banner92
banner139

Taşıma mevzuatında revizyon istiyoruz

banner113

Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu UYOF Genel Başkanı İmran Okumuş:

banner114
ŞEHİRLERARASI 02.06.2014, 10:27 02.06.2014, 10:35 Taşıma Dünyası
Taşıma mevzuatında revizyon istiyoruz
■ Erkan YILMAZ

Başkan İmran Okumuş, belge düzeninin gözden geçirilerek yenilenmesi, tek belgeye araç kayıt şartının kaldırılması, haksız rekabetin önlenmesi, otogar çıkış fiyatlarının yeniden düzenlenmesi, çalışanların sosyal haklarının korunması, yurtdışı taşımalarda yüzde 25 doluluk şartının gidiş ve dönüşte aranmaması gibi birçok düzenleme ile Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nde revizyon yapılmasını istediklerini belirtti. 

12 Mayıs’ta kuruluşunu tamamlayan Uluslararası ve Yurtiçi Otobüsçüler Federasyonu (UYOF) Başkanı İmran Okumuş, federasyonun yapacağı çalışmaları, Bakanlıktan taleplerini ve sektördeki sorunlara yönelik görüşlerini paylaştı. İmran Okumuş’tan İstanbul-Ankara hızlı tren hattıyla ilgili görüşlerini de aldık. 

Hızlı trenin sektöre etkisi

Sektörün sıkıntılı dönemden geçtiğini; firmaların ve sivil toplum yöneticilerinin de bunu sık sık dile getirdiğini belirten İmran Okumuş, tüm sektörün İstanbul-Ankara hızlı tren hattının ne sonuçlar getireceğini merakla beklediğini vurguluyor: “Hızlı tren hattının yakında açılacağı söyleniyor. Bu hat otobüsçünün en fazla sefer yaptığı, kısa mesafe olduğu için iyi para kazanılan bir hat. Ulusoy olarak en fazla sefer yaptığımız hat. Günlük gidiş-dönüş 80 sefer yapıyoruz. 6 büyük firmanın da en çok sefer yaptığı hat. Hızlı trenin etkilerinin neler olacağını ben de herkes gibi merak ediyorum. Düşük fiyatla taşıma yapılacağını düşünmüyorum. Bu kadar insana istihdam sağlayan sektörün göz ardı edileceğine inanmıyorum. 75-80 TL fiyat dile getiriliyor. Bence uygun bir fiyat olur.” 

Havayolundan otobüse 

Hava taşımacılığında bilet fiyatlarının yükseldiğini belirten Okumuş, “Fiyatların yükselmesi otobüsçülük için olumlu oldu. Hükümetin ulaştırma politikalarının doğru olduğunu düşünüyorum. Birçok ilde havaalanı yapılması ve seferlerin düzenlenmesi insanımıza bir seyahat alışkanlığı getirdi. Bu alışkanlık otobüs firmaları için de olumlu oldu. Hiçbir şirkette yolcu sayısı düşmedi, hatta artış yaşandı. Ancak maliyetlerdeki artışlar bizi üzmeye devam ediyor” dedi.

Sektör analizleri 

UYOF’un sektöre yönelik yapacağı çalışmaları da açıklayan İmran Okumuş, “Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Marmara ve Doğu ve Güneydoğu da derneklerin kuruluşu tamamlandı. Dernek yönetimindekiler işin mutfağında çalışanlar. Yerel bilgileri topluyoruz. UYOF, öncelikle mali analizlerin iyi yapılarak hedeflerin bu analiz doğrultusunda belirlenmesi için çalışmalar yürütecek. UYOF’un bünyesinde günlük 50’nin üzerinde sefer gerçekleştiren firmalar var. Bu işin gerçek sorumluluğunu taşıyan, hesap veren yöneticiler UYOF yönetim kurulunda. Şirketlerin genel müdürleri eğer, şirketlerine para kazandırabilirlerse bu görevi yapabilirler. Profesyonel yöneticilerin sivil toplum örgütünde görev alması bizim yapacağımız çalışmalara önemli bir katkı sağlayacak. Sektörde en büyük eksiklik olarak görünen analizleri artık doğru şekilde yapabilme imkanımız var. Ayda iki kez bir araya gelerek, değerlendirmeler yapıyoruz. Hedefimiz belki üç ayda bir sektör analizleri açıklamak. Sektör hangi noktada, ne gibi sorunlar yaşıyor, ne yapması gerekiyor. Bunları analizlerle görme imkanımız olacak. Bu analizler sektöre yön de verecek. Buna yönelik sekretarya oluşturduk. Sektörel bilgi platformunu kurduk” dedi.

