banner92
banner139

Solaris, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor

banner113

8.6 metreden, 18.75 metreye kadar otobüs üreten Solaris, tramvay ve troleybüs üretimi de gerçekleştiriyor. ESHOT’un 100 körüklü otobüs ihalesinde en iyi teklifi veren ve heyecanla sözleşmenin imzalanmasını bekleyen Polonyalı otobüs üreticisi Solaris, Türkiye pazarına adım atmak için gün sayıyor.

banner114
TAŞITLAR 11.03.2013, 15:09 12.03.2013, 12:28
Solaris, Türkiye pazarına girmeye hazırlanıyor
26 ülkeye şimdiye kadar 10 bin araç ihraç eden ve yıllık 1300 otobüs üretiminin yanı sıra, tramvay ve troleybüs üretimi de gerçekleştiren Solaris’in Poznan’daki üretim tesislerini inceleme fırsatı elde ettik. Solaris Türkiye Sorumlusu Serdar Özcan’la birlikte çıktığımız yolculukta ilk durağımız Berlin oldu. 

Solaris ürünleri ile ilk Berlin Tegel Havalimanı’nda tanıştık. Almanya pazarında yüzde 13 gibi önemli bir paya sahip Solaris’in körüklü otobüsleri ile havalimanından yolcular, şehrin merkezine ulaştırılıyor. Daha sonra havalimanından araçla üniversite şehri olarak da bilinen Polonya’nın 700 bin nüfuslu Poznan kentine geçtik. Solaris’in Poznan’da 4 üretim tesisi bulunuyor ve toplam 2 bin 500 kişi çalışıyor.

Poznan’da 4 üretim tesisi 

Poznan’da ilk ziyaretimizi Środa Wielkopolska’da bulunan fabrikaya yaptık. Yoğun bir çalışmanın olduğu fabrikada Mühendis MichaelGubański, üretim aşamaları ile ilgili bilgiler verdi: “Tramvay şaseleri ile otobüslerin yan duvar ve tavan iskeleti üretilerek 2 km. ötedeki fabrikamıza sevk edilip orada çatılıyor. İmalata başlanılan ilk nokta olan bu fabrikada dışarıdan gelen saçlar Avrupa’nın en modern makinesi olan lazerli Trulaser Cell 7040 ile kesiliyor, bunun yanı sıra ürüne beş tane açı verilebiliyor. Fabrikaya ürünlerin tamamı ham madde olarak geliyor. Kaynak yapılan malzemelerin işçilik kalitesinin kontrolü x-ray cihazı ile yapılıyor. Her kaynak aşamasından sonra malzemenin sıcaktan kaynaklanan ölçümleri elektronik ölçüm cihazları ile yapılıyor. Tramvayın yüzde 99 parçası ile otobüsün bazı parçaları burada üretiliyor. Otobüslerin ve tramvayın şasesini oluşturan her parça yüzde yüz paslanmaz çelikten üretiliyor.” 
İlk üretim tesisinde teknoloji, kaynak ve geliştirme bölümünde yer alan 17 mühendisle birlikte toplamda 120 kişi çalışıyor. Günlük üç set üretim yapılıyor. 

İkinci fabrikada

İlk fabrikadaki üretim tesislerinin Środa Wielkopolska’daki ikinci fabrikayı ziyaret ettik. Fabrikadaki üretim hakkında Tomasz Barański bilgiler verdi. Üç ana hat bulunan fabrikada taban şaseleri yapılıyor. Kalite kontrol ve iş hazırlamada 21 mühendisin, 280 işçinin çalıştığı fabrikanın toplam alanı 7 bin m2 üzerine kurulu. Günlük üretim 8 ile 12 adet arasında. İki vardiya çalışılıyor. 2 hat aracın iskeletini, bir hat aracın yan saçların son hale getirilmesini sağlıyor. Buradaki malzemelerin de paslanmaz çelikten oluştuğunu söylememize gerek var mı? 

Solaris 26 ülkeye ihracat yapıyor 

Daha sonra Bolechowo’daki Solaris’in ana merkezinde Public Relations Direktörü Mateusz Figaszewski şirketin kuruluşu ve gelişimi ile ilgili geniş bir sunum yaptı. Solaris’in ürünlerinin 26 ülkeye ihraç edildiğinin bilgisini veren Figaszewski, “Ürünlerimizi Norveç’in kuzeyinden başlayıp Birleşik Arap Emirlikleri’ne kadar görebilirsiniz. Batıdan doğuya, kuzeyden güneye Solaris otobüsleri kullanılıyor. Toplam yaklaşık 10 bin otobüs, troleybüs müşterilere teslim edildi. Polonya’daki piyasa payımız yüzde 50 civarında. Satışımızın yüzde 65’i ihracat. Bizim için en önemli piyasalardan biri Almanya. Almanya’daki piyasa payımız yüzde 13. Mercedes ve MAN’ın arkasından geliyoruz. Alman olmayan en büyük otobüs üreticisi olarak Almanya pazarındaki payımızdan gurur duyuyoruz. Geçen sene sattığımız 270 araç bizim Almanya rekorumuz” dedi. 

