17. İstanbul Bienali 17 Eylül'de açılıyor
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 1987 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Bienali, bir kez daha İstanbul’u güncel sanatın buluşma noktası haline getirmeye hazırlanıyor. 17. İstanbul Bienali, 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding’in desteğiyle 17 Eylül-20 Kasım arasında ücretsiz gezilebilir.
Küratörlüğünü Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh’in üstlendiği 17. İstanbul Bienali’nde, 500’ün üzerinde katılımcının 50’yi aşkın projesi yer alacak. Bienal katılımcıları arasında sanatçı, düşünür, yazar, şair, araştırmacı, mimar, radyo programcısı, balıkçı, aktivist, stand-up komedyeni, şef, etnomüzikolog, ornitolog, deniz bilimci, kukla ustası ve müzisyenler de bulunuyor. Bienal, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu’nda yer alan 12 sergi mekânının yanı sıra, şehrin dört bir yanında sayıları 50’yi aşan sahaf, kitapçı, lokanta, sinema ve hastanelere ek olarak bir radyo istasyonunda izleyiciyle buluşuyor. 17. İstanbul Bienali, farklı coğrafyalarda, benzer konular üzerine düşünen ve üreten, çeşitli disiplinlerdeki katılımcıları bir araya getiriyor. Her biri uzun vadeli araştırmalar sonucu ortaya çıkan işbirliği temelli projelerin izleyicilere sunulduğu bienal, birlikte vakit geçirmek, düşünmek, konuşmak, dinlemek, okumak, izlemek, sorular sormak ve sorulara cevap aramak için bir davet niteliği taşıyor.
17. İstanbul Bienali, 13 Eylül Salı sabahı bienalin sergi mekânlarından Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde düzenlenen basın buluşmasıyla tanıtıldı. Toplantıda 17. İstanbul Bienali küratörleri Ute Meta Bauer, Amar Kanwar ve David Teh, İKSV Güncel Sanat Projeleri ve İstanbul Bienali Direktörü Bige Örer’in moderasyonunda, bir söyleşi gerçekleştirdi. Küratörler, bienalin hazırlık çalışmaları, kavramsal çerçevenin nasıl belirlendiği, sanatçı ve mekân seçimleri, kamusal program ve bienalin yaratmak istediği etkiden bahsettiler. Basın buluşmasında, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding adına Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da birer konuşma yaptı.
İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı: “İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak, 1987’den bu yana düzenlediğimiz bienal aracılığıyla sanatçıların yeni üretimlerini desteklemeyi hedefliyoruz. Mekâna özgü üretimleri ve yurtdışından sanatçıların burada yeni işbirlikleri geliştirmelerini teşvik ediyoruz. Güncel sanat alanında farklı ülkelerden düşünceleri, yeni akımları, dikkat çeken eserleri İstanbul’a taşımak için çalışıyoruz. Sanat profesyonelleri ve izleyiciler arasında etkileşim olanakları yaratıyor, ülkemizin uluslararası bağlarını güçlendiriyoruz. Bienalin parçası olarak düzenlediğimiz etkinliklerle sergiyi zenginleştiriyor, tartışma ortamları yaratıyoruz. Çocuk ve gençlere yönelik programlarımız ve ücretsiz dağıttığımız çocuk kitaplarımızla güncel sanat beğenisinin erken yaşlardan itibaren gelişmesi için çaba sarf ediyoruz. Kapılarımızı tüm izleyicilere ücretsiz olarak açıyor, yüzbinlerce izleyiciyi ağırlarken kültür-sanata erişim ve katılımın önündeki önemli bir engeli ortadan kaldırıyoruz. Bienalin ücretsiz olarak izleyiciyle buluşmasını destekleyen 2007’den bu yana bienalin sponsorluğunu üstlenen Koç Holding’in yanı sıra, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bienali destekleyen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerimi sunuyorum,” dedi.
Ömer M. Koç: “2007-2026 yılları arasını kapsayan İstanbul Bienali sponsorluğumuzu, 2036 yılına kadar uzatma kararı aldık.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ise konuşmasında şunları söyledi: “İstanbul Bienali, bizleri bu sene bir kez daha sorgulamaya davet ediyor. İnsanlığın, attığı düşüncesiz adımların kaçınılmaz sonuçları ile ilk kez bu kadar net yüzleştiği bir dönemden geçiyoruz ve acil çözüm bekleyen pek çok sorunla karşı karşıyayız. 17. İstanbul Bienali günümüzün bu karmaşık sorunlarının birçoğunu tüm açıklığıyla masaya yatırıyor. Ortak akıldan beslenen çözümler sunarak, özgür ifadeye alan açıyor. Özen ve dayanışmadan beslenip daha yaşanır bir gezegeni mümkün kılma gayesiyle sanatseverlerle buluşuyor. Bienal’in sanat dünyasına ve İstanbul’a getireceği enerjinin sizleri de benim kadar heyecanlandıracağını ümit ediyorum. Sanatın üzerimizdeki dönüştürücü gücü sayesinde, daha iyiye yönelik ilham sunacağına ve bizlerin de dünyayı dönüştürecek gücü kendimizde bulmamıza vesile olacağına kaniyim. Medeni, çağdaş ve aydın bir Türkiye’nin yolunun eğitim ve sanattan geçtiğine inanıyorum. İlk kez sizlerle güzel bir haberi paylaşmak istiyorum. 2007-2026 yılları arasını kapsayan İstanbul Bienali sponsorluğumuzu, 2036 yılına kadar uzatma kararı aldık. Hepimize hayırlı olsun.”
