banner139
banner69

LKS Group-Lüks Karadeniz Seyahat filosuna 20 Mercedes-Benz Tourismo 16 2+1 kattı

banner113

Koluman Ankara tarafından gerçekleştirilen teslimat ile LKS Group-Lüks Karadeniz Seyahat filosuna 20 adet Mercedes-Benz Tourismo 16 2+1 kattı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 19.12.2023, 11:15 19.12.2023, 11:42 Taşıma Dünyası
LKS Group-Lüks Karadeniz Seyahat filosuna 20 Mercedes-Benz Tourismo 16 2+1 kattı
banner101

Haber - Erkan YILMAZ

Koluman Ankara merkezinde 15 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen teslimat törenine LKS Group-Lüks Karadeniz Seyahat Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah İslam, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa İslam, Fatih İslam, Ali Hakan İslam, LKS Group Filo Müdürü Uğur Yalnız, Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış ve Pazarlama Direktörü Osman Nuri Aksoy, Mercedes-Benz Türk Otobüs Filo Satış Grup Müdürü Burak Batumlu, Mercedes-Benz Türk Otobüs Satış Operasyonları Grup Müdürü Özgür Taşgın, Koluman Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alİ Türkay Saltık, Koluman Motorlu Araçlar Grup Satış Müdürü Fevzi Kaplan katıldı.

Törende LKS Group&Lüks Karadeniz Seyahat’in misafirleri olarak da Tokat Seyahat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tekeli, Pamukkale Turizm Ankara Bölge Müdürü Ufuk Bababalım, Esadaş Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Şenpolat, Lüks Artvin Seyahat Yönetim Kurulu üyesi Arslan Aydemir, Ankara Bireysel Otobüsçülerinden Metin Kutucu ve Levent Öncüden katıldı.

Mercedes otobüslerine yatırımın yansıması her zaman pozitif oldu

LKS Group - Lüks Karadeniz Seyahat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih İslam, yeni yatırımları, sektördeki mevcut durumu, 2023 yılını ve 2024 yılı beklentilerini Taşıma Dünyası’na değerlendirdi. 1981 yılından beri şehirlerarası, 2010 yılından beri turizm taşımacılık sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Fatih İslam şunları söyledi: “Büyüme stratejimizin bir parçası olarak araç parkına yaptığımız yatırımları aralıksız sürdürüyor, her geçen gün filomuzu daha da büyütüyoruz. Müşterilerimize en iyi hizmeti verebilmek için sürekli çalışıyoruz. Sunduğumuz hizmet kalitesinin en temel göstergelerinden biri olan otobüslerimize yatırım yaparken çok seçici davranıyoruz. Mercedes-Benz marka otobüslere yaptığımız yatırımlarımızın firmamıza yansımaları her zaman pozitif yönde oldu. Önceki yıllarda teslim aldığımız otobüslerden duyduğumuz memnuniyetin yanı sıra yüksek 2. el değeri ve düşük yakıt tüketimi de yeni yapacağımız araç yatırımlarında Mercedes-Benz araçları tercih etmemizi sağladı. Bugün teslim aldığımız 20 adet Mercedes-Benz Tourismo 16 RHD 2+1 araç ile iş ortaklığımızın, karşılıklı güven içerisinde, daha uzun yıllar, verimli bir şekilde devam edeceğine inanıyorum.”

Koluman artık bizim ailemizden

Koluman Motorlu Araçlar ile işbirliğinden çok mutlu olduklarını da ifade eden Fatih İslam, “Koluman’ı kendi işyerimiz gibi görüyoruz. Bizim olsa o kadar olur. dedi.

2024’de yenileme yatırımları

Fatih İslam, 2024 yılında yine otobüs yatırımı planladıklarını ancak filoyu büyütmeye yönelik değil, yenileme yatırımı olarak düşündüklerini söyledi.

