açıklıyor.

Panther, Uçak Kurtarma ve Yangınla Mücadele (ARFF) araçları arasında “kraliyet sınıfını” temsil ediyor. 13 metre uzunluğunda, 3 metre genişliğinde ve 4 metre yüksekliğinde olan bu araçlar oldukça güçlü. Münih’teki 8x8 Panther, toplam 1.430 beygir (1.030 kilovat – 1.450 PS) gücüne sahip iki Volvo D16, Euro 6 motora sahip. Tork konvertörü ve retarderli iki Allison 4800R tam otomatik şanzıman, ağır araçlarda hızla vites geçişi ve yaklaşık 20 saniyede 0'dan 80 km/saat’e hızlanma sağlıyor. Azami hız ,135 km/saat ile sınırlı oluyor.

Bu çift motor teknolojisi, ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü) spesifikasyonlarına göre, Panther'in tüm uçuş operasyonlarında acil durum mahalline üç dakika içinde müdahale edebilmesi için gereklilik oluyor.

Söndürme su deposunda, 12.500 litre (3.302,5 galon) suyun yanı sıra 1.500 litre köpük kapasitesi bulunuyor. Stinger söndürme koluna sahip araçlar ilave 500 kilogram söndürme tozu taşıyor. Araç üstüne monte taretlere sahip modeller, karbondioksit (CO2) söndürme sistemiyle donatılıyor ve 120 kilogram CO2 taşıyor. Yerleşik pompanın kapasitesi dakikada 10.000 litreye ulaşırken elektronik olarak kontrol edilen taretler, söndürme kolundaki RM65 taretle dakikada 6.000 litreye veya kamyon arkasındaki RM35C taret ile dakikada 4.750 litreye kadar püskürtme sağlıyor.

Ayrıca Panther kamyonları, uçak yakıtının aracın altına akması durumunda hızlı müdahale edilebilmesini sağlayan hortumu makaraları ve kendini koruyan nozullarla donatılıyor. Gerekirse, araçtaki yangın söndürme kapasitesinin tamamı, 90 saniyeden daha kısa bir sürede kullanılabiliyor. Yaklaşma sırasında Pompalama ve Döndürme işlemine geçilerek taretler ve zemin püskürtme nozulları da etkinleştirilebiliyor.

Allison Transmissions

Allison 4800 tam otomatik şanzıman, acil durum araçlarının talepleri için özel olarak optimize edildi. Tam güçte vites değiştirme ve hidrodinamik tork konvertörüyle Allison şanzımanlar, etkileyici bir hızlanma performansı sunuyor. Allison'ın tork konvertörü, kalkış ve hızlanma sırasında motor torkunu artırarak tekerleklere daha fazla güç aktarıyor. Vites değişimlerinde çekiş kaybı yaşanmıyor, tekerleklere kusursuz bir güç aktarımı sağlanıyor, motor ve şanzıman verimliliği en üst düzeye çıkarılıyor. Allison tork konvertörlü şanzıman, Volvo motorlarının tork kapasitelerini tam performansta kullanmasını sağlıyor. Sonuç olarak Rosenbauer'in ağır hizmet tipi şasisi, acil durum araçları için tavizsiz çekiş gücü ve hızlanma sunuyor.

Allison şanzımanların son derece güvenilir olduğu ve sadece minimum düzeyde bakım gerektirdiği Münih Havalimanı İtfaiye Teşkilatı’nda da kanıtlandı. Entegre hidrolik retarder ve PTO'nun da çok az bakım gerektirdiği bir kez daha taksitlendi.

Üstün güvenilirlikleri ve sağlamlıkları nedeniyle Allison tam otomatik şanzımanlar, tüm dünyada çok sayıda yangınla mücadele filosu tarafından kullanılıyor. Dünyanın dört bir yanındaki havalimanı operatörleri, Rosenbauer Panther gibi Allison tam otomatik şanzıman donanımlı ilk müdahale araçlarına güveniyor.