Avrupa’nın en büyük troleybüs üreticisi 

Avrupa’nın en büyük troleybüs üreticisi olduklarını ve 15 Avrupa ülkesine 650 dolayında troleybüs sevki gerçekleştirdiklerini vurgulayan Mateusz Figaszewski, “Standart tipik troleybüs veya yardımcı tahrik sistemlerine dizel jeneratörü veya bateri kullanılabilir” dedi. 

8-9 ve 12 metre elektrikli otobüs 

Yüzde yüz elektrikli otobüs üretimi de gerçekleştirdiklerini belirten Figaszewski, “Şu anda 8.9 ve 12 metre alçak tabanlı olarak üretiyoruz. Bu araçlar dört farklı şekilde şarj edilebiliyor. BRT araçları da üretiyoruz. Hem dizel, hibrit ve troleybüs olarak teklif ediyoruz. Salzburg’a, MetroStyle olarak adlandırdığımız 23 adet troleybüs satışı gerçekleştirdik. Şimdiye kadar 45 tramvayı Poznan şehrine teslim ettik. Tramvayda tek veya çift yönlü olarak uzunluk farklılıkları var. 8.6 uzunluktaki aracımızı Orta Avrupa’ya Avusturya, İsviçre, Norveç’e ve Atina’ya satıyoruz. Hem şehir merkezlerindeki dar sokaklar için hem de kısa mesafeler için bu araç çok pratik. Pik saatleri dışında o araçları kullanmak çok ekonomik. En son Prag’a 40 kadar sattık” diye konuştu. 

AR-GE’ye 20 milyon Euro

Yılda 20 milyon Euro’luk Ar-Ge bütçesine sahip olduklarını, yer altı ve yer üstüne yönelik ürünlerin yanı sıra artık gökyüzünü hedefledikleri şakasını yapan Mateusz Figaszewski, “Şu an için en önemli projemiz (ultra light) aşırı hafif otobüs konstrüksiyonu üzerinde çalışmak. Birkaç sene içerisinde şu an kullanmakta olduğumuz paslanmaz çelikten çok daha hafif komponetlere geçmek istiyoruz” dedi.            
2013 hedefleri 

2011 yılında 1200 otobüs, 2012 yılında krizin de etkisiyle 1006 otobüs satışı gerçekleştirdiklerini açıklayan Figaszewski, 2013 yılı hedeflerini de paylaştı: “2012 yılında toplam satışımız düşmesine rağmen ihracatımız arttı. Polonya’nın yıllık otobüs pazarı 500 civarında; 2013 yılında satış planımız yüzde 15 daha yüksek, 1100-1200 civarında satış hedefliyoruz. Üretimimizi iki vardiya ile gerçekleştiriyoruz, talep olduğunda üç vardiyaya geçerek 2000 dolayında üretim yapabilme imkanına sahibiz. Satış planının yüzde 70’ini doldurduk, yüzde 30’unu da inanıyoruz ki, Türkiye’den gelen sipariş ile dolduracağız. Hiçbir müşteriye ‘hayır’ demiyoruz. Bir otobüs siparişi veren müşterinin de 100 talep edenin de taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Sırbistan’dan 200 adet sipariş aldık. Bu kadar yüksek sipariş ve seri üretim hem bizim hem de müşteri için avantaj, çünkü yüksek siparişte daha iyi fiyatlar veriyoruz.” ■


---------------------------------------------
SOLARİS'in  kuruluş ve gelişimi
---------------------------------------------

