banner92
banner139
banner69

İSTAB Başkanı Turgay Gül: Bekleyen plakalar için son tarih 31 Aralık, okul ücretlerine güncelleme istiyoruz. Sözleşmelere dikkat edelim. Tedarikçi olmazsa sektör devam edemez

banner113

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 22 Nolu Şehiriçi Yolcu Taşımacılığı Meslek Komitesi ve İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) yönetimi sektörde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini görüşmek üzere kahvaltılı bir istişare toplantısı düzenledi. İstanbul Ticaret Odası Cemile Sultan Korusu Tesisleri Kırtape Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda İSTAB Başkanı Turgay Gül, bekleyen plakalar, yıl sonu sözleşmeleri, tedarikçiler D4S belgesi, okul ücretlerinin güncellenmesi, kademeli saat önemli açıklamalarda bulundu.

banner114
SERVİS TAŞIMA 26.11.2021, 15:42 26.11.2021, 16:00 Erkan YILMAZ
İSTAB Başkanı Turgay Gül: Bekleyen plakalar için son tarih 31 Aralık, okul ücretlerine güncelleme istiyoruz. Sözleşmelere dikkat edelim. Tedarikçi olmazsa sektör devam edemez

“Pandemi süreciyle birlikte sektörde inanılmaz araç açığı var” açıklamasını yapan Turgay Gül, “Bekleyen plakalar var. Bu plakaların sektöre girişi yönünde çalışmalar yapıyoruz. 3700’e yakın mücbir sebep ile başlayan ve farklı bir yöne giden plakaların 31 Aralık 2021 tarihine kadar sektöre girmesi gerekiyor. Girmediği takdirde bu plakalar iptal edilecek. İBB’nin bu yönde kararı var. Bizde bu kararı destekliyoruz. Sektörün şu anda araca ihtiyacı var. Bu araçların aktif olarak sektörde çalışması gerektiğine inanıyoruz. Belediye de bizimle bu konuda hemfikir. Askıda bekleyen plakalarla ilgili de bekleme sürecini daraltılarak plakaların sektöre girmesini amaçlıyoruz. Tabii burada biz şirketlerin haklarını korumak için de belli noktalarda müdahil olduk. Şirketler her sene ihalelere girdikleri için bazı noktalarda araçlarını bekletmek durumunda kalabiliyorlar. Bu sene bir ihaleyi alamayan şirket, öbür yıl yine ihaleye gireceği için arabayı bekletmek durumunda kalabilir. Şirketlerde yüzde 50 özmal araca güzergah izin belgesi aldığınızda diğer yüzde 50 aracı boşta bekletebiliyorsunuz. Belki bir oran bir nebze daralabilir. Bunun şirketler içinde önemli olduğunun bilincindeyiz. D4S belgesi ve Okul Servis Araçları Yönetmeliği ile ilgili başvurularımız vardı. Özellikle yönetmeliğin 4 bakanlıkla birlikte yapılmasının bu sektöre fayda değil zarar verdiğini, çünkü bir karar alınması gerektiğinde 4 bakanlığın onayının gerektiğini ve bunun da zorluklar getirdiğini aktardık. Biz bunun Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülmesini talep ettik” dedi.

D4 S belgesi ile ilgili soru işaretleri

“D4S belgesi ile ilgili çok büyük soru işaretleri var” açıklamasını yapan Turgay Gül, “Çalıştırılabilecek araç sayısı 10 iken bunu 20’ye çıkardılar. Bu da yeterli değil. Çünkü bazı firmaların 100’den fazla aracın Gebze veya Çorlu tarafına geçtiğini düşünürsek bununda düzenlenmesi gereken bir durum olduğunu aktardık. Bu konu sadece İstanbul’a özel değil Anadolu’nun birçok farklı noktasında uygulamalar var. Onun için bu kararı aldık diyorlar. Normal bakıldığında D4S belgesiyle tahdit kapsamındaki araçların şehir dışına çıkması bir avantaj. Ama D4S belgesinin kullanımının, alımının uygulamadaki araç sayısının farklılaştırılması gerektiğini ilettik. Tahditli plakaların diğer bir il sınırına geçmesi kanunen yasak. Ancak bu şekilde aşılabiliyor. D4S noktasında çalışmalar sürüyor” dedi.

Bazı okullarda servis hizmeti verilemiyor

Sektördeki araç ihtiyacı nedeniyle bazı okullarda servis hizmeti verilemediğine dikkat çeken Turgay Gül şunları söyledi: Okulların açılması ile ortaya çıkan ihtiyaçlarla ilgili acil bir toplantı talep ettik. İstanbul Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, İSAROD ve İTO 22 nolu komite olarak biz bir toplantı yaparak konuyla ilgili bilgiler sunduk. Ancak maalesef bir aksiyon alınmadı. Her zamanki gibi sistemin yaşadığı sorunları kendi kendine çözmesi bekleniyor. Şu anda bazı okullarda servis hizmeti verilemiyor” dedi.

