banner92
banner139

Otobüs şoförlerinin çalışma koşulları iyileştirilmeli

banner113

İçişleri Bakanlığı’nın otobüs kazalarının önlenmesine yönelik düzenlediği toplantıda, otobüs şoförlerinin zorlu çalışma koşulları öne çıktı. Otobüs şoförlerinin çalışma koşullarında sağlanacak iyileştirmeler ve denetim sisteminin yaygınlaştırılmasının kazaları önleyebileceği vurgulandı.

banner114
ŞEHİRLERARASI 05.03.2018, 10:11 05.03.2018, 11:40 Taşıma Dünyası
Otobüs şoförlerinin çalışma koşulları iyileştirilmeli
Son dönemde yaşanan otobüs kazalarındaki artış nedeniyle İçişleri Bakanlığı, 1 Mart Perşembe günü bir toplantı düzenledi. Toplantıya İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Genel Müdür Yardımcıları, ilgili Daire Başkanları ve yolcu taşımacılığı sektöründe yer alan federasyon, dernek, firma yetkilileri ile çalışanların temsilcileri katıldı.


İstişare etmek istedik 
İçişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Ocak ayında üst üste yaşadığımız üzücü kazaların ardından birlikte bu konuyu istişare etmek istedik. Sizlerin düşüncelerinizi alarak, cevap verebileceklerimizi burada konuşacağız, diğer konuları ise Sayın Bakanımızla paylaşarak sizlere iletmek çabası içinde olacağız” dedi. 

Kazaları azaltma hedefi
Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, yaşanan otobüs kazalarına çözüm bulmak için çaba gösterdiklerini ve çözümü sektör paydaşları ile bulacaklarına inandıklarını söyledi: “Trafik kazalarını, 2020 yılına kadar en az yüzde 50 azaltma hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda gayet iyi gidiyoruz. Bütün sektör paydaşları destek veriyor, ama yine de arzu ettiğimiz gelişimi ve başarıyı tam sağlayamadık. Özellikle Ocak ayında otobüs kazalarında artış oldu. Ölümlerdeki artış toplumsal bir reaksiyona neden oldu. Biz tek başımıza, ceza yazma mantığı ile bu işi çözemeyiz. Hep birlikte hareket edeceğiz.”   

Şoför bulmakta zorlanıyoruz
TOBB Sektör Meclisi Başkanı Mustafa Yıldırım: Mesleki yeterlilik kavramının altının doldurulması, sürücülerin çalışma koşulları ve ücretlerinin iyileştirilmesi ile hepsinden önemlisi, devletin mutlaka taşımacılara ve şoförlere destek vermesi gerekiyor. Bizim ekonomik haklarımız daraldıkça kaptanların hakları kayboluyor. Şoförlük meslek olmaktan çıktı, şoför bulmakta zorlanıyoruz. 
Para kazanamayan şirketler çeşitli yollara başvurabiliyorlar. Dikkatsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, telefon kullanımı kazaların başlıca sebepleri olarak görünüyor. Yetkilendirilmiş Trafik Otoritesi Başkanlığının oluşturulması lazım. Bunun dışında sürücülerin çalışma koşulları ile dinlenme koşullarının iyileştirilmesi lazım. Bagajda dinlenmek yeterli olmayabiliyor ve bu şoförlerde sıkıntı yaratabiliyor. Sürücülerinmutlaka yol boyu tesislerde veya evlerinde dinleneceği düzenlemeler yapmamız lazım. Denetimi insan inisiyatifinden çıkarıp akıllı sistemlere vermemiz lazım. Firma yöneticilerimizin sorumluluklarını arttırmamız lazım. Firmalarımız, sefer planlaması yaparken, araçtaki şoför sayısını gidecek mesafeye göre tayin etmesi lazım. U-EDTSüzerinden sefere çıkacak şoförleri bildirmemiz lazım. Firmaların akıllı sistemlerle seferleri denetlemesi lazım. Sürücülerin firma tarafından denetlendiklerini yolcuya da hissettirmemiz lazım. İnsan taşımacılığı bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde, yolcunun da etkin bir şekilde denetlemesi lazım. Firmaların, sürücülerin denetiminden sorumlu oto kontrol sisteminikurması lazım. Sürücüler kameralarla, akıllı sistemlerle sürekli ve düzenli denetlendiğini hissetmeli. Firmalartarafından alkol kontrollerinin caydırıcı olarak yapılması lazım. Takometrelerin incelenmesi lazım. 


Şoföre meslekten men 
TTDER Başkanı Sümer Yığcı: Avrupa’da bir şoför aracını 4,5 saatten fazla kullanamıyor. Şoför değişimlerinde dinlenmiş bir şoförün direksiyona geçmesi şart. Bizim şoförümüz ise takografta oynama yapar, aşırı hız sonucu kaza yapar. Takograf ile oynayan şoförü, araç sahibini bu meslekten men edeceksiniz. Kaptanların çalışma ve dinlenme koşullarını çok dikkate almak gerekiyor. 


Kaçak akaryakıt da var
UYOF Başkanı-Ulusoy Turizm Yönetim Kurulu Başkanı İmran Okumuş: Ölümlü kazaların olmasının nedenlerinden bir tanesi de kaçak akaryakıt kullanımıdır. Ölü sayılarının çok artmasının da sebebi budur. Akaryakıt kullanımıyla ilgili, özellikle 10 numara yağların denetlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Hat esaslı doluluk oranının istatistikleri oluşturulmalı. Almanya diyor ki, haftada 3 sefer yaparsın 4’üncü seferi yapamazsın. Kapasiteye göre kaldırırsın. 

Otogardan kalkışlı araçlar 
UATOD Başkanı Mehmet Erdoğan: 9+1 üzerindeki bütün araçlar otobüs kabul ediliyor. Bu araçların sayısı da 500-600 bin civarında. Bunların yaptığı kazalar da otobüs kazası olarak veriliyor. Bakarsak, Ocak ayındaki ölümlü kazaların büyük bir kısmını D2 belgeli grup taşımacı firmaların yaptığını göreceğiz. Karayolundaki en güvenli taşıma sistemi D1 belgeli otobüslerdir. Otogarlardan kalkan bütün otobüslerimiz denetlenmektedir. 

Sosyoekonomik çöküntü 
TTDER Genel Sekreteri Nusret Ertürk: İspanya’da otobüs işletmeciliğinde incelemelerde bulundum. 1200 km’lik bir hatta aracı üç şoför kullanıyor. Bir şoför hiçbir şekilde 500 km’nin üstünde aracı kullanmıyor. Şirketin veya kendinin temin ettiği bir pansiyon gibi bir yerde dinleniyor. Uzun yol seferlerine yönelik bir planlama yapılabilir. Bu insanlar sosyal ve ekonomik açıdan çöküntü içerisinde. Psikolojik ve sağlık açısından da sıkıntılar yaşanıyor. Sağlık raporlarına yönelik zorunluluk getirildi. Bu sağlık raporlarının da tam teşekküllü devlet hastanesinden veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurumlardan alınmasını tavsiye ediyoruz. Yaşanan kazaların önlenmesi, bu insanların ekonomik ve sosyal koşullarının iyileştirilmesi ile mümkün olacak.


Sektör çok zor durumda 
Pamukkale Turizm Genel Müdürü Mustafa Özdalgıç: Dışarıdan bakıldığında, haklarını çok savunan sektör gibi görünüyoruz, ama aslında öyle değiliz. Sektör olarak çok zor durumdayız. Yönetememekten dolayı, içimizdeki sorunlar her geçen gün artıyor. Maliyetlerimiz artıyor. Buna bağlı olarak vergimizi zor ödüyoruz, SSK’mızı zor ödüyoruz, durum çok kötü. Ölümlü kazaların en büyük sebebi cahillik. İşin başı eğitim, ama eğitim yapmamız için para kazanmamız lazım. Biz para kazanamadığımız zaman lastikleri zamanında değiştiremiyoruz, arkadaşlarımız arabaların bakımları zamanında yaptıramıyor. İnsanlar kaçak akaryakıtı daha ucuz diye kullanıyor. Evvelden söylerlerdi, bir otobüs 22 kişiyi taşıdığı zaman maliyetimiz çıkardı. Şimdi gidiş-dönüşte 70 kişiyi taşıyamazsak maliyetimizi çıkaramıyoruz. Genel anlamda şunu söylüyorum, bireysel otobüsçü azalıyor, özmallar çoğalıyor, özmallar yönetilemiyor. Zaman içerisinde yapmamız gerekenler var, ama acil yapmamız gerekenler de var. Sağlık raporları ve uyuşturucu ile ilgili acil yapmamız gerekenler var. Bir diğer önerim, mesleki olarak kaptanlara özel sigorta getirilmesi taraftarıyım. Belki arkadaşlarımız bize karşı çıkacaktır, ama bize zorunluluk getirin, yaptıralım, kaptanın zorunlu sigortası olsun. Otobüsün altındaki yatak yerinde yatmanın son derece mahsurlu olduğuna inananlardanım. İnsanlarımızın orada dinlenmesinin mümkün olmadığına inananlardanım. Kaptan sorunu sadece bizim sıkıntımız değil. Kaptan yetişmiyor. Meslek cazibesini yitirdi. 

