Diyarbakır Toplantısı: Belgeleri birleştirmekten vazgeçtik
Ulaştırma Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses Diyarbakır’da konuştu: Belge birleştirmelerini taslakta yapmıştık ama gelen tepkiler üzerine birleştirmekten vazgeçtik. Yönetmeliğimiz yayınlandıktan ve Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) devreye girdiğinde sektörün gerçek büyüklüğünü görebileceğiz.
ŞEHİRLERARASI
18.12.2017, 09:37 18.12.2017, 13:03
Taşıma Dünyası
FOTOĞRAF: ŞİRVAN OKTAY GÖRER / DİYARBAKIR
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Otobüsçüleri TOFED’in organize ettiği toplantıda buluştular. 16 Aralık Cumartesi günü Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses, Ulaştırma Bölge Müdürleri ile TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Diyarbakır, Mardin, Malatya, Mersin, Ağrı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Van, Kars, Batman, Erzincan, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Elazığ, Hatay, Siirt, Erzurum, Şırnak, Muş, Hatay illerinden otobüsçüler dernekleri yönetimleriyle çok sayıda sektör mensubu katıldı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Otobüsçüleri TOFED’in organize ettiği toplantıda buluştular. 16 Aralık Cumartesi günü Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses, Ulaştırma Bölge Müdürleri ile TOFED Genel Başkanı Birol Özcan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Diyarbakır, Mardin, Malatya, Mersin, Ağrı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Van, Kars, Batman, Erzincan, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Elazığ, Hatay, Siirt, Erzurum, Şırnak, Muş, Hatay illerinden otobüsçüler dernekleri yönetimleriyle çok sayıda sektör mensubu katıldı.
Büyükşehirlerde ulaştırma irtibat büroları
Toplantının açılış konuşmasını TOFED Genel Başkanı Birol Özcan yaptı. Ulaştırma Bakanlığı ile her zaman diyalog halinde olduklarını ve İstanbul Otogarında, Ulaştırma İrtibat Bürosunu hayata geçirdiklerini belirten Başkan Özcan, “Ulaştırma irtibat bürolarının diğer büyükşehir illerdeki otogarlarda da faaliyete geçmesini arzu ediyoruz. Böylece bürokratik işlemler hızlanacak, iş süreçlerinde daha çok verimlilik yaşanacak” dedi.
Sektör zorlu bir süreci yaşıyor
Taşımacılık sektörünün zorlu bir süreçten geçtiğine dikkat çeken Özcan, “Sektör çok zor bir sürece girmiştir. Bu toplantıda, bu bölgede sektörümüzün yaşadığı sorunları açık açık konuşulmasını arzu ediyoruz. Taşıma modlarındaki gelişimle bilet fiyatlarındaki düşüşler sektörümüzü zorluyor. Sektör kendi içinde haksız ve yıkıcı rekabet yaşıyor. Yeni Yönetmeliğin hazırlanması sürecinde Bakanlık ile birlikte çalıştık. Bu çalışmada bize katkı sağlayan Sayın Mahmut Gürses’e teşekkür ediyoruz. Biz bir an önce Yönetmeliğin yayınlanmasını talep ediyoruz. Bölgedeki sektör mensuplarının sorunlarına çözüm aramak için bu toplantının düzenlenmesine öncülük yaptık. Birlikte çözüm arayışı yapacağız” dedi. ■
Sektörün büyüklüğü
TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin de toplantıda yaptığı konuşmada, öncelikle sektörü anlamak istediğini söyledi: “Biz Türkiye’de insanımızın yüzde 90’ını taşıyan, yılda 7 milyar dolar yatırım yapan, 2,5 milyar dolar katma değer üreten ve sadece tarifeli uluslararası ve yurtiçi sektör boyutuyla 240 bin insanı istihdam eden devasa bir sektörüz. Bu rakamın içinde tarifesiz taşımacılık sektörü yok. Doğu ve Güneydoğu Anadolulu otobüsçülerin bu sektör içinde yerine bakarsak… Otobüs üreticilerinin araçlarını pazara sunduğunda ilk satış yaptığı yer bu bölge. Otobüslerin yenilenmesinde ve gelişiminde bu bölgenin otobüsçüsü öncü bir güç oldu. Biz kendi kabımıza sığmıyoruz. Ama kendi içimizde engelleniyoruz, bu hoş değil. Biz kanunla kurulmuş bir meslek birliği olmak istiyoruz.”
