Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar Röportajı
İpek Yolu demiryolu hattının açılmasıyla birlikte gündemin önemli maddesi olan lojistik ve geleceği üzerine Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Ali Tulgar, 2017'yi 275 milyon Euro ciro, yüzde 12 büyümenin üzerine çıkmayı hedeflediklerini belirterek, 2018'de de benzer bir büyüme beklediklerini söyledi.
RÖPORTAJ
20.11.2017, 11:00 20.11.2017, 11:19
Taşıma Dünyası
İpek Yolu demiryolu hattının açılmasıyla birlikte gündemin önemli maddesi olan lojistik ve geleceği üzerine Mars Logistics Genel Müdürü Ali Tulgar ile bir söyleşi gerçekleştirdik. 2017 yılı değerlendirmesini de kapsayan bu söyleşide, firmanın 2018 beklentisine de yer verilmesi, Mars Logistics’in geleceğe bakışını da gösteriyor. Başarıya giden yolun titiz çalışma kadar hizmet kalitesini yükseltmek ve hizmet içi eğitim çalışmalarını arttırmak olduğunu vurgulamak isteriz.
■ Öncelikle yeni yeriniz, ofisleriniz hayırlı olsun. Çalışmalarınızda, verimlilikte neler fark etti, gözlem ya da bir ölçme durumunuz oldu mu, bahseder misiniz?
- İyi dilekleriniz için çok teşekkürler. Mars Logistics olarak hizmet kalitemizi sürekli yükseltme hedefiyle hareket ediyoruz. Eylül ayından bu yana Güneşli merkezimizdeyiz. Henüz çok kısa bir süre oldu ama çalışanlarımızdan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Yeni merkezimizin sahip olduğu donanım ve sunduğu çalışma ortamı çalışanlarımıza ilave bir motivasyon sağladı.
Faaliyetlerimizi sürdüreceğimiz yeni merkez ofisimizin, gücümüze güç katacağına inanıyoruz. İlk günkü heyecanımızla müşterilerimizin çözüm ortağı olmayı sürdüreceğiz.
■ 2017 yıl sonu beklentinizi, yüzde 12 büyüme ve 275 milyon Euro ciro olarak dile getirmiştiniz. 2017 yılı başında beklediğiniz ve hedeflediğiniz rakamlar da bu seviye miydi? Kurdaki dalgalanmaların lojistik sektörüne etkileri nasıl değerlendirirsiniz? 2018 yılı için hedeflenen büyüme ve ciro seviyesi nedir?
2017 yılında, yılın başında belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda sektörü ve dış ticareti destekleyecek çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ettik.
2017’nin firmamız açısından genel anlamında verimli geçtiğini ifade edebiliriz. Büyümemizi sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz 2017 yılında da devam etti. İzmir’deki Ege Bölge Müdürlüğü üzerinden hizmet verdiğimiz Denizli’deki yeni şubemizi hayata geçirdik. Denizli’deki müşterilerimize yerinden daha da hızlı ve ayrıcalıklı hizmet sunmaya başladık. Çok kısa bir süre sonra İskenderun’da da bir şubemizi yine bu amaçla faaliyete açacağız.
Yıl sonunda 275 milyon Euro’luk ciro ile yüzde 12 büyümenin üzerine çıkmayı hedefliyoruz.
2018 yılında da benzer bir büyüme hedefimiz olacak.
■ Hadımköy’de yatırımını gerçekleştirdiğiniz 70 bin metrekarelik lojistik merkezinin hizmet süreçlerinize sağlayacağı katkılar neler? Bu yıl gerçekleştirdiğiniz araç ve Hadımköy dışında depo yatırımları ve 2018’deki araç ve depo yatırımlarınızla ilgili planlamalar neler?
- 2017 yılı sonrası süreçte, ihtiyaçlarımız doğrultusunda filo ve depo yatırımlarımız devam edecek. Bu yatırımlar hedeflerimize rahatlıkla ulaşmamız yönünde katkı sağlayacak. Uzun zamandır gündemimizde olan Hadımköy’deki yeni lojistik merkezimizin açılışını 2018 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Aynı dönemde -hatta belki daha önce- Anadolu yakasındaki 4’üncü lojistik merkezimizi devreye almak için çalışmalarımız hız kazanacak.