Buluşmanın ardından Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma (TÜMATA) grubu, bienal katılımcılarından Mariah Lookman’ın bienal için tasarladığı su bahçesinde, esere eşlik eden besteyi seslendirdi. Türk müzik terapisi ilkelerini kullanan geleneksel müzisyenler B. Kanıkey Güvenç Akçay (çeng), Halime Atalay (İstanbul kemençesi) ve Faysal Macit (bendir ve tabla) sanatçı Lookman’la birlikte aylara yayılan bir diyalog içinde besteledi. Lookman’ın bu mekân için özel olarak tasarladığı, eğreltiotları ve lotus çiçeklerini barındıran su bahçesi, bienalin ardından da ziyaretçilerin dinleneceği, tazeleneceği, düşüncelere dalacağı ve şifa bulacağı bir kamusal alan olarak burada kalmaya devam edecek.
Türkiye’de türünün ilk örneği olarak yaklaşık 14 dönüme yayılan Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi modern tıp ile çeşitli şifa gelenekleri arasında bir kavşak noktası olarak 700’ü aşkın tıbbi bitkiye ev sahipliği yapıyor. Bienal kapsamında Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde Lookman’ın su bahçesinin yanı sıra, Laura Anderson Barbata’nın Meksika’daki Yucatan yerlileriyle yaptığı kırmızı hamaklar da yer alacak.
Süreç odaklı bir bienal
Önceki bienallerden farklı olarak ortaya çıkan sonuçtan ziyade sürece odaklanan 17. İstanbul Bienali, katılımcılara ve izleyicilere, haber dolaşımı için kullanılabilecek alternatif araçlar, öğrenme yolları, arşivleme gelenekleri, insanların dünya üzerindeki etkileri, duyuların iç içe geçtiği deneyimler ve çok eski zamanlardan kalma uygulamaların bugüne nasıl taşınabileceği üzerine bazı sorular soruyor: Bienal bir gazete olabilir mi? Yeniden tasarlanmış bir arşiv olabilir mi? Su gibi herkesin içinden akan bir duyular denizi olabilir mi? Eski şarkılardan, kuşlardan, çimenlerden, balıklardan, mandalardan öğrendiklerimizi paylaştığımız bir buluşma olabilir mi? Kuşlar ne düşünür? Denizin sahibi kim? Sessizliği nasıl dinleyebiliriz? Şiirler nasıl konuşur? Bir ağacın milliyeti var mıdır? Hakiki peynir üreticisi kimdir? Bir yemeğin milliyeti var mıdır? Konuşamayacağımız bir şeyi nasıl anlatırız? Mandanın rengi nedir, siyah mı beyaz mı? Toprak insanları bugüne dair ne der? Ekokırım ne anlama gelir? Biz mi hikâyeleri yazarız, hikâyeler mi bizi? Öteki diye bir şey var mıdır? gibi sorulardan yola çıkan…
İstanbul Bienali’nin küratoryal metnine buradan ulaşılabilir.
