banner139
banner69

Özikizler Turizm 25 Mercedes otobüs ve 50 midibüs yatırımıyla sezona hazır

banner113

İzmir merkezli Özikizler Turizm Uluslararası Taşımacılık 2023 ve 2024 yılı araç alımı için belirlediği 25 Mercedes otobüs ve 50 minibüs, midibüs yatırım planını hayata geçirdi. Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, “Sektörde kalmak isteyen herkes yatırım yapmak durumunda. Bu işin gerekliliği bu. Az veya çok yatırımı mutlaka yapacaksınız. Yatırım yapmazsanız, araç eskidiğinde işletme maliyetiniz artıyor. Yeni araç ile eski araç arasında makas büyüyor. Eski araç ile iş almanız da daha zor hale geliyor” dedi.

banner114
TURİZM TAŞIMA 25.05.2024, 18:05 25.05.2024, 18:42 Taşıma Dünyası
Özikizler Turizm 25 Mercedes otobüs ve 50 midibüs yatırımıyla sezona hazır
banner101

Haber: Erkan YILMAZ

Özikizler Turizm 2023-2024 araç yatırım planını hayata geçirdi. Yapılan planlamaya göre 25 Mercedes otobüs ve 50 midibüs yatırımı yapıldı. Geçtiğimiz hafta içinde yapılan teslimat töreni ile 2 adet Mercedes-Benz Tourismo otobüs de Özikizler Turizm filosunda yerini aldı. Araçlar, Mengerler Ticaret Otobüs Satış Müdürleri Günay Eren ve Hüseyin Tilki tarafından Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bür’e teslim edildi. 

Sektörde kalmak isteyen yatırım yapmak zorunda

Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, yeni yatırımlar ve hedeflerle ilgili Taşıma Dünyası’na özel açıklamalarda bulundu. “Sektörde kalmak isteyen herkesin isteyen herkes yatırım yapmak zorunda” diyen Özer Bür, “Bu işin gerekliliği bu. Az veya çok yatırımı mutlaka yapacaksınız. Yatırım yapmazsanız, araç eskidiğinde işletme maliyetiniz artıyor. Hem bakım maliyetleri artıyor. Araç eskidikçe değer düşüşü de çok daha fazla oluyor. Eski araç ile iş almanız da daha zor hale geliyor. 2023-2024 yılında 25 Mercedes büyük otobüs, 50 minibüs, midibüs ile toplamda 75 adetlik bir araç yatırımımız oldu. Mercedes yatırımında etkenler finansman imkanı, ikinci el değeri” diye konuştu.  

Otobüsçünün her yıl hayali: Bu yıl çok daha güzel olacak

2024 yılına yönelik değerlendirmeler ile açıklamalarına devam eden Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, “Her yeni yıla girerken otobüsçünün hayali ‘Bu yıl çok daha güzel olacak’ yönünde olur. Ama sezon başladığında da bu kez ‘Biz geçen seneyi arar hale geldik” derler. Bence bu yıl bunu demeyecekler, çünkü pandemiden sonra bir çok değişim oldu. Bizim personel taşımacılığında işlerimiz aktif şekilde yürüyor. Personel taşımacılığında fiyat dengeleri çok çabuk değişebiliyor. Enflasyonla birlikte turizm taşımacılığında da fiyat dengeleri çok değişti. Gerçek enflasyon oranında planlamayı yapmak zor hale geldi.  2022 yılı sonlarında 2023 model araçlara yönelik dile getirilen otobüs fiyatları 6 milyon TL civarındaydı. Bu sene 16 milyon TL deniliyor. Her maliyet kaleminde çok ciddi artışlar var. Siz buna göre fiyatlandırma oluşturmak durumundasınız ama çok yüksek seviyede rekabet var” dedi. 

Vize alınamaması turları yüzde 50 düşürdü

Vizelerde yaşanan sıkıntıların turları olumsuz etkilemeye başladığına dikkat çeken Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, “Yurtdışı programlarında yüzde 50 civarında düşüşler var. İnsanların yurtdışına yönelik seyahatlerle ilgili beklentileri çok yükseldi. Pandemi sürecinde seyahatlerin olmaması bu yöndeki talebi daha da büyüttü. Eskisine oranla çok daha fazla sayıda yurtdışına yönelik bir talep var. Konsolusluklarla görüşüyoruz. Aylık vize başvurusu 10-12 bin civarıydı. Şimdi ise başvuru sayısı 40 binlerde. Eskiden gelen yığılmaların bunda etkisi var. Yurtdışına yönelik talebi arttıran bir başka etkende yurtiçinde tatilinin yurtdışına göre daha ucuz hale gelmesi oldu. Balkan turları İzmir’den kişi başı 550-600 Euro, Karadeniz turları da TL ile aynı fiyat seviyesinde. Turizm sektöründe fiyatlar noktasında bir istikrar yok. Oteller, restaurantlar fazlasını alırken, taşımacı hak ettiği kazancı elde edemiyor” dedi. 

Ören yerlerindeki fiyatların yüksekliği turistin gezmesini önlüyor

İzmir’e kruvaziyer turizminin de olumlu etkisinin olduğunu belirten Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, “Geçtiğimiz hafta 25 araçla hizmet verdik. İzmir ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. Ama burada olumsuz bir gelişme ören yerlerinin fiyatlarının çok yükselmesi. Efes’e giriş 3-4 sene önce 8 Euro iken şu anda 40 Euro. Turiste bu pahalı geliyor.  Gemide satışlar yapılıyor, bu fiyatları görünce gezmek istemiyor”dedi.  

Umudumuzu koruyoruz

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2024 için umudunu koruduğunu belirten Özikizler Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Özer Bür, “2024’ten umutluyum yine de. Zaten umudunuzu yitirdiğinizde yaşam enerjiniz kalmaz. Yurtdışına gidişlerde vize sorunumuz var ama ülkemize yine de turist gelecek. Vize sorununun çözümü için adımlar atılması gerekiyor” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner117
15
açık
banner159
banner153