Ülkemizde depolama alanlarının yeterli sayıda olduğunu söyleyebiliriz, ancak birtakım standartların karşılanması gerekiyor. Depolama hizmeti alacak firmaların ithalatı varsa ağırlıklı hangi gümrük ile çalışıyorsa o gümrüğe bağlı antreponun serbest depo ile aynı çatı altında veya ara taşıma gerektirmeyecek konumda olmasına dikkat etmelerini gerekiyor. Aynı zamanda deprem, sigorta, İSG gibi gereklilikleri karşılıyor olması büyük önem taşıyor.
■ 3’üncü havalimanı ile ilgili şirket olarak planlamalarınız nedir?
- Türkiye’nin tüm önemli havaalanlarında olduğu gibi burada da ofisimiz olacak.
■ İntermodal taşımacılığın çevreye katkılarını daha önce ifade etmiştiniz, gelecekte bu tür bir taşımacılığın büyümesini ve çevreye bugünden daha fazla ne kadarlık bir katkı sağlayacağını düşünüyorsunuz?
- 2012 yılından bu yana sürdürdüğümüz intermodal taşımacılık hizmetimizle bu alanda sektöre öncülük ediyoruz. “Yeşil lojistik” ve “sürdürülebilirlik” kavramları bizim için çok önemli ve bu önemi bu hizmet anlayışımızla ortaya koyuyoruz. Otomotiv, gıda, tekstil, kimya, enerji, kozmetik gibi birçok sektöre bu hizmetten yararlanıyor.
Yeşil lojistik yeni yeni anlaşılmaya başlayan bir kavram. Günümüzde artık tüketiciler satın aldıkları ürünlerin ya da hizmetlerin çevreye dost olmasını tercih ediyor. Bu bütün sektörler için geçerli.
Elde ettiğimiz kazanımlar özelinde değerlendirdiğimizde bu modelin çevreye ve geleceğe ne denli büyük bir katkısı olacağını öngörebiliyoruz. Geçtiğimiz yıl intermodal taşıma çözümlerimiz sayesinde yüzde 48 emisyon tasarrufu elde ettik. Böylelikle 2 milyon 374 bin adet ağaç ile 5,9 hektar ormanlık alan kurtarmış olduk. 2016 yılında karayolu taşımalarından kaynaklı karbon salınımını geçtiğimiz yıla göre yüzde 6,9 oranında azalttık.
Intermodal servisi için fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu gücümüzü sağlamlaştırmak ve arttırmak adına faaliyetlerimiz olacak.
■ Çalıştığınız ülkeleri gruplarsanız, hangi bölgeler öne çıkıyor? Kafkaslar, Afrika, Ortadoğu, Avrupa gibi kaç ülkede ofisiniz bulunuyor?
- Denizyolu ve havayolu taşımacılığında Avrupa, Uzakdoğu ve Amerika ile yoğun olarak çalışıyoruz. Karayolunda ise 1960 adet araçtan oluşan filomuz ile Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika gibi birçok pazarda aktif olarak yer alıyoruz. Özellikle İspanya, Fransa, Fas ve Tunus hatlarında yüksek taşıma hacmine sahibiz.
Yurtdışında Lüksemburg, Trieste, Guangzhou ve Shanghai'da şubelerimiz bulunuyor.
■ İhracat taşımacılığında kaldırılmasını istediğiniz engeller var mı? Gümrük Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlıklarını ilgilendiren konular neler?
- Güçlenmesini istediğimiz bazı noktalar var. Örneğin demiryolu taşımacılığında, erişim serbestleşme kanununun alt yönetmelikleri ile ilgili eksiklikler söz konusu. Bütün yönetmeliklerin tamamlanması ve uygulamaya alınması, sektör için olumlu bir süreç yaratacağına inanıyoruz. Karayolunda geçiş belgeleri ve Avrupa’da alınan geçiş ücretleri sorunu hala devam ediyor. Her ne kadar Avrupa Adalet Divanı, ‘Türk araçlarından geçiş ücreti alınamaz’ şeklinde bir karar almış olsa da durum tam netleşmiş değil. 2018’e kadar çözülmesini ümit ediyoruz.
■ Taşımacılık yaptığınız alanlarda, karayolu, demiryolu, denizyolu oranları nedir, intermodal taşımacılık oranı nedir?
- Araç bazında baktığımızda RO-RO ve intermodal taşımacılık, treyler ile yaptığımız taşımaların yüzde 50’sinin üzerini oluşturuyor.
