banner92
banner69

TURBÜS Başkanı Hasan Şahin: Önceliğimiz mevcudu korumak ve planlı büyümek

TURBÜS yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şahin ve iş ortağı Orhan Ak; Çalışma anlayışımız hep daha stabil, daha güvenli bir yapıda gitmek oldu. Siz istemeseniz de yeni işler geliyor, büyüyorsunuz da. Büyümeden de var olunamayacağını biliyoruz. Ama bu ekonomik ortamda zaten mevcudu korumak, emin adımlarla ilerlemek ve planlı büyümek birinci önceliğimiz…

banner114
SERVİS TAŞIMA 02.09.2024, 13:04 02.09.2024, 17:08 Taşıma Dünyası
TURBÜS Başkanı Hasan Şahin: Önceliğimiz mevcudu korumak ve planlı büyümek

■ Erkan YILMAZ - Muammer BAŞKAN

2007 yılında servis taşımacılığı alanında faaliyete başlayan TURBÜS filosunda 15’i özmal, 120 adet araç bulunuyor. Şirket sahibi Hasan Şahin ve iş ortağı Orhan Ak, uzun yıllar TURSAN firmasında hem araçlarını çalıştırıyorlar hem de ulaşım müdürlüğü görevini yürütüyorlar. TURSAN’ın kapanmasının ardından 2018 yılında TURBÜS adında kendi firmalarını kuran Hasan Şahin ve Orhan Ak, öğrenci taşımacılığının yanı sıra personel, araç kiralama ve turizm taşımacılığı alanında da faaliyet gösteriyorlar.

TURBUS Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şahin ve iş ortağı Orhan Ak ile bir araya gelerek servis sürecine girişlerini, TURSAN dönemini ve  beklentilerini konuştuk.

TURSAN bizim okulumuz 

TURBÜS Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şahin, servis sektörüne girişlerini şu şekilde anlatıyor: “2007 yılında komşumuz servis taşımacılığı işini bırakmaya karar verdi; onun yanında 3 ay kadar şoförlük yapmıştım. O araçlarını satmaya karar verince 2003 model Fiat Ducato aracını satın aldım ve TURSAN firmasında araç sahibi olarak servis taşımacılığına başladım. Sayın Hakan Orduhan, becerimi görünce beri ulaşım müdürü olarak göreve getirdi. Orhan Ak ile de orada tanıştım ve o da ulaşım müdürü olarak görev yapıyordu. TURSAN’ın sahibi Hakan Orduhan, çok disiplinli bir çalışma ortamı oluşturmuştu. Tüm çalışanlara, araç sahiplerine düzenli olarak eğitimler veriliyordu. Ama şunu da söyleyeyim; en iyi ücreti de sektörde o dönemde TURSAN veriyordu. TURSAN’ın organizasyonu ve planı çok iyiydi. TURSAN bizim için adeta okul oldu. Servis taşımacılığı çok zor bir iş ve genel ekonomik sorunların da etkisiyle, 2017’de TURSAN kapandı. Biz de çok büyük şok yaşadık. Hakan Bey’in açıklamayı yaptığı ilk anda, şaka yapıyor diye de düşündük, ama şaka değildi. Ben her zaman Hakan Bey için ‘Allah razı olsun’ derim. Bu mesleği bize öğretti, ayrıca servisçilerin alacağını da zaman içerisinde ödedi. Sonra Az-Al Turizm’de, 2 aracımla 1 yıl kadar çalıştım” dedi.

2018 Haziran ayında TURBÜS kuruldu

2018 yılının Haziran ayında Orhan Ak ile birlikte TURBÜS şirketini kurduklarını belirten Hasan Şahin, “TURBÜS ismi bile TURSAN’ın bizdeki etkisini gösteriyor. Çok isim düşündük ama TURBÜS isminde karar kıldık. İlk kurduğumuzda Orhan Bey’in 3 aracı benim de 2 aracım vardı. Sonra ilk işimizi aldık ve tedarikçilerle birlikte 13 araç oldu. O dönemde tedarikçi bulmak çok güçtü. İlk 1 sene yaptığımız işten para kazanmadık. Araçlardan birini sattık, tedarikçilerin parasını ödedik. Biz operasyon tarafını çok iyi biliyoruz ama fiyat verme, fiyat alma tarafını çok bilmiyorduk. Bir de tam şirketi kurduk, Pandemi başladı. Biz de bu zorlu süreçte ayakta kalma mücadelesi verdik. 2021-2022 yılında yeni işler aldık. Personel, turizm taşımacılığı alanında araç kiralama ve fuar ve organizasyon tarafında faaliyet göstermeye başladık. Şu an filomuzda 15’i özmal, tedarikçilerle birlikte toplam 120 adet aracımız bulunuyor” dedi. 

2024 yatırımları

2024 yılında 2 adet Ducato ve 2 adet Citroen Jumper yatırımı yaptıklarını belirten Hasan Şahin, “Jumper araçlar şu an servis taşımacılığı tarafında çok ilgi görüyor. Araçların ilk alım maliyeti uygun, motorları sorunsuz. Memnunuz. 2 adet Jumper alımı daha planlıyoruz. 2015 ve 2017 model araçlarımızı 2025 Mart ayına kadar yenileme planımız var” dedi. 