Kamu ile birlikte mevzuat hazırlanması 

Toplantılarda, yaşanan sorunları başlıklar halinde belirlediklerini vurgulayan İmran Okumuş, şunları söyledi: “Haksız rekabet öncelikli sorun olarak karşımıza çıkıyorve herkes rahatsız. Biz yasal sistem içerisinde çalışıyoruz. Tüm yolcularımız biletli. Kaçak akaryakıt kullanmıyoruz. Ama biz, resmi prosedürle çalışırken, yasal sistemin içinde davranmayan ve haksız rekabet yaratan firmalar sektördeki yapıyı bozuyor. Yapılması gereken Karayolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği’nin tekrar gözden geçirilmesidir. Biz bilgi birikimimizi ve önerilerimizi Bakanlıkla paylaşacağız. Olması gerekenleri anlatacağız. Kanun ve Yönetmelikte revizyon talep edeceğiz. Örnek olarak, bir otobüs şirketi kaçak akaryakıt kullanıyorsa belgesinin iptal edilmesini isteyeceğiz. Haksız kazanç yasalar ve denetimlerle önlenirse sektörün disipline edilmesi de sağlanacak. Bu bizim birinci önceliğimiz. 

İmran Okumuş, mevzuatlar konusunda kamu ile sürekli istişare içinde olacaklarını kaydetti: “Bir diğer çalışma noktamız, sektöre yönelik yapacak düzenlemelerle ilgili kamu ile sürekli istişare içinde olmak. Sektöre dayatma ile mevzuatların getirilmesi değil, bunun öncesinde görüş alışverişi ile doğru bir mevzuat hazırlanmasını talep edeceğiz. Mevzuat çıktıktan sonra bunu düzeltmeye çalışmak daha zorlu bir süreci beraberinde getiriyor.”

İkinci sorun: otogar çıkış fiyatları

İmran Okumuş’a göre, sektörün yaşadığı en önemli ikinci sorunun otogar çıkışlarının yüksekliği: “Bir otobüs Karadeniz-Fethiye seferinde 480 TL otogar çıkışı ödüyor. Bu çok yüksek bir maliyet. Otogar çıkış fiyatlarının, maliyetler de göz önüne alınarak daha makul seviyeye getirilmesi gerekiyor. En pahalı akaryakıt, en yüksek otogar çıkış fiyatı, en yüksek otoban ve köprü geçişi ülkemizde. Bu otobüsçü nasıl para kazanacak? Otogar çıkış fiyatlarının düzenlenmesine yönelik yine Bakanlığa önerilerimiz olacak. Bakanlığın bu konuda müdahil olmasını, yerel idarelerin de denetim yapmasını isteyeceğiz. Otogarlar tekel bir işletme. Oradan kalkış yapmak zorundasınız. Otoban, köprü, akaryakıt fiyatı belirleniyor da neden otogar çıkış fiyatı belirlenmesin. İstanbul’daki otogar çıkış fiyatları yarıya indirilirse bu tüm ülkeye yansır.”  

Çalışanların sosyal hakları 

İmran Okumuş, üçüncü önceliklerinin çalışanların sosyal haklarının korunması olduğunu belirtti: “Çalışanların sosyal haklarının korunması için çalışmalar yapacağız. Sürücülerin dinlenme ve çalışma koşulları ile ilgili sorunlar var. Otogarlarda kaptanların dinlenebileceği, duş alabileceği, çay içebileceği sosyal tesislerinin yapılması için UYOF olarak taleplerimizi ileteceğiz. Bunların otogarlarda, sponsorluk aracılığıyla yapılmasını sağlamak için girişimlerde bulunacağız. İşletmeler, otobüsçüyü sadece para makinesi olarak görmemeli. Eğitimli personel yetiştirilmesi de çalışmalarımız arasında yer alacak. Üniversitelerle bu konularda işbirliği yapacağız. 