■ IRU Şoför Ödüllerini her yıl siz topluyorsunuz. Bunun için özel bir çaba mı harcıyorsunuz? Şoför seçimi ve eğitiminde öne çıkanlar neler?
- Türkiye’de, şirket ve meslek kurallarına uygun davranış sergileyen 36 sürücüye verilen “2016 Yılı IRU Profesyonel Sürücü Onur Nişanı” ödülüne 22 sürücüsü ile layık görülerek en fazla nişan alan şirket Mars Logistics oldu ve yine yılın sürücüsü Mars Logistics’ten çıktı. Bu bizim için büyük bir gurur.
Her zaman belirttiğimiz gibi güvenilirlik ve müşteri memnuniyeti oldukça önemli. Mars Logistics olarak bizler de hizmet kalitemizi sürekli yükseltme hedefiyle hareket ediyoruz. Bu faaliyetlerimizin en önemlilerinden biri de şüphesiz araç şoförlerimizin seçimi ve eğitimi.
Büyük bir titizlik ve hassasiyetle şoförlerimizi belirliyoruz. Bu seçimlerde şirket kriterlerimiz etkili oluyor. Alımları gerçekleştirdikten sonra ise şoförlerimizin eğitimlerine ağırlık veriyoruz.
■ Sektörde insan kaynağı hangi noktada, üniversitelerle iş birlikleriniz neler? Uzun süredir devam ettirdiğiniz lojistik vaka yarışması var… Bu yarışmanın kazanımlarının neler olduğunu düşünüyorsunuz?
- Her sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de nitelikli eleman sıkıntısı yaşanıyor. Mars Logistics olarak bizler de 14 yıldır sektörün gelişimini desteklemek ve nitelikli insan kaynağı kazandırmak adına Lojistik Vaka Yarışması düzenliyoruz ve sürece destek oluyoruz. Bu yarışma ile öğrencilere eğitim hayatlarında elde ettikleri birikimleri uygulama fırsatı yaratıyoruz. Aynı zamanda lojistiğin ve tedarik zincirinin farklı yönlerinde araştırma ve analiz yapma imkânı buluyorlar. Üniversite öğrencileri yarışma ile hem ödül kazanma hem de Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi alanında kariyerlerine yön verebilme fırsatını yakalıyorlar. Bu anlamda üniversitelerle iş birliği halindeyiz ve her geçen yıl yarışmamızın daha da iyi bir noktaya gelmesi bizleri gururlandırıyor. 2018 yılında 15’inci kez düzenleyeceğimiz Lojistik Vaka Yarışması’na bu yıl eklenen “Uluslararası” kategoriyle birlikte 4 ayrı kategoride öğrenciler ekip olarak kıyasıya mücadele edecek.
Aynı zamanda ülkemizin önde gelen üniversitelerinin öğrencileri ile sık sık bir araya geliyoruz. Dönem dönem düzenledikleri lojistik faaliyetlerine de destek veriyoruz.
■ Mars Logistics, sektördeki iyi şoför bulma sıkıntısına yönelik ne gibi çalışmalar yapıyor?
- Her ne kadar sektörde böyle bir sorun olsa da Mars Logistics olarak, bizim bu anlamda bir sıkıntımız bulunmuyor. Sürücü arkadaşlarımıza karşı her zaman şeffaf davranıyoruz. Sürekli büyüyen yapımız, onlara güven veriyor.
■ Araçlarınız ve depolarınız ağırlıklı olarak kiralık mı özmal mı?
- Filomuzda şu an 1960 özmal aracımız yer alıyor. Buna rağmen gerek filoda gerek depolarda iş hacmimizin yoğunluğundan dolayı önemli miktarda kiralık da kullanıyoruz.
■ Endüstri 4.0’ın, Lojistik 4.0’a uygulanması ya da uyarlanması konusunda neler yapıyorsunuz?
- Endüstri 4.0, henüz ülkemizde yeni anlaşılmaya başlayan bir kavram ve “4. Sanayi Devrimi” olarak da adlandırılıyor. İlerleyen yıllarda zorunlu hale gelecek bir konsept.
Endüstri 4.0 ile birlikte iş dünyamız birçok yenilikle tanışmış olacak. Bu dönüşüm sürecine hızlı bir şekilde adapte olanlar rekabette öne geçecek. Mars Logistics olarak, tüm müşterilerimizin dijital dönüşüm süreçlerini yakından takip ediyoruz. Bu sürece dahil olmaları bizim de şüphesiz tüm planlamalarımızı şekillendirecek.
