banner92
banner139

İcracı bir SEKTÖR MECLİSİ istiyoruz

banner113

TOFED Genel Sekreteri Mevlüt İlgin: Biz ağlama duvarı değil, icracı bir Sektör Meclisi istiyoruz. “10 yıl önce verilen sözün tutulmasını bekliyoruz. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi, icracı bir yapıya kavuşturulmadığı takdirde, TOFED olarak 2018 yılında Meclisten çekilebiliriz.”

banner114
ŞEHİRLERARASI 02.01.2018, 10:55 02.01.2018, 11:03 Taşıma Dünyası
İcracı bir SEKTÖR MECLİSİ istiyoruz
banner161
2017 yılını birçok zorlukla geride bırakan karayolu yolcu taşımacılarının, 2018 yılından beklentileri çok büyük. Bu beklentilerin büyük çoğunluğunu kamudan istekler oluşturuyor. 
Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, 2017 yılında yapılan çalışmaları ve 2018 yılında yapmayı planladıkları çalışmaları TAŞIMA DÜNYASI’na anlattı.  

En önemli çalışma Yönetmelik 
2017 yılının öne çıkan en belirleyici noktasının Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği çalışmalarının olduğuna dikkat çeken Mevlüt İlgin, “Yönetmelik çalışması sırasında da merkeze alınan husus, gerek Bakanlık gerekse sektör tarafından belge sayısının azaltılması veya birleştirilmesi. Yönetmelikle ilgili Bakanlık yetkililerinin katıldığı bir çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalıştaya sektörü temsil eden federasyonlar, dernekler ilgiyle katıldı. İki gün boyunca Yönetmeliği konuştuk. Bakanlığın yapmak istedikleri ile sektörün beklentileri konusunda bir uzlaşı sağlandı. Çalıştayın dışında da Bakanlık ile birçok kez bir araya geldik. Bakanlığın ifade ettiğine göre, 200 dolayında toplantı düzenlendi” dedi. 

Yönetmeliğe müdahale 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne çok emek verildiğine dikkat çeken İlgin, “Daha sonra, nereden kaynaklandığını bilmediğimiz, sektörden olduğunu düşünmediğim bir müdahale oldu. Turizm taşımacılarının bu süreçte çok ciddi itirazları oldu. Bu itirazlara benim de hak verdiğim tarafları oldu. Belge birleştirilmesinde yurtiçi ve yurtdışı tarifeli, yurtdışı tarifesiz ve yurtiçi tarifesiz şeklinde olması daha doğru olacaktı bize göre. Nasıl olduysa, bu belgelerin birleştirilmesi askıya alındı. Bakanlık bürokratları bu kadar emek verdiler, bu konuda çok uzun süre çalıştı, mesai harcadı ve 53 belgeden 13 belgeye düşürülmesi konusunu övünme payı yaptılar. Daha farklı siyasi etkilerin olduğunu da düşünüyoruz. Şu an Başbakanlığa sunulan Yönetmeliğin son halini bilmiyoruz. Sürpriz düzenlemeler gelebilir de. Ama eğer belge düzeni kaldıysa, bütün emeklere yazık olacak. 2017’nin en önemli gelişmesi buydu” dedi. 

Havaalanından otogarlara 
2017 yılında en haksız düzenlemenin havaalanlarından otogarlara yönelik yapılan taşımalarla ilgili düzenlemenin olduğunu belirten İlgin, “Yıl içinde en çok havaalanları işletmecilerine karayolu taşımaları izni verilmesine itiraz ettik. Sivil Havacılık Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, bu uygulamaya yönelik davayı Danıştay’a açan da tek TOFED oldu.  Dava sürüyor. ‘Biz herkesin kendi işiyle ilgilenmesi gerektiğini, kara taşımacılık alanının temsilcisi olarak bu alandaki hizmet sürecini biz yaparız’ vurgusunu sık sık yaptık. Sivil Havacılık Yönetmeliği’nde, ‘çevre il’ deniliyor, ama bunun bir ölçüsü yok. Türkiye’nin bütün havaalanlarında, havalimanı işletmecisi kimse, o imtiyazı bir tek şirkete verebilecek. Bence bu düzenleme Sabiha Gökçen için yapılmadı sadece. Türkiye’deki bütün havalimanları ile alakalı. Ama öncelikle üçüncü havalimanı için bir prova niteliğinde bir düzenleme oldu. Hatta üçüncü havalimanını yapan şirkete sanki, ‘size bir kıyak daha yapıyorum’ denilerek bu düzenleme hayata geçirildi. Siz havalimanını işletin, bu gelirler size yetmiyorsa kara taşımacılığını da siz yapın deniliyor adeta. Tek bir şirkete bu taşıma yetkisinin verilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı tüm yasalara da aykırı. Serbest piyasa kuralları, rekabet ortamı bu düzenleme ile ortadan kaldırılıyor. Bizim beklentimiz açtığımız dava ile yargının herkesin kendi işini yapması ile ilgili karar vermesi” dedi. 