Sektörümüzün kurtuluşu kademeli saatte

İSTAB Başkanı Turgay Gül, kademeli saat uygulamasının hayata geçmesi için ısrarcı olmaya devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: Pandemi sürecinde biz kademeli saatle ilgili bir aksiyon almıştık, bir adım da atılmıştı. Ancak uygulamada çok verim alınamadı. Biz yine de kademeli saat talebimizin ısrarcısı olmaya devam edeceğiz. Sektörümüzün kurtuluşu kademeli saatin hayata geçirilmesi ile mümkün olacak. Şu anda araç ihtiyacı büyük ve yeni araç temininde de sorunlar var. Biz çok ciddi maliyetlere katlanarak araç yatırımı yapıyoruz. Bizim bu araçları daha verimli şekilde kullanmamız gerekiyor. Kamunun ve özel sektörün bu yönde kararlar alması gerekiyor. Kademeli saati her zeminde anlattık. Bu uygulama ile İstanbul trafiği daha da rahatlatacak. Servis aracı içinde geçen zaman azaldığı için öğrenci ve personele psikolojik rahatlık getirecek. Biz maliyetlerimizi daha iyi yöneteceğiz. Ama bir türlü aksiyon alınmıyor” dedi.

Herkes şapkasını önüne koyacak, hesabını iyi yapacak

Kamudan istenen taleplerin yanı sıra sektör mensuplarından da taleplerinin olduğunu belirten Turgay Gül. Aralık ayı genelde sözleşmelerin yapıldığı süreç. Herkes kendi işine kanalize olsun ve fiyatlandırmalarını çok dikkatli yapsın. Şu anda İstanbul’da hepimize yetecek iş var. Bir işi aldık diye sevineceğimize, ay sonunda faturayı kestiğimizde kazandığımızdan mutlu olmamız gerekiyor. Kamu da birçok arkadaşımız teminat yakıyor. Mecburen yakıyor. Hesaplıyor. 1 sene bu işi yaparsam şu kadar zarar edeceğim, teminatı yakarsam 200 bin TL ile kurtaracağım. Bu duruma gelmemiz lazımdı. Bu duruma geldik, şimdi çıkmak için uğraşıyoruz. Çözüm çok basit. Herkes şapkasını önüne koyacak ve bunu düşünecek. Şu anda bütün kurumlarla görüşüyoruz. Yüzde 90’ı bize hak vermeye başladı. Size tavsiyemiz şudur; Sözleşmelerinizi 6 ay sonra güncellemenin de olacağı şekilde yapın. Kesinlikle kurumun fesih hakkı olduğuna göre, sizde fesih hakkınızla ilgili madde koyun. Karşılıklı 1 ay önceden bildirmek üzere fesih etme hakkına sahip olun. Asgari ücretin ne kadar artış göstereceği belli değil. Fiyat vereceğiniz bu ortamda asgari ücret zammının getireceği maliyeti ciddi olarak düşünün. Yüzde 30-35 zam gelebilir. Şu an çalıştıracak şoför bulamıyoruz. SGK’den şoför bulma noktasında destek talebimiz oldu. Ama tabii bunlar kolay değil. Bir kişiyi aynı gün sigortaya almanız mümkün değil. Sadece Pazartesi günleri SGK aynı günü kabul ediyor. Şoförü çıkartıyorsunuz ertesi gün sigorta yaptırmak gerekiyor. Genelde turizm tarafında da bu sorun var. SGK Müdürlüğü’ne gittik bunu anlattık “Onlar bizim denetimiz ne olacak” dediler.

Tedarikçinin para kazanmasını sağlamak zorundayız

“Tedarikçiyi kaybedersek bu sektörün devam etme şansı yok” uyarısında bulunan Turgay Gül, “ Pandemi de büyük oranda tedarikçiyi kaybettik. Şu anda tuttuğumuzu arabanın üzerine koyuyoruz. Şirket sahibinin direksiyonda olduğunu gördüm. Tedarikçinin para kazanmasını sağlamak zorundayız. Tedarikçi ile yapılan sözleşmelerde tabii eskiden birçok madde koyuyorduk. Şimdi tedarikçi bize maddeler koyuyor. Bu kadar sert geçişi yaşamamalıydık. Bizler her konuda olduğu gibi bu konuda şapkamızı önümüze koymamız gerekiyor” dedi.

Okul ücretlerine güncelleme talebimizi iletttik

Turgay Gül, Şubat ayında okul ücretlerinin yenilenmesi ile ilgili talepleri İTO kanalıyla ilettiklerini de açıkladı: Yakın süreçte kamudan yine isteğimiz olacak. Ortaokullarda devlet ücretsiz etüd uygulamaya başlamış. Ama maalesef fiyat tarifelerimizde etüd ile ilgili bir madde yok. Birçok okulda bu problem olmaya başlamış. Etüd ücreti ile bir fiyat konulması için görüşmeler yapacağız. Ayrıca Şubat ayındaki tatil sonrasında okul ücretlerine yönelik bir yenilenme talebimizi İTO kanalıyla hazırladık ve gönderdik. Yine özel okullarla ilgili farklı bir fiyat tarifesi çıkartmamız gerekiyor. Çünkü belediye maalesef İBB ne kadar denetim yapsa da özel okulların talepleri ve istekleri noktasında uygulanabilirlik bir durum yok. Özel okullar için farklı bir fiyat tarifesi talebimiz olacak. İstanbul’da Kadıköy ve Ataşehir’de iş var. Hiçbir firma gidip o işi yapmıyor. Biz senelerce bize hangi fiyatlar verilirse biz birbirimizin üstüne basarak o işleri yapmaya çalıştık. Ama şu anda gelinen noktada iş var işi yapacak firma bulunamıyor. Sebebi de o fiyatlara o iş yapılamaz. Bazı zorlukları fırsata çevirebilmemiz gerekiyor. Herkes iletişimde olmalı. Birbirimizi huzursuz edecek, ekonomik olarak zorlayacak girişimlerde bulunmamalı. Rekabet tabii olacak ama hizmet süreçlerinde rekabet etmek daha doğru olacak. 2022’ye girdiğimiz süreçte yapılabilir fiyatlarla teklifler vermeliyiz. Akaryakıt fiyatlarının nereye gideceği belli değil. Akaryakıt maddesini koymayı unutmayın. Kamudaki sözleşmelerin birçoğunda bu madde yok. Kara kara düşünüyorlar. Gün birlik olma zamanı, herkesin birbirine destek olma zamanı. İstanbul’daki bütün işler hepimize yeter” dedi.

Yorumlar (1)
Murat Yılmaz 3 yıl önce
Kullandıgınız cumlelerin hiç birinde "Tedarikçilerin para kazanmasını saglamak zorundayız"başlığına uygun bir cumle göremedik.Tedarikçi kelimesinin yerine "Firmaların "demeniz daha uygun olacaktır.Sonuçta sadece firmalarin isteklerini dile getirip cözme odaklı duruşunuz var.Saygılar
banner92
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 31 80
2. Fenerbahçe 31 75
3. Samsunspor 32 54
4. Beşiktaş 31 52
5. Eyüpspor 32 50
6. Başakşehir 31 48
7. Trabzonspor 31 45
8. Göztepe 31 43
9. Konyaspor 32 43
10. Kasımpaşa 31 42
11. Gaziantep FK 31 42
12. Kayserispor 31 40
13. Antalyaspor 31 40
14. Rizespor 31 37
15. Sivasspor 32 34
16. Alanyaspor 31 34
17. Bodrum FK 32 34
18. Hatayspor 31 19
19. A.Demirspor 31 -2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 36 69
2. Karagümrük 36 63
3. Gençlerbirliği 36 62
4. Bandırmaspor 36 60
5. İstanbulspor 36 58
6. Erzurumspor 36 58
7. Iğdır FK 36 55
8. Boluspor 36 55
9. Amed Sportif 36 54
10. Ümraniye 36 53
11. Esenler Erokspor 36 52
12. Keçiörengücü 36 51
13. Ahlatçı Çorum FK 36 51
14. Sakaryaspor 36 48
15. Pendikspor 36 45
16. Manisa FK 36 44
17. Ankaragücü 36 42
18. Şanlıurfaspor 36 40
19. Adanaspor 36 30
20. Yeni Malatyaspor 36 -21
Takımlar O P
1. Liverpool 34 82
2. Arsenal 34 67
3. Newcastle 34 62
4. M.City 34 61
5. Chelsea 34 60
6. Nottingham Forest 33 60
7. Aston Villa 34 57
8. Fulham 34 51
9. Brighton 34 51
10. Bournemouth 34 50
11. Brentford 33 46
12. Crystal Palace 34 45
13. Wolves 34 41
14. M. United 34 39
15. Everton 34 38
16. Tottenham 34 37
17. West Ham United 34 36
18. Ipswich Town 34 21
19. Leicester City 34 18
20. Southampton 34 11
Takımlar O P
1. Barcelona 33 76
2. Real Madrid 33 72
3. Atletico Madrid 33 66
4. Athletic Bilbao 33 60
5. Villarreal 33 55
6. Real Betis 33 54
7. Celta Vigo 33 46
8. Osasuna 33 44
9. Mallorca 33 44
10. Real Sociedad 33 42
11. Rayo Vallecano 33 41
12. Getafe 33 39
13. Espanyol 33 39
14. Valencia 33 39
15. Sevilla 33 37
16. Girona 33 35
17. Deportivo Alaves 33 34
18. Las Palmas 33 32
19. Leganes 33 30
20. Real Valladolid 33 16