■ Ar-Ge merkezi çalışmalarınız var mı, ne aşamada?
- İş süreçlerimizi kolaylaştıran teknoloji ve teknolojinin getirdiği tüm kolaylıkları takip ediyoruz. Bu sürece entegre edebileceğimiz altyapı çalışmalarımızla da daha yüksek kalitede hizmet vermek amacıyla araştırmalarımız tüm hızıyla sürüyor.
■ Son olarak, yük taşımacılığında benzer taşımacılara göre öne çıkan yanlarınız?
- Lojistik sektöründe hizmet alınacak şirketin güvenirlilik, müşteri memnuniyeti, geniş hizmet ağı ve güçlü alt yapı gibi birtakım şartları sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Mars Logistics olarak bizler hizmet kalitemizi sürekli yükseltme hedefiyle hareket ediyoruz. Bunların yanında yaşanılabilir dünya görüşümüzü destekleyen her türlü faaliyetlerin de bir parçası olmaya gayret ediyoruz. Bu da bizi öne çıkan yanlarımızla birlikte diğer firmalardan ayrılmamızı sağlıyor. ■
Mars Logistics
• Araç sayısı: 1960
• Çalışan sayısı: 1200 +
• Depolama alanı: Yaklaşık 100 bin m2
• Depolama alanları: Avcılar, Tuzla 1, Tuzla 2, Şekerpınar, Esenyurt, Adana, İzmir, Yenibosna
• Hava ve deniz hizmetiyle tüm dünyaya ihracat ithalat taşıması gerçekleştiriyor. Avrupa ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler’e karayolu taşımacılık hizmeti sunuyor.
Lüksemburg, Trieste, Guangzhou ve Shanghai'da şubeleri var.
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 17 | 47 |
2. Fenerbahçe | 17 | 39 |
3. Samsunspor | 17 | 33 |
4. Eyüpspor | 18 | 30 |
5. Göztepe | 17 | 28 |
6. Beşiktaş | 17 | 27 |
7. Başakşehir | 17 | 26 |
8. Gaziantep FK | 17 | 22 |
9. Kasımpasa | 17 | 21 |
10. Alanyaspor | 17 | 21 |
11. Rizespor | 17 | 21 |
12. Antalyaspor | 17 | 21 |
13. Konyaspor | 17 | 20 |
14. Trabzonspor | 17 | 19 |
15. Sivasspor | 17 | 19 |
16. Kayserispor | 17 | 16 |
17. Bodrumspor | 17 | 15 |
18. Hatayspor | 17 | 9 |
19. A.Demirspor | 17 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 18 | 38 |
2. Bandırmaspor | 18 | 33 |
3. Karagümrük | 18 | 31 |
4. Erzurumspor | 18 | 30 |
5. İstanbulspor | 18 | 27 |
6. Ankaragücü | 18 | 27 |
7. Keçiörengücü | 18 | 27 |
8. Pendikspor | 18 | 26 |
9. Amed Sportif | 18 | 26 |
10. Ahlatçı Çorum FK | 18 | 26 |
11. Manisa FK | 18 | 26 |
12. Boluspor | 18 | 25 |
13. Igdir FK | 18 | 25 |
14. Gençlerbirliği | 18 | 24 |
15. Ümraniye | 18 | 23 |
16. Esenler Erokspor | 18 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 18 | 22 |
18. Sakaryaspor | 18 | 22 |
19. Adanaspor | 18 | 15 |
20. Yeni Malatyaspor | 18 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 19 | 46 |
2. Arsenal | 20 | 40 |
3. Nottingham Forest | 20 | 40 |
4. Chelsea | 20 | 36 |
5. Newcastle | 20 | 35 |
6. M.City | 20 | 34 |
7. Bournemouth | 20 | 33 |
8. Aston Villa | 20 | 32 |
9. Fulham | 20 | 30 |
10. Brighton | 20 | 28 |
11. Brentford | 20 | 27 |
12. Tottenham | 20 | 24 |
13. M. United | 20 | 23 |
14. West Ham United | 20 | 23 |
15. Crystal Palace | 20 | 21 |
16. Everton | 19 | 17 |
17. Wolves | 20 | 16 |
18. Ipswich Town | 20 | 16 |
19. Leicester City | 20 | 14 |
20. Southampton | 20 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 19 | 43 |
2. Atletico Madrid | 18 | 41 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 18 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |