28.11.2016, 09:55

TBMM tarihinde bir ilk

Ankara’da TBMM’de yaptığımız toplantı ile bir ilki gerçekleştirdik. Milletin temsil edildiği evde Ulaştırma ve Bayındırlık Komisyonu ile bir araya geldik. TBMM’de bu ilki gerçekleştiren Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Hocamıza, tüm ulaşımcılar adına ben teşekkür ediyorum. Bir farkındalık yarattık orada. Tabii, ben her zaman savunurum: Ne olduğunuz değil, ne yaptırdığınız önemlidir. Biz, konularımızı Meclise bu anlayışla taşıdık. Komisyonları çalıştırmamız gerektiğine inanıyorum. Onlar bizim için var… Bizim sorunlarımızı çözmek için meclise gönderdiğimiz insanların hele hele kurdukları komisyonun amacı bizi düzenlemek, bizimle ilgili konularda proje üretmek, fikir geliştirmek ve Meclise taşımak. Sayın Mustafa Ilıcalı Hocadan böyle bir toplantıyı bunun bilinciyle rica ettim. Kendisi de ilgili gerekli tüm girişimleri yaptı. İlgili tüm bürokratların katıldığı bir toplantı yaptık.  

Meclis TV toplantıyı yansıttı 
Bir ilkti. Format olarak istediğimiz gibi gelişmese de Meclis TV’nin toplantıyı yayınlamış olması yaratmış olduğumuz farkındalığın bir parçası olarak değerlendirilmeli. Çeşitli fikirler ileri sürdük, sektörümüzün içinde bulunduğu durumu anlattık. Ulaştırma Bakanlığı’nın daha önce adı DLH olan demiryolları, limanları ve havaalanları ile ilgili ulusal taşımacılığı üç ayak üstünde tanımlaması eksiklikti. Karayoluyla şehirlerarası ulaşımın olmaması, yani otogarlar ve altyapılarını sistemin bütününden koparırsanız bu sistem yürümez. Çünkü biz karayolu taşımacıları olarak diğer üç sistemin olmazsa olmazı tamamlayıcılarıyız. 

Noktadan noktaya taşımacılık
Trenden, uçaktan, vapurdan inenin otobüsle son varış noktasına gitmesi lazım. Toplu taşıma entegrasyonu, çok sihirli güzel bir kelime olarak karşımıza çıkıyor, ama bununla ilgili kararlarda maalesef böyle hareket edilmiyor. Otogarların ulusal ulaşım sisteminin dördüncü halkası olarak Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenmesi, konumlandırılması projelendirilmesi ve çalışma esasları belirlenmesi lazım. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayan, imar zevkini tatmin eden ve ulaşım sistemlerinin bütünleşik bir şekilde sürdürülebileceği yeni bir yapıya ihtiyacı var Türkiye’nin. Ulaştırma sistemlerindeki dönüşüm kentsel dönüşüme benzemez. Bunları, uzun soluklu ağır yatırımlardan oluştuğu için, 2023’leri, 2050 hatta 2100’leri hedefleyen bir anlayışla kurgulamak zorundayız. Bütün bunların karar mercisi TBMM’dir. 

Ulaştırma Danışma Kurulu…
Sayın Başbakanımızın, Ulaştırma Bakanı iken İTO’da gündeme getirdiğimiz gibi, karar süreçlerinde olmamız, görüş belirtme imkanımızın olması, hatta alınacak kararlarda pay sahibi olmak bizim hakkımızdır. Elbisemizin bedenimize göre yapılmasını sağlamak da doğal hakkımızdır. Bu, sadece karayolu yolcu taşımacılarını değil, sistemin dört halkasının tamamının içinde olduğu denizyolu, havayolu, demiryolu ve karayolunun birlikte hareket edebileceği bir ulaştırma danışma kurulu ile hayata geçirilirse yararlı olur.
TOBB Sektör Meclisini, Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da desteğini alarak önümüzdeki ay toplamak istiyoruz. Bu oluşum insanların güvenli ve konforlu ulaşımı açısından hayati bir önem taşıyor. Ulaşımdaki talebin karşılanmasına, ulaşım sistemlerinin entegre edilmesine yönelik adımların atılmasına ihtiyaç var. 

Düzenleme gerekiyor…
Bugüne kadar gelinen noktayı, bu değişimi ve dönüşümü doğru anlatan düzenlemelere ihtiyaç var. Her modun kendi yolcusunu taşımasına imkan tanıyan düzenlemelerin yapılması lazım. Yasakçı zihniyetin ve ulaşımın önündeki engellerin kaldırılması lazım. Sınır kapılarındaki geçişler, turizm taşımacılığındaki sorunların gündeme getirilmesi lazım. Halk otobüsçülerin ödeme sorunları var. Şehiriçi taşımacılıkta indirim olsun, ama ücretsiz taşımalar ve buna yönelik ödenen bedeller de ihtiyaçları karşılasın. Akaryakıt fiyatları ve ÖTV artıyor, bunlar da taşımacının sırtına yükleniyor. 

Teşekkür…
Komisyonda bir farkındalık yarattığımıza inanıyoruz,  tüm siyasi partilerin katılımcılarına ve Başkan Sayın Habib Soluk’a, Sayın Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’ya anlayış ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bu konu Türkiye’nin konusudur, insanlarımızın ulaşım hakkının konforlu ve güvenli şekilde sağlanması daha etkin şekilde sorunları gündeme getirmeye çalışacağız.
Geçen haftaki Taşıma Dünyası’nda sorunlarımızı gündeme getiren manşetten dolayı da gazetemiz yöneticilerine de teşekkür ediyorum… Doğruyu söylemeye devam edeceğim ya kendi devrimimizi yapacağız ya da devrileceğiz. Otobüs işletmeciliği sürdürülebilir olmaktan çıktı. Özellikle kısa taşımacılar için maliyetler arttı. Taleplerimiz haklı ve belirleyici. Yolcu haklarını ve taşımacının haklarını korumak zorundayız. Hak aramaya devam edeceğiz. ■
Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153