Kaderimizi belediyeler çizmemeli
Otogarların yapımına ve işletilmesine belediyeler tarafından karar verilmesinin ve sektörün kaderinin çizilmesinin yanlışlığına dikkat çeken İlgin, “Belediyeler bunda aktif olmalı, ama tek başına karar almamalı. Bu kararlar alınırken otobüsçüler le birlikte Ulaştırma Bakanlığı da bu etkin şekilde sürecin içinde yer almalı” dedi. Sektörün yaşadığı bir önemli sorunun da sigorta olduğuna değinen Mevlüt İlgin, “Otobüsçülerin kaza sonrasında ödeyeceği tazminatlar konusu çok ciddi sorunlar oluşturuyor. Bize tek bir sigorta poliçesi olsun ve manevi tazminatları da içersin istiyoruz. Bunun bedeli neyse ödemek istiyoruz” diye konuştu.
Yabancıların taşınması sorunu
Doğu ve Güneydoğulu otobüsçülerin yaşadığı bir soruna dikkat çeken İlgin, “Seyahatlerin sağlanmasında belirli güvenlik tedbirlerinin alınması doğal, ama yabancıların taşınmalarında sık sık cezalarla karşı karşıya kalıyoruz. Yapılacak bir düzenleme ile bu sorunun çözümüne imkan tanınmalı. Bu bölge otobüsçüleri maliyetlerin düşürülmesinde, haksız ve yıkıcı rekabetin önlenmesinde, sektörün yüksek kaliteli hizmet vermesi için çok ciddi çalışmalar yürüttüler. Sektöre de örnek oldular” dedi. ■
Bir dokun, bin ah işit!
Sorunları gündeme taşımak ve birinci ağızdan dinlemek için bu toplantının düzenlendiğinin bilgisini veren Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen katılımcılara seslendi: “Buradaki otobüsçülere bir dokunsanız, bin ah işitirsiniz. Bu sektörün yüzünün güldüğünü hiç görmedim. Bu bölgenin en önemli sorunu haksız rekabetten dolayı fiyat istikrarsızlığı, yabancıların taşınması, pahalı akaryakıt ve korsan taşımacılıktır. Birlik zamanı olduğu inancı ve zararın neresinden dönülürse kârdır anlayışı ile birçok il ve otogarı ziyaret ederek uzlaşmayı sağladık. Ulusal firmalara çağırımız, çalıştıkları hatlarda bölge firmaları ile işbirliği yapmalarıdır, bu sektör için de kazanç olacaktır. Biz devletin kimlik verdiği vatandaşları taşıdığımız halde yolda cezalar yiyoruz, yolcular indiriliyor. Birçok firmanın otobüsü bağlı. Bu otobüsçüler, buna rağmen senetlerini ödemek durumundalar. Yollarda denetimlerde uygulama farklılıkları var. Bunların olmaması gerekiyor. Otogarlarda Göç İdaresi yetkililerinin olması da bu sorunun çözümüne katkı sağlar. Samsun Otogarı’nda yaşadığımız sorunların çözümü yönünde çalışmalar yapılmasını istiyoruz.” ■
Hedef ağırlaşan yükü hafifletmek
Batman Otobüsçüler Derneği Başkanı Muhyeddin Altun, 2017 yılında yaşadıkları zorlukları aşmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Bizim hedefimiz ağırlaşan yükü bir parça hafifletmektir. Kendi aramızda birlik ve beraberlik içinde çalışmamamız da önemli bir sorun. Kurumsal firmaların bölgede yarattığı sorunlar oldu. Servis, yazıhane maliyetlerinin kaldırılması önemliydi. Biz bu adımları attık, ama kurumsal firmalar bu adımları atmadı. TOFED yönetiminin bizi bir araya getirmesini istiyoruz” dedi.■
Bakanlığa dilekçe yazdık
TOFED Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nedim Genç, sektörün haksız ve yıkıcı rekabet nedeniyle çok zor bir süreçten geçtiğini vurgulayarak, “Bakanlığa sahada yaşadığım deneyimleri içeren bir dilekçe yazdım. Otogarlara giriş ve çıkış ile park ücretlerini konu edinen bu dilekçeye 150 firma imza attı. Bakanlık, otogar ücretlerine yönelik en son tebliği 2015 yılında yayınladı. Bakanlığın bu ücretlere yönelik bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Park parası ödeme külfetinden sektörün kurtarılması gerekiyor. TOFED’in de bu maliyetlerin azaltılmasına yönelik bir çalışma yürütmesi gerekiyor. Samsun Otogarı’ndaki sorunun çözümünü istiyoruz” dedi. ■
Denetim birçok sorunu çözecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses, Yönetmelik yayınlandıktan sonra U-ETDS denetim sistemiyle birlikte sektörün yaşadığı birçok sorunun çözüme kavuşacağını söyledi: “Firmalar aracın plakasını, taşıdıkları tüm yolcuların ve personelinin kimlik numaralarını, yabancıysa pasaport numarasını sisteme göndermek zorunda olacak. Bu verileri Emniyet yetkililerine transfer edeceğiz. Yabancı yolcu sorunu böylece aşılmış olacak. Her yolcunun bagajının biletle eşleştirilmesi de zorunlu olacak. Kesilen bilet ücretlerini de görebileceğiz. Böylece sektörün mali büyüklüğünü de görebileceğiz. Taşınan yolcuların sosyal ve ekonomik durumu konusunda da veriler elde edilebilecek. Seyahat sıklığını görebileceğiz.