17. İstanbul Bienali sergi mekânları
17. İstanbul Bienali’nin Beyoğlu, Fatih, Kadıköy ve Zeytinburnu ilçelerinde yoğunlaşan sergi alanları, sadece birer mekân olarak değil bulundukları mahalleler ve o mahallelerle kurdukları ilişki üzerinden de öne çıkacak. Beyoğlu’nda, bienalin film ve kamusal programlarına da ev sahipliği yapacak Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’yle birlikte uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul Canlı Sanat Araştırma Alanı (PCSAA), 1999’dan bu yana kapalı olan İstanbul’un en eski Rum okullarından Merkez Rum Kız Lisesi, SAHA’nın sanatçı, küratör ve yazarları desteklemek amacıyla başlattığı SAHA Studio, farklı disiplinlerden güncel sanatçıların sergilerine, seminerlere ve atölyelere ev sahipliği yapan Büyükdere35 ile Taksim Gezi Parkı’nın altında yer alan, 257 metre uzunluğundaki Metro İstanbul Yaklaşım Tüneli Taksim bir yürüyüş rotası oluşturacak. Tarihi Fatih ilçesinde, bu yıl ilk kez bienal ziyaretçilerine açılacak sergi mekânları yer alıyor. Uzun yıllar boyunca hat ve cilt sanatçısı Emin Barın’ın stüdyosu olan Barın Han’ın yanı sıra Mimar Sinan tarafından 16’ncı yüzyılda Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa için yaptırılan, 2023 yılında faaliyete geçmeden önce ilk kez bienal izleyicisine açılacak The Çinili Hamam bienal mekânlarına katılıyor. 15’inci yüzyılda, Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen en eski hamamlardan Küçük Mustafa Paşa Hamamı da bu rotadaki diğer sergi mekânı.Kadıköy’de, İstanbul’un 130 yıllık bir geçmişe sahip endüstriyel miraslarından, 2021’de bir müze ve ortak alan olarak kazandırılarak, sergi ve müze mekânları, sahneleri, kütüphaneleriyle gençlere yirmi dört saat açık bir çalışma ve etkinlik alanı sunan Müze Gazhane ile savaş̧ yüzünden yerinden edilmiş̧ sanatçılar tarafından Yeldeğirmeni’nde kurulan arthereistanbul bienal ziyaretçilerini bekliyor.
Zeytinburnu’nda ise 14 dönümlük bir arazi üzerine kurulu Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, bienal süresince sergilenen eserlerle birlikte çeşitli performanslara da ev sahipliği yapacak.
17. İstanbul Bienali sergi mekânlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye web sitesinden ulaşabilirsiniz.
17 İstanbul Bienali’nin fiziksel olmayan mekânları
17. İstanbul Bienali, çeşitli basılı ve çevrimiçi mecralar aracılığıyla ziyaretçilerine yeni sorular sormaya devam ediyor.
Mantı Postası
Mantı Postası ilhamını, Hrant Dink Vakfı’nın “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi (1850–1950)” konferansının yasaklanması üzerine İstanbul’da düzenlediği “Kayseri Mantı Festivali”nden alıyor. Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen festival, mantının aracılık ettiği, çoğulculuğu yücelten alternatif bir foruma dönüştü ve söz konusu yasağa karşı bir dayanışma alanı oluşturdu.
Bienal kapsamında 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı işbirliğiyle hayata geçirilen Mantı Postası aylık, üç çevrimiçi sayı olarak mantipostasi.com.tr adresi üzerinden yayımlanacak ve bu üç sayıdan yapılan bir seçkiyi içeren matbu edisyonu da bienal sergi mekânlarında dağıtıma giren bir yayın olacak. Çok çeşitli toplumsal, tarihsel ve siyasal meselelere dikkat çeken ve 30’un üzerinde ismin katkıda bulunduğu yayında mantı tariflerine, mantı hikâyelerine, denemelere ve fikir yazılarına yer veriliyor. Hrant Dink Vakfı, devam niteliğinde bir Mantı Festivali’ne de ev sahipliği yapacak.
Radyo Bienal
Bienalin hem katılımcısı hem de mekânlarından biri olarak konumlanan bağımsız radyo kanalı Açık Radyo, 2021 yılında 26 haftalık Radyo Bienal programına ev sahipliği yaptı. Zeyno Pekünlü tarafından hazırlanan programda, bienalin farklı disiplinlerden katılımcılarının Açık Radyo'ya özel ürettikleri işler, arşiv sesleri, ses müdahaleleri, söyleşiler ve şiir okumaları yer aldı. Radyo Bienal programının kayıtları Açık Radyo web sitesinden, İngilizce kayıtları ise İKSV’nin Spotify, Apple Podcasts ve Google Podcast hesaplarından dinlenebiliyor.
Açık Radyo’nun bienal katılımcıları ve izleyicileriyle diyaloğu Barın Han’da kurulan açık bir stüdyoda devam edecek. Canlı yayınlara, radyo performanslarına ve tartışmalara yer verecek mekânda, radyonun yaklaşık 25 yıllık işitsel ve görsel arşivlerinden derlenerek hazırlanmış bir yerleştirme de yer alacak. Bienal kapsamında Muntadas’ın Açık Radyo hakkında 2010 yılında çektiği belgeselin de özel gösterimi yapılacak.
