Hasmer Otomotv'den Pamukkale Turizm bireyselcisi Metin Yer Hizmetleri’ne 2 Tourismo

Pamukkale Turizm bünyesinde 2014 yılından beri bireysel otobüsçü olarak hizmet veren Metin Yer Hizmetleri Yer Hizmetleri Tic. Ltd. Şirketi Sahibi Metin Kutucu, filosuna 2 adet Tourismo yatırımı yaptı. Araçların satışını Hasmer Otomotiv gerçekleştirdi.

banner114
Hasmer Otomotv'den Pamukkale Turizm bireyselcisi Metin Yer Hizmetleri’ne 2 Tourismo

Röportaj: Erkan YILMAZ

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Pazarlama Merkezi’nde 21 Haziran 2023 Çarşamba günü düzenlenen törenle Pamukkale Turizm bünyesinde bireysel otobüsçü olarak hizmet veren Metin Yer Hizmetleri Yer Hizmetleri Tic. Ltd. Şti. Sahibi Metin Kutucu’ya 2 adet Tourismo Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Yaşar Şahin tarafından teslim edildi. Yeni yatırım ve sezona yönelik beklentilerle ilgili Metin Kutucu Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. 

Halk otobüsçülüğünden şehirlerarasına 

Otobüsçülüğün baba mesleği olduğunu ve 1980 yılından beri bu alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Metin Kutucu, “Babam Haşmet Kutucu, 1980 yılında Ankara’da halk otobüsçülüğü ile taşımacılık alanına adım atıyor. 2010 yılına kadar halk otobüsçülük süreci devam ediyor. Ankara’da halk otobüsçülükte eski kazançlar kalmayınca da bizde şehirlerarasına giriş yaptık. Ben 13 yaşından beri otobüsçülüğün içindeyim. Yaşım 43. 2010-2014 yılları arasında Kamil Koç bünyesinde çalıştık. Bir süre de memleketimizin firması olan Çankırı Güven’de çalıştık. 2014 yılı içinde Pamukkale Turizm bünyesine katıldık ve Ankara merkezli olarak Ankara’dan İzmir, Kuşadası, Antalya ve İstanbul hattında çalışmaya başladık. Ankara’da jumbo servisi ilk olarak başlatan bireyselci benim. Yeni aldığımız araçlarda jumbo olarak çıktı” dedi. 

Mercedes yatırımı erimiyor 

Pamukkale Turizm bünyesinde 4 adeti Tourismo, 1 adeti Man olmak üzere 5 otobüsle hizmet verdiklerini belirten Metin Kutucu, “2023 yılı 3 adet Mercedes Tourismo yatırımımız oldu. Mercedes tercihimizde bizi cezbeden tarafı; düşük yakıt tüketimi oldu. Araçlarımız 100 km’de 19-20 litre tüketiyor. Yakıt tüketiminin ve servis, bakım maliyetlerinin düşük olması bizim işletme maliyetlerimizi de aşağı çekti. Ayrıca araçların arıza riskinin çok minimum seviyelerde olması, hatta hiç olmaması, ikinci el araçların değerini koruması da tercihimizin Mercedes yönünde olmasını sağlıyor. Mercedes yatırımı ile sermayemiz erimemiş oluyor. Eskiden plakayı taktığınızda yüzde 15 değer kaybı olurdu. Şimdi aracınızı kullandıktan sonra daha yüksek fiyata satabiliyorsunuz. Araçların otomatik şanzıman olması da kaptanlara dur, kalklarda sürüş kolaylığı sağladı. Baskı, balata masrafı çıkarmamaya başladı. Çarpışmayı önleyici, şerit takip asistanı gibi donanımlarda güvenli seyahatleri sağladı. Koltukların da Travego’dakilerle aynı olması yolcuya seyahat konforu getirdi” dedi. 

Hasmer Otomotiv çözüm ortağımız 

Hasmer ile işbirliğinden de çok mutlu olduklarını belirten Metin Kutucu, “Hasmer Otomotiv ile çözüm ortaklığımızın yanısıra sayın Yaşar Şahin ile çok güzel bir abi, kardeş ilişkimiz var. Çalıştığı kurumu korurken, bizleri de korumaya özen gösteriyor. En doğru şekilde bizi yönlendiriyor. Hasmer Otomotiv ile 2013 yılından beri işbirliğimiz var. Bundan sonra da işbirliğimiz devam edecek. 2024’te yine 3 adet yatırımı konuşacağız” dedi. 

Kasko fiyatları ve kredi imkanı 

Sektörde kasko fiyatlarının çok yükseldiğine yönelik değerlendirmeleri okuduğunu belirten Metin Kutucu, “Ama otobüslerin değeri de 10 milyonu geçti. Bir farını, bir camını değiştirseniz 100 bin TL" dedi. Metin Kutucu, kredi faizlerinin yüksekliğinin ülkenin yaşadığı ekonomik durumla bağlantılı olduğuna dikkat çekti: Çok şükür yatırımlarımızı daha önce planladık. 2022 Kasım ayı, 2023 Ocak ve Şubat ayında yeni araçların bağlantılarını yaptık ve ön ödemeli sistemle aldık” dedi. 

Yolcu hareketliliğiyükselecek

Kurban Bayramı ile birlikte sezondaki yolcu hareketliliğinin yüksek olmasını beklediklerini belirten Metin Kutucu, “21 Haziran 2023 itibariyle yolcu potansiyelimiz çok iyi. Biz bu sezondan çok umutluyuz. Daha önceki senelerde tatil yapamayan birçok insan tatile gidecek. EYT yasası ile birçok kişi emekli oldu. Asgari ücrette de artış oldu. Yolcu hareketliliğinde 2022’nin üzerine çıkarız. Sektörde doğru sefer, doğru fiyatlama hep konuşuluyor ama bu bir türlü yapılamıyor. Ankara transit geçiş noktası olduğu için Doğu’dan gelen otobüslerle fiyatlar düşüyor. Fiyatların biraz daha yukarda olması iyi olabilir. Çünkü şu an uyguladığımız fiyatlar mazota gelen son zam öncesi alınmış fiyatlardı. Bir ayarlama yapılması gerekiyor” dedi. 

Bireysel otobüsçülere tavsiye

Son olarak Metin Kutucu, bireysel otobüsçülerin sektörde varlıklarını devam edebilmeleri için bir tavsiyesi de oldu: Araç sayısı bazında büyümek yerine, daha az araç ama daha yeni araçla çalışmayı tavsiye ederim” dedi.  

Hedefimiz; otobüsçünün çözüm ortağı olmak 

Hasmer Otomotiv Otobüs Satış Müdürü Yaşar Şahin’de, Metin Kutucu ile 2013 yılından beri işbirliği içinde olduklarını belirterek, “Kendisinin de ifade ettiği gibi biz, çözüm ortağı olmaya çalışıyoruz. Doğru yönlendirmelerle otobüsçülerin de bu süreçte kazanç elde etmesini arzuluyoruz. Sayın Metin Kutucu, 9 yıldır Pamukkale Turizm bünyesinde başarıyla hizmet veriyor. Yaptığı işe kendini adamış durumda. Yeni Tourismo araçların hem Sayın Metin Kutucu’ya hem de Pamukkale Turizm’e hayırlı, uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini diliyorum. Tüm sektörümüzün Kurban Bayramını’da bu vesileyle kutluyor. Yeni sezonun bol kazançlı ve kazasız, belasız geçmesini diliyorum” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153