2018 Mart’ta İzmir Bölgedeyiz
2017’de TOFED’in yaptığı çalışmalardan en önemlilerinden birinin Diyarbakır Bölge Toplantısı olduğunu dile getiren İlgin, “Toplantımıza Karayolu Düzenleme Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Gürses katıldı ve önemli açıklamalar yaptı. Bu toplantıda hedeflenen konulardan biri göçmenlerin taşınmasıydı.  Doğu ve Güneydoğu bölgesi 3 milyon dolayında göçmeni barındırıyor, ama bu göçmenlerin hareketliliğinden faydalanılamaması çok ciddi bir sorun.  Göçmenlere verilen kimliklerle ilave izinler getirilmiş, ama bu sorunlar devam etmiş. Bu göçmenlerin taşınmasında, firmalar cezalarla karşı karşıya kalmış. Bu insanların taşınmasına yönelik düzenlemelerin yapılması, enine boyuna tartışıldı. Haksız ve yıkıcı rekabet ile korsan taşımacılık konusunda da görüşler dile getirildi. Bunun önlenmesi için çareler konuşuldu. Sektör mensupları, maliyetlerin aşağıya çekilmesi noktasında, bölgede başlayan işbirliğinin diğer illerde de hayata geçirilmesinin önemini vurguladılar. İkinci bölge toplantısını 2018 Mart ayında İzmir’de gerçekleştireceğiz” dedi.  

Hedeflerimizin yüzde 70’i tuttu 
Mevlüt İlgin, bu yıl planladıkları çalışmaların yüzde 70’ini gerçekleştirdiklerini söyledi: “TOFED açısından baktığımızda ise hedeflerinin yüzde 70’ini gerçekleştirmiş durumdayız. Ulaştırma Bakanlığı, Başbakanlık, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, EPDK, TİKA, Belediyeler Birliği ile çok ciddi çalışmalar yürütülmüş ve sektörün sorunlarının iletilmesinde çok önemli görevler üstlendi. Bu çalışmaları yürütürken de diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte hareket edilmeye de özen gösterildi.” 

Sivil Havacılık’ta geri adım 
TOFED Genel Sekreteri İlgin, 2018’den beklentilerini de şu şekilde sıraladı: “2018 yılından beklentimiz ise Sivil Havacılık Yönetmeliği’ndeki yanlış ve haksız düzenlemenin geri çekilmesi olacak. Yanlış hesabın Bağdat’tan değil, yargıdan dönmesini bekliyoruz. Bizim öğrendiğimiz kadarıyla Sivil Havacılık Yönetmeliği hazırlanırken Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden de görüş alınmış ama yine de verilen görüşler dikkate alınmamış.

Yolcu Taşımacılığı Danışma Kurulu 
Bir diğer beklentimiz ise Karayolu Yolcu Taşımacıları İstişare Kurulu’nun bir an önce kurulması. Üstelik Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Sayın Saim İlçioğlu’nun da resmi yazıyla buna, ‘uygundur’ demesi. TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi de bu kurulan kurulması için kararlar aldı. Sivil Havacılık Yönetmeliği de bu kurulun gerekliliğini bir kez daha gösterdi. Bu alana yönelik yapılacak düzenlemelerin bu kurulda görüşülmesi ve danışılması daha sonra oluşabilecek mağduriyetleri de önleyebilecek. Bu kurulda tüm taşıma modlarının temsil edilmesi de avantaj sağlar, Ulaştırma Bakanı’nın işini kolaylaştırır. Sivil toplum örgütlerinden gelecek tepkileri de hafifletir. Taşıma modları birbirinin rakibi değil, birbirini tamamlaması gereken unsurlardır. 2018’de bu kurulun kurulmasını özellikle takip edeceğiz.

İcracı MECLİS istiyoruz 
Bir başka konu da TOBB Karayolu Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisi. Sektör meclisi öncesinde, meslek örgütü sayılmamız adına birçok kez başvurularda bulunduk. Birçok mesleğin bugün geçerliliği kalmadığı halde, odaları varken sektörümüz böyle bir mesleki yapılanmadan mahrumdu. Yolcu taşımacıları olarak bizim de bir meslek örgütüne kavuşmamız gerekiyordu. Örgütlenme talebimizi çok yüksek dile getirdik, talebimiz de çok konuşulmaya başlanınca TOBB bizi, lojistik bölümünden ayırarak Yolcu Taşımacılığı Sektör Meclisini önerdi. Biz, icracı bir meclis olmasını istedik, kabul edildi. Şimdi sektör meclisinin çatı örgütü olmadığına yönelik eleştiri getirenlere ‘meclis üyeleri atama ile değil, seçimle gelsin’diyoruz. Seçimle oluşan meclisler icracı meclislerdir. İcracı meclis birtakım yetkilere sahip meclistir. Biz ağlama duvarı gibi toplanıyoruz, dağılıyoruz. Biz seçimle gelmiş icracı bir meclis yapısı istiyoruz.  Bu seçim yarışında en öne çıkacak örgüt de TOFED’dir. Çünkü TOFED, Türkiye çapında örgütlenmesini tamamlamış tek örgüttür. Diğer örgütlere de saygı duyuyoruz, TOFED’in çabası ile kurulan sektör meclisinin işler hale getirilmesini istiyoruz. TOFED’in talebi ile kurulan meclisin başkanı TOFED’den değil. Biz ağlama duvarı yerine bazı yetkilere sahip icracı bir meclis istiyoruz. Bir yıl vadeli verilen bu söz, 10 yıldır hayata geçirilmedi. Sektör meclisi icracı bir yapıya kavuşturulmazsa, TOFED, 2018 yılında meclisten çekilmeyi göze alacak. O gün bize söz veren TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu sözünü  tutmalı. Biz TOBB dışında bir yapı oluşturmak istemiyoruz. Bu isteğimiz UYOF Başkanı Sayın İmran Okumuş’un da talebini karşılıyor. Hükümet nezdinde de bu talebimizi hayata geçirmek için birlikte hareket edelim.