Ceza puanı silinecek
Sisteme adapte oluncaya kadar tüm firmalara yaptırım uygulamıyoruz. Ama erken sisteme kim girerse, onun 20 uyarısını peşin peşin sileceğiz. Mevzuatımıza bir ödül mekanizması getirdik. Tarifesiz taşımacılık yapanlar, yolcularını bir saat öncesinde sisteme girecek. Aracın hangi firmada olduğu, şoförün kim olduğu, grubu nereden alıp nereye götürdüğü önceden öğrenilebilecek. Bu da yoldan yolcu toplama sıkıntısını ortadan kaldıracak. Bize veriyi doğru göndermeyene de yaptırım uygulayacağız. Elektronik ortamda denetim sağlanacak. Korsan veya kapsam dışı taşımacılık önlenecek.
Notere gitmeden kiralama
Biz bu sistemi taşımacılık sektörünü daha iyi yönetmek, daha iyi kontrol etmek için tasarladık. Yepyeni bir düzen. Güzel neticeler alacağımızı da düşünüyoruz. Her firmanın bizim partnerimiz olmasını sağlayacak argümanlar getiriyoruz. Fiyat tarifesini, zaman tarifesini, yolcu bilgilerini elektronik ortamda görme imkanı sağlıyoruz. Kiralık imkanı yoktu. Kiralık kayıt imkanını notere gitmeden sunacağız. Artık Bölge Müdürlüklerine sizi istemiyoruz, oturun bilgisayar başında kendi işinizi yapın.
Elektronik takip sistemi…
Otogar kalkışlarını da sistem takip edecek. Herkes her istediği yerden kalkamayacak. Bunu belediyelerle de konuşacağız. Belediyeler, yolcu alınabilecek cep terminalleriyle ilgili bize bilgileri verirlerse bu terminallerin hepsini sisteme eklemeyi düşünüyoruz.
Bizim elimizde sihirli sopa yok. Havalimanlarından belediyelerin yaptığı taşımalar konusunu soruyorsunuz: İstediğimiz şartları belediyeler sağladığında onlara da belge veriyoruz. İzin vermeme gibi bir lüksümüz yok.
Biz otobüslerin yüzde 80’lere düşmesini çoktan bekliyorduk, ama otobüs sektörü bir yolcu bile kaybetmedi. Ama şimdi tamamen ölçeceğiz. Otobüsler ne kadar yolcu taşıyor. Ben hızlı tren ve demiryoluna rağmen ben otobüs yolcusunun azalmadığını düşünüyorum. Otomobille seyahate rağmen düşmedi. Ekonomi Bakanlığı’nın ölçümü bu.
Tepkiler geldi…
Belge birleştirmelerini taslakta yapmıştık ama gelen tepkiler üzerine birleştirmekten vazgeçtik.
Uluslararası taşımalarda yılda 800 bin sefer izni var, bu arabalarla yapamazsın deyince 100 bin sefere düştü. Hala gerçek rakam olduğunu düşünmüyorum. Demek ki 700 bin sefer boşmuş veya başka bir seyahat şekli varmış. Yolcu taşımacılığı değilmiş. Daha mevzuatı değiştirmeden 700 bin sefer gitti.