Olszewski ailesinin şirketi. 1981 yılında ailesiyle birlikte Berlin’e taşınan Krzysztof Olszewski, kısa bir süre sonra Neoplan’da iş buluyor ve müdürlük seviyesine kadar yükseliyor. Neoplan fabrikasında 14 yıl kadar çalışan Olszewski, modern alçak tabanlı otobüsler hakkında geniş bir bilgi sahibi oluyor. O dönemde Polonya’da alçak tabanlı otobüs bulunmuyor. Polonya’da yaşanan değişimle birlikte Olszewski ülkesine dönüyor ve Neoplan’ın satış ofisini kuruyor. İlk otobüs satışı ise 1994 yılında gerçekleşiyor. Bir sene sonra 1995 yılında Poznan’da 122 adet alçak tabanlı otobüs ihalesine çıkıyor. İhale şartlardan biri otobüslerden en azından kısmen Polonya’da üretilmiş olması. O ihalede Olszewski’nin şirketi 72 otobüslük bölümünü kazanıyor, diğer kısmını MAN alıyor. 1996 yılında Poznan’da Neoplan ve MAN olmak üzere iki üretici üretime başlıyor. 1996-1999 yılları arasında şirketin yüzde 70’i Olszewski ailesine yüzde 30’u da Neoplan şirketine aitti. Almanya’dan alınan lisanslarla otobüsler üretiliyor. 

Polonya’da yol ve çevre koşullarına göre Neoplan otobüsleri yetersiz kaldığını düşünen Krzysztof Olszewski, 1999 yılında yüzde yüz Polonya markası Solaris Urbino’nun -yüzde 70’i kendisine yüzde 30’u Neoplan’a ait- tasarımını yaptı. MAN, Neoplan’ı satın alınca Polonya’daki yüzde 30 Neoplan hissesiyle Olszewski ailesine ait yüzde 70 hisseyi de satın almak istedi. Bu teklifi geri çeviren Olszewksi, yüzde 30 Neoplan hissesini de satın alarak şirketin yüzde 100’üne sahip oldu. Şirket, 2001 yılında Solaris adını aldı. 1999 yılında dizel, Trolley 2001, 2004’te CNG, Parallel Hybrid 2006, Tramino 2009 ve 2011 yılında ilk elektrikli otobüslerin üretimi gerçekleşti. 2004 yılında Almanya’da ilk büyük ihale kazanıldı. 2005 yılında 260 otobüs Berlin’e teslim edildi. 

Ürün grupları

Şehiriçi alçak tabanlı Solaris Urbino 8.6 / 10 / 12 / 15 / 18 / 18.75 metre uzunluklarında dizel, biyodizel, CNG ve biyogaz yakıt seçenekleri mevcut. 
Alçak tabanlı Solaris Urbino LE 8.9 / 12 / 15 / 18 metre biyodizel, CNG ve biyogaz
Şehirlerarası Solaris InterUrbino 12 ve 12.8 metre seçenekleri ve dizel ve biyodizel alternatif yakıt sistemlerine sahip. 
Solaris Urbino Hybrid 12 ve 18 metre uzunluklarında dizel ve elektrikli serileri mevcut. 
Trolleybus Solaris Trollino’nun 12, 15 ve 18 metre uzunlukları var. 
Solaris Urbino electric 8.9 ve 12 metre 
BRT/BHNS Solaris Urbino MetroStyle 18 metre ve dizel, hybrid ve Trolley seçenekleri bulunuyor. 
Solaris Tramino tramvay 32 metre. 
Trams Solaris Tramino 29 ve 36 metre

Yapılmış olan İzmir ihalesinin resmileşmesini bekliyoruz

Solaris Türkiye pazarı ile birkaç yıldır ilgileniyor. İzmir, İstanbul ve Gaziantep ihalelerine katıldık. İlk defa İzmir’de ihaleyi kazandık, sadece resmileşmesini bekliyoruz; yeni bir pazar için 100 araç harika olacak, satışların devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye’de başarılı olacağımıza inanıyoruz. Emeksiz ve sabır olmadan başarı gelmiyor.
Türkiye’ye yönelik farklı çalışma modellerini de denedik, birkaç sene önce bir Türk firması ile görüştük olmadı, ancak bu yine olabilir bir proje her iki taraf içinde iyi sonuçlar getiriyorsa neden olmasın. Her büyük başarı.

Yorumlar (4)
serkan akman 12 yıl önce
12 metre alcak taban dizel arac fiyatını antalya icin verebilirmisiniz
Editor 12 yıl önce
sayın serkan akman, iletişim bilgilerinizi iletin size istediğiniz cevabı gönderelim.
oguzhan 11 yıl önce
12 metrelik dogalgazli ve mozotlu arac fiyatlati nekadar
ENİS YÜNER 10 yıl önce
SOLARIS URBİNO İETT CNG SARI DAMALI 3A KADIKÖY ÜNAL MAHALLESİ 500.00 BİN OTOBÜS İSTİYORUZ 3B ÜNAL MAHALLESİ KADIKÖY 1 KADIKÖY KİRAZLITEPE
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7