05.09.2023, 14:48

Sektörün gündemi yoğun!

Geçtiğimiz hafta içinde TOFED Başkanı Sayın Birol Özcan ile birlikte Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü’ne bir ziyaret gerçekleştirdik. Genel Müdür Sayın Murat Baştör ve Karayolu Taşımacılığı Daire Başkanı Sayın Kerim Cicioğlu ve hukuk biriminden bir görevlinin de yer aldığı iki saati aşkın süren görüşmemiz de biz taleplerimizi aktardık. Korsan taşımacıların sayısının giderek arttığına dikkat çektik. D2 belgeli taşımacıların tarifeli taşımacılık yaptğını, D4 belgeli taşımacıların da 100 km’yi aşan mesafelerde faaliyetler gösterdiğini aktardık. Denetimlerin daha çok ve yaptırımların da çaydırıcı olması gerektiği üzerinde durduk. Ayrıca dijital platformlara yönelik bir Yönetmelik çalışması ve F1 acenteliğinin yeniden düzenlenmesi noktasını da konuştuk. Bizi çok dikkatlice dinleyip notlar aldılar. Sayın Murat Baştör ve ekibi önümüzdeki süreçte mevzuat konusunda değişiklikler getirecek çalışmalar içinde olduklarını ifade ettiler. Çok olumlu ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. 

Bakan Uraloğlu ile İTO’da buluşma

Görüşmemizin sonunda Sayın Murat Baştör’den taleplerimizi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na taşımalarını da arzu ettiğimizi ifade ettik. Ayrıca Eylül ayı içinde İstanbul Ticaret Odası’nda Sayın Bakan Uraloğlu ile biraraya gelme imkanı bulabileceğiz ve sorunlarımızı birebir aktarabileceğiz. 

İBB Ulaşım Platformu 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Ulaşım Platformunun daha etkin çalıştırılması noktasında talebimiz oldu. Turizm taşımacılarının güzergah izin belgeleriyle ilgili sorunu, Anadolu Yakası Otogarı ve Beylikdüzü Terminali ile ilgili gelişmeleri yine konuşmak istiyoruz. Beylikdüzü Terminali inşaatının kısa sürede başlayacağını umuyoruz. Bizim asıl isteğimiz Hadımköy Kavşağı’nda bir terminal yapılması yine de. Anadolu Yakası Otogarı’nın da Kurtköy’deki İETT Garajı’nın olduğu yerde inşa edilmesini gündeme getireceğiz. 

Öğrenci hareketliliği

Sezon sonu geliyor. Okullar da açılıyor. Bu yıl bir aksilik olmaz ise uzaktan eğitim olmayacak. Geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek bir öğrenci hareketliliği bekliyoruz. Sektörümüzün kış sezonunda omurgasını öğrenciler oluşturur. Ancak öğrencilerin eğitim süreci başladığında hareketlilik katsayılarının eskisine göre daha düşük olacağını düşünüyoruz. Çünkü ekonomik şartların ağırlaşması öğrencilerin de daha az seyahat etmesine neden olacak. 

İyi bir sezon geçirdik demek mümkün değil 

İyi bir sezon geçirdik  demek çok mümkün değil. Maliyetler çok ağır. İstanbul Otogarı’ndan günlük çıkan otobüs sayısı 1300-1400’ler seviyesinde. Daha önceki yıllarda bu rakamlar 2000’lerin üzerindeydi. Bu durum sektörün yüzde 40 daraldığını gösteriyor. Uzun mesafede yolcularımızı havayolu, kısa mesafede ise tren aldı. TCDD zarar etme uğruna düşük fiyatla taşıma yapmaya devam ediyor. 

Entegrasyon lafta kaldı

Öte yandan belediyelerde sektörün alanına girerek taşımacılık yapıyor. Hep yıllarca ‘entegre taşımacılık’ denildi duruldu. Ama havalimanları özel işletmelere verildi. Biz artık havalimanlarına giremiyoruz. Entegrasyon lafta kaldı. 

TOBB Ekonomi Şurası 

Önümüzdeki ay yine TOBB Ekonomi Şurası düzenlenecek. 5-6 Bakan şurada sektör mensuplarını dinleyecek. Sektör Meclislerine 3 dakika konuşma süresi verildi. 3 dakikalık sürede sektörün sorunlarını aktarabilmek mümkün değil. Ama bizim öncelikle vurgulayacağımız konu yine Ulaşım Koordinasyon Kurulu’nun bir an önce oluşturulması ve sektörün yaşadığı sorunların bu kurul üzerinden konuşulmasını talep edeceğiz. Yine kademeli saat konusunu gündeme getireceğiz. F1 acenteliğine yönelik düzenleme de yine taleplerimiz arasında olacak.

30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153