Crip Magazine
Crip Magazine, Eva Egermann’ın 1970’lerde engellilere yönelik çalışmalar ve eylemlerde sahiplenilen “sakat” kelimesinden yola çıkarak hayata geçirdiği bağımsız bir sanat dergisi projesi. Düzensiz aralıklarla yayımlanan dergi, farklı alanlardan sanatçı ve kültür çalışanlarının katkılarını bir araya getirerek ortak bir platform oluşturuyor. Derginin 17. İstanbul Bienali kapsamında yayımlanan beşinci sayısında Egermann, kendi araştırmalarını, Türkiye’de engellilik üzerine çalışmalar yürüten sanatçılar, eylemciler ve akademisyenlerinkiyle buluşturuyor. Matbu edisyonu bienal mekânlarından edinebilen dergi, cripmagazine.evaegermann.com adresi üzerinden çevrimiçi olarak okunabilir.
cascadingspiral.com
Tasarımcı ve web sitesi geliştiricisi Yehwan Song’un örümcek ağlarından ve meteorolojik haritalardan esinlenerek tasarladığı ve tüm bienal projelerine yer veren web sitesi cascadingspiral.com bienalin kompostlaşma sürecini yansıtıyor; serginin altı tematik ipliğini birlikte dokuyarak öngörülemez bileşimler yaratıyor ve yeni diyaloglara alan açıyor. Song’un Nisan 2022’de açılan projesi, izleyicilerin bienal katılımcıları hakkında çevrimiçi ortamdaki görsel, işitsel ya da yazılı kaynaklara ulaşmasına imkân tanıyor. Site bienal süresince de haftalık bir gazete gibi sürekli yenilenecek.
Anne(x)
Oda Projesi’nin bienaldeki çalışması Anne(x), kolektifin “annelik ve üretim” ilişkisine dair uzun zamandır sürdürdüğü araştırmalara ve çeşitli coğrafyalardaki kültür ve sanat alanından annelerle ve anne olmayanlarla yapılan bir dizi toplantıya ve görüşmeye dayanıyor. Halen devam eden bu sohbet serilerinden işitsel parçalar, Radyo Bienal’in haftalık yayınlarında yer almış, başkalarının bakım sorumluluğu, güvencesiz çalışma ve kadın dayanışması gibi kavramları sorgulamıştı. Kolektif, bienal sırasında gerçekleşen bir dizi etkinlikle birlikte Anne(x) gazetesinin yedinci sayısını da bienal kapsamında çıkarıyor. Bienalin okuma odalarında yer alan derginin İngilizcesi ise şu linkten okunabilir.
Şiir Hattı
17. İstanbul Bienali için kurgulanan Şiir Hattı, bugüne dair başka türlü haberlere ulaşabilmek için şairlerin zihin dünyasına ve sözcüklerine başvuruyor. Proje kapsamında 15 şair, 2021 yılı boyunca her ay bir şiir yazmaya davet edildi. Projeye katılan şairler böylece bienal için bir yıl boyunca kendi gözlerinden dünyanın gidişatını yorumlayan şiirler ürettiler. Projeye katılan şairler: Mehmet Said Aydin, Donat Bayer, Zeliha B. Cenkci, Sevinç Çalhanoğlu, Cevat Çapan, Ersun Çıplak, Devrim Dirlikyapan, Haydar Ergülen, Mehmet Erte, Cem Kurtuluş, Bejan Matur, Mustafa Erdem Özler, Gonca Özmen, Anita Sezgener ve Neşe Yaşın. Şiir Hattı kapsamında üretilen şiirler kent genelinde sahaflarda, kahvelerde, lokantalarda, dükkânlarda, basılı ve sanal yayınlarda, Performistanbul’un canlı performanslarında, otobüs durakları ve ilan panolarında, çeşitli kamusal ve pek kamusal olmayan mekânlardaki toplantılarda görülebilecek. Yazılan şiirlerden bir seçkiyle hazırlanan şiir kitabı da bienal sırasında yayımlanacak. Derlenen şiirler Açık Radyo yayınları ve bienalin podcast kayıtlarından da dinlenebilecek. Süreyyya Evren'in danışmanlığını yaptığı Şiir Hattı, Nâzım Hikmet ve Faiz Ahmad Faiz’in dostluğundan ilham alarak bu şairlerden seçili şiirlere de yer veriyor.
Şiir Hattı ile ilgili bilgileri bienalin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.
#şiirhattı
Kuşlar Ne Düşünüyor?
17. İstanbul Bienali ve İKSV Alt Kat tarafından hayata geçirilen Kuşlar Ne Düşünüyor? projesi, Türkiye’nin dört bir yanından 6 -14 yaş arasındaki çocukları, kuşlar, doğa ve insan dışı türlerle yeniden ilişkilendirmek için yaratıcı bir süreç başlatmayı, çocukların kuşlar üzerinden tüm doğa hakkında düşünmelerini sağlamayı ve hayal güçlerini harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Proje kapsamında “öğretmen” ve “çocuklar ve eşlik eden yetişkinlere” yönelik iki rehber hazırlandı. Bu rehberlerde yer alan sorularla çocukların çevrelerindeki kuşları keşfetmeleri ve kuşlar hakkında düşünmeleri hedeflendi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden projeye katılan çocukların rehberlerden edindikleri bilgilerden hareketle kuşlar hakkındaki sorulara verdikleri metin, resim, fotoğraf, ses ya da video gibi farklı formatlardaki yanıtlar kuslar.iksv.org adresinden paylaşılacak.
Proje kapsamında İKSV Alt Kat, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ve Roots& Shoots Türkiye işbirliğinde, İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi Başkanlığı Yeşil İstanbul ve Yaban İstanbul destekleriyle hafta içi ve okul gruplarıyla Atatürk Kent Ormanı’nda “Kuş Gözlem Etkinlikleri” de düzenlenecek. Ayrıntılı bilgi için İKSV Alt Kat web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Apple’ın yaratıcılığı destekleyen etkinlik programı Today at Apple ise, 24 Eylül-19 Kasım tarihleri arasında belirlenen Cumartesi günlerinde, farklı disiplinlerde üretimler yapan 5 sanatçı ile 5 farklı atölye çalışması gerçekleştirecek. Ayrıntılı bilgi için: https://www.apple.com/tr/today
Kuşlar Ne Düşünüyor? projesi, İstanbul Bienali ve İKSV Alt Kat tarafından, Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Hisar Okulları, Öğretmen Ağı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi ve Today at Apple işbirliğinde hayata geçiriliyor.
17. İstanbul Bienali kamusal programı
17. İstanbul Bienali süresince Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünde bienal boyunca düzenlenecek Kamusal Program çerçevesinde doğaçlama performanslar, şiir okumaları, dinletiler, paneller, sanatçılarla birlikte ortak mekân ziyaretleri ve deneyim paylaşımları, atölyeler, stand-up gösterisi gibi farklı disiplinlerde pek çok etkinlik gerçekleştirilecek. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek 17. İstanbul Bienali kamusal programı bienalin web sitesinde takip edilebilir.
17. İstanbul Bienali film programı
17. İstanbul Bienali, sekiz hafta boyunca şehre yayılacak ücretsiz sergiler, açık hava gösterileri, konserler, çeşitli buluşmalar, atölye çalışmalarının yanı sıra Türk Ekonomi Bankası (TEB) sponsorluğunda gerçekleştirilecek bienale özel film programıyla da sanatseverlere ulaşıyor. Bienal küratörleri David Teh, Ute Meta Bauer ve Amar Kanwar tarafından oluşturulan film seçkisi, bienal boyunca Hope Alkazar, Pera Müzesi ve Müze Gazhane’deki salonlarda izlenebilecek. Filmler ve gösterim tarihleri hakkında bilgiye bienal web sitesinden ulaşılabilir.
Koç Holding desteğiyle çocuklar ve gençler bienal ile tanışıyor
17. İstanbul Bienali, 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding desteği, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nin işbirliğiyle, müzede projeleri sergilenen on bir sanatçının çalışmasından esinlenerek çocuklar ve gençlere yönelik hem çevrimiçi hem yüz yüze ücretsiz atölyeler düzenliyor. Atölye çalışmalarında katılımcılar, bienalin farklı duyuları harekete geçirecek, yerküreyle, kendileriyle ve diğer canlılarla kurdukları ilişki üzerine yeniden düşünme, ekolojik farkındalık kazanma ve çalışmalarını yaratma imkânını yakalıyor.
Pera Müzesi’nde 20 Eylül-20 Kasım arasında ücretsiz gerçekleştirilecek atölyelere katılmak için, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi web sitesinden rezervasyon yapılabilir. Atölye kapasiteleri çevrimiçi ortamda okul grupları için en az 10, en fazla 60 kişiyle; yüz yüze yapılacak hafta sonu grupları için 10 kişiyle sınırlıdır.
Sanatsever martılar Opti ile Pesi’den yeni bir macera
İstanbul Bienali, çocuklar için ücretsiz kitap serisine bu yıl İsviçre’den Jan Michalski Vakfı’nın desteğiyle devam ediyor. İstanbul martıları Opti ile Pesi’nin Opti ile Pesi: Şiirli Yollar adlı üçüncü macerasında Radyo Bienal’den Mantı Postası’na, Manda Festivali’nden Şiir Hattı’na birçok bienal projesinin izini bulmak mümkün. Yekta Kopan’ın yazdığı, Gökçe Akgül’ün resimlediği kitap, Burcu Ural Kopan’ın yayın yönetmenliğinde hazırlandı. Sürpriz konuk karakterleri, eğlenceli çizimleri ve maceralı hikâyesiyle çocukların bienal ve projelerle daha yakından ilişki kurması için bir fırsat yaratan Opti ile Pesi: Şiirli Yollar, Ekim ayından itibaren bienal mekânlarından Müze Gazhane, Pera Müzesi ve Barın Han ile İKSV Alt Kat’tan ücretsiz olarak temin edilebilir.