İstanbul Otogarı yerinde kalmalı 
“Terminaller konusunda da 2018 yılında sektörün görüşlerinin alınacağı bir yapının kurulmasını talep etmeye devam edeceğiz. İstanbul’da yapılması planlanan otogarlar, terminaller konusunu sektör hep gazetelerden öğreniyor. Ben Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile son bir ayda yaptığım görüşmelerden biliyorum, İstanbul içinde planlanan otogarlarla ilgili bir karar alınmış değil. İstanbul Otogarı’nın süresi bir rivayete göre 5 Mayıs 2019’da bitiyor, ama bizim elimizdeki tutanağa göre 30 Eylül 2019’da bitiyor. Sektörün en önemli talebi İstanbul Otogarı’nın yerinde kalması. Kim işletirse işletsin, bu otogar yerinde kalmalı. Eğer süre bitiminde bu otogarı belediye işletecekse esnafın hakları dikkate alınmalı. AVTER’in talebi, fazla yatırımdan dolayı buranın işletilmesine yönelik sürenin uzatılması yönünde. Otogarın yerinde kalmasına yönelik karar neredeyse kesinleşmiş gibi görünüyor.   

Son söz olarak 2018 yılında kamunun ve belediyenin, sektörün sesini daha çok duyduğu ve taleplerini hayata geçirmede daha çok destek verdiği bir yıl olmasını diliyorum. Tüm sektörümüzün yeni yılını kutluyorum.” ■

Yorumlar (0)
banner92
banner116
banner117
5
kısa süreli hafif yoğunluklu yağmur
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 17 47
2. Fenerbahçe 17 39
3. Samsunspor 17 33
4. Eyüpspor 18 30
5. Göztepe 17 28
6. Beşiktaş 17 27
7. Başakşehir 17 26
8. Gaziantep FK 17 22
9. Kasımpasa 17 21
10. Alanyaspor 17 21
11. Rizespor 17 21
12. Antalyaspor 17 21
13. Konyaspor 17 20
14. Trabzonspor 17 19
15. Sivasspor 17 19
16. Kayserispor 17 16
17. Bodrumspor 17 15
18. Hatayspor 17 9
19. A.Demirspor 17 5
Takımlar O P
1. Kocaelispor 18 38
2. Bandırmaspor 19 34
3. Karagümrük 18 31
4. Erzurumspor 18 30
5. İstanbulspor 18 27
6. Ankaragücü 18 27
7. Keçiörengücü 18 27
8. Pendikspor 19 27
9. Amed Sportif 18 26
10. Ahlatçı Çorum FK 18 26
11. Manisa FK 18 26
12. Boluspor 18 25
13. Igdir FK 18 25
14. Gençlerbirliği 18 24
15. Ümraniye 18 23
16. Esenler Erokspor 18 22
17. Şanlıurfaspor 18 22
18. Sakaryaspor 18 22
19. Adanaspor 18 15
20. Yeni Malatyaspor 18 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 19 46
2. Arsenal 20 40
3. Nottingham Forest 20 40
4. Chelsea 20 36
5. Newcastle 20 35
6. M.City 20 34
7. Bournemouth 20 33
8. Aston Villa 20 32
9. Fulham 20 30
10. Brighton 20 28
11. Brentford 20 27
12. Tottenham 20 24
13. M. United 20 23
14. West Ham United 20 23
15. Crystal Palace 20 21
16. Everton 19 17
17. Wolves 20 16
18. Ipswich Town 20 16
19. Leicester City 20 14
20. Southampton 20 6
Takımlar O P
1. Real Madrid 19 43
2. Atletico Madrid 18 41
3. Barcelona 19 38
4. Athletic Bilbao 19 36
5. Villarreal 18 30
6. Mallorca 19 30
7. Real Sociedad 18 25
8. Girona 18 25
9. Rayo Vallecano 19 25
10. Real Betis 18 25
11. Osasuna 18 25
12. Celta Vigo 19 24
13. Las Palmas 18 22
14. Sevilla 18 22
15. Leganes 18 18
16. Deportivo Alaves 18 17
17. Getafe 18 16
18. Espanyol 18 15
19. Valencia 18 12
20. Real Valladolid 18 12