Online bilet satış portalı 

Bireysel otobüsçülere yönelik çalışmalar da yürüteceklerini belirten Okumuş, “Münferit Otobüsçüler ve Turizmciler Derneği’ni kurduk. Bireysel otobüsçülerin indirimli akaryakıt almasını sağlamak, ucuz yolcu taşınmasını engellemek, otogar çıkış fiyatları altında ezilmesini önlemek ve en önemlisi acente komisyonu kavramını bitirmek istiyoruz. Bununla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bunu yakında göreceksiniz. Online bilet satışına yönelik bir portal çalışmamız var. Altyapısı hazırlandı, çok yakında devreye girecek. Bu teknoloji çağında binlerce acentenin kirasını, suyunu otobüsçüler ödüyor.  Bu portal adımını atarak acente komisyonlarını bitireceğiz” dedi.

Turizm taşımacısı yararlanmalı 

UYOF’a katılmak isteyen birçok dernek olduğunu belirten İmran Okumuş, “Biz emek hırsızlığı yapmayacağız. Bizde tabela derneği yok. Turizm taşımacılarına yönelik çalışmalar da yapıyoruz. Parklanma sorunlarının çözümü için çalışacağız. En önemlisi turizm sektörünün faydalandığı teşviklerden, vergi muafiyetinden turizm taşımacılarının da yararlandırılması ve turizm teşviki içinde değerlendirilmesine yönelik çalışmalar yapacağız” diye konuştu.

Bilette KDV indirimi istemek saçma

İmran Okumuş, biletteki KDV oranının indirilmesini yönelik talebe karşı çıktığını belirterek şunları söyledi: “Bir kere bu çok saçma bir talep. İnsan sattığı üründen indirim ister mi, aldığından ister. Ben yüzde 18’le hizmeti alacağım. Satışım yüzde 8 KDV olacak. Bunu savunanların uykudan uyanması gerektiğine inanıyorum. Ben tam aksini söylüyorum; asıl indirimin benim maliyetlerimde olması gerekiyor.”

Bakanlık hat sınırlandıramaz 

Hat sınırlandırılmasına yönelik talepleri de değerlendiren İmran Okumuş, “Kapasite kullanımı önemli. Kapasite kullanımında sektörün lider firmalarının küçük firmaları ezmemesi lazım; ‘benim atıl kapasitem var’ diye küçük firmanın bölgesine giderek sefer yapmaması lazım.  Bunun Bakanlık tarafından sınırlandırılması talebine karşıyım. Serbest piyasada Bakanlığın, ‘şu kadar sefer yapacaksın’ demesi doğru olmaz. Bu insanların ticaretini engellemek demektir. Bunu, etik olarak, firmalar yapmalı” dedi. 

Sektör belge çöplüğüne döndü 

İmran Okumuş, çok sayıda belge verilmesinin de karşısında olduğunu belirtiyor: “Birçok belge çıktı, ortalık belge çöplüğüne döndü. 100’ün üzerinde aracı olan firmalara süper belge gibi bir uygulama getirilmesi gerekiyor. Sektör, bunu daha önce dile getirdi ancak peşini bıraktı. Bence bu konuyu tekrar gündeme getirmeli ve hayata geçmesi konusunda ısrarcı olmalıyız. Tek belge kayıt şartının da karşısındayım. Bu zaten kapasitenin doğru kullanılmasına engel. Birçok atıl yatırım yapılmasına neden oldu. Bayramda yoğun günlerde tek belge şartı uygulanmıyor. Bunu yılın genelinde neden yapamıyoruz? Otoparklarımız araçlarla doldu. Milli servetin heba olması demektir. Bunun mücadelesini biz UYOF olarak vereceğiz.”

Doluluk kuralı: gidiş-dönüş olmalı 

Yurtdışı firmalara yönelik yüzde 25 doluluk şartının aranması ile ilgili dava açtıklarını ifade eden İmran Okumuş, “Akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili tüm otobüsçüleri cezalandırmak doğru değil. Yolcu taşımacılığını haksız kazanç amacıyla kullanan firmanın belgesinin iptal edilmesi gerekiyor. Bir akaryakıt istasyonu kaçak akaryakıt satarken yakalandığında lisansı iptal ediliyor. Bu istasyonda, değil akrabaları, kiracı da olsa bir daha lisans alamıyor. Satanın yanında kullananın da cezalandırılması gerekiyor. Tüm firmaların Hatay’a gitme yarışı var. Ben 5 liraya yakıt alıyorum, o 1,5 liraya alıyor nasıl rekabet edebilirim. Yüzde 25 doluluk şartının gidiş ve dönüşte aranması gerektiğini söylüyoruz. Firmaların sınır kapılarında yaşadığı sorunlar var. Bunların çözümü için çalışacağız” diye konuştu.