Rıhtımların, gemilerin, denizlerin sesi 17. İstanbul Bienali’nde yankılanıyor
Ses sanatçısı ve besteci Tarek Atoui, müzisyenler, enstrüman imalatçıları ve farklı alanlardan araştırmacılarla yürüttüğü bir dizi işbirliğine dayanan iki eserle bienalin katılımcıları arasında yer alıyor. Atoui dünyanın dört bir yanında, kent içindeki rıhtımların seslerini inceleyerek kaydettiği Suların Tanığı için, Éric La Casa ve bir grup yerel ses kayıtçısıyla işbirliği içinde, İstanbul’un işler hâldeki limanlarının ses dünyasını da araştırdı. Atoui’nin bir çocuk yuvasındaki eğitim pratiklerine, ses algılarına ve ses oyunlarına başvurarak yürüttüğü çalışmalardan yola çıkarak geliştirdiği “Fısıldayan Oyun Alanı” Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda sergilenecek.
Atoui’nin bienaldeki bir diğer katılımı, İKSV Alt Kat ile birlikte Vuslat Vakfı işbirliğiyle hayata geçirilecek Cankulağıyla Dinleme başlıklı atölye serisi olacak. Bienal boyunca devam edecek etkinliklere dair ayrıntılı bilgi ve etkinliklere kayıt için İKSV Alt Kat’ın web sayfası ziyaret edilebilir.
17. İstanbul Bienali yayınları
17. İstanbul Bienali kapsamında Yapı Kredi Yayınları işbirliği ve Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarıyla bir rehber ve bir katalog yayımlanıyor. Bienali ziyaret ederken ihtiyaç duyulabilecek tüm bilgileri içeren rehber kitapta tüm projelere dair ayrıntılı bilgi ve fotoğraflar yer alıyor. Ziyaretçiler için bienal gezisini kolaylaştırmayı hedefleyen ve her mekânda hangi projelerin, nerede görülebileceğini de gösteren rehber, bienal mekânlarından Pera Müzesi, Barın Han ve Müze Gazhane’den 50 TL karşılığında edinilebilir.Bienal kapsamında yayımlanan Artçı Düşünceler / Afterthoughts adlı kitapta ise küratörlerin bienale dair düşünce ve hayallerini izleyicilere daha kapsamlı bir şekilde aktarmak için bir araya getirdikleri yazılara bienal projelerinden görseller eşlik ediyor. Bienalin ardındaki düşüncelere bir pencere aralayan bu kitap, 100 TL karşılığında bienal mekânlarından Pera Müzesi, Barın Han ve Müze Gazhane’den alınabilir. Bienalin Şiir Hattı projesi kapsamında yayımlanan şiir kitabı ise programa katılan on beş şairden yeni şiirler içeren bir yayın olarak Süreyyya Evren ve Erdem İlgi Akter editörlüğünde hazırlandı. Bugün hayatta olmayan iki büyük şairden, Faiz Ahmad Faiz ile Nâzım Hikmet’ten seçkiler de içeren kitap, Şiir Hattı projesine dair tanıklıkları da içeriyor. Kitap, Pera Müzesi, Barın Han ve Müze Gazhane’den 70 TL karşılığında alınabilir. Her üç kitabın tasarımını da Emre Çıkınoğlu üstlendi.
17. İstanbul Bienali ziyaretçi bilgileri
17. İstanbul Bienali mekânları, 17 Eylül–20 Kasım tarihleri arasında, pazartesi günleri hariç̧ her gün, 10.00-18.00 arasında ziyarete açıktır. Açılış haftasına özel olarak, 19 Eylül Pazartesi günü tüm bienal mekânları açık olacaktır. Bienal, 28 ve 29 Ekim’de de gezilebilecek. Mekânlarla ilgili ayrıntılı bilgi ve ziyaret saatleri hakkında bilgiye bienalin web sitesine ulaşılabilir.
Ziyaretçi kayıt sistemi
Ücretsiz olarak gezilebilen sergilere giriş sağlayan ve tek kişi için tüm mekânlarda geçerli olan akreditasyon kodları 17bziyaret.iksv.org adresindeki dijital form üzerinden ya da Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Müze Gazhane ve Barın Han girişlerinde yer alan kayıt masalarından başvuru yapılarak alınabilir.
