banner92
banner139

“Radyatörde çözüm yeri KADA’dır”

banner113

1983 yılında kurulan Kada Radyatör, iç pazarın yanı sıra 35 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Koçak, sektörde hep ilkleri yaptıklarını, en iyi radyatörü ürettiklerini, en çeşitli ve en zor üretilen ürünlere sahip şirket olduklarını söylüyor: “Eğer radyatör noktasında bir sorun varsa çözüm yeri Kada’dır. Sektörde bunu bilirler, bunu söylerler.”

banner114
RÖPORTAJ 28.05.2018, 10:12 28.05.2018, 11:00 Taşıma Dünyası
“Radyatörde çözüm yeri KADA’dır”
RÖPORTAJ: ERKAN YILMAZ - FOTOĞRAF: BARIŞ CAN BAŞKAN

12 yıldır Türkiye ihracatının liderliğini otomotiv endüstrisi üstleniyor. Liderliği sağlayan en önemli unsurlardan biri de otomotiv yan sanayi. Kada Oto Radyatör San ve Tic AŞ, yan sanayi şirketler arasında en ön sıralarda yer alıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Koçak ile bir araya gelerek başarı hikayesini dinledik.


Fikret Koçak, “Her şeyi zorlayan, daha iyisini yapmak için mücadele eden kararlı biriyim. Madem bu dünyaya geldik, iyi bir şeyler yapmalıyız” diyor. 

Güneşli’de 7 bin metrekarelik bir alanda üretim yapan Kada, tüm motorlu araçların soğutma ve ısıtma sistemlerinde kullanılan radyatörlerin üretimini gerçekleştiriyor. Kada,çeşitli makinelerin kullanım, servis ve revizyonu konusunda deneyimli mühendisleri ile çalışma ortamları ve makine cinslerine göre radyatör tiplerinin seçimine de yardımcı oluyor.Her türlü demiryolu, kara ve deniz taşıtları, ziraat ve iş makineleri, sabit tesisler ve makineler için su, hava, basınçlı yağ ve buhar, oto klima radyatörlerinin imalatı yapılıyor. 

İhracat…
Kada, bugünlerde 3 mühendis ve 60 çalışanıyla Tunus’a, Bulgaristan’a aldığı siparişleri yetiştirmek için çok yoğun bir çalışma yürütüyor. Üretimin yüzde 60’ı ihraç ediliyor. İhraç edilen ülkeler arasında Polonya, Almanya, İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Yunanistan, Libya, Cezayir, Mısır, Tunus Senegal, Irak, Malezya, Pakistan, Vietnam bulunuyor. 

Bitmeyen enerji 
70 yaşındaki hala haftanın her günü işine gelmeye devam eden ve üretim süreçlerini çok yakından takip eden Fikret Koçak’ın hem hayat öyküsünü hem de sanayiciliğe başlamasından bugüne gelişini dinledik.

Adanalı bir radyatör ustasının oğlu olan Fikret Koçak, babasını ortaokul yıllarında kaybetmesine rağmen okuma azmi ile Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğini bitirmeyi başarmış bir sanayici. 


Ben işkolik bir insanım. İzin kullanmam. 7 gün işe gelirim. Senelik izin kullanmam. Hobilerim de bu odada, bu şirkette. Ağaçlar ve müzik setlerim, bilardo masam. Libya’daki ilk maaşımla bu müzik setini aldım, halada çalışıyor. 

Libya ve Suudi Arabistanlı yıllar
Fikret Koçak, üniversiteyi bitirdikten sonra Küçükçekmece’deki Nükleer Araştırma Merkezi’nde mühendis olarak çalışmaya başlıyor. Daha sonra Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya şirketinde işe giriyor ve 1977 yılında Libya’da makine şefi olarak çalıştıktan sonra makine müdürlüğüne terfi ettirilerek, Suudi Arabistan’a gönderiliyor. 4 yıl da orada çalışıyor.

Bir ilan değiştirdi…
1986 yılı sonunda Türkiye’ye dönen Fikret Koçak, STFA’nın merkez ofisinde çalışma teklifini reddediyor ve serbest iş yapmak istediğini iletiyor. İş ararken bir gazete ilanı iş yaşamını tamamen değiştiriyor: “Bir gazetede, ‘KADA RADYATÖR SATILIK’ ilanını gördüm. O zaman Kada Radyatör’ün yeri Yenibosna’da. 1983 yılında Celali Kadakal isimli makine mühendisi tarafından 600 metrekarelik bir alanda aile şirketi olarak kurulmuş. Daha sonra şirketi kuran kişi bir trafik kazasında yaşamını yitirmiş.

İş varsa oradayım
İlandaki adrese gittim, işyerini görünce burada yapılacak çok iş var diye düşündüm. Kada Radyatör o dönemde 7 çalışana sahip. Günde 3-5 radyatör üretiyorlar. İflas etmiş, icraya düşmüş bir şirketti. Ben bütün borçları ödedim. Borçlarıyla birlikte şirketi almak için harcadığım para 100 bin doları geçmiştir. Ben cesur bir insanım. Yapılacak çok iş varsa orada olmak istiyorum. STFA çalışırken de öyleydim. Yeni bir iş kurulacaksa, beni yollarlar, işler tamamlandığında yeni yere gönderirlerdi. Zaten oradan da işler azaldığı için ayrıldım. İş yoksa bende yoktum.

