Bireysel Otobüsçü Cemal Catin, “Ömrüm boyunca başka bir otobüsün marşına basmış değilim"

Mardin Seyahat bünyesinde bireysel otobüsçü olarak hizmet veren Cemal Catin, Mercedes-Benz Tourismo yatırımı yaptı. Aracın satışını Bayraktarlar Merkon gerçekleştirdi.

banner114
Bireysel Otobüsçü Cemal Catin, “Ömrüm boyunca başka bir otobüsün marşına basmış değilim"

Röportaj: Erkan YILMAZ

Bireysel otobüsçü Cemal Catin, yeni yatırımı ve sezona yönelik beklentilerini Taşıma Dünyası’na açıkladı. Muavinlik süreci ile başlayan sektör yolculuğunun daha sonra bireysel otobüsçü olarak devam ettiğini belirten Catin, “41 yıldır şehirlerarası taşımacılık alanında faaliyet gösteriyorum. Şu anda en büyük sıkıntımız akaryakıtın pahalı olması. Yolcu talebi, okulların kapanmasıyla birlikte son 5-6 günde yoğunlaştı. Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması, talebin artmasında etkili oldu. İnşallah Eylül’ün sonuna kadar hareketlilik devam eder” dedi. 

Doğru fiyat ve doğru sefer

Mardin-İstanbul arasında bilet fiyatının şu anda 700 TL olduğunu aktaran Cemal Catin, “Mazot fiyatları daha yukarı çıkmazsa fiyatlar bu şekilde devam eder,  artarsa mecburen bilet fiyatlarını yükseltmemiz gerekecek. Mazotla birlikte Mardin-İstanbul arasında sefer maliyeti 25-27 bin TL arasında. Şu an karşılıklı ancak otobüs dolu gider-gelirse para kazanabiliriz. 700 TL biletin 140 TL’si komisyon olarak kesiliyor. Araç çıkışları maliyet. Yolcuya sunduğumuz ikramın maliyeti de 1500 TL civarında. Asgari ücret 11.400 TL oldu. Araçtaki 3 personele bir serviste 3500 TL harcırah ödüyoruz. Bu yeni aldığımız aracın kasko maliyeti 370 bin TL tuttu. Maliyetlerimiz ağır ama rekabet de çok yoğun. Bu yaz doğru fiyatlama ve doğru sefer planlaması yaparsak hepimiz para kazanabiliriz. Yoksa arabayı yenilemek de mümkün olmaz” dedi. 

Tercihim hep Mercedes 

Bireysel otobüsçülük sürecinde de hep Mercedes otobüs kullandığını ve bundan sonra da tercihinin hep Mercedes yönünde olacağını belirten Cemal Catin, “Ömrüm boyunca başka bir otobüsün marşına basmış değilim. 302’den başlayarak bugüne kadar hep Mercedes otobüsleri kullandım, hiçbir olumsuzluğunu da görmedim. Yolda bırakmıyor. Yedek parçası bol, alım satımı çok kolay. Anında nakde dönüşümü mümkün. Bu yüzden Mercedes’ten başka otobüse binmedim. 2021 yılında manuelden otomatik vitese geçildi, güzel oldu. ‘10 sene şanzıman garantisi var’ deniliyor. Hiçbir sorun yaşamadık. Yakıt açısından Euro 5 ve Euro 6 motor arasında hemen hemen yüzde 20’ye yakıt tüketimi farkı oluyor. Tourismo araçlar 100 km’de 23-25 litre arasında yakıyor. Travego otobüsler ise tahminin 25-28 litre arasında tüketime sahip. Mardin-İstanbul arasında çalışan 2015 model ve altı arabalara göre de 200 litre daha az yakıt tüketimi var. Bu bize çok önemli bir kazanç sağlıyor. Yakıt tüketiminde sağlanan bu avantaj otobüsçüyü yeni araba alımına yöneltiyor” dedi. 

Yeni yatırım sezon sonunda 

Mardin Seyahat filosunda 3 adet Mercedes otobüsünün hizmet verdiğini belirten Cemal Catin, “Bu araçların modelleri 2018 ve 2020. Onların değişimine de sezon bitiminde, hesabımızı, kitabımızı yapınca, bakacağız. Ama kredi faizleri çok yüksek. Yeni yatırımların yapılabilmesi için daha uygun kredi faizlerinin sağlanması gerekiyor. Yeni araba 11 milyon 700 bin TL civarında, az para değil” dedi. 

Bayraktarlar Merkon’dan çok memnunum 

Bayraktarlar Merkon ile işbirliğinden çok memnun olduğunu da vurgulayan Catin şunları söyledi: “Cezmi Ağırtaş gerçekten değeri biçilmez bir arkadaş. Cezmi Bey’e, Merkon’da çalışan tüm arkadaşlara ayrı, ayrı teşekkür ediyorum. Daha önce daha ufak araba alışverişimiz olmuştu, hiç otobüs olmamıştı. İlk defa talepte bulunduk. Her şey çok güzel gelişti ve sonuçlandı. Ben arkadaşlarımı da artık Merkon ile alışverişe yönlendiriyorum. Artık Merkon ile devam ederiz” dedi. 
Bireysel otobüsçüler değerlidir 

Bayraktarlar Merkon Otobüs Satış Müdürü Cezmi Ağırtaş da, bireysel otobüsçülerin sektörün en önemli değerleri olduğuna sürekli olarak dikkat çektiğini belirterek, “Bireysel otobüsçüler sektörün gelişimi ve hizmet kalitesinin sürekliliğinin sağlanması için çok önemli. Hele de Cemal Catin gibi 41 yıldır bu sektörde var olan bireysel otobüsçüler çok daha değerliler. Büyük deneyim ve bilgiye sahipler ve bu işe tutkuyla bakıyorlar, severek yapıyorlar. İlk defa otobüs alışverişimiz oldu. Onunla sektör üstüne konuşmaktan büyük keyif aldım. Bilgisi ve deneyimi ile bizlere de katkı sağlıyorlar. Bizimle ilgili söylediği olumlu düşünceler için de kendisine teşekkür ediyorum. İşbirliğimiz bu otobüsle sınırlı olmayacak, önümüzdeki süreçte de devam edecek. Her zaman söylüyorum: Otobüsü satabilirsiniz ama iş ortaklıkları zamanla gelişir, büyür ve dostluklara dönüşür. Sayın Catin ile de böyle bir süreç başladı. Yeni Tourismo’nun Cemal Catin ve Mardin Seyahat’e hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Sektörümüzün Kurban Bayramı’nı da kutluyor, yeni sezonun hayırlı olmasını, kazasız belasız geçmesini diliyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153