Tek tuşla yangın felaketi: Simülasyon tesisinde eğitim

Flughafen München GmbH'nin ortalama 260 kişilik itfaiye ekibi için şirkete ait yangından korunma eğitim tesisinde düzenli olarak tatbikatlar yapılıyor. Gerçek bir uçağa benzeyen Boeing 747 şeklindeki maket, on iki metre yüksekliğinde, 44 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğinde. Kuyrukta ek bir motor bulunuyor. Bu, itfaiyecilerin dışarıdan yangınla mücadele pratiği yapmasına ve ayrıca bir uçağın içinde gerçekleşen eğitim senaryolarına olanak tanıyor. İtfaiye ekibi, kokpitteki yangından kabin veya kargo ambarındaki yangına kadar her türlü acil durumu simüle edebiliyor.

Münih Havalimanı'nda bulunan maket, Almanya'daki en gelişmiş yangın simülasyon tesislerinden biridir. Bilgisayar kontrollü teknoloji, tamamen yeni olasılıkların önünü açıyor. Örneğin, çeşitli söndürücü maddelerin etkileri, gerçekte köpük veya tozlar kullanılmadan simüle edilebiliyor. Birkaç yıldır ateşleme için yakıt yerine sıvılaştırılmış gaz kullanılıyor. Bu da emisyonları önemli ölçüde azaltıyor ve siyah kurum bulutlarını önlüyor.

Münih Havalimanı İtfaiye Teşkilatı

Yılda yaklaşık 36 milyon yolcuya hizmet sunan Münih Havalimanı, Almanya'nın ikinci büyük havalimanıdır. Münih Havalimanı İtfaiye Departmanında ortalama 260 kişilik bir ekip görev yapıyor. Yangınla mücadele (uçak ve bina yangınından korunma) ve teknik desteğin yanı sıra tüm havalimanı binalarında kurtarma hizmetleri ve yangından korunma için önleyici hizmetler sunuyor.

İtfaiye teşkilatı, 2022 yılında 1.583 hektarlık havalimanı sahasında yaklaşık 4.500 olaya müdahale etti. Bunların yaklaşık yüzde 50'si, bir uçağın mürettebatı tarafından acil durum hizmetlerinin talep edildiği, bekleme alarmları olarak adlandırılan alarmlardı.

Münih Havalimanı, ICAO'nun en yüksek yangından korunma kategorisi olan Kategori 10'a aittir. Dört kilometrelik iki pistteki her noktaya maksimum 180 saniyede ulaşılması gerektiğinden Münih Havalimanı'nda iki itfaiye istasyonu bulunuyor. Geceleri Münih Havalimanı'nda hiçbir yolcu uçağının kalkışına veya inişine izin verilmese de itfaiye istasyonlarında günün her saati personel bulunuyor. Münih, acil iniş yapılan bir havalimanı olduğundan acil durumlarda yılın 365 günü 24 saat ulaşılabiliyor.

Almanya'nın ikinci büyük havalimanı olan Münih Havalimanı'ndaki itfaiye ekibi, dört yeni Rosenbauer Panther 8x8 aracı kullanıyor. 52 tonluk büyük araçların havalimanının herhangi bir yerine 180 saniyede ulaşmasını sağlamak için her araç, iki adet Allison tam otomatik şanzıman ile donatıldı.

İki adet kesintisiz ön ısıtmalı Volvo motoru ve iki adet 4800R Allison tam otomatik şanzıman, 52 tonluk Panther'i saniyeler içinde 120 km/saat hıza çıkarıyor.

Panther'in operatörü ve sürüş eğitmeni Michael Eder; “Acil bir durumda her sürücümüzün, Panther dahil tüm araçlara hâkim olabilmeleri gerekiyor” diyor.

Panther'in operatörü ve sürüş eğitmeni Michael Eder; “Acil durum ekibi, tam otomatik şanzımanları kullanmayı son derece kolay buluyor ve çok güveniyorlar. Eş zamanlı çalıştırılması gereken ekipmanın zorlu yapısı göz önüne alındığında, bu büyük bir avantaj. Bu noktada tam otomatik bir şanzıman gerçekten değerli bir destek” diyor.

Münih 8x8 Panther, toplam 1.430 beygir (1.030 kilowatt – 1.450 PS) gücüne sahip iki Volvo D16, Euro 6 motora sahip. Tork konvertörlü ve retarderli iki Allison 4800R tam otomatik şanzıman, ağır araçlarda hızla vites geçişi ve yaklaşık 20 saniyede 0'dan 80 km/saat’e hızlanma sağlıyor.