UKOME’nin üzerine yüzde 40-50 zam yapıldı

Şu an piyasada kimsenin UKOME fiyatları ile taşıma yapmadığına dikkat çeken Şahin, “Bu ekonomik ortamda UKOME fiyatları ile taşıma yapma imkanınız yok. Şartlar çok ağır, maliyetler sürekli artıyor. Şu anda özel okulların tamamı UKOME fiyatlarının üzerine yüzde 40-50 zam yaptı. Bu fiyatlar da yıl sonuna kadar geçerli. Ocak ayında yeni zamlar gelebilir. Çünkü asgari ücret ve yıl sonu enflasyonu ile maliyetler daha da artacak” dedi. 

Personel tarafında büyük rekabet 

Personel tarafında rekabetin çok daha yoğun şekilde yaşandığını belirten Hasan Şahin, “İnanılmaz bir rekabet var, fakat kontrollü bir yapı yok. Şirketlerin kendi personelini taşıma riskine ben pek katılmıyorum. Buna özellikle kurumsal firmalar çok sıcak bakmazlar. Daha küçük, az personeli olan şirketler bunu yapabilir. Bizim daha önce iş yaptığımız bir şirket vardı; personele yol parası vereceklerini belirtiler, sözleşmeyi bitirdik. Personele yol parasının maliyetinin biraz da üstünde verince onlar da bu duruma itiraz etmedi. Ancak şirketin üretim yeri Kıraç tarafında, minibüsler çok dolu oluyor, personel toplu ulaşımla zamanında işe gelemiyor, yorgun oluyor, verimli olamıyor. Şirket 1 ay sonra tekrar bizi çağırdı. Hadımköy tarafındaki tesislerinde ise kendi araçları ile personeli taşıyorlar. Devletin, kamu kurumlarında tasarruf yapılması yönündeki karar ile Ankara’da bazı servisler kaldırıldı. Ama orada da personel kendileri servisçilerle anlaştılar. Şu an servisçilerin daha iyi kazandığını duyuyoruz” dedi. 

Bu işi bırakmayız

Yaşanan bütün zorluklara rağmen hiçbir zaman bu işi bırakalım duygusuna kapılmadıklarını belirten Hasan Şahin ve Orhan Ak, “Bıkkınlık geldi mi kötü, ancak işimiz bu. İnsanları memnun etmek zor olsa da biz elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. TURSAN’ın o kaliteli hizmet yapısını sunmaya çalışıyoruz. Birebir TURSAN’ın kopyasıyız. TURSAN zamanında aldığımız eğitimlerin çok önemli kazanımlar olduğunu gördük. TURSAN, tedarikçilerin parasını hep zamanında öderdi. Her ayın 25’inde parası yatardı servisçinin. Biz de her ayın 25’inde tedarikçimizin parasını ödüyoruz” dedi. 

Şoför aramazdık, sıraya girilirdi, ya şimdi…

Sektörün yaşadığı sorunların başında şoför yetersizliği olduğunu dile getiren Orhan Ak, “Şoförlük mesleğini yapmak isteyenler giderek azalıyor. Gelenlerin çoğuna da güven duyarak çocukları emanet etmek çok zor. Bunun sorumluluğu çok ağır. 2016-2017 yıllarında biz şoför aramazdık, sıraya girerlerdi ve giyimleriyle, konuşmalarıyla daha farklı bir insan kitlesi vardı. Biz seçerek alırdık. Şimdi yeni gelenlerde o kalite kalmadı. Özellikle EYT sonrasında, sektöre giriş olacağını düşünürken, olmadı. Teknoloji gelişti ama eğitim kalitesi düştü. 2 yıllık üniversite mezunu kişi bile nasıl oturacağını, davranacağını bilmiyor. Yeni neslin çok çabuk zengin olma hayali var” dedi. 

Daha güvenli yapı ile… 

“Çok büyük bir firma olalım, büyük filolara ulaşalım yönünde bir hırsımız veya hayalimiz olmadı bizim” diyen Hasan Şahin ve Orhan Ak, “Çalışma anlayışımız hep daha güvenli, hep daha stabil, bir yapıda gitmek üzerine kurulu. Siz istemeseniz de yeni işler geliyor, büyüyorsunuz da… Büyümeden var olamayacağımızı da biliyoruz. Ama bu ekonomik ortamda mevcudu korumak, emin adımlarla ilerlemek ve planlı büyümek birinci önceliğimiz. Bugünkü şartlarda bu faizlerle kredi çekip araç almak hiç kolay değil. Son iki yıldır biz mevcudumuzu koruduk ve yeni alımlar da yapabildik” dedi. ■

GAZETEMİZİ LİNKE TIKLAYARAK İNDİREBİLİRSİNİZ

https://www.tasimadunyasi.com/e-gazete/tasima-dunyasi-gazetesi-30-agustos-2024-tarihli-h15063.html

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner159
banner153