3 kaptan şartı kaldırılsın
Best Van Turizm Yönetim Kurulu Üyesi İrem Bayram: Van’dan Elazığ’a aracımız geldiğinde kaptan değişimi yapıyoruz. Üç kaptan çalıştırıyoruz, ama aynı anda araçta bulundurma imkanı yok. Burada kalıcı çözüm araçta 3 kaptanın bulunma şartının kaldırılması. SRC ve psikoteknik belgelerin TÜVTÜRK gibi yapısı olan özel sektör tarafından verilmesi ve yıllık olarak kaptanların takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan kazalarda bu belgeleri veren kurumun da maddi ve manevi olarak sorumlu tutulması gerekiyor. Sektöre girişlerin zorlaştırılması da sektörde kazanç ortamının iyileştirilmesini sağlayacaktır ve daha iyi koşullarda ücretler verilecektir. 

Çalışma koşulları iyileştirilmeli 
Metro Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Ayyıldız: Sektörün nereden nereye geldiğini görmemiz gerekiyor. Yapılan otoyol yatırımları ile kazalar da çok ciddi azaldı. Hiç kimse, firma sahibi de kaza olmasını istemez.  Son dönemde yaşanan kazalarda çalışma koşullarının etkisi var. Uzun hatlarda çok ciddi sıkıntılar var. Bu insanların çalışma koşullarını iyileştirmek için hep birlikte çözüm aramamız gerekiyor. Bu meslek bugün cazip olmaktan çıktı, bu mesleği sosyal ve ekonomik şartlarıyla birlikte tekrar tercih edilen bir hale getirmemiz gerekiyor. 

Tokat Seyahat Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Tekeli:
Otobüslerde üç noktalı emniyet kemerinin kullanılması şart. Eskiden araçlarla ilgili 20 yaş sınırı vardı. Şimdi, muayeneden geçen her araç yollarda olabiliyor. Ama şu da bir gerçek, 2018 model bir aracın güvenlik donanımları ile 20 yaşındaki aracın güvenlik donanımı aynı değil ki. Korsan taşımalardan çok şikayetçiyiz.

TOBB Sektör Meclisi Danışmanı Yar. Doç Dr. Kemal Karayormuk: Cep telefonunun kullanılmaması konusunda daha ağır önlemlerin alınması, şoförlere sıcak ikramın verilmemesi, sürücülerin evinde dinlenebileceği bir yapılanmanın planlanabileceğini düşünüyorum. Elektronik takip ve denetleme sisteminin (U-ETDS) bir an önce hizmete girmesi çok önemli katkılar sağlayacaktır. Sürücülerin mesleki tanımlarının yapılabilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu ile görüşüyoruz. Sektörde sigortasız sürücü çalıştırılıyor. 

Daha rasyonel rekabet 
Toplantının sonunda değerlendirmelerde bulunan Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, “Konuşmalar da gösteriyor ki, Ulaştırma Bakanlığı ile ortak bir toplantı yapılması zorunlu. Genel değerlendirmelerde, kaptanların statüsü ve çalışma koşulları öne çıkıyor. Sizin daha çok para kazanabilmeniz lazım. Kendi aranızdaki rekabeti biraz daha rasyonel hale getirip kaptan ücretlerinde yapacağınız iyileştirmeler çok önemli katkı sağlayacak. Birbirinize acımasız olmamanız gerekiyor. Yolcuların yüzde 90’ını siz taşıyorsunuz. Sizlerin de meslek dayanışması içinde yapacaklarınız var. İleri teknoloji olanaklarını da kullanarak, denetimi hem siz hem de biz sağlayabiliriz. 3 şoför zorunluluğu konusunda amaçlanan, aynı anda 3 kaptanın sefere başlayıp aynı anda bitirmesi değil. Yolda kaptanlar araca binip inebilir. Buna imkanım var diyen firmaya gerekli kolaylıklar sağlanabilir” dedi. ■

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7