Makine bilgisi…
Yurtdışında çektiğim sıkıntıların başında radyatör arızaları geliyor. Ben orada bütün makine bilgisine vakıf oldum. Motor revizyonu, şanzıman, diferansiyel her konuda bir ihtisas sahibi oldum. Burayı satın aldıktan sonra ilk olarak Almanya’dan makineler getirdim, eleman aldık. Kademe kademe 15’e çıktık bugün 60 çalışanımız var.
İlk başta yollara 2 metreyi aşan büyük tabelalar koydum şirketi tanıtan Büyükçekmece’ye, Bolu Dağı’na o müthiş bir ivme sağladı, bizi tanıttı. 

En hızlı radyatör üretimi
İhtisas alanlarının her türlü radyatör olduğunu belirten Fikret Koçak, “Hem soğutma hem ısı transferi hem akışkanlar mekaniğinde makine bilgimi kullanıyorum. Bizde söz verildi mi yerine getirilir. En hızlı radyatörü biz üretiriz. Sabah başlar akşam alırsınız. Kesinlikle ne malzemeden ne işçilikten ödün veririm, fazlası da azı da olmayacak. Çocuklarım,‘sen fiyat işlerine karışma, teknik işlere karış’ derler.

Zorlu yıllar 
Kada Radyatör, 1999 yılında günde 100 radyatör üretimi yapar hale gelir.Yeni bir yer ihtiyacı büyük bir zorunluluktur artık. Güneşli’de, bugün hizmet verilen fabrikanın arazisi alınır, inşaat başlar. Ancak Türkiye’yi çok zor günler beklemektedir. 17 Ağustos depremi Kada Radyatör için de bazı zorunluluklar getirir. O günleri şu şekilde anlatıyor Fikret Kolçak: “Deprem olduğunda inşaat bitmişti. Yenibosna’daki yerle burada aynı anda üretime devam etmeyi planlıyorduk. Ama depremde Yenibosna’daki bina ağır hasar görünce acilen taşındık. Bu hızlı taşınma süreci müşteri kaybı da getirdi. Zor günlerdi hem bizler için hem de ülkemiz için. Buraya o dönemde 500 bin dolarlık yatırım yaptık. Ama bu süreçte hiç elaman çıkarmadım. Yeşilyurt’ta yan yana iki sıfır daire almıştım ve iyi de arabalarım vardı. Onları satarak zorlukları aştık.”

İlkleri başaran şirket
Kada Radyatör olarak hep ilkleri yaptıklarını belirten Fikret Koçak, “Biz sektörde yapılamayan ürünleri ilk yapan şirket olduk. Sürekli ürünlerimizi geliştirmeye yönelik yoğun bir çabamız oldu.1987 yılında Basınçlı yağ radyatörünü biz yaptık. Kimse bilmiyordu, aftercooler yaptık. Motora daha fazla oksijen girsin diye havaya soğutma amaçlı intercooler radyatörü de kimse bilmezken ilk biz yaptık” dedi. 

İlk ciddi ihracatlarını 2001-2002 yıllarında Polonya’ya yaptıklarını anlatan Koçak, “Depremin ardından yaşanan ekonomik krizle iç piyasa durdu. İlk önemli ihracatımız Polonya’ya oldu. Traktör fabrikasına 11 tır radyatör yolladık. Caterpiller bizi uzun yazışmalar sonrasında tedarikçi listesine aldı. Klima radyatörleri yapmaya başladık. Şimdiki gibi alüminyum plastik radyatörler yoktu. Bir de Japon arabalara modifiye radyatörler yapmaya başladık.

Yerinde hizmet…
Ürün yelpazemiz çok fazla. Özel imalatlar yapıyoruz. Diğer firmaların yapmak istemediklerini veya yapmadıklarını yapıyoruz. Örnek, basınçlı yağ radyatörünü herkes yapamıyor. Büyük jeneratörler için herkes radyatör yapamıyor. Biz müşterilerimize yerinde hizmetlerde üretiyoruz. Arıza tespitlerini yapıp, burada çözüm üreterek montajlar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. ■

Bir otobüs radyatörü 17 farklı işlemden geçiriliyor. Bir radyatörün üretimi yarım gün sürüyor. 

ÜRÜN GRUPLARI 
• Her çeşit komple oto radyatör ve kaloriferleri ile bunlara ait radyatör petekleri
•  Ziraat makineleri radyatörleri (Traktör, biçerdöver)
•  İş makineleri radyatörleri (Çelik, bakır, zırhlı bakır)
•  Sabit tesis radyatörleri (Jeneratör, kompresör, su pompası)
•  Basınçlı yağ ve hava (intercooler) radyatörleri
•  Beton mikser ve pompaları vb. araçlar için yüksek basınca dayanıklı yağ radyatörleri
•  Basınçlı buhar radyatörleri (Tekstil, deri sektörü vb.)
•  Oto klima radyatörleri
•  Oto kalorifer apareyleri (Kabinli kaloriferler)
•  Soğutma ile ilgili her türlü özel imalat ve uygulamalar.