Firmaların kurulmasının zorlaştırılmasını istemek doğru değil. Ticaret serbest. Sistem kendini regüle ediyor. Ancak bu sistemle biz, seyahat oranını görebileceğiz. Siz benden tarife istediğiniz zaman ‘kusura bakma’ diyebileceğiz, ‘kafanıza göre hat açmayın’ diyebileceğiz. ■
Toplantıya, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Mersin, Ağrı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Van, Kars, Batman, Erzincan, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Elazığ, Hatay, Siirt, Erzurum, Şırnak, Muş, Hatay illerinden otobüsçüler dernekleri yönetimleriyle çok sayıda sektör mensubu katıldı.
Bölge otobüsçüleri Taşıma Dünyası’na konuştu
FOTOĞRAF ve HABER: ŞİRVAN OKTAY GÖRER / DİYARBAKIR
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Otobüsçüleri TOFED’in organize ettiği toplantıda buluştular. 16 Aralık Cumartesi günü Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya katılan otobüsçüler yaşadıkları sorunları ve Bakanlıktan taleplerini Taşıma Dünyası’na dile getirdiler.
Has Bingöl Turizm Genel Müdürü Hasan Bürkük
Yeni Diyarbakır Seyahat Sahibi Cengiz Karakaş
Cesur Bingöl Turizm Genel Müdürü Mehmet Akdemir
Diyarbakır, Öz Diyarbakır, Siirt Petrol Ankara Yazıhane Sahibi Necdet Fırat
Toplantıya, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Mersin, Ağrı, Gaziantep, Kahramanmaraş, Van, Kars, Batman, Erzincan, Şanlıurfa, Kilis, Adana, Elazığ, Hatay, Siirt, Erzurum, Şırnak, Muş, Hatay illerinden otobüsçüler dernekleri yönetimleriyle çok sayıda sektör mensubu katıldı.
MAHMUT GÜRSES’E PLAKET
Bölge toplantısında Cumartesi akşamı düzenlenen gala yemeğinde Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses’e sektöre desteklerinden dolayı TOFED Genel Başkanı Birol Özcan ve Genel Sekreter Mevlüt İlgin bir plaket sundu.
Bölge otobüsçüleri Taşıma Dünyası’na konuştu
FOTOĞRAF ve HABER: ŞİRVAN OKTAY GÖRER / DİYARBAKIR
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Otobüsçüleri TOFED’in organize ettiği toplantıda buluştular. 16 Aralık Cumartesi günü Diyarbakır’da düzenlenen toplantıya katılan otobüsçüler yaşadıkları sorunları ve Bakanlıktan taleplerini Taşıma Dünyası’na dile getirdiler.
Has Bingöl Turizm Genel Müdürü Hasan Bürkük
Bakanlıktan, yabancı uyruklu yolcular konusunda kolaylık sağlamalarını istiyoruz. Mesela kimlik vermiş kendilerine, ama biz taşımasını yaptığımız zaman bize fahiş miktarda ceza yazıyorlar. Bunların taşınması yasaksa, dolaşmaları neden yasak değil de serbest? Doğu Beyazıt, Iğdır, Ağrı, Bingöl, Elazığ her yerde ve otogarlarda mülteciler bulunuyor. Suriyeliler, Afganlılar şehir merkezlerinde gezdikleri zaman bir yaptırım yok da biz taşımasını yaptığımız zaman niye böyle yaptırımlar uygulanıyor, cezalar uygulanıyor? En kısa zamanda çözümü bulunması lazım, bunu istiyoruz Bakanlıktan.
Öte yandan akaryakıt fiyatları çok yüksek. Buna bağlı olarak maliyetler de yükseliyor. Maliyetlerin düşürülmesi konusunda bir kolaylık sağlanmasını istiyoruz. Fazla bir isteğimiz yok Bakanlıktan, mesela, korsan taşıma yapan minibüsler var, bunun önüne geçilmesini istiyoruz. Dünyanın parasını ödeyip belge alıyoruz, adamın hiçbir belgesi yok, vergiyi ödeyen biz, belge parasını ödeyen biz, ama adam minibüs almış korsan taşımacılık yapıyor. Bunun önüne geçilmesini ivedilikle istiyoruz. ■
Yeni Diyarbakır Seyahat Sahibi Cengiz Karakaş
Vergilerimizi ödeyemeyecek hale gelmişiz, taksitlerimizi ödeyemeyecek hale gelmişiz, sektörümüz çok kötü gidiyor. Akaryakıt konusunu ne siz sorun ne ben cevaplayayım… Araçlarımızın fiyatları yarı yarıya düşmüş: 200 bine aldığımız araba bir yıl sonra 100 bine düşmüş. Borcunu Euro bazında ödüyoruz, Euro 320 kuruşken almışız, iki ayda 400 kuruşa çıkmış, bugün 450 kuruş… Problemler yaşıyoruz sektörümüzde. Korsan taşımacılık çok oluyor, belgesi olmayan araçlar burada vızır vızır Adana-İstanbul gidip geliyor, çalışıyorlar. Biz de boş gidip geliyoruz, masraflarımız bile çıkmıyor. Bunun çözülmesini istiyorum. ■
Cesur Bingöl Turizm Genel Müdürü Mehmet Akdemir
Sektörümüz gerçekten had safhada sıkıntılı… Korsan taşımacılık, yakıttaki artış, maliyet giderlerinin yüksekliği hep sıkıntı doğuruyor. Gün geçtikçe maliyetler yükseliyor, ama gelirimiz gün geçtikçe azalıyor. Onun için büyük sıkıntı içerisindeyiz. Araçlarımızın amortismanları da had safhada düşüyor. Havayollarına çok büyük kolaylıklar sağlanmış, istediğimiz yolcuyu taşıyamıyoruz. Havayollarına uygulanan KDV, ÖTV indirimleri bize uygulanmıyor, üvey evlat muamelesi görüyoruz, devletimizin de bu sektöre sahip çıkmasını bekliyoruz. Sektörümüz büyük ve önemli, bu sektöre çok büyük sermayeler ve servetler bağlamış firma sahipleri ve kurumsal firmalar var. Devletin bize yardımcı olmasını istiyoruz. Herkes bu sektörden faydalanıyor, kurumlar, kuruluşlar, şahıslar yararlanıyor… Bu kadar çok yararlı olan bir sektöre devletimizin daha çok destek olması, katkıda bulunması, sahip çıkması lazım. Ulaştırma Bakanlığı, belediyeler, özel şirketler, hatta artı sivil toplum örgütleri, bütün firmalar sektörümüzden faydalanıyor. Bu kadar yardımcı ve yararlı olan sektöre devletimizin sahip çıkmasını istiyoruz. Sektörümüz desteklenirse kendi yağımızda kavrulabiliriz ve ekonomi başta olmak üzere hayatı güçlendirebiliriz, yoksa gün geçtikçe eriyip gideceğiz. Devletimizden en kısa zamanda çare bulunmasını istediğimiz bunlardır. ■
Diyarbakır, Öz Diyarbakır, Siirt Petrol Ankara Yazıhane Sahibi Necdet Fırat
Sektörün en büyük sıkıntısı, fiyat istikrarının olmaması… Uçaklarla rekabet halinde olmamız da büyük sıkıntı… Afganların bulundukları yerden ayrılmaları yasak. Ankara’da yakalanan her Afgan mülteci için otobüslere yolcu başı bin lira ceza uygulanıyor. Otobüsçü ne yapsın, nereye başvursun? Otobüsçü zaten zor durumda, devletimizin de buna bir çözüm getirmesini rica ediyoruz. Otobüs 5- 6 yolcuyla kalkıyor. Esnaf zor durumda, iflasın eşiğinde. Biz, herkese her zaman yardımcı olmaya çalışıyoruz, ama bu sektöre hiçbir zaman yardımcı olunmuyor. Kamyoncuya, uçaklara, bir de gemilere her türlü destek verilmekte; mazot indirimi var, ÖTV indirimi var, KDV’siz akaryakıt alabiliyorlar, ama kamu hizmeti yapmasına rağmen otobüsçü esnafına hiç kimsenin herhangi bir katkısı bulunmuyor. Sektöre bir el atılmasını arzu ediyoruz. Hiç olmazsa ÖTV indirimi sağlanmalı… Mazot 5 lira civarında, haliyle altından kalkmamız mümkün değil, tüm esnaf iflas eşiğindedir. Sektörümüzden binlerce kişi ekmek yemektedir. Haliyle bu iflas durumu olursa, çok büyük bir işsizlik meydana çıkacaktır. Yani esnaf çok zor durumdadır, herkes bunun farkındadır. ■
ANT OTO’YA PLAKET:
Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantının sponsorları arasında yer alan Temsa bayisi Ant Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Göksoy’a TOFED Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.