Led farlar çok güzel oldu

2023 model Mercedes otobüslerdeki en önemli farklılığın led farlar olduğunu vurgulayan Fatih İslam, “yeni led farlar Görüş açısını çok genişletiyor ve eski far sistemine göre yolu çok daha net gösteriyor yine çok önemli bir konu olan Yatak yerinin genişletilmesi Kaptanlarımızın daha verimli istirahat etmelerini sağladı. Kamera sistemi zaten tartışmasız çok faydalı bir sistem daha da geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum.

2023 değerlendirmesi

Fatih İslam, LKS Group ve Lüks Karadeniz Seyahat açısından 2023 yılını da değerlendirdi: 2023 yılının kötü geçmediğini söylememiz mümkün. Şehirlerarası ve turizm taşımacılığı tarafında çalışma kapasitemiz yüzde 80’ler civarında oldu. Bu yıl uluslararası tarafta Tiflis-İzmir seferlerine başladık ve halen de devam ediyoruz. Kış ile birlikte rekabet de başladı. fiyatlar maliyet gözetmeksizin aşağıya çekiliyor. Şuan sektöre en büyük darbeyi kendi paydaşları vuruyor. Son iki yıla kadar turizm taşımacılık tarafı da çok hareketlenmişti. Filomuzdaki araçların 45 adedi turizm tarafında çalışıyordu. 2023 için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Beklenen tur sayısı yok, olan turlarda da fiyatlar çok düşük filomuzdaki araçlarımız yüksek model maliyeti yüksek araçlar olduğu için Turizm taşımacılığı tatmin edici düzeyde olmadı genelde kamu tarafına, sivil toplum örgütlerine ve özel tur düzenleyen şirketlere hizmet verdik. %40 oranında da yabancı grup taşıdık. Tayvan ve Kore gruplarımız az sayıda olsa da devam etti

Bireysel otobüsçü azaldı, şoför sorunu büyüdü

- “Şehirlerarası tarafta yaşadığımız en büyük sorunlardan biri yetersiz şoför oldu piyasada şoför bulunabiliyor ama içimize sinen alışmış olduğumuz profilde şoför sayısında ciddi eksilme var” açıklamasını yapan Fatih İslam, “Bu yüzden sefere gönderemediğimiz araçlarımız oldu. İçimize sinen Şoförler olsaydı daha fazla sefer yapabilirdik. Bugün yaşadığımız şoför sorunun temelinde eski seviyede bireysel otobüsçülerin sektörde olmaması yatıyor. Eskiden büyük kısım bireysel otobüsçü ya aracıyla firmada çalışır, ya da araca ortak olarak çalışırdı. Araç sahibi araçta kendi çalışıyor yanındaki 2. şoförü, muavini kendisi buluyordu. Firmalar bu noktada daha fazla personel bulmak durumunda kalmıyordu. Şimdi araçlar çok pahalı. Bireysel olarak araç alma imkanı çok zorlaştı. Eski sistem Ortak olarak yapmak istese hissesi çok düşük kalacağı için de rantabl olmuyor, bu kişiler artık sektörde yok denecek kadar az kaldı Öte yandan şoförlük mesleğine yönelim de yok. Alttan yeni şoför yetişmeyince de sorun büyüyor. Kurumsal firmalar muavin sistemini kaldırıp, host sistemini oluşturdu. Gençlerin çok büyük bir kısmının kaptan olma düşüncesi yok. Genelde bu mesleği daha iyi bir iş bulana kadar geçici bir meslek olarak görüyor, boşta kaldığı sürede bu mesleğe yöneliyor ve kısa sürede işi bırakıyor. Bu işe girmek çok kolay, tecrübeye, cv’ye, gerek yok. Çalışmak istemek yeterli bu yüzden gelen kişiler İşimi geliştireyim ve şoför olayım düşüncelerinde değiller. Bizim şirketimizde şuan bireysel otobüsçü sayısı yüzde 5 civarında. Ortaklı araç sayısı %3 Eskiden araçlarımızın %5-%20 arası hisse verdiğimiz ortağı vardı. Bizim ortaksız araçlarımız sayılı idi. Pandemi sürecinden sonra tüm şartlar değişti pandemiden bu yana biz özmal 74 otobüs alımı yaptık. Bu süreçte ancak 8-10 araç satmışızdır. Doğru fiyat doğru kredi şartlarını yakaladığımız için bu yatırımları yaptık. Bugün gelinen noktada bu yatırımı bir daha yapmak rantabl değil.

