Antalya merkezli turizm taşımacısı Aksu Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Karacan ile pandemi sürecinde yaşanan olumsuzlukları, gelecek beklentilerini ve taleplerini konuştuk.
1992 YILINDA KURULDU
Öncelikle şirketiniz ile ilgili bilgiler alabilir miyiz? Ne zaman kuruldu, turizm taşımacılığına nasıl adım attınız? Gelişim süreciniz ve araç kapasiteniz nedir?
Aksu Tur, 1992 yılında kuruldu ve 10 adet özmal olmak üzere 25 araçlık bir filo ile hizmete başladı. 1996 yılında hedefimizi büyüterek turizm taşımacılığına adım attık. Bu süreçte kaliteli ve güvenli hizmeti kendimize prensip edinip hizmet verdiğimiz partnerlerimizin sayısını hızla arttırdık. “Limitsizsiniz” sloganımız ile müşterilerimizin her türlü talebine karşılık vererek memnuniyet seviyemizi üst seviyelere taşıdık. TURSAB belgesini Aksu Tur Antalya olarak şirketimiz adına tescil ettirdik. Müşterilere acente hizmetleri de sunmaya başladık. Geçtiğimiz sezon 140’ı özmal olmak üzere toplam 350 araç ile hizmet verdik.
YÜZDE 35 BÜYÜME HEDEFLEMİŞTİK
2020 yılından taşımacıların beklentisi büyüktü. Sizin beklentiniz hangi yöndeydi, yeni yatırım ve büyüme planlarınız var mıydı? Yine de yatırım yaptınız mı? 2021’de araç yatırımı olabilir mi?
2020 yılından tüm turizmciler gibi bizim de beklentimiz büyüktü. 2019 yılı Aksu Tur için çok güzel geçti. 2020 yılı için acentelerimizin artışı ile yüzde 35 büyüme hedeflemiştik. Buna bağlı olarak pandemiden önce 20 adet otobüs, 10 adet Sprinter ve 10 adet Vito yatırımı yaptık. Sezon kötü geçmesine rağmen araç değerlerindeki artış ve filomuza kattığımız güç anlamında yapmış olduğumuz yatırımları kayıp olarak görmüyoruz. Her sezon öncesi filomuzu yenilemek adına yeni yatırımlar yapıyoruz. 2021 sezonu için, gerçekçi olmak gerekirse, öngöremediğimiz bir süreçteyiz, bu yüzden yatırımlarımıza sürecin o anki durumuna göre yön vereceğiz.
ÜLKEMİZE GELECEĞİ HİÇ AKLIMIZA GELMEDİ
Koronavirüs süreci başladığında neler hissettiniz? Turizm taşımacılığına baktığınızda bölgeniz ve firmanız nasıl etkilendi? Bu süreçte ne gibi çalışmalar yürüttünüz?
Koronavirüsün Çin’den ülkemize geleceği hiç aklımıza gelmeden sezon hazırlıklarımıza devam ettik. Bu durumdan öncelikle İstanbul’da Çinli grupları taşıyan şirketler ve sonrasında bizlerle birlikte Antalya’daki taşımacı meslektaşlarımız bir bir etkilendi. Aksu Tur olarak öncelikle müşterilerimizin ve çalışanlarımızın sağlığını ön planda tutarak gerekli tedbirlerimizi aldık. Çalışanlarımızı Covid-19 hakkında bilgilendirdik, eğitim verdik. Araçlarımızda el dezenfektanı, kolonya, maske, eldiven bulundurduk ve araç içi temizlik yaptırdık. Bakanlığımızın uygulaması olan Güvenli Turizm Sertifikası çıkar çıkmaz kullandığımız tüm araçlarımız için sertifikalarımızı aldık.
SEZONUN GERİDE KALANI UMUT VERİCİ
1 Haziran normalleşme süreci ile işinizin verimlilik düzeyi hangi noktaya geldi? Turizm taşımacılığı için geride kalan süreçle ilgili beklentileriniz neler? Siz de bu yılı kayıp bir yıl olarak değerlendiriyor musunuz?
1 Haziran normalleşme sürecinde havayolu trafiği açılmadığı için turizmde hemen bir başlangıç olmadı tabii ki. Temmuz ayı itibariyle faaliyetimize başlama fırsatı bulduk. Ağustos ayı itibariyle, sezonun geri kalan süreci daha da umut verici görünüyor. Herkesin umudu geriye kalan bu 3-4 aylık sürede. Aslında bu yıla tam olarak kayıp demek doğru olmaz, Ağustos itibariyle bu seneden beklediğimizi alacağımızı düşünüyorum.
2019 VERİLERİNE 2023'TE ULAŞMAK
2021 yılına yönelik bir planlama düşünüyor musunuz? Yoksa şu anki belirsizlik ortamı bize bu imkanı vermiyor mu? Yurtdışı operatörlerin beklenti ve düşüncesi neler? Almanya seyahat endüstrisi ile yapılan görüşmelerden, “2019 verilerine ancak 2023 yılında ulaşılabileceği” gibi bir sonuç çıkmış… Türkiye açısından da aynı sonucu çıkarmak mümkün olur mu?