Rehberli turlar
Ücretsiz ziyaret edilebilen 17. İstanbul Bienali'nin rehberli tur programı ziyaretçilere, bienal sergilerini, eğitimlerini 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding desteğiyle alan uzman rehberler eşliğinde gezme olanağı sunuyor.Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde, Müze Gazhane’de ve Barın Han’da ortalama bir saat süren turlarda izleyicilere, farkı disiplinlerde eğitim görmüş rehberler eşlik edecek.Bienal süresince ayrıca, Barın Han’da her Çarşamba, ziyaret saatlerinden sonra saat 20.00’de başlayacak Bienalde Bir Gece ve ebeveynlere ve bakımverenlere bienali 0-36 ay aralığındaki bebekleriyle birlikte gezme imkânı sunan Bebekli Sabahlar turları da düzenlenecek.Rehberli tur biletleri passo.com.tr, Pera Müzesi, Müze Gazhane ve Barın Han ile ana gişe İKSV’den (Sadi Konuralp Caddesi No: 5, Şişhane, Beyoğlu) temin edilebilir. Rehberli turlarla ilgili ayrıntılı bilgiye [email protected] adresinden ve (212) 334 08 30 numaralı telefondan ulaşılabilir.
17. İstanbul Bienali destekçileri
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 2007’den bu yana Bienal’in sponsorluğunu üstlenen Koç Holding’in desteğiyle düzenlen 17. İstanbul Bienali, bu yıl da izleyicilere kapılarını ücretsiz olarak açıyor. 17. İstanbul Bienali’ne, İKSV’nin tüm festivallerine ve bienallerine Kurucu Sponsor Eczacıbaşı Topluluğu destek oluyor. İstanbul Bienali’nde Proje Ortakları olarak Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Hisar Okulları, Öğretmen Ağı, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Today at Apple destek verirken Havayolu Partneri Türk Hava Yolları, Aydınlatma Sponsoru Tepta, Teknoloji Sponsoru Arçelik yer alıyor. Bunun yanı sıra, 17. İstanbul Bienali özel proje sponsorları Ford Otomotiv San. A.Ş ve Tekfen Holding, Film Programı Sponsoru Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve İKSV Eğlence Partneri TikTok oldu.
17. İstanbul Bienali’ne katkı sağlayan kuruluşlar ise Mey I Diageo, Illy, Securitas, NOA, Singapore Airlines, Allianz Türkiye ve tonwelt. Polisan Kansai Boya İstanbul Bienali’ne 2015-2024 yılları arasında boya sponsoru olarak desteğini sürdürüyor. Bunlara ek olarak bir dizi destekçi, uluslararası fon kuruluşları ve hibe organları İstanbul Bienali'ne ek katkıda bulunuyor. Bunlardan bazıları; ABD Ankara Büyükelçiliği, Acción Cultural Española (AC/E), Arts Council Norway, Australia Council for the Arts, Austrian Cultural Forum Istanbul, Austrian Federal Ministry for Arts, Culture, Civil Service and Sport (BMKOES), Bagri Foundation, BAK - basis voor actuele kunst, British Council, Camões - Institute for Cooperation and Language, I. P (CICL), Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea, Chrest Vakfı, Creative New Zealand, Directorate-General for Contemporary Creativity of the Italian Ministry of Culture (DGCC), Filipinler Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, Fransa Ankara Büyükelçiliği, Fransa İstanbul Başkonsolosluğu, Fundación Jumex Arte Contemporáneo, Goethe-Institut Istanbul, Goethe-Institut South Africa, Han Nefkens Foundation, Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği (HBS), Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, ifa – Institut für Auslandsbeziehungen, Indonesian Ministry of Education, Culture, Research, and Technology, Institut français, İstanbul İtalyan Kültür Merkezi, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu, Japan Foundation, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu, KADIST, Korea Arts Management Service (KAMS), Kunstverein in Hamburg, Meksika Ankara Büyükelçiliği, Mondriaan Fund, National Arts Council of Singapore (NAC), National Commission for Culture and the Arts of the Philippines (NCCA), Norveç Krallığı Ankara Büyükelçiliği, Office for Contemporary Art Norway (OCA), Phileas – A Fund for Contemporary Art, Portekiz Ankara Büyükelçiliği, Project Eleven, República Portuguesa – Cultura / Direção-Geral Das Artes, SAHA Derneği, Schering Stiftung, Singapur Ankara Büyükelçiliği, SPOT Projects, Swiss Arts Council Pro Helvetia, Tarabya Kültür Akademisi, The Agency For Cultural Affairs, Government Of Japan (Bunka-Cho Art Platform Japan) ve Vuslat Vakfı. İstanbul Bienali’nin diğer destekçileri ise; Meke, Odeabank, Somerset, Sotheby’s ve Tempo.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerinde İKSV Dijital Dönüşüm Sponsoru Google, İKSV Konaklama ve Mekân Sponsoru The Marmara Group, İKSV Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta, İKSV Kurumsal Eğitim ve Gelişim Sponsoru Davranış Bilimleri Enstitüsü, İKSV İletişim Stratejileri ve İçgörü Sponsoru FutureBright Group ile servis Sponsorları Amerikan Hastanesi, MindBehind, Plaza OSGB, GFK, SOMERA, AGC, Uzman CRM, BooSmart, Loodos Teknoloji, OMD ve WISEBACK destek veriyor.