Sigorta konusu 

Sigorta konusunda da çalışmalar yaptıklarını belirten Okumuş, “Fiyatlar aşırı yüksek. Bölgesel ayrım var. Üç beş kaza yapan firmanın cezasını tüm şirketler çekiyor. Sigortalar birleştirilmeli ve havuz oluşturulmalı. Firmalar da sigorta şirketleri de fonlar oluşturarak bunu yapabilirler” dedi.

ÖNE ÇIKANLAR

UYOF’un gerekliliğine sektör karar verecek 

Sektörde iki federasyon varken UYOF’un kurulmasının bir ihtiyaç olup olmadığını da zamanın göstereceğini belirten İmran Okumuş, “Ben UYOF ihtiyaç mıydı, değil mi konusunda yorum yapmak istemiyorum. Buna ben değil, zaman içinde icraatlara bakarak, sektör karar verecek. UYOF’un ilk yola çıkışı konfederasyona doğru gidilmesiydi. Kurulma amacı buydu. Bana gelen teklif de buydu. TOF ve TOFED’in yönetim kurullarında alınan karar otobüsçülerin birlik olması, tek ses halinde taleplerini ve çalışmalarını yürütmesiydi. Önce Yüksek İstişare Konseyi oluşturuldu. Sonra konfederasyon fikri oluştu. UYTAD’ın başkanlığını yaparken, bana federasyona gidilmesi teklifi yapıldı. Bunu başarılıp başarılamayacağını sordum; ‘yüzde yüz yapacağız’ denildi. Bunun üzerine biz UYOF’un kuruluş çalışmalarına başladık. Sonra konfederasyon fikri askıya alındı. Bunu zamana bıraktıklarını söylediler. Ancak biz bu yola çıktık ve sektörde temsil edilmeyen kesimlerin yani bu işin gerçek sahiplerinin Profesyonel Yöneticiler Derneği ile bir araya gelmesini sağladık. UYOF olarak çok iyi bir ekip oluşturduk. Bu sektörün mutfağından gelmiş arkadaşlarla çalışıyoruz. Bu seçilmiş arkadaşların tamamı sektöre çok kazanımlar sağlayacak. 

Biz sektöre ‘şunu, bunu yapacağız’ diye vaatlerde bulunmayacağız. Yapacağımız çalışmaları söyleyeceğiz. Bu sektörün en başından sonuna kadar görev yapmış, yapan, seçilmiş veya atanmış arkadaşlarımızın çok önemli çalışmaları var. Hepsine çok saygı duyuyoruz, emekleri için teşekkür ediyoruz. TOF ve TOFED’in engelli mevzuatına yönelik çok önemli çalışmaları var. Alibeyköy Terminali’nde Sayın Mustafa Yıldırım’ın yaptığı çalışmalar birlikteliği sağladı. Çok önemli, takdire şayan bir proje. Alibeyköy, çıkış fiyatı en düşük olan terminal. Demek ki 8,5 lira ile bir terminal çalışabiliyor. Bahçeşehir tarafında da bir cep terminali olmalı. Yeni cep terminallerine ihtiyaç var. Bu konuda çalışma yürütüyoruz; TOF ve TOFED ile bir araya geleceğiz. Sektörün lehine alınan her kararda UYOF imzayı atan federasyon olacak. Federasyonlarda, dernek çalışmalarına kim katılmak istiyorsa herkese kapımız açık. Bizim yönetimimizde kimin başkan olduğu önemli değil. İcraatı kimin yaptığı önemli. Yönetimde olanlar aynı zamanda başkandırlar” dedi. 

Konfederasyon için adım atarız

Konfederasyonun kurulması çok önemli. Tek ses olması lazım. Bu sektörün bir üst çatısı olabilmeli. Bunu kimse yapmazsa üst çatının oluşması için biz adım atacağız. Biz koltuğa oturmak için gelmedik. Sektöre katkı sağlamak için geldik. 