Otobüs üreticilerine çözümler
Fikret Koçak’ın 31 yıldır yanında olan yeğeni Cem Nuri Apakda radyatör pazarına yönelik bilgiler verdi: “Otobüs üreticilerine, tasarım noktasında özellikle radyatörlerin konulduğu yerlerle ilgili, yapılan yanlışların sonucunda araçta oluşan arızaları gidermenin yöntemini bizzat anlatarak çözümler ürettik. Kullanıcı ve servis kaynaklı yanlışları üreticilerle paylaştık. Bazı üreticilerin radyatör peteğinin seçimlerinin yanlışlığını da üreticilere bizzat gösterdik. Genelde servislerde müşterinin en çok tercih ettiği marka Kada. En hızlı teslimatı da biz yapıyoruz. Müşterimizin stok tutmasına da çok fazla gerek kalmıyor. Aracın çalışma koşullarını görüp, iyileştirmeler de yapıyoruz. Müşteriyi doğru ürüne yönlendiriyoruz. Müşteri şikayetinde arızalı ürünümüz binde 3 seviyesinde. 

50 bin radyatör üretiyoruz
Üçüncü havalimanında Altur’un araçlarında tercihi Kada radyatör oldu. Yıllık 50 bin civarında radyatör üretiyoruz. Yapılamayanı yapmaya çalışıyoruz. Araçları iyi bildiğimiz için yönlendirmelerimiz oluyor.Radyatörle ilgili karşılaştığımız tek sorun kullanıcı veya montajı. İyi bir radyatör kendini bir yılda gösterir. 10 yılkullanılan radyatörlerde var. Radyatör üretimine yönelik 7 şirket var. 4’ü İstanbul’da üretim yapıyor.

Yanlış bilinen bilgi
Radyatörde yanlış bilinen bir bilgi var. Sıra sayısı arttığı zaman soğutma artar. Bu yanlış. Optimumu neyse o. Biz, bir yüzeyin, bir akışkanlığın hesabını yapıyoruz. 7 sıra istiyorlar, ama 4 sıra olması gerekiyorsa biz 7 sıra yapmıyoruz. Biz bu iş olacak dediysek onun da garantisini veriyoruz. Ürünümüz sorun çıkartırsa yine hemen geri alırız.

Yorumlar (0)
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 28 71
2. Fenerbahçe 27 65
3. Samsunspor 28 51
4. Beşiktaş 27 47
5. Eyüpspor 28 44
6. Başakşehir 27 39
7. Göztepe 27 38
8. Gaziantep FK 27 38
9. Kasımpaşa 28 38
10. Trabzonspor 27 36
11. Antalyaspor 28 36
12. Konyaspor 28 34
13. Kayserispor 28 33
14. Rizespor 27 33
15. Alanyaspor 28 31
16. Sivasspor 28 30
17. Bodrum FK 28 30
18. Hatayspor 27 19
19. A.Demirspor 28 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 31 62
2. Karagümrük 31 56
3. Erzurumspor 31 54
4. İstanbulspor 32 52
5. Gençlerbirliği 31 51
6. Bandırmaspor 31 51
7. Amed Sportif 32 47
8. Ahlatçı Çorum FK 31 46
9. Ümraniye 31 45
10. Boluspor 32 45
11. Iğdır FK 32 45
12. Esenler Erokspor 31 44
13. Keçiörengücü 31 42
14. Pendikspor 31 41
15. Sakaryaspor 31 39
16. Ankaragücü 31 38
17. Şanlıurfaspor 32 37
18. Manisa FK 31 37
19. Adanaspor 31 27
20. Yeni Malatyaspor 32 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 30 73
2. Arsenal 30 61
3. Nottingham Forest 30 57
4. Chelsea 30 52
5. M.City 30 51
6. Newcastle 29 50
7. Aston Villa 30 48
8. Brighton 30 47
9. Fulham 30 45
10. Bournemouth 30 44
11. Brentford 30 41
12. Crystal Palace 29 40
13. M. United 30 37
14. Tottenham 30 34
15. Everton 30 34
16. West Ham United 30 34
17. Wolves 30 29
18. Ipswich Town 30 20
19. Leicester City 30 17
20. Southampton 30 10
Takımlar O P
1. Barcelona 29 66
2. Real Madrid 29 63
3. Atletico Madrid 29 57
4. Athletic Bilbao 29 53
5. Villarreal 28 47
6. Real Betis 29 47
7. Celta Vigo 29 40
8. Rayo Vallecano 30 40
9. Mallorca 29 40
10. Real Sociedad 29 38
11. Sevilla 29 36
12. Getafe 29 36
13. Girona 29 34
14. Osasuna 29 34
15. Espanyol 29 32
16. Valencia 29 31
17. Deportivo Alaves 29 27
18. Leganes 29 27
19. Las Palmas 29 26
20. Real Valladolid 29 16