Diyarbakır’da gerçekleştirilen toplantının sponsorları arasında yer alan Temsa bayisi Ant Otomotiv Yönetim Kurulu Üyesi Hikmet Göksoy’a TOFED Başkan Yardımcısı Mustafa Özcan tarafından bir teşekkür plaketi sunuldu.
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Galatasaray | 17 | 47 |
2. Fenerbahçe | 17 | 39 |
3. Samsunspor | 17 | 33 |
4. Eyüpspor | 18 | 30 |
5. Göztepe | 17 | 28 |
6. Beşiktaş | 17 | 27 |
7. Başakşehir | 17 | 26 |
8. Gaziantep FK | 17 | 22 |
9. Kasımpasa | 17 | 21 |
10. Alanyaspor | 17 | 21 |
11. Rizespor | 17 | 21 |
12. Antalyaspor | 17 | 21 |
13. Konyaspor | 17 | 20 |
14. Trabzonspor | 17 | 19 |
15. Sivasspor | 17 | 19 |
16. Kayserispor | 17 | 16 |
17. Bodrumspor | 17 | 15 |
18. Hatayspor | 17 | 9 |
19. A.Demirspor | 17 | 5 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Kocaelispor | 18 | 38 |
2. Bandırmaspor | 18 | 33 |
3. Karagümrük | 18 | 31 |
4. Erzurumspor | 18 | 30 |
5. İstanbulspor | 18 | 27 |
6. Ankaragücü | 18 | 27 |
7. Keçiörengücü | 18 | 27 |
8. Pendikspor | 18 | 26 |
9. Amed Sportif | 18 | 26 |
10. Ahlatçı Çorum FK | 18 | 26 |
11. Manisa FK | 18 | 26 |
12. Boluspor | 18 | 25 |
13. Igdir FK | 18 | 25 |
14. Gençlerbirliği | 18 | 24 |
15. Ümraniye | 18 | 23 |
16. Esenler Erokspor | 18 | 22 |
17. Şanlıurfaspor | 18 | 22 |
18. Sakaryaspor | 18 | 22 |
19. Adanaspor | 18 | 15 |
20. Yeni Malatyaspor | 18 | -3 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Liverpool | 19 | 46 |
2. Arsenal | 20 | 40 |
3. Nottingham Forest | 20 | 40 |
4. Chelsea | 20 | 36 |
5. Newcastle | 20 | 35 |
6. M.City | 20 | 34 |
7. Bournemouth | 20 | 33 |
8. Aston Villa | 20 | 32 |
9. Fulham | 20 | 30 |
10. Brighton | 20 | 28 |
11. Brentford | 20 | 27 |
12. Tottenham | 20 | 24 |
13. M. United | 20 | 23 |
14. West Ham United | 20 | 23 |
15. Crystal Palace | 20 | 21 |
16. Everton | 19 | 17 |
17. Wolves | 20 | 16 |
18. Ipswich Town | 20 | 16 |
19. Leicester City | 20 | 14 |
20. Southampton | 20 | 6 |
Takımlar | O | P |
---|---|---|
1. Real Madrid | 19 | 43 |
2. Atletico Madrid | 18 | 41 |
3. Barcelona | 19 | 38 |
4. Athletic Bilbao | 19 | 36 |
5. Villarreal | 18 | 30 |
6. Mallorca | 19 | 30 |
7. Real Sociedad | 18 | 25 |
8. Girona | 18 | 25 |
9. Real Betis | 18 | 25 |
10. Osasuna | 18 | 25 |
11. Celta Vigo | 18 | 24 |
12. Rayo Vallecano | 18 | 22 |
13. Las Palmas | 18 | 22 |
14. Sevilla | 18 | 22 |
15. Leganes | 18 | 18 |
16. Deportivo Alaves | 18 | 17 |
17. Getafe | 18 | 16 |
18. Espanyol | 18 | 15 |
19. Valencia | 18 | 12 |
20. Real Valladolid | 18 | 12 |