Acısını iliklerimizde hissettik 

Soma’da yaşanan acıyı ciddi anlamda iliklerimize kadar yaşadık. Evlat kaybetmenin acısının ne olduğunu ben iyi bilirim. UYOF olarak bir çalışma başlatacağız. Yaraların sarılmasına yönelik neler yapabiliriz. Hayatını kaybeden işçilerimizin çocuklarını eğitimleri süresince ücretsiz taşınmalarına yönelik bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz.  

Sorunlar yüz yüze konuşuluyor

Ulusal firmalar olarak ortak servis konusunda adımlar atabiliriz. En çok sefer yapan firmaların yöneticilerinin UYOF’ta olması önemli. İnsanlar dedikodu ile değil, sorunlarını yüz yüze konuşarak tartışabiliyor. UYOF olarak bu ilklerin başardığımızı sektör mensupları görecek. Ortak terminal ve ortak servis çalışmalarına yönelik girişimlerimiz olacak. Bu yıl bunu ilk etapta birkaç firma ile göreceksiniz. Alibeyköy aslında ortak bir terminal.  Bunu yine başka bir yerde başarabiliriz.

Bakım ve onarımda indirim 

Biz sektörün tedarikçileri ile işbirliğine gidiyoruz. Lukoil ile sektörün en yüksek aldığı indirim anlaşması ile akaryakıtta çok ciddi bir indirim imkanı sağladık. Bir de garantisi bitmiş araçlar için servis kampanyası düzenlenmesine yönelik görüşmeler yapıyoruz. 

Yorumlar (0)
banner92
banner117
15
açık
banner153
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 11 31
2. Fenerbahçe 11 26
3. Samsunspor 12 25
4. Eyüpspor 12 22
5. Beşiktaş 11 21
6. Göztepe 11 18
7. Sivasspor 12 17
8. Başakşehir 11 16
9. Kasımpasa 12 14
10. Konyaspor 12 14
11. Antalyaspor 12 14
12. Rizespor 11 13
13. Trabzonspor 11 12
14. Gaziantep FK 11 12
15. Kayserispor 11 12
16. Bodrumspor 12 11
17. Alanyaspor 11 10
18. Hatayspor 11 6
19. A.Demirspor 11 2
Takımlar O P
1. Kocaelispor 12 25
2. Bandırmaspor 12 24
3. Erzurumspor 12 22
4. Karagümrük 12 21
5. Igdir FK 12 21
6. Ankaragücü 12 19
7. Ahlatçı Çorum FK 12 19
8. Boluspor 12 18
9. Şanlıurfaspor 12 18
10. Manisa FK 12 17
11. Esenler Erokspor 12 17
12. Ümraniye 12 17
13. Pendikspor 12 17
14. Keçiörengücü 12 15
15. Gençlerbirliği 12 15
16. İstanbulspor 12 14
17. Amed Sportif 12 14
18. Sakaryaspor 12 13
19. Adanaspor 12 7
20. Yeni Malatyaspor 12 -3
Takımlar O P
1. Liverpool 11 28
2. M.City 11 23
3. Chelsea 11 19
4. Arsenal 11 19
5. Nottingham Forest 11 19
6. Brighton 11 19
7. Fulham 11 18
8. Newcastle 11 18
9. Aston Villa 11 18
10. Tottenham 11 16
11. Brentford 11 16
12. Bournemouth 11 15
13. M. United 11 15
14. West Ham United 11 12
15. Leicester City 11 10
16. Everton 11 10
17. Ipswich Town 11 8
18. Crystal Palace 11 7
19. Wolves 11 6
20. Southampton 11 4
Takımlar O P
1. Barcelona 13 33
2. Real Madrid 12 27
3. Atletico Madrid 13 26
4. Villarreal 12 24
5. Osasuna 13 21
6. Athletic Bilbao 13 20
7. Real Betis 13 20
8. Real Sociedad 13 18
9. Mallorca 13 18
10. Girona 13 18
11. Celta Vigo 13 17
12. Rayo Vallecano 12 16
13. Sevilla 13 15
14. Leganes 13 14
15. Deportivo Alaves 13 13
16. Las Palmas 13 12
17. Getafe 13 10
18. Espanyol 12 10
19. Real Valladolid 13 9
20. Valencia 11 7