Allison Transmission 4800 tam otomatik şanzıman, acil durum araçlarının gereksinimlerine göre özel olarak optimize edildi. Tam güçte vites değiştirme ve patentli hidrodinamik tork konvertörüyle Allison şanzımanlar, etkileyici bir hızlanma performansı sunuyor.

52 tonluk kamyonları hızlı ve kontrollü bir şekilde en yüksek hızda hareket ettirmek için motor gücü ve torkun, çekiş gücü kesintiye uğramadan 8 tekerleğin tümüne tam olarak aktarılması gerekir. Allison tam otomatik şanzımandaki patentli tork konvertörü ve kesintisiz tam güçte vites geçişleri, mükemmel hızlanma ve kesintisiz çekiş sağlıyor.

Münih Havalimanı'ndaki pas rengi kahverengi uçak maketi, Almanya'nın en modern yangın simülasyon tesislerinden biridir.

Münih Havalimanı'ndaki yaklaşık 260 itfaiyeci, havalimanının kendi yangın eğitim tesisinde düzenli olarak eğitim alıyor. Boeing 747 şeklindeki uçak maketi, on iki metre yüksekliğinde, 44 metre uzunluğunda ve 35 metre genişliğinde. Arka tarafa başka bir motor daha monte edilmiştir.

Üstün güvenilirlikleri ve sağlamlıkları nedeniyle Allison tam otomatik şanzımanlar, tüm dünyada çok sayıda yangınla mücadele filosu tarafından kullanılıyor. Dünyanın dört bir yanındaki havalimanı operatörleri, Rosenbauer Panther gibi Allison tam otomatik şanzıman donanımlı ilk müdahale araçlarına güveniyor.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 29 74
2. Fenerbahçe 29 71
3. Samsunspor 30 51
4. Eyüpspor 30 50
5. Beşiktaş 29 48
6. Başakşehir 29 45
7. Gaziantep FK 29 42
8. Antalyaspor 30 40
9. Trabzonspor 29 39
10. Göztepe 29 39
11. Kasımpaşa 30 39
12. Konyaspor 30 37
13. Kayserispor 29 36
14. Bodrum FK 30 34
15. Rizespor 29 34
16. Sivasspor 30 31
17. Alanyaspor 29 31
18. Hatayspor 29 19
19. A.Demirspor 29 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 34 69
2. Karagümrük 34 60
3. Erzurumspor 34 58
4. Gençlerbirliği 34 58
5. Bandırmaspor 34 56
6. İstanbulspor 34 52
7. Keçiörengücü 34 51
8. Ahlatçı Çorum FK 34 51
9. Amed Sportif 34 51
10. Boluspor 34 49
11. Iğdır FK 34 49
12. Esenler Erokspor 34 49
13. Ümraniye 34 47
14. Pendikspor 34 45
15. Sakaryaspor 34 45
16. Ankaragücü 34 39
17. Manisa FK 34 38
18. Şanlıurfaspor 34 37
19. Adanaspor 34 27
20. Yeni Malatyaspor 34 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 32 76
2. Arsenal 32 63
3. Nottingham Forest 32 57
4. Newcastle 31 56
5. M.City 32 55
6. Chelsea 32 54
7. Aston Villa 32 54
8. Bournemouth 32 48
9. Fulham 32 48
10. Brighton 32 48
11. Brentford 32 43
12. Crystal Palace 31 43
13. Everton 32 38
14. M. United 32 38
15. Tottenham 32 37
16. Wolves 32 35
17. West Ham United 32 35
18. Ipswich Town 32 21
19. Leicester City 32 18
20. Southampton 32 10
Takımlar O P
1. Barcelona 31 70
2. Real Madrid 31 66
3. Atletico Madrid 31 63
4. Athletic Bilbao 31 57
5. Villarreal 30 51
6. Real Betis 31 48
7. Celta Vigo 31 43
8. Mallorca 31 43
9. Real Sociedad 31 41
10. Rayo Vallecano 31 40
11. Getafe 31 39
12. Osasuna 31 38
13. Valencia 31 37
14. Sevilla 31 36
15. Espanyol 30 35
16. Girona 31 34
17. Deportivo Alaves 31 30
18. Las Palmas 31 29
19. Leganes 31 28
20. Real Valladolid 31 16