Karadeniz’e Arap ilgisi

Karadeniz Bölgesi’ne Arap turistlerin çok ilgisinin olduğu yönündeki değerlendirmeleri de Fatih İslam’a sorduk: Bölgemizde Arap turistlere yönelik sunduğumuz hizmet Rent-A Car. Bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Yaz aylarında Araçlarımız hemen hemen hiç boş kalmadı diyebiliriz. Ama şu var ki, eski yıllara nazaran artık daha düşük gelir gruplarına sahip Arap turistler geliyor. Otobüs tarafı ile Arap turistlerinin hiç ilgisi yok Uçakla gelip araç kiralayarak otellerine geçiyorlar. Araç kiralama ve restaurant tarafına bir faydası var ama taşımacı olarak baktığımızda bize katkısı yok. Bir de Araplar grup olarak değil daha bireysel olarak geliyorlar” dedi.

Ekonomik yavaşlama yolculuk talebini daha fazla düşürmeyecek

2024 yılı içerisinde yerel seçimin de seyahatler noktasında bir hareketlilik yaratacağını belirten Fatih İslam, “Yeni yıl ardından okulların ara tatili ile bir hareketlilik başlar. Sonrasında yerel seçim ile devam eder Sonrasında bayram da sektöre bir nefes aldırır ve bizi sezona atar gibi görünüyor. Ekonomik bir yavaşlama tabii olacak. Kredi faizleri arttı. Maliyetler yatırım yapmayı mantıksız hele getirdi Bu durum piyasadaki yeni yatırımları, esnafı etkileyecek ama yolculuk talebini çok fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Seyahat sıklıkları zaten ekonomik koşullar çerçevesinde düştü. Ben 2023’ün aşağısına ineceğini düşünmüyorum. Bizim restaurant, cafelerimiz de var. Ciddi yatırımlar yapmışız Dükkanlar dolu. Ama olması gerekenin yarısı ciro var. Müşteri sadece zaman geçirebilecek kadar harcama yapıyor Eskiden çok daha fazla ürün alırken bir iki ürün ile geçiştiriyor ” dedi.

Kaptanoğlu Uluslararası Nakliyat

LKS Group bünyesinde yer alan Kaptanoğlu Uluslararası Nakliyat’ın 1997 yılında kurulduğunu belirten Fatih İslam, “Filomuzda 21 adet Mercedes-Benz marka tırımız var. İki sene içerisinde filonun tamamı yenilendi. Lojistik tarafında işlerimiz tatmin edici seviyede. Ağırlıklı gürcistan olmak üzere Sabit müşteriler ile çalışıyoruz. 22 senedir yüklerini taşıdığımız firmalar var” dedi.

LKS Group 12 farklı alanda hizmet veriyor

1981 yılından beri şehirlerarası, 2010 yılından beri turizm taşımacılık sektöründe faaliyet gösteriyor. LKS Group toplamda 12 farklı alanda faaliyet gösteriyor. Bunlar; Şehirlerarası taşımacılık, turizm taşımacılığı, şoförlü VIP taşımacılığı, uluslararası nakliyat, 2. El otomotiv, Rent A Car, Otopark-yıkama, Akaryakıt, gıda üretimi, gıda toptancılığı, cafe&restaurant işletmeciliği, inşaat ve gayrimenkul.

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153