Daha önce de söylediğim gibi, öngöremediğimiz bir sürecin içindeyiz, fakat acentelerimizden 2020 yılında tatil planını gerçekleştiremeyen misafirlerin 2021 yılı için rezervasyon yaptığını duyuyoruz. Buna bağlı olarak 2019 sayılarına ulaşamasak da, 2021 yılının, yüksek sayılara ulaşacağımız sezonların habercisi olacağını düşüyorum. Koronavirüs etkisinden çıkamayan kesimlerden kaynaklı, 2019 verilerine ancak 2023’te ulaşılacağına inanıyorum.
RUSLARIN GELİŞİ İLE ANTALYA'DA GÜZEL BİR HAREKET BAŞLADI
Almanya ve Rusya'nın seyahat kısıtlamalarını kaldırmalarının, özellikle Antalya ve hizmet verdiğiniz bölgeler açısından ne gibi bir etkisi olur?
Rus ve Alman pazarı Antalya için büyük önem arz ediyor. Rusların gelişi ile Antalya’da güzel bir hareket başladı. Gelen misafirlerin geri dönüşünden sonraki değerlendirmesi gelişlerin devamını etkileyecektir. Bu etkinin olumlu olacağını düşünerek sayıların artacağını ümit ediyorum. Alman pazarı ile ilgili hala belirsiz ve engel teşkil eden durumlar var. Bu yüzden Alman misafirlerde yoğun bir geliş olmadı. Fakat PCR testi için çözümler geliştirilmeye çalışılıyor, kısa sürede çözülürse Alman pazarında da ivme göreceğiz.
DESTEKLER YETERLİ DEĞİL
Turizm taşımacılığı alanına yönelik teşvik ve destekler noktasında beklediğiniz sonuçlar oldu mu? Yeni teşvik ve destekler konusunda talepleriniz var mı?
Turizm taşımacılığına yönelik desteklerin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Turizm camiasında, ön planda görünmesek de, acentelerin büyük partnerleri olarak sektörün yükünü çeken gizli kahramanlarız, aslında. Buna bağlı olarak turizm taşımacılarına özel destek paketleri sunulmasını istiyoruz.
ÖZEL TRANSFERLERE TALEP ARTACAK
Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sözünü siz kendi işiniz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Turizm taşımacılığında, iş yapış şekillerinde veya bu alanda bir değişim olacağını bekliyor musunuz?
Turizm taşımacılığı için de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyorum. Araçlar eskisi gibi dolu dolu gitmeyecek ve özel transferlere talep artacak, hatta iç pazarda insanlar şahsi araçları ile seyahat etmek isteyecekler.
HERKES ELİNDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞTI
Bu süreçte meslek örgütlerinin çalışmalarını nasıl buldunuz? Talep ve beklentilerinizi, yaşadığınız sıkıntıları yeterli ölçüde aktarabildiler mi? Bu noktada bir değişim olması gerektiğine de inanıyor musunuz?
Bu süreçte herkes gibi örgütler de elinden geldiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalıştı. Destek veren herkesin emeğine sağlık.
ARAÇ KİRALAMA ORANI TOPLAM KOLTUK SAYISINA ENDEKSLİ OLMALI
Turizm taşımacısı olarak yapılmasını istediğiniz mevzuat düzenlemeleri var mı? Mevzuatın size yaşattığı sıkıntılar var mı? Bunları aktarabilir misiniz?
D2 belgemize sözleşmeli kaydettiğimiz araç sayılarını, 1 özmal otobüs için 2 kiralık ve 1 özmal minibüs için 2 kiralık araç olarak düzenlediler. Bu kiralama sayısının araç grupları olarak değil koltuk toplamına endeksli olarak yapılması daha uygun olacaktır.
Misafirlerimizden talep olmasına rağmen rahat koltuklardan oluşan lüks bir araç tasarlayamıyoruz. Tüm vergi ve sigortalarımızı 10 koltuk üzerinden ödememize rağmen eksik koltuk yüzünden cezalı duruma düşüp araçlarımız trafikten men oluyor. Acentelerimizin logolarını belirli sayıda araca kısa süreliğine giydirme yapıyoruz. Bu süreçteki bürokratikprosedürAntalya gibi sezonun yoğun geçtiği bir yerde bizleri çok yormakta ve zaman çalmaktadır. Bununla ilgili özel bir izin verilmesi herkesi çok rahatlatacaktır.
Sizin dile getirmek istediğiniz farklı bir görüş veya düşünce varsa, lütfen ekleyin…
Turizm sektöründe, geçmişte birçok kötü anı yaşandı. Fakat bizlerde bitmek bilmeyen bir umut ve heyecan var. Yine aynı umut ve heyecanla güzel günlere kavuşacağımızı biliyorum. Herkese; güvenli taşımacılık yapacağı kazasız, belasız ve sağlıklı yolculuklar dilerim.