Bu edisyonun Ana Hamileri; Oya & Bülent Eczacıbaşı ve Ömer Koç̧. Hamileri; Shane Akeroyd, Bilge Öğüt Cümbüşyan & Haro Cümbüşyan Füsun & Faruk Eczacıbaşı, Erdem Ailesi, Emin Hitay, Phillip Keir & Sarah Benjamin, Öner Kocabeyoğlu / Papko Art Collection, Tansa Mermerci Ekşioğlu ve Pırıl & Igno van Waesberghe. Dostları; Berrak & Nezih Barut, Sevil Dolmacı, Silvia Fiorucci, Zeynep & Can Kendi, Ari Meşulam ve Şebnem & Mahmut Ünlü. Okyanus Ötesi Dostları ise; Konfir Kabo, Amanda & Andrew Love ve Natasha Sidharta.
17. İstanbul Bienali’ne ayrıca, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Programı, İstanbul Özel Notre Dame De Sion Fransız Lisesi, İstanbul Özel Saint Benoît Fransız Lisesi ve İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi de destek veriyor.
17. İstanbul Bienali TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi ile Ataşehir, Beşiktaş ve Zeytinburnu Belediyeleri tarafından destekleniyor.
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 11 | 31 |
2. Fenerbahçe | 11 | 26 |
3. Samsunspor | 12 | 25 |
4. Eyüpspor | 12 | 22 |
5. Beşiktaş | 11 | 21 |
6. Göztepe | 11 | 18 |
7. Sivasspor | 12 | 17 |
8. Başakşehir | 11 | 16 |
9. Kasımpasa | 12 | 14 |
10. Konyaspor | 12 | 14 |
11. Antalyaspor | 12 | 14 |
12. Rizespor | 11 | 13 |
13. Trabzonspor | 11 | 12 |
14. Gaziantep FK | 11 | 12 |
15. Kayserispor | 11 | 12 |
16. Bodrumspor | 12 | 11 |
17. Alanyaspor | 11 | 10 |
18. Hatayspor | 11 | 6 |
19. A.Demirspor | 11 | 2 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 12 | 25 |
2. Bandırmaspor | 12 | 24 |
3. Erzurumspor | 12 | 22 |
4. Karagümrük | 12 | 21 |
5. Igdir FK | 12 | 21 |
6. Ankaragücü | 12 | 19 |
7. Ahlatçı Çorum FK | 12 | 19 |
8. Boluspor | 12 | 18 |
9. Şanlıurfaspor | 12 | 18 |
10. Manisa FK | 12 | 17 |
11. Esenler Erokspor | 12 | 17 |
12. Ümraniye | 12 | 17 |
13. Pendikspor | 12 | 17 |
14. Keçiörengücü | 12 | 15 |
15. Gençlerbirliği | 12 | 15 |
16. İstanbulspor | 12 | 14 |
17. Amed Sportif | 12 | 14 |
18. Sakaryaspor | 12 | 13 |
19. Adanaspor | 12 | 7 |
20. Yeni Malatyaspor | 12 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 11 | 28 |
2. M.City | 11 | 23 |
3. Chelsea | 11 | 19 |
4. Arsenal | 11 | 19 |
5. Nottingham Forest | 11 | 19 |
6. Brighton | 11 | 19 |
7. Fulham | 11 | 18 |
8. Newcastle | 11 | 18 |
9. Aston Villa | 11 | 18 |
10. Tottenham | 11 | 16 |
11. Brentford | 11 | 16 |
12. Bournemouth | 11 | 15 |
13. M. United | 11 | 15 |
14. West Ham United | 11 | 12 |
15. Leicester City | 11 | 10 |
16. Everton | 11 | 10 |
17. Ipswich Town | 11 | 8 |
18. Crystal Palace | 11 | 7 |
19. Wolves | 11 | 6 |
20. Southampton | 11 | 4 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Barcelona | 13 | 33 |
2. Real Madrid | 12 | 27 |
3. Atletico Madrid | 13 | 26 |
4. Villarreal | 12 | 24 |
5. Osasuna | 13 | 21 |
6. Athletic Bilbao | 13 | 20 |
7. Real Betis | 13 | 20 |
8. Real Sociedad | 13 | 18 |
9. Mallorca | 13 | 18 |
10. Girona | 13 | 18 |
11. Celta Vigo | 13 | 17 |
12. Rayo Vallecano | 12 | 16 |
13. Sevilla | 13 | 15 |
14. Leganes | 13 | 14 |
15. Deportivo Alaves | 13 | 13 |
16. Las Palmas | 13 | 12 |
17. Getafe | 13 | 10 |
18. Espanyol | 12 | 10 |
19. Real Valladolid | 13 | 9 |
